www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 05 lip 2025 08:17

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 98 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 23 tra 2010 18:34 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
ufffa....sad ispada da je bolje da nisam ovo stavljala.. a to mi je poslala prijateljica koja je isto katolkinja nakon sto smo pricale o duhovnim obnovama i nisam uopce razmisljala da bi bilo neceg lose u tome.. no, ako ima, neka se onda slobodno brise sto se mene tice..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 tra 2010 19:29 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Maina napisao:
ufffa....sad ispada da je bolje da nisam ovo stavljala.. a to mi je poslala prijateljica koja je isto katolkinja nakon sto smo pricale o duhovnim obnovama i nisam uopce razmisljala da bi bilo neceg lose u tome.. no, ako ima, neka se onda slobodno brise sto se mene tice..

Ako netko želi neka ide,naka si stavila,ali nevolim baš imati nekog velikog posla s protestantima jer nemogu da nas napadnu,pogotovo u svezi Marije i svetaca.
Nevijerovatno koliku imaju potrebu to stalno napadati,kao da je Marija sam sotona.Ja nebih išao!!!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 24 tra 2010 17:11 
Odsutan

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
Timotej napisao:
Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. (Mt 7,15)

Svim protestantima su puna usta tolerancije, ali Katoličku Crkvu ne mogu smisliti ni nacrtanu. Primjerice, u jednom "Uvodu u studij evanđeoske teologije" na koji nabasah na internetu, može se pročitati i ovo:

Znam da ovo nije tema za rasprave ali imam potrebu ovo komentirati. Dan je citat čuvajte se lažnih proroka... E sad ja ne znam zašto bi baš na protestante primjenio taj citat. Možemo ih primijenti i na nas katolike. Recimo evo slučaj pedofilije. Zar nisu to vukovi koji su vrebali na djecu. Izvana su igledali super jer su imali kolar ali iznutra su to bili vukovi grabežljivci. Možda je Isus mislio na vukove unutar Katoličke Crkve.
Općenito je jasno da mi imamo puno predrasuda prema protestantima i obrnuto.
Al ja se ne bi puno hvalio ko što ela bredi kaže da su svi ostali više manje zabludjeli.
Jer šta koristi nama imati puna usta Marije i ko papagaji ponavljati Marija, Marija, ići na hodočašća amo tamo, a ne živjeti srž Evanđelja.
Isus je sam rekao po plodovima ćete ih prepoznati, pa ako je netko protestant a ima plodove ,a ja "pravovjerni" katolik nemam on me pretekao, on je ispred mene.
Evo stavio sam knjigu od Davida Pierce-a "Rock svećenik" u putujuću knjižnicu. I kad neko pročita gdje je taj čovjek sve bio, i šta je sve riskirao za Evanđelje i Krista, a protestant je šta se tu ima nadodati ili oduzeti.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 24 tra 2010 22:21 
Odsutan

johnny 5 napisao:
Timotej napisao:
Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. (Mt 7,15)

Svim protestantima su puna usta tolerancije, ali Katoličku Crkvu ne mogu smisliti ni nacrtanu. Primjerice, u jednom "Uvodu u studij evanđeoske teologije" na koji nabasah na internetu, može se pročitati i ovo:

Znam da ovo nije tema za rasprave ali imam potrebu ovo komentirati. Dan je citat čuvajte se lažnih proroka... E sad ja ne znam zašto bi baš na protestante primjenio taj citat. Možemo ih primijenti i na nas katolike. Recimo evo slučaj pedofilije. Zar nisu to vukovi koji su vrebali na djecu. Izvana su igledali super jer su imali kolar ali iznutra su to bili vukovi grabežljivci. Možda je Isus mislio na vukove unutar Katoličke Crkve.
Al ja se ne bi puno hvalio ko što ela bredi kaže da su svi ostali više manje zabludjeli.
Jer šta koristi nama imati puna usta Marije i ko papagaji ponavljati Marija, Marija, ići na hodočašća amo tamo, a ne živjeti srž Evanđelja.
Isus je sam rekao po plodovima ćete ih prepoznati, pa ako je netko protestant a ima plodove ,a ja "pravovjerni" katolik nemam on me pretekao, on je ispred mene.
Evo stavio sam knjigu od Davida Pierce-a "Rock svećenik" u putujuću knjižnicu. I kad neko pročita gdje je taj čovjek sve bio, i šta je sve riskirao za Evanđelje i Krista, a protestant je šta se tu ima nadodati ili oduzeti.

Bilo b dobro nastavit ovu temu na drugoj lokaciji,pa nek ju moderator prebaci,od Timotejevog posta!!!!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 tra 2010 13:39 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
johnny 5 napisao:
Dan je citat čuvajte se lažnih proroka... E sad ja ne znam zašto bi baš na protestante primjenio taj citat. Možemo ih primijenti i na nas katolike. Recimo evo slučaj pedofilije. Zar nisu to vukovi koji su vrebali na djecu. Izvana su igledali super jer su imali kolar ali iznutra su to bili vukovi grabežljivci. Možda je Isus mislio na vukove unutar Katoličke Crkve.

Samim time što sam na protestante primijenio dotični citat, ni na koji način nisam opravdavao "grabežljive vukove" unutar Katoličke Crkve. Nadam se da je to jasno. Grijeh je grijeh, tko god da ga čini.

johnny 5 napisao:

Predrasude su općenito nerazumne, jer je riječ o donošenju suda o nečemu što (još) ne poznajemo i/ili ne razumijemo. Na osobnoj razini mogu rezultirati i teškim grijehom, ukoliko na osnovu neke predrasude osudimo i odbacimo konkretnog čovjeka.

Protestant, kažeš, može imati plodove i biti "ispred" onih koji ih nemaju. A ja bih dodao: ne samo protestant, nego i ateist može biti 'dobar čovjek' pun različitih vrlina i dobrih djela. A opet, čitamo u Psalmima, "svi skrenuše zajedno, svi se pokvariše: nitko da čini dobro - nikoga nema." (Ps 14, 3) A još snažnije odzvanja Isusov odgovor onom 'dobrom mladiću': "Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini!" (Mk 10, 18 ) Nije zlato sve što sja, rekao bi narod. Tako i među ljudima, ima ih kojima je Bog darovao (relativno) dobru narav i takvi će se u ljudskim očima činiti "dobri" neovisno o tome kojoj vjeri pripadali. Ali, Bog ne sudi kao čovjek. "Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli." (Iz 55,9) Od svih veličanstvenih ljudi antike Isus je izabrao prostog i slabog ribara Šimuna i na njemu sagradio svoju Crkvu. "Lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom." (1 Kor 1,27-28 ) Blago vjere se nosi u "glinenoj posudi", kako bi se jasno vidjelo da pripada Bogu, a ne nama.

Međutim, ne shvaćam zašto si katoličku pravovjernost doveo u vezu sa pučkom pobožnošću i "lizanjem oltara", kao da to ima ikakve veze jedno s drugim. Postoji cijelo mnoštvo ekstrinzično (izvanjski, tradicionalno) religioznih ljudi koji o istinama vjere uopće ne razmišljaju. Većina je takvih, ne samo u Katoličkoj Crkvi nego u svim religijama. Ali ni intrinzična religioznost, koliko god poželjna bila, nije dovoljna. I među nekršćanima postoje ljudi koji duboko vjeruju i žive svoju vjeru. Tako da prije ili kasnije nužno dolazimo do pitanja sadržaja i istine vjere. Kršćanstvo naučava mnogo toga što nijedna druga religija ne naučava, a nešto je od toga u izravnoj suprotnosti s tim drugim religijama. Katolička Crkva pak naučava mnogo toga što protestanti niječu i odbacuju.

Istina jest da vjera ima pristup transcendentnoj stvarnosti a razum nema. Ali razum može i mora razmišljati o vjeri i preispitivati je. Augustin kaže: "Svaki koji vjeruje, misli; kad vjeruje, misli, i kad misli, vjeruje. Kad vjera nije mišljena, ona je ništa." Ne može biti prave kontradikcije između vjere i razuma jer oba nam je "krila" stvorio Bog. O svemu tome snažno progovara pokojni papa Ivan Pavao II u enciklici "Fides et ratio", koju bi svaki katolik trebao pročitati. Između ostalog, papa piše:

"Deprived of reason, faith has stressed feeling and experience, and so run the risk of no longer being a universal proposition. It is an illusion to think that faith, tied to weak reasoning, might be more penetrating; on the contrary, faith then runs the grave risk of withering into myth or superstition."

Upravo po tom pitanju su protestanti najviše zabludjeli. U samoj srži protestantizma stoji fideizam koji je Crkva od samih početaka osuđivala, a kao posljedicu imamo protestantsko odbacivanje Sakramenata i Tradicije Crkve ("sola scriptura"), ikonoklazam, ređenje žena itd. Poznata je i često citirana Augustinova izreka: "U dvojbenim stvarima sloboda, u bitnim jedinstvo a iznad svega ljubav." Budući da su protestanti zastranili u bitnim stvarima, pravog jedinstva s njima ne može biti dok god su "protestanti" tj. pobunjenici. U velikoj su zabludi oni koji misle da postoji i najmanja šansa da bi se KC odrekla (primjerice) marijanskih dogmi u cilju ekumenskog približavanja protestantima.

Zbog svega toga mislim da katolici nemaju što tražiti na protestantskim duhovnim obnovama. Dobit će buket krivovjerja omotan celofanom vjerskih osjećaja. Što može biti poprilično opasno za one koji ne poznaju nauk Crkve ili se kolebaju oko njega.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 tra 2010 18:43 
Odsutan

Timotej napisao:
O svemu tome snažno progovara pokojni papa Ivan Pavao II u enciklici "Fides et ratio", koju bi svaki katolik trebao pročitati. Između ostalog, papa piše:

"Deprived of reason, faith has stressed feeling and experience, and so run the risk of no longer being a universal proposition. It is an illusion to think that faith, tied to weak reasoning, might be more penetrating; on the contrary, faith then runs the grave risk of withering into myth or superstition."

Upravo po tom pitanju su protestanti najviše zabludjeli. U samoj srži protestantizma stoji fideizam koji je Crkva od samih početaka osuđivala, a kao posljedicu imamo protestantsko odbacivanje Sakramenata i Tradicije Crkve ("sola scriptura"), ikonoklazam, ređenje žena itd. Poznata je i često citirana Augustinova izreka: "U dvojbenim stvarima sloboda, u bitnim jedinstvo a iznad svega ljubav." Budući da su protestanti zastranili u bitnim stvarima, pravog jedinstva s njima ne može biti dok god su "protestanti" tj. pobunjenici. U velikoj su zabludi oni koji misle da postoji i najmanja šansa da bi se KC odrekla (primjerice) marijanskih dogmi u cilju ekumenskog približavanja protestantima.

Zbog svega toga mislim da katolici nemaju što tražiti na protestantskim duhovnim obnovama. Dobit će buket krivovjerja omotan celofanom vjerskih osjećaja. Što može biti poprilično opasno za one koji ne poznaju nauk Crkve ili se kolebaju oko njega.

Kažeš da protestanti odbacuju sakramente. Zar protestanti nemaju Euharistiju? Drugo daj mi reci malo o povijesti sakramenata u Katoličkoj Crkvi. Zar nisu sakramenti kroz povijest Crkve bili u raznim periodima u raznim oblicima?

Kažeš da katolici ne bi trebali prisustvovati protestantskim duhovnim obnovama. Ali to se događa.
Evo primjera kako je počela Katolička karizmatska obnova, malo neobično da je krenula iz protestantskih crkava:
"POČECI karizmatske Obnove u katoličkoj Crkvi vezani su za godinu 1966. Pittsburgu (USA). U potrazi za vjerskim dinamizmom, doznali su za knjige Davida Wilkersona: ''Na život i smrt'' i Johna Sherilla: ''I govore drugim jezicima'', i uspoređivali ih sa Djelima apostolskim. Prva knjigaje autobiografija pastora kojega je snažan nutarnji poricaj doveo medu maloljetne prijestupnike i ovisnike na opasne ulice New Yorka. Čitav život posvetio je brizi za tu nesretnu mladež.

......Druga knjiga govori o modernom iskustvu s Duhom Svetim. Oduševljeni profesori razmjenjivali su mišljenja i molili. Došli su do zamisli da se posavjetuju s nekim tko ima više karizmatskog iskustva. 13. siječnja 1967. četiri katolika prisustvovala su molitvenom sastanku karizmatika episkopalne Crkve. Na drugi sastanak, tjedan dana kasnije došao je samo jedan iz prve grupe - Ralph Keifer a doveo je i svog prijatelja Patrika Bourgeoisa. Obojica su zatražila članove molitvene grupe da na njih polože ruke. Osjerili su duboki mir i počeli moliti u jezicima. Doživjeli su klasičan primjer ''krštenja Duhom Svetim''. Sljedećih dana iskustvo se širilo medu profesorima i studentima sveučilišta. Ralph Keifer javio je novosti u Indianu na sveučilište Notre Dame, gdje je uslijedio niz spontanih susreta kroz mjesec ožujak.

......U lipnju 1967. ovo je sveučilište bilo domaćin prvom većem skupu katoličkih karizmatika. Prisustvovalo je 90 osoba. Sudionici ovih dogadaja jednodušno se odriču da ih se naziva osnivačima Pokreta. Oni kažu: ''0snivč je Duh Sveri''. DANAS je katolička karizmatska Obnova ili Obnova u Duhu, kako se ponegdje naziva, raširena po svim kontinentima u preko 120 zemalja a broji više od 50 milijuna sudionika. Obnova je organizirana kao pokret koji ima svoje sjedište u Varikanu (ICCRS) - medunarodnu službu katoličke karizmatske Obnove i predsjednika. Novna Obnovu se može gledati i kao na sveopću obnovu Crkve obzirom da nema bitne vrijednosti kršćanske vjere koja nije njome dotaknuta. Sakramentima, osobito Euharistiji, ispovijedi i bolesničkom pomazanju pristupa se s puno vjere, posri se, meditira, moli se krunica, čita Božja riječ, odlazi se na hodočašća. Došlo je do obnove celibata i bračnog života. Sudionici su iz različitih socijalnih grupacija i naobrazbe: od običnih radnika do liječnika, političara, redovnika i svećenika.

......Svi oni nastoje širiti i naviještati Evandelje u svom životnom krugu a nerijetko i izvan njega kao članovi putujućih evangelizacijskih timova. Službe izvan lokalne molitvene zajednice redovito su prema bolesnicima, zatvorenicima, ovisnicima, mladim Ijudima i bračnim parovima kojima se životi često čudesno preobražavaju."

**iz knjige ''Abeceda Katoličke Karizmatske Obnove'' - Dražen Bušić

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 tra 2010 18:55 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
Džontra, polupao si lončiće.....Duh Sveti je nakon Pedesetnice, kako je Krist i obećao, silazio na ljude. Ta nije istina da je ....jedno vrijeme bio prestao, pa opet "proradio" preko Karizmatske obnove.....Duh puše kako je Njegova volja..... :grlim te:

Timoteju, sretna je ova zozica jer opet može uživati u tako jednostavnom i argumentiranom potkrepljivanju vjeriskih istina. Hvala Bogu na tebi :grlim te: :grlim te: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 tra 2010 19:01 
Odsutan

Kakvu protestanti imaju Euharistiju???
Kakvu imaju ispovijed???
Kako se odnose prema katolicima zbog Marije ili svetaca???'
Probaj otići na njihov forum,i spomeni Mariju ili da si katolik pa ćeš vidjeti paljbe,previše zalaze u fanatizam.
Ja protiv njih nemama ništa,ali kad si kraj njih stalno se moraš opravdavati,i osijećaš se kao krivovijernik.
Ja mislim da nema potrebe ići na njihove seminare jer nemaju ništa posebno što naša KC nema!!!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 tra 2010 07:06 
Odsutan

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Dragi Johnny, ma ne HVALIM se ja time što je Katolička Crkva jedina pravovjerna....to samo iznosim kao ČINJENICU. A činjenica jest da one koji nemaju puninu istine u vjeri nazivamo zabludjelima... Ne mislim ja to pogrdno, nego s pomalo žaljenja što su takvi i što nisu imali milost kao mi koji smo prigrlili katoličku vjeru.
Naravno da ih sve poštujem, ali kako je netko lijepo napisao, bolje otići na jednu katoličku misu i prikazati je za npr. obraćenje ili spasenje protestanata, a ne ići na njihove duhovne obnove (osim ako ideš tamo da naučiš malo više o njima pa da još bolje uvidiš koliko su zabludjeli i koliko treba žarko moliti i za njih).

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 tra 2010 08:20 
Odsutan

ela bredi napisao:
Dragi Johnny, ma ne HVALIM se ja time što je Katolička Crkva jedina pravovjerna....to samo iznosim kao ČINJENICU. A činjenica jest da one koji nemaju puninu istine u vjeri nazivamo zabludjelima... Ne mislim ja to pogrdno, nego s pomalo žaljenja što su takvi i što nisu imali milost kao mi koji smo prigrlili katoličku vjeru.
Naravno da ih sve poštujem, ali kako je netko lijepo napisao, bolje otići na jednu katoličku misu i prikazati je za npr. obraćenje ili spasenje protestanata, a ne ići na njihove duhovne obnove (osim ako ideš tamo da naučiš malo više o njima pa da još bolje uvidiš koliko su zabludjeli i koliko treba žarko moliti i za njih).

Ela stvar je u tome da nisam siguran da mi sami najbolje poznajemo katolički nauk i dogme, npr. Euharistija (transupstancija), pojam papinstva. A nisam siguran ni da protestantske crkve znamo dovoljno nego napamet pričamo kako su zabludjeli. Uglavnom nisam ni ja tu načistu.

Svima preporučam knjigu Ekumenska trilogija od Jurja Kolarića. Velika je to knjižurina ali ako želimo upoznati druge kršćanske crkve vrijedi je pročitati. Nadam se da ću naći vremena da je u miru pročitam.

Zadnja izmjena: johnny 5; 27 tra 2010 08:36; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 98 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]