www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 14 lip 2025 21:15

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 43 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 19 svi 2006 11:09 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Bila molitva naučena ili spontana MORA biti u od srca!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 19 svi 2006 11:24 
Odsutan
Admin

Podijelio: 17 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Sjetih se kako je brat Josip Lončar rekao: Možeš izmoliti krunicu za 5 minuta, tralalalala. Ali kad brzo izgovaraš te riječi, ako su tvoje misli i srce usmjerene na Boga, i jasne su želje tvoga srca - ta molitva je snažna. Snažnija nego da ju moliš 2 sata a nemaš iskrene misli!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 19 svi 2006 12:00 
Odsutan
Počivao u miru Božjem
Počivao u miru Božjem

potpuno si u pravu...makar eto meni se zna dogoditi da mi misli odlutaju dok molim naučene molitve...dok u spontanim mi se to ne događa...najjače osjećam tako prosutnost i prisnost

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 19 svi 2006 12:06 
Odsutan
Admin

Podijelio: 17 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Onda treba preferirati sponate, i ja tako mislim. Snažne su i iskrene. Meni misli katkad odlutaju, da zaboravim da li sam na početku molitve napravio znak križa

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 19 svi 2006 12:38 
Odsutan

vjeko napisao:
Sjetih se kako je brat Josip Lončar rekao: Možeš izmoliti krunicu za 5 minuta, tralalalala. Ali kad brzo izgovaraš te riječi, ako su tvoje misli i srce usmjerene na Boga, i jasne su želje tvoga srca - ta molitva je snažna. Snažnija nego da ju moliš 2 sata a nemaš iskrene misli!

Naravno, ja ponekad cak i secem dok molim bilo spontane bilo naucene. Ma Božja ljepota je upravo u tome sto nema pravila. Koliko ljudi, toliko načina i vrste molitava i svaka je jednako blagoslovljena!
Ne može se mjeriti koja je vrijednija, spontana ili naučena, jer jedino mjerilo je srce.
Sv.Franjo je molio Oče naš sa jednim bratom i nakon podužeg vremena, pita ovaj sv.Franju koliko je puta izmolio Oče naš, a Franjo kaže: Još sam na prvom. Ovaj se čudi i kaže: Pa kako na prvom? Ja sam ih izmolio 148.
A Franjo je ostao tako zadivljen kad je izgovorio "Oče naš!" da je cijelo vrijeme meditirao i razmišljao kako je Bog NAŠ OTAC i o Njegovoj ljubavi. Naš otac...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 svi 2006 12:52 
Odsutan

ja bi se složio sa svima koji misle da je molitva spontana i iz srca najljepša kod Boga jer u Bibliji ima mnogo primjera baš takve pogotovo zahvaljivanjem i slavljenjem Boga za ono što je sve učinio od Postanka do Otkrivenja...

uvijek se sjetim što je Isus rekao za molitvu:

"Kad se molite, ne izgovarajte isprazne riječi kao pogani, koji umišljaju da će biti uslišani zbog svog nabrajanja.

Matej 6:7

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 svi 2006 15:36 
Odsutan

Ja, osobno najčešće molim prvo Oče naš, a onda neke svoje spontane misli i molitve i mislim da je takav način dosta učinkovit... i donosi velike plodove...

Mogu reći i to da svaka molitva koja je iskrena i čista donosi plodove. :arrow: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 svi 2006 13:41 
Odsutan

Molitvu počinjem s "Oče naš", a onda što se sjetim... Više volim spontane molitve, jer uvijek kad mi misli odlutaju, mogu nastaviti bez brige gdje sam stala, a usput se pomolim i za onog na kog sam pomislila... :c4:

Često su to samo moje misli upućene Gospodinu. :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 svi 2006 19:34 
Odsutan

Citat:
Kad se molite, ne izgovarajte isprazne riječi kao pogani, koji umišljaju da će biti uslišani zbog svog nabrajanja.

Matej 6:7

:(
Da ovaj citat je samo pola misli koji nam nas Gospodin ostavi.
Ja molim naucene molitve jer one bude u meni osjecaj sigurnosti, osjecaj zadovoljstine, valjda i lijepa sjecanja iz djetinjstva povezana uz te molitve.

A citat gore naveden je ok ali Matej 6:7 ide dalje i to je ono sto mi uvjek nanovo daje snagu:
:x ........i prije nego ga zamolite, zna Otac vas sto vam je potrebno. :x Stoga vi molite ovako: :x Oce nas....

Molitva spontana je za me moja razmatranja pojedinih dogadjaja , razna pitanja,trazenje odgovora itd.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 ožu 2007 22:27 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 123 zahvala
Zahvaljeno je: 121 zahvala
SVOJSTVA DOBRE MOLITVE

Da budemo uslišani nije dosta, da samo molimo, potrebno je, da dobro molimo. Prvo je, da nam molitva bude ponizna, jer: "Bog se protivi oholicama, a poniznima daje svoju milost." (jak 4,6) Molitva ponizna čovjeka probija oblake i nema mira, dok ne dolazi do Svevišnjega, a On je milostivo usliša. Sjetimo li se naših grijeha, slabosti i nemoći naše, neće nam biti teško, da se ugledamo u poniznu molitvu carinika, koji je upravo poradi svoje poniznosti "otišao opravdan kući svojoj".

Drugo je, da nam molitva mora biti pouzdana. Sv. Jakov nas izričito opominje, da budemo čvrsto uvjereni, da će nas gospodin uslišati, jer kaže, čovjek koji ne moli s pouzdanjem, sličan je morskom valu, koji se preljeva amo zamo, a takav neka se ne nada, da će primiti željenu milost. (Jak 1, 5-7). "Što god ištete u molitvi, vjerujte samo i bit će vam!" (Mk 11,24).
"Zazvat će me, a ja ću ga uslišiti, s njim ću biti u nevolji, spasit ću ga i proslaviti". (Ps 90,15) A Isus nas uvjerava: "Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onome koji kuca otvorit će se." Ovo je siguran i nepogrješiv uspjeh molitve, jer ga je Bog obećao. Vjeruj i uzdaj se! Samo moli s dobro uređenom voljom, to jest, da zbilja hoćeš, što Bog hoće. Što god molimo po volji Njegovoj, sluša nas (Iv5,14). Prepusti sve Bogu, predmet i vrijeme uslišanja. Kao Bog i Otac znade i hoće ono, što nam koristi.

Treće svojstvo dobre molitve je ustrajnost. "Ništa neka nas ne smete da vazda molimo." (Crkv 18,23). "Treba vazda moliti, bez prestanka", kaže bož. Spasitelj. (Luk 18,1). "Bdijte i molite, da bi bili sačuvani budućeg gnjeva i da možete opstajati pred sudom Sina čovječjega." (Lk 21,39). Molimo samo ustrajno, pa će nas Bog uslišati poradi svetoga žara i nestrpljivosti naše. (Lk 11,8).

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 43 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]