www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 02 svi 2025 17:43

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: 03 kol 2009 12:13 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Iz Evandjelja, a i iz molitve krunice (3 slavno otajstvo), znamo da su apostoli dobili darove Duha Svetoga. A i krstenjem se dobivaju darovi Duha Svetoga! Svi katolici smo ih dobili. Koliko razmisljamo o njima, koliko se sluzimo njima, i koliko ih odrzavamo?

7 darova Duha Svetoga:

1) Mudrost

2) Razum

3) Savjet

4) Jakost

5) Znanje

6) Poboznost

7) Strah Bozji

Sto vama znace tih sedam darova Duha Svetoga, koje svi zelimo, i za koje svi molimo?

Svaki puta kad nekome pozelimo Bozji blagoslov, tih je 7 darova Duha Svetoga ukljuceno.

Koji je vama najvazniji? Koji smatrate da je objektivno najvazniji? Koji je najlaksi? Koji je najtezi za postici, i za odrzavati?

I ostala razmisljanja o darovima Duha Svetoga, molim! (moze i uz kavicu) smajlic19

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 kol 2009 12:23 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Moram za pocetak priznati da sam bila prilicno ignorantna prema tim vaznim darovima Duha Svetoga. :oops: :oops: :oops: :oops:

Konkretno, kad sam naucila nesto, i polozila ispit, smatrala sam da sam Ja to napravila, zaboravila sam da bi to mogao biti Bog, Njegov dar meni, tako da sam imala dovoljno mudrosti, te time stekla dovoljno znanja da bih polozila taj ispit. Pokusati cu to ispraviti u buducnosti. :b232:

Od darova Duha Svetoga smatram da je mudrost najvaznija.

Ali, ne vidim razliku izmedju mudrosti i razuma! Da li mi netko moze to pojasniti, molim? smajlic8

Osim toga ne shvacam sto znaci: savjet? Da li je to kad ja dobijem savjet od Duha Svetoga, kad smatram da sam naisla na ideju, ili rjesenje nekog problema, ili je to kad mi netko da savjet, ili kad ja savjetujem nekoga?

Molim svakoga od vas da upotrijebi mudrost, razum, znanje te da mi pokusate objasniti, molim!
:grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 kol 2009 20:25 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 46 zahvala
ŠTO ČINI DUH BOŽJI?
Duh Sveti cini u mladoj Crkvi preko apostola s druge strane izvodi u dušama neprimjetno potpuna obraćenja.
Duh Sveti je snaga Crkve.
Duh Sveti je život duše-dobiven na krštenju on neumorno nastoji da nas
preobrazi te postajemo slični slici Sina-dijeleći pojedincima darove -
7. darova Duha Svetoga.
Crkva te darove smatra redovitima a postoje i izvanredni darovi koji se
danas nazivaju karizmama, a obično ih Duh Sveti dijeli pojedincima za dobro sveopće Crkve, a manje za njih osobno.

DAR DUHA SVETOGA:

1. MUDROST-mudar čovjek je sposoban shvatiti ono što je najvažnije u životu, sposoban je u božjem svijetu promatrati i prosuđivati ljudski život i sveukupnu stvarnost.
2. RAZUM-tim nas darom Duh Sveti osobito osposobljava da možemo razumjeti i prihvatiti Božju riječ te da možemo u svjetlu Božje riječi razumjeti i promatrati sebe, druge ljude i sveukupnu stvarnost.
3. SAVJET- imati dar savjeta znači biti sposoban pomoći drugome, osobito u važnim trenutcima njegova života u oblikovanju njegova osobnog mišljenja i donošenja osobne odluke.
4. JAKOST- Jak je čovjek sposoban hrabro i ustrajno naviještati – riječju i djelom –Isusovu radosnu vijest o Novome Božjem svijetu i živjeti prema zahtjevima Isusova evanđelja.
5. ZNANJE- Čovjek s darom znanja traži i radosno prihvaća istinu, i to osobito onu od koje se može istinski živjeti: istinu koju susrećemo u Isusu Kristu.
6. POBOŽNOST – istinski je pobožan čovjek sposoban živjeti u najdubljoj povezanosti s Bogom i s ljudima: Bog je za njega Otac, kojem se obraća bez straha, s povjerenjem i s ljubavlju, a svi su mu ljudi braća jer nam je Bog svima zajednički Otac.
7. STRAH BOŽJI- biti ispunjen strahom Božjim ne znači bojati se Boga, nego to znači biti pun poštovanja – možemo reći i strahopoštovanja-prema Bogu i prema svakome čovjeku. Dar straha Božjega zapravo je drug ime za ljubav prema Bogu i bližnjemu.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC [LJV]