Stavljam opis pakla kako su ga opisali fatimski vidioci
Treće ukazanje: 13. srpnja 1917.
Tijekom trećeg ukazanja nad stablom se zaustavio pepeljastosiv oblak, sunce se zatamnilo, svjež lahor zapuhao je nad brdom, iako je bila sredina ljeta. Gospodin Marto, Jacintin i Franjin otac, koji o ovome izvješćuje, kazao je da je čuo zvuk sličan onome koji stvaraju muhe u praznom vrču. Vidioci su vidjeli odraz istog svjetla i zatim Gospu iznad niskog hrasta:
LUCIJA: "Gospođo, što želite od mene?«
GOSPA: "želim da i sljedećeg 13. u mjesecu dođete ovamo, da nastavite svaki dan moliti krunicu u čast Naše Gospe od krunice, kako bi izmolili mir u svijetu i kraj rata, jer vam samo ona (krunica) može pomoći.«
LUCIJA: "željela bih vas zamoliti da nam kažete tko ste te da učinite čudo kako bi svi povjerovali da nam se ukazujete.«
GOSPA: "Nastavite dolaziti ovamo svaki mjesec. U listopadu ću reći tko sam i što želim te ću napraviti čudo koje će svi vidjeti kako bi mogli povjerovati.«
Lucija je zatim iznijela niz molbi za obraćenje, izlječenje i udjeljivanje drugih milosti. Gospa je odgovorila preporučajući molitvu krunice kako bi se tijekom godine postigle milosti. 8
A onda je nastavila: "žrtvujte se za grešnike i recite mnogo puta, posebno kad prinosite neku žrtvu: "O moj Isuse, to je za tvoju ljubav, za obraćenje grešnika i za naknadu za grijehe počinjene protiv Prečistog Srca Marijina!«.
Prvi dio tajne: ukazanje pakla
"Izgovarajući ove posljednje riječi«, priča sestra Lucija, "ponovno je raširila ruke kao dva prethodna puta. Odraz (svjetla koje je iz nje zračilo) kao da je prodirao u tlo i mi ugledasmo ognjeno more, a u taj oganj bili su uronjeni vragovi i duše. Izgledale su kao prozirna, crna ili smeđa, žeravica, ugljen u ljudskom obliku. Plivali su u žeravici, a u vis su ih podizali plamenovi koji su iz njih izvirali zajedno sa oblacima dima, slični plamenoj baklji. Padali su na sve strane, kao varnice u požaru, bez težine i ravnoteže, dok su se čuli zastrašujući krikovi i bolni uzdasi puni očaja što su tjerali strah u kosti. Vragovi su se razlikovali od ljudi po stravičnim i odvratnim likovima, u obliku jezivih i nepoznatih životinja koje su, međutim, bile prozirne i izgledale poput žeravice crnog ugljena.
Viđenje je trajalo samo trenutak u kojem je Lucija kriknula "jao!«. Mislila je da bi vidioci, da nije bilo Gospina obećanja da će ih odnijeti u nebo, umrli od straha i užasa.
Drugi dio tajne: objavljivanje kazne i načina na koje se može izbjeći
Užasno prestrašeni i tražeći pomoć, vidioci su podigli oči prema Gospi, koja im je puna dobrote i tuge rekla:
GOSPA: "Vidjeli ste pakao kamo odlaze duše jadnih grešnika. Kako bi ih spasio, Bog želi u svijetu ustanoviti pobožnost mome Prečistom Srcu.
Ako budete činili što od vas tražim, mnoge će se duše spasiti i mir će vladati.
Rat je pri kraju, ali, ne prestanu li vrijeđati Boga, za pontifikata Pija XI. počet će drugi, još gori. 9 Kad budete vidjeli noć osvjetljenu nepoznatom svjetlošću, znajte da je to velik znak što vam ga Bog šalje, znak da će svijet, zbog njegovih zlodjela, kazniti ratom, glađu i progonstvom Crkve i Svetoga Oca. 10
Kako bi se to spriječilo, zatražit ću da se Rusija posveti mome Prečistom Srcu te, kao zadovoljštinu, svetu Pričest u pet prvih subota u mjesecu. Ako se ispune moji zahtjevi, Rusija će se obratiti i vladat će mir. U suprotnom, (Rusija) će proširiti svoje zablude po svijetu te će doći do ratova i progona Crkve. Dobri će biti mučeni, Sveti Otac mnogo će trpjeti, razni narodi bit će uništeni, no na kraju će moje Prečisto Srce pobijediti. Sveti Otac posvetit će mi Rusiju koja će se obratiti te će svijetu biti podareno razdoblje mira.
Nakon nekoliko trenutaka: "Kad molite krunicu, nakon svakog otajstva (desetice) recite: "O moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenoga ognja i dovedi u raj sve duše, osobito one kojima je najpotrebnije Tvoje milosrđe!«11
LUCIJA: "Gospođo, želite li još nešto od mene?«
GOSPA: "Ne, danas više ništa.«
I kao inače, počne se dizati prema istoku sve dok se nije izgubila u nepreglednom prostranstvu nebeskog svoda.«
Zatim se začuo zvuk sličan grmljavini koji je bio znak da je ukazanje završilo. 12
Usp. "Memorias II«, str. 138; III str. 218 i 220; IV, str. 336— 342; G. De Marchi, str. 107— 110; W. T. Walsh, str. 126— 129; L. G. da Fonseca, str. 48— 49; J. Galamba de Olivieira, str. 72— 78 i 146— 147.
Treći dio tajne: proročka vizija zaslužene kazne, ogromne katastrofe i velikog povratka duša Bogu
Treći dio fatimske tajne
J.M.J.
Treći dio tajne otkrivene 13. srpnja 1917. u Cova di Iria (Pećini Iria) - FATIMA
"Ovo pišem iskazujući poslušnost Tebi, moj Bože, koji si mi to zapovijedio preko preuzvišenog biskupa Leirije te Tvoje i moje presvete Majke13.
Prva scena: prijetnja zaslužene kazne koja će zadesiti svijet
"Nakon dva dijela tajne koje sam već izložila, vidjeli smo s lijeve strane naše Gospe, malo iznad nje, Anđela s ognjenim mačem u lijevoj ruci; blistajući je isijavao plamen koji je izgledao da će spaliti svijet; no plamenovi su se gasili u dodiru sa svjetlošću koju je naša Gospa iz svoje desne ruke zračila prema njemu: Anđeo, pokazujući desnom rukom na zemlju, snažnim je glasom
kliktao: pokora, pokora, pokora!14
Druga scena: zastrašujuća katastrofa koja ostavlja svijet polusrušen i ima za posljedicu žrtve u svim društvenim slojevima, uključujući osobito Svetog Oca, Papu
"I vidjeli smo u snažnom svjetlu, koje je Bog: "nešto slično kao kad se osobe vide u ogledalu kad prolaze ispred vas", biskupa odjevenog u bijelo "imali smo predosjećaj da je to Sveti Otac". Razni drugi biskupi, svećenici, redovnici i redovnice penjali su se na jednu strmu planinu na čijem se vrhu nalazio križ od neobrađenih balvana, poput plutnjaka s korom; Sveti Otac, prije nego stiže onamo, prolazi kroz jedan veliki, polusrušeni grad podrhtavajućim korakom, ožalošćen boli i mukom, molio je za duše leševa na koje je nailazio na svom putu; stigavši na vrh planine, pada na koljena podno velikog križa i ubija ga skupina vojnika koji na njega pucaju iz raznih vrsta vatrenog oružja i odapinju strijele te na isti način umiru jedan za drugim biskupi, svećenici, redovnici i redovnice i razne svjetovne osobe, muškarci i žene iz različitih društvenih slojeva i različitih zanimanja.15
Treća scena: veliki povratak čovječanstva Bogu
"Ispod dva kraka križa nalazila su se dva anđela, svaki s kristalnom posudom za raspršivanje u ruci u koju sabiru krv mučenika te njome škrope duše koje se približavaju Bogu16.
Tuy, 3.1.1944.
Četvrto ukazanje: 19. kolovoza 1917.
Dana 13. kolovoza, na koji se trebalo dogoditi četvrto ukazanje, djeca vidioci nisu mogli doći do Cova da Iria, jer ih je oteo načelnik Ourema koji je iz njih silom htio izvući tajnu. Djeca su ostala odlučna.
U uobičajeni sat čula se na Cova da Iria grmljavina nakon koje je uslijedio bljesak. Prisutni su opazili kako iznad hrasta nekoliko minuta lebdi mali bijeli oblak. Primijetili su i kako su se lica i odjeća ljudi, biljke i tlo obojali različitim bojama. Bilo je sigurno da je Gospa došla, no nije našla vidioce.
Dana 19. kolovoza17, Lucija se s Franjom i još jednim rođakom nalazila na livadi koja je pripadala njezinu ujaku kada su oko četiri sata poslijepodne počele iste atmosferske promjene koje su prethodile Gospinim ukazanjima u Cova da Iria: zapuhao je svježi povjetarac i sunce je potamnilo. Lucija je, osjetivši da se približava nešto nadnaravno brzo poslala po Jacintu koja je stigla na vrijeme da vidi Gospu što se, kao i prethodna tri puta, najavljena bljeskom svjetla pojavila nad crnikom ili hrastićem, malo većim od onog u Cova da Iria.
LUCIJA: "Gospođo, što želite od mene?«
GOSPA: "želim da nastaviti dolaziti u Cova da Iria svakog 13. u mjesecu i da molite krunicu svaki dan. Posljednji mjesec učinit ću čudo, kako bi svi povjerovali.«18
LUCIJA: "Što želite da učinimo s novcem koji ljudi ostavljaju u Cova da Iria?«
GOSPA: "Napravite dva prijenosna postolja: jedno ćete nositi ti i Jacinta s još dvije djevojčice odjevene u bijelo, a drugo neka nosi Franjo s još tri dječaka. Novac od postolja je za blagdan Gospe svete krunice, a ono što ostane namjenjeno je za kapelicu koju trebate dati napraviti.«19
LUCIJA: "Htjela bih vas zamoliti za ozdravljenje nekih bolesnika.«
GOSPA: "Da, neke ću ozdraviti tijekom godine.« Zatim im je, poprimivši još tužniji izraz lica, ponovno preporučila prikazivanje trpljenja da bi na kraju završila ovim riječima: "Molite, mnogo molite i žrtvujte se za grešnike. Znajte, mnoge duše odlaze u pakao, jer se za njih nitko ne žrtvuje i ne moli.«
"Kao i inače, počela se podizati prema istoku.«
Vidioci su odrezali grane drveta iznad kojeg se Gospa ukazala i ponijeli ih kući. Grane su širile posebno ugodan miris.
Usp. "Memorias II«, str. 150; IV, str. 342 i 344; G. De Marchi, str. 151— 152; W. T. Walsh, str. 184— 186; L. G. da Fonseca, str. 69— 70; J. Galamba de Oliveira, str. 89.
|