MOZDA CE NAM KORISTITI DA PROCITAMO OVO
Tako mozemo razumjeti da je otkupljenje svijeta molitva.Kad naime u molitvi dodjemo u dodir s Bogom i njegovim odkupljenjem,u nas ulazi Bozja snaga i Bozji zivot dolazi u odnos sa svijetom.To znaci da svijet dobiva snagu koja je jaca od svih bombi,sve mrznje,svih grijeha i bolesti.
Molitva je dakle lijek koji spasava svijet od propasti.Molitva je svemocna.Usporedba o trsu i lozi moze nam pomoci da shvatimo ovo drugo nacelo u lijecenju.
"ISUS KAZE:JA SAM TRS A VI LOZE(Iv15)"
Na trsu nema grozdova,oni rastu na lozi.Ako na trsu nema loze,on ne moze roditi grozdovima..Ti si loza,Isus je trs.Trs nema snage bez loze,a loza ne moze nista bez trsa.To znaci :Isus ti nista ne moze dati ako si kao loza usahno.Kad si duhovno bolestan,u stvari si zakocen,zatvoren.
Ako iz trsa u tebe ne ulaze sokovi ,neces imati na sebi grozdja.Ni drugi ljudi ne mogu nista dobiti preko tebe.I drugi zele grozdje,a ono moze rasti samo na tebi.To znaci "ISUS NE MOZE NIKOGA OBRATITI BEZ TEBE."
Danasnji papa u mnogim svojim spisima kaze da se utjelovljeni Isus povezao sa svakim covjekom i sam je postao covjekom,preuzeo je ljudsku narav i zato je Isus danas prisutan u svakom covjeku.
Krstenjem se i nama nastanilo Kraljestvo Bozje;milost Bozja doduse jos nevidljiva,kao i djete u majcinoj utrobi.Ono se tek treba roditi,Isus kaze:
"Neki od ovdje nazocnih nece okusiti smrti dok ne vide da je Kraljestvo Bozje doslo u sili."(Mk9,1)Apostoli jos nisu mogli ciniti cuda ni djela Bozja dok nisu iskusili Duha Svetoga."Kad apostolo u Jeruzalemu cuse da je
Samarija prigrlila rijec Bozju,poslase k nima Petra i Ivana.Oni sidjose i pomolise se za njih,da bi primili Duha Svetoga.Jer jos na ni koga od njih ne bijase sisao;bijahu samo krsteni u Ime Gospodina Isusa.Tada polagahu ruke na njih,i oni primahu Duha Svetoga"(Dj 8,14-17)
Treba se roditi u Duhu.Tome pomaze molitva onih koji su vec stekli iskustvo.Ciniti cuda znaci promjeniti grijesnika u sveca,promjeniti ljudsko srce,obratiti ga.Krscani cine cudesa-to je normalno.Imati iskustvo Duha znaci imati njegovu snagu da pobijedimo grijeh,da raskinemo ponajprije vlastite ovisnosti grijehu i zlu.
"Svatko meze steci iskustvo Duha .Za to treba:
1.VJERA U BOZJU RIJEC,2 VLASTITA ODLUKA I 3.MOLITVA.
Ako sami za ustrajno molimo ili drugi mole za nas steci cemo i mi iskustvo Duha.Vjerovati znaci otvoriti se Bozjoj milosti i prisutnosti.Vjera nastaje kad nam se navijesti Bozjija rijec i mi prihvatimo.
Pricest mozemo primiti samo u vjeri.Ako dakle odbacujemo Bozju rijec,ne mozemo primiti Isusa Krista u liku kruha.Isus moze u tebi prebivati samo ako u tebi prebiva i njegova rijec.
"Ako me tko ljubi,cuvat ce moju rijec,pa ce i Otac moj ljubiti njega,i k njemu cemo doci i kod njega se nastaniti"(Iv 14,23)
"Naprotiv ,tko god slusa ove moje rijeci,a ne vrsi ih,prispodobit ce se ludu covjeku koji sagradi kucu na pijesku"(Mt7,26)
Ti pocinjes zivjeti kad pocnes moliti.Tamo gdje se moli,prebiva
Duh Sveti(usp.DeV56)