www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 02 svi 2025 16:52

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 29 kol 2006 10:56 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 36 zahvala
Zahvaljeno je: 26 zahvala
andjelina1 napisao:
hrvoje vrlo ljepi tekstovi...hvala

ja bih još samo nadodala...
svoje mišljenje...

mislim da je potrebno izmoliti od Boga da nam podari milost spoznaje svojih grijeha, i pokajanja

meni se čini da je taj grijeh tako dobro debelo uopetljan i zakamufliran u našem životu da je skoro nemoguće sam svojim snagama vidjeti gdje si i kako pogriješio
tak se nekako meni čini

slažem se u potpunosti s tobom
samo bih nadodao da je potrebno što prije
grijehe ispovjediti čim znamo za njih
BDM u svojim porukama kaže ... barem jednom
mjesečno se ispovijediti, a ne da to bude kao kod
mnogih o Božiću i Uskrsu

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 kol 2006 17:54 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Sakrament sv.Ispovijedi je veoma bitan u životu vjernika, pa tako i meni!
Što se češće ispovijedam, primjećujem da mi u svijest dolaze grijesi kojih se nisam sjećao, a treba ih ispovijediti. No, isto tako, primjećujem da raste mir u duši mojoj.
Radujem se svakoj Sv.Ispovijedi jer je ona meni pomogla da Kristu predam svoje najgore grijehe i kušnje u mome životu.

Sakramen sv.Ispovijedi kao katolici ( a isto tako i braća pravoslavci ) ne bi smjeli zaboravljati, jer ukoliko ga zaboravljamo to očito , po meni, znači da smo grešni više nego što mislimo.

Ali , nisam znao da protestanti imaju ispovijed!
Da li je to sigurno? U kojem obliku?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 kol 2006 10:27 
Odsutan
Počivao u miru Božjem
Počivao u miru Božjem

Izak napisao:
Što se češće ispovijedam, primjećujem da mi u svijest dolaze grijesi kojih se nisam sjećao, a treba ih ispovijediti. No, isto tako, primjećujem da raste mir u duši mojoj.

:b112:

da,da...mislim da je to vrlo važna informacija
bez obzira koliko nam se činilo nekad da je bespotrebno ići...ali malo po malo...duša dobiva na čistoći...plus normalno što sama po sebi teži sve više bogu,pa tu dolaze i molitve na azne nakane,a i zahvale ili tužaljke Bogu

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 ruj 2006 20:33 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Jako dobra tema.Možda ne bi bilo loše kada bi postavili ovakovo pitanje:Koji su razlozi krize ispovijedi?Da ne idem sada u daleku povijest samoga sakramenta,možemo si i u svojim razmišljanjima postaviti pitanja:Zašto mnogi kršćani danas rijetko ili uopće ne idu na sv.ispovijed,te s druge strane zašto bez ispovijedi,mnogi olako idu na pričest?Mnogi moji prijatelji kažu,ma Bog je dobri otac i ne obazire se on na svaku sitnicu,on mene dobro razumije i voli me.Točno,rečeno,ali tada je to isključivo jednostrana slika Boga,on je i pravedan i milosrdan,ali uz nebo kao što znademo postoje i čistilište i pakao,te nije dobro imati samo vjeru a ne činiti dobra djela.Mislim d a bi bilo dobro da s e pročita KKC brojeve od 27-73 pa vjerujem d a će ti i takovi imati bolji uvid o ispravnoj slici samoga Boga.Zatim ima i onih koji kažu da se ne žele ispovijedati svećeniku,jer je on grješnik kao i ja,već samo direktno Bogu.No činjenica vjere jest da se po sv.ispovijedi dušom povjeravamo samom Bogu i moli njegovo oproštenje,ali isto tako svaki vjernik mora znati,da je sam Krist naredio i ustanovio taj sakrament,kada je svoju božansku vlast dao apostolima i dalje biskupima i svećenicima da u njegovo ime(Iv 20,21-23)daju odrješenje bez obzira kakav je svećenik i kakovo mi mišljenje o njemu imali.Na koncu krajeva sam Isus odrješuje preko svećenika,(no koga više zanima ima u KKC pročitati br. 1422-1498).Imam i takvih bisera koji kažu da je psihijatar dostatan za trakove stvari,ali nažalost to je čisto brkanje pojmova i uloga psihijatra i svećenika,jer iako i jedan i drugi gledajući ljudskim očima djeluju na ljudskoj razini,za nas vjernike, ipak je ispovijed iskreni razgovor sa samim Bogom,kojemu u svoj svojoj poniznosti i svjesnosit svoje grješnosti otvaramo svoje srce i molimo njegov oprost,kojeg dobivamo opet samo preko svećenika.No dragi prijatelji da budem iskren,mene brine današnje liberalno razmišljenje o ovom svetom sakramentu,jer do neki dan ne tako davnih godina sv.ispovijed nije se napuštala i nije se baš tako lako bilo odvažiti na sv.pričest ići s teškim grijehom na duši,možemo s e ipak samo pitati tko bi tome mogao biti kriv?Zar više ne postoji teški grijeh?Zar smo svi postali bezgrješni?Uh teška su ovo pitanja i nadam se da će ipak mnoge molitve,postovi,pokore i djela milosrđa, vratiti u naš narod osjećaj pripadnosti Bogu,kao i prihvaćanju čvrste i stamene vjere naših pradjedova i prihvaćanjem njihovih načela moralnosti,ipak nam zasvijetliti zvijezda Danica na nebu,koja eto u ovom našem naraštaju i vremenu svijetli i bdije i moli i opominje i bori se da budemo uvijek blizu Nje i Njenoga Sina,našega i Njenoga Gospodina!Stoga uoči sutrašnjeg njenog rođendana,tko osjeća po savjesti d a ga pritišće teški grijeh,pohrlimo na sv.ispovijed ,očistimo dušu našu da bi mogli čista srca i duše primiti Tijelo i Krv Gospodina našega,a o blagdanu Njegove i naše Majke Marije!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 ruj 2006 13:06 
Odsutan

joakim je napisao:

No dragi prijatelji da budem iskren,mene brine današnje liberalno razmišljenje o ovom svetom sakramentu,jer do neki dan ne tako davnih godina sv.ispovijed nije se napuštala i nije se baš tako lako bilo odvažiti na sv.pričest ići s teškim grijehom na duši,možemo s e ipak samo pitati tko bi tome mogao biti kriv?Zar više ne postoji teški grijeh?Zar smo svi postali bezgrješni?

Istina! Nekoć je bilo drugačije, sjećam se do svojih nekih dvadesetih godina? ( bijaše to osamdesetih godina prošlog stoljeća- ups- ovo kronološki izgleda da sam pra pra- al dobro) dok sam još živjela u roditeljskom domu... na ispovjed se nije moglo ići ako se prethodno od ukućana ne zatraži oprost za riječi, djela i propuste- a vrlo vrlo često ako smo bili u grijehu svađe sa susjedom, prijateljom ili rodbinom- prvo kod njih na traženje oprosta- pa onda na ispovjed. Iako mi je to bilo- po istini pravi užas- ali tako se činilo i svećenik te pitao jesi li to prije ispovjedi učinio, ja to danas prakticiram u malo blažem obliku... ili jednostavno u preispitivanju savjesti u duhu opraštam ili molim za oprost...
dečke prije ispovjedi obavezno "natjeram" da se ispričaju jedan drugom i bratski izgrle, priznajem nerado to čine i često mi prigovaraju da sam "starinska mama", eto to je samo jedan segment dobre priprave za ispovjed... koji nažalost izumire.... al možda nešto ostane i na tim budućim mladim generacijama... da se očuva dostojanstvo i svetost tog divnog sakramenta... volim ga zvati sakrament pomirenja s Bogom.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 ruj 2006 20:46 
Odsutan

Zahvaljeno je: 3 zahvala
Evo da i ja napišem nešto o ispovijedi .
Gospa kaže da se ispovijedamo jedanput mjesečno i po potrebi. Ja gledam da se ispovjedim po mogučnosti svaku nedelju . Zašto? To mi pomaže da ne padam u isti grijeh ili da barem mučnem glavom prije nego sagriješim. T.j. čuvam se da se nebi sramila pred svečenikom da mu nabrajam iste stvari . Znači tvrdokorna sam i moje obečanje to jest kajanje da neću više griješiti nije iskreno.
Bilo je svetaca koji su se ispovjedali svaki dan a često čujem ljude koji kažu " nemam šta reći pa nisam nikoga ubio..." Dosta da se upitamo dali smo ljubili Gospodina Boga svoga iznad svega a bližnjega kao samoga sebe? U ispovjedi Bog te čeka da ti oprosti i da te uzme u svoj zagrljaj.
Šta se dešava kada kap vode bacimo u oganj. Nestane. Tako i naši grijesi u ognju Božje ljubavi.
Nakon što sam se većeras ispovjedila svečenik u propovjedi je govorio o ispovjedi i rekao je između ostalog:JEDNA DOBRA DUŠA ČEKALA JE U REDU ZA ISPOVJED I VIDJELA JE ĐAVLA KAKO SE VRZA OKO LJUDI KOJI SU ČEKKALI ISPOVJED. UPITALA ĐAVLA ŠTA TU RADI A ON JE ODGOVORIO: VRAČAM LJUDIMA ONO ŠTO SAM IM ODUZEO A TO JE STID. " KADA GRIJEŠIMO NEMAMO STIDA ALI KADA SE TREBA ISPOVJEDITI ONDA NAS JE STID.......
Otvorimo srce i ispovjedimo sve naše grijehe i onda pomireni sa Isusom krenimo veselo naprijed i ne mislimo više na te grijehe jer su nam oprošteni.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 ruj 2006 21:16 
Odsutan

Fratar kod kojeg sam se većeras ispovjedila je bio divan i iznenadio me je kada mi je rekao da će za 8 dana imati 90 godina. Imao je tako lijepo lice da sam mu rekla da mu nitko nebi dao te godine a on je sa smješkom rekao da se je jutros umio sa čistim sapunom. Prošao je zatvor i bio je osuđen na smrt ali Bog je htio drugačije. Od djetinstva je patio od migrene . Kada su poćela ukazanja on je sa Humca dolazio svaki dan na ispomoć i to 10 godina u Medjugorje . Od prvog dana njegova migrena je nestala zauvjek. Rekao je " Gospa me je izliječila". Jadan ispovjedao je ovih dana jer je bilo jako puno hodočasnika i kaže " Sinoć nakon 3 sata ispovjedaonice bio sam jako umoran"
Gospodine hvala ti na tvojim svečenicima koji ti sa toliko ljubavi vjerno služe.
Nemojmo zaboraviti moliti za svečenike.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 ruj 2006 21:31 
Odsutan

Evo još jednog primjera . Osoba ide na ispovjed i umjesto da nabroji svoje grijehe nađe za svaki grijeh opravdanje i nekoga tko je kriv za to
ili kako mi je ispričao jedan moj prijatelj svečenik koji ispovjeda u jednom Marijinom svetištu u Bologni . Gospođa je umjesto grijega nabrajala sva dobra djela koja je činila i koliko ona moli, koliko je pomogla druge, itd....
Na kraju svečenik koji nije mogao prije doći do rijeći rekao je :gospođo
pa vi ste sveti molim vas dajte vi meni odrješenje. Svečenik se je našalio sa dobrom gospođom ali i mi nekad između grijeha stavimo po koje dobro djelo i to je ok ali mu nije tu mjesto.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 ruj 2006 18:46 
Odsutan

'Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo

i istine nema u nama' (1 Iv 1,8

'O, koliki su propali zbog manjkave Ispovijedi'

- sv. Terezija Avilska, naučiteljica Crkve.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 lis 2006 20:11 
Odsutan

Protestanti ne zanemaruju ispovijed. Samo treba proniknuti u to kako isti to rade. Ispitajmo stvari kod drugačijih, pokušajmo to provjeriti u SP i onda donesimo prosudbu.

Ja te moram upozoriti da neki protestanti to svakodnevno rade. Što? Pa ispovijedaju se!

Bratski pozdrav iz Paradisa.
Smjerno u Kristu Ćubela :D

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]