www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 svi 2025 16:50

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 07 vel 2010 19:11 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Evo jutros je naš župnik poslije mise rekao nešto novo što nas je sve malo zaprepastilo,a i iznendailo,pa me zanima jeste li vi čuli za to,i vaše gledanje na to.Radi se o slijedećem:

Poslije mise,naš nas je župnik upozorio da je pročitao u časopisu "Živo vrelo",koje oni svećenici čitaju,članak o liturgiji u kojem piše da ne trebamo kod pričesti,mi odrasli,voditi dijete sa sobom (misli se na malu djecu) i da mu svećenik na čelu načini znak križa :roll:
Da su djeca sama po sebi blagoslovljena preko nas,i da nam ne trebaju nekakve "ćiribu-ćiriba" čarolije.
Ja sam ostala zbilja iznenađena,to do sada nigdje nisam čula da nije u redu i da je to nekakvo čaranje.Uvijek kada sam išla na pričest,moja djeca su se radovala da ih povedem sa sobom upravo zbog toga da im svećenik načini znak križa na čelu.Pa i Isus je rekao "dovedite meni malene" i najviše je volio biti s dječicom.
Ovo me zbilja iznenadilo da je netko tko piše o liturgiji i liturgijskom pastoralu to zabranio. :roll:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2010 19:51 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Draga Magda nasa djecica se tako raduju kada svake nedjelje im svecenik nacini kriz na celu i tako rado idu pred njega vec par godina.Ovdje kod nas u NJemackoj u zupi ovdje gdje smo mi to je sasvim ok. Nadam se da ce i dalje tako ostati uz Boziju pomoc.Kada smo bili proslog ljeta u Hrvatskoj pa smo bili u crkvi samo se nesjecam vise da li je to bilo u Bjelovaru ili na moru,djeca su isla sa nama pred svecenika ali im svecenik nije nacinio znak kriza jednostavno ih je preskocio.
Tako da su djeca jako bila tuzna jer to im se prvi puta desilo da im svecenik nije nacinio kriz na celu.Naravno i ja i moj muz smo bili tuzni i iznenadjeni.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2010 20:18 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
:shock: :( Ja zaista ne znam što da više mislim kada čujem za tako nešto. Pa to je do sada bilo sasvim u redu, i premda ne svi, ali većina svećenika je uvijek rado stavljala križić na čelo dječici koja su došla pred njih. Baš sam danas gledala i na TV-u prijenos Mise iz Siska i primijetili smo suprug i ja i komentirali kako su i pojedina djeca za vrijeme pričesti došla pred svećenika, ali nisu se pričestila, vjerojatno su možda ovogodišnji prvopričesnici, samo su dobili križić na čelo. Osobno uvijek kada djeca idu s nama na Misu, idemo s njima na pričest i sretni smo kada im svećenik stavi križić na čelo, i zaista u tome ne vidim ništa loše, naprotiv, njihove su ruke blagoslovljene sakramentom Svetog reda i to smatram blagoslovinom a ne nekim ćiribu ćiriba stvarima. Još će nam na kraju reći kako nam niti Svete vode ne treba u Crkvi, da se škropimo doma prije nego dođemo na Misu. Tužno. :roll: :? :(

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2010 20:22 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
I naš sin je uvijek dobio križić na čelu; dapače naš župnik uz to klincima često i podijeli sličice :)
Evo i sada smo se prije sat vremena vratili s mise i svim klincima koji su bili s roditeljima napravio je znak križa na čelu. Dapače - roditelje koji ponesu klince samo da ne bi tijekom pričesti ostali sami i samo krenu nakon pričesti nazad zaustavi da bi djeci mogao na čelu napraviti znak križa. :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 07 vel 2010 20:40 
Odsutan

Nikad nisam cula ,zaista nikad, da bi to bilo praznovjerje. Svoju djecu sam cesto za ruku vodila ili nosila dok su bili mali i uvijek im je svecenik krizic stavio na celu, u raznim zupama, bilo kod mene ,bilo u Zg.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2010 22:21 
Odsutan

Evo vidite,isto mislimo.Ja sam stvarno zapanjena.Također nam je rekao jutros da ne trebamo kada izlazimo iz crkve prekrižiti se svetom vodom,jer da to činimo samo kada ulazimo u crkvu na misu da bi joj pristupili čisti.I baš sam gledala,poslije mise ljudi su jednostavno samo izlazili,jedno je dijete krenulo do svete vode da se prekriži i majka ga je po ruci opomenula,i nije mu dala.
Eto...ne znam,voljela bih samo pročitati taj članak o liturgijskom pastoralu da vidim tko je to napisao i zašto?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2010 06:10 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
.malo ga tepe.. :lol:

..treba tvog svećenika , poškropit svetom vodom..
..i blagosloviti križićem ,na čelu.. :lol:

..malo je "pao" u vjeri..
..molite se za njega i
..pričekajte ...da " malo naiđe " :lol:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2010 08:03 
Odsutan

Da naggar u pravu si,

ja sam isto rekla da treba moliti za njega,i molim.
Bog će dragi providjeti.Treba moliti za sve naše svećenike da ne posustaju u vjeri,da imaju snage.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2010 11:29 
Odsutan

Podijelio: 152 zahvala
Zahvaljeno je: 118 zahvala
Mislim da ne treba obraćati previše pažnje... i svećenici i časne sestre su samo ljudi... pa što god ... treba zanemariti... svi mi u srcu znamo što je ispravno.. što bi bilo ćiribu.. a što ne..
i ja bih se ljutila na svog svećenika zbog nekih stvari.. a prije sam to i činila.. a sad ne... samo osmjeh na lice i neka ih Bog čuva ..
ajd sad.. vrlo važno..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2010 21:00 
Odsutan

Mislim da je Marija-Nada u pravu...
Ne treba obraćati pozornost...oduvijek se djeci stavlja znak križa na čelo...
pa naš svečenik našu bebu blagoslovi u mjestu kad god ga vidimo...i meni je to lijepo...to me podsjeća na starinske običaje...baš je toplo i od srca...

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]