www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 06 svi 2025 23:20

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 152 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 13 ožu 2008 09:09 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Evo što sam čula od prekrasnog svećenika egozrcista o plodnim i neoplodnim danima...Kaže on da nije ni čudo da ta metoda u nekim slučajevima ipak "ne funkcionira"...

Objasnio nam je ovako...Seksualnost je sveti dar koji smo dobili. Nažalost, većina nas ga je otvorila prije vremena i sad svi ispaštamo posljedice tog grijeha: upravo zbog toga jer su neki tijelo ranili i okaljali raznim pilulama, sredstvima i metodama - naravno da se sve u nama poremetilo i da se više ne možemo oslanjati na potpuni sklad metode plodnih i neplodnih dana - sve smo poremetili.... :roll:

To mi stvarno zvuči kao logično objašnjenje.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 sij 2009 20:49 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
dragi moji prijatelji..u zadnje vrijeme dobih dosta pp i mailova na moju adresu,a u svezi glede spolnosti u braku i kako je živjeti po katoličkim načelima...u nekoliko korespodencija,a u suglasnosti s autorom ove,za koju imam dozvolu da je mogu postati kao pokazatelj da mnogi ne znaju kako bi trebali doista živjeti u braku,to ću sada učiniti...o takovim stvarima smo mnogo pisali,što iz osobnih iskustava,što iz svjedočenja drugih,što iz moralistike i teoloških pogleda na isto...no,očito da se manje više svi u tom vrtlogu kočoperimo,pa sam mišljenja da će ipak,konstatno ponavljanje istoga,kako ne treba živjeti u braku,naveliko biti na korist nekome,tko samo slučajno,ovlaš prijeđe preko dotičnih postova...

evo jedne poruke,na koju sam već i privatno odgovorio u više navrata,ali koja me ponukala da ponovno o njoj,makar već i sto puta napisano,odgovorim i javno,da se vidi kako naša RKC gleda na sveti sakrament braka i na spolnost dvoje,u braku...

Od: xxxxxxxx
Za: joakim

Naslov: Mala pomoć

Poštovani brate joakime.Dugo pratim tvoje postove koji mene i moju suprugu su u mnogo ćemu potaknule da malo dublje razmišljamo o našem braku i krščanskom životu.Molio bih te za pomoć.Žena i ja smo 10 godina u braku,i imamo troje djece.Sve donedavno,koristili smo manje više sva sredstva za sprećavanje moguče trudnoče,i svaki puta na ispovijedi bi to rekli da moramo prekinuti s time,da je to teški grijeh.Drži nas jedno vrijeme,no ja jednostavno ne mogu i činim dosta toga što mojoj ženi nikako nije drago.Jednostavno se ne mogu suzdražati,a poslije mi je jako žao.Jednom mi je rekla da se pored mene osjeća kao rob,koji izvršava sve i svašta samo da bi preživila.Ponekad mi je zbog toga jako teško i nemam u sebi mira.Kaži mi molim te,da li je u braku,barem sam tako učio na vjeronauku,sve dozvoljeno i ako jeste,zašto se jedno govori u crkvi da se smije u braku to činiti,a kad dođeš na ispovijed,dobiš drvlje i kamenje od popa.Sve me to zbunjuje,a posječujem i neke druge forume,koji se deklariraju kao krščanski,ali mi dosta djeluju slobodno pa ne znam uopče na kraju što je prava istina i što da činim da moja supruga više ne pati zbog moga ovakova ponašanja.Želim ti još reči,da bi moja žena htjela još jedno dijete,ali ja nikako da se na to odlućim.Volim svoju ženu i želio bih da živimo po kršćanskim pravilima,ali ne zanm kako sve to posložiti.Unaprijed ti se zahvaljujem,i nadam se da ti neče oduzeti puno vremena da mi odgovoriš.

Btb i srdačan pozdrav od xxxxxxxx!

kao što rekoh malo poviše,već sam privatno dosta toga napisao,aovdje sada postam dijelove koje sam pisao a koje se tiču više segmenata u bračnom činu,pa ću te dijelove sada i ovdje ponovno staviti...

mi Katolici vjerujemo da Bog daje zvanje,ne samo za djevičanski stalež,nego i za ženidbu...daje im zadatke da u svojoj zajedničkoj autentičnoj ljubavi i darivanju,u međusobnom poštivanju,u zajedničkom prihvaćanju radosti i križa,u daru i odgoju djece,sve do kraja ovozemnog života u njima sudjeluju,za njih odgovaraju sve do kraja života.

Citat:
Onda su taj čin i samozadovoljavanje isti,prosipanje sjemena.O tome sam čitao,priznaje se jedino ona metoda kada se ne želi imati dijete kad žena ima neplodne dane.

pod masturbacijom ili samozadovoljavanjem treba razumjeti svojevoljno uzbuđenje spolnih organa radi postizanja spolnog užitka(pisali smo nešto o tome)...katolički moralni nauk,prema tom činu, odnosi se u skladu sa stalnom predajom i crkvenim Učiteljstvom, te moralnim osjećajem vjernika koji su je" bez kolebanja smatrali činom koji je u sebi i teško neuredan"...zato i naučava da, kakav god bio razlog tome, svojevoljno "služenje spolnom sposobnosti izvan normalnog bračnog općenja bitno se protivi svrsi spolnosti same. Spolni se užitak tu traži izvan "spolnog odnosa što ga traži moralni poredak i po kojemu se, u okviru prave ljubavi, ostvaruje cjelovit smisao uzajamnog darivanja i ljudskog rađanja« (KKC 2352).

brak i bračna ljubav po svojoj su naravi usmjereni prema rađanju potomstva..no,brak nije samo ustanovljen za rađanje djece,već i za međusobnu ljubav i uzajamano darivanje jedan spram drugog..

Citat:
Malo mi je to ipak previše,pa ako se oženim barem ću onda uživati sa svojom ženom.

...ponašanje gdje suprug na grub,samovoljan,egoističan način,želi uživati u braku nema nikakove veze s ljubavlju ni onim dužnim kršćanskim poštivanjem svoje supruge...on na takova ponašanja ni po kojem titularu,nema nikakova prava..njegova žena na taj način postaje puki objekt,strasti i sredstvo samo naslade...to i takav vid ponašanja Crkva nije nikada, niti će odobravati takove teške poroke...

Sakrament ženidbe je sveta stvar.Sam Bog je začetnik braka.Crkva izričito kaže:"Ta se ljubav posebno izražava i dopunjuje u samome bračnom činu. Zato su čini kojima se supruzi međusobno intimno i čisto sjedinjuju časni i dostojni. Tu ljubav posvećuje Kristov sakrament" (GS 49). Stoga sve što je izvan tih okvira čiste i prave ljubavi u međusobnom darivanju osoba kao i osoba u svom njihovom dostojanstvu (a ne u hedonističkom manipuliranju tjelesa) i poštivanju sakramentalne milosti, kao što su kontracepcija, onanizam, bilo kakvo neljudsko ponašanje, nema nikakve veze ni s čistom i pravom ljubavlju ni sa sakramentom ženidbe i sa bračnim savezom.

ovdje je ogromna razlika u intimnosti časnih i čistih čini supruga u ljubavi i dostojanstvu osoba, od onih koji se vrše iz puke strasti i uživanja s jednim jedinim ciljem da se uživa i zadovolji požuda. podrazumijeva se da su ovi drugi čini moralno zli, ako se provode isključivo iz naslade,pa su kao takovi,i teško griješni.... iako je muž kao i žena, sakramentom ženidbe i bračnim savezom u korijenu stekao pravo na intimni bračni život ,u negativnim slučajevima koje sam gore spomenuo gubi se pravo na primjenu toga prava...

nikad i nitko nema prava da čini grijeh bilo u kontracepciji, bilo u onanizmu, bilo u bilo kojem nasilnom postupku, bilo u pijanstvu, bilo u nebrizi za obitelj, bilo u pukoj želji da zadovolji svoju strast i slično.

Citat:

Zanima me dali crkva smatra spolne odnose u braku teškim grijehom,a kad se ne planira dijete?
Čini mi se da je crkva dosta rigorozna u pogledu tih stvari

korištenje neplodnim danima, sasvim je različita od drugih metoda konzumacije braka, bilo da gledamo s psihološkog, sociološkog ili etičko-teološkog stajališta... to nikako nije "tehnika" braka ili "katolička kontracepcija", kako žele mnogi to prikazati..to nije egoistično traženje užitaka, to nije banaliziranje ljubavi, to nije iskorištavanje partnera kao objekta, to nije baciti na pod dostojanstvo ljudske osobe, dapače na taj se način provodi darivanja i međusobne ljubavi u zajedničkom duhovnom sazrijevanju.... ako se kojim slučajem i neplanirano pojavi i dijete, oni to dijete ne odbacuju nego ga prihvaćaju u ljubavi, odgovornosti i žrtvi.

ne smijemo zaboraviti da je Bog osobno nazočan pri svakom intimnom sjedinjenju supružnika, jer Bog je taj koji u momentu začeća neposredno stvara njegovu besmrtnu dušu.... ako se na bilo koji način obezvrijedi taj čin dajemo
Bogu "pljusku", tjeramo Boga od sebe, što je po sebi jedan od najtežih grijeha... na takav način gledanje na (ne)planiranje djeteta, odluči sam da li je crkva doista rigorozna ili nije.

nastavit ću u drugom postu...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 sij 2009 21:07 
Odsutan

ovo je nastavak,na ono što su me potakli svojim pitanjima neki naši dragi forumaši...:grlim te:

dosta ljudi smatra da je u braku dopuštene spolnost u svakom obliku...
Evo nekoliko primjera, ja npr. nisam znala da je u nauku crkve da kada ste intimni sa bračnim drugom to možete činiti samo licem u lice - dakle uvijek gledati se u oči (bez ikakvih životinjskih položaja), zatim nikakve perverzarije tipa oralnih i analnih oblika zadovoljenja seksualne želje nisu dozvoljene (u odnose se stupa iz ljubavi i želje da se bračnom drugu pokaže ljubav i da postanete jedno i tijelom i dušom, te u svrhu nastanka novog od Boga danog života), uporaba kontracepcijskih sredstava, te prosipanje sjemena također nije dopušteno i bračni drugovi koji tako rade ne smiju pristupati Sv. pričesti prije nego što to ispovjede....

nažalost mnogi takovi koje navodiš da je spolnost u braku dopuštena u svakom obliku su na putu čistog liberalizma koji svoje stavove žele kompenzirati osobnom vlastitom nemoći i zadovoljavanju vlastitih sebičnih prohtjeva...naime, u današnje vrijeme čini mi se više negoli ikad, širi se duh distanciranja od Boga i Crkve,kako bi sam čovjek sebi bio dostatan i činio ono što izlazi iz okvira prirodnog i normalnog ponašanja...

nije nikakova tajna da i među svećenicima postoje različita razmišljanja kao i stavovi,no ne zaboravimo da i mi imamo svoju savjest i slobodu koju nam je podario naš Bog,pa unatoč svemu tome da mi i sam "papa" kaže da je nešto "dopustivo" u braku ako mi moja savjest nalaže da to nije ispravno i da ne činim-ja to neću činiti(malo karikiram kako bih približio sliku "slobode"u braku)...

naime ne znam da li bi trebalo govoriti sada ovdje o bračnoj čistoći,jer zna se nauk Crkve u tome,ali bih samo želio kazati jedno....sama čistoća u braku nikako ne znači ne imati spolne odnose,ali istom tako nikako ne smije značiti da sada u braku najedamput mi je sve dozvoljeno i mogu činiti sa svojim bračnim drugom što me volja...to nikada ne smije biti tako jer sve što je slično tome ili naginje tome,stremi ka egoizmu i iskorištavanju,požudama koje u sebi kriju mnoge zamke i odvode nas daleko od Boga...

da puno ne duljim,jer kršćanska moralistika spolnosti u braku, ne može se iskazati u nekoliko rečenica i ona je na koncu ipak jedan konkretan život,ali svi znamo,što nažalost danas za mnoge izgleda slatkorječivost i mlaćenje prazne slame,da se bračni drugovi međusobno trebaju ponajprije voljeti,poštivati i uvažavati...

tu svako prvenstveno treba dolaziti do vida iskazivanja nježnosti i iskrene prave ljubavi,koja će onda kao takova postepeno uvoditi u jedan normalan kršćanski spolni odnos,koji ni u kojem slučaju neće biti predmetom iskorištavanja,sebičnosti ili kojekakovih neprirodnih zahtjeva,jer tada se spuštamo na animalizam,tada je brak samo konzumacija užitaka u međusobnom zadovoljavanju strasti i pohote koja nikako ne može biti u skladu s Crkvenim naukom,ili sa čovjekovim opredjeljenjem da će služiti Bogu i poštivati njegove zakone i iskazivati međusobnu ljubav,gledajući prema "gore",a nikako prema "dolje"...

nadam se da će ovih nekoliko rečenica biti dostatne,da si barem u onim osnovim crticam posvijestimo,što znači brak,kako živjeti spolnost u braku i kako na nju gledati,te kako i u braku živjeti svetu čistoću,ne naginjući sebičnim prohtjevima,svoditi svog bračnog druga na objekt i požudu...naravno da se o ovakovoj temi može razgovarati danima,pisati traktati i traktati,ali bit je da znademo ono osnovno,a kasnije će nam sve biti još i više dano i nadodano,odozgor...hvala na pozornosti i na strpljivosti,svakome tko je ovo pročitao .. :grlim te:

s poštovanjem,
Ljubi i čini što hoćeš!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 sij 2009 20:47 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Danas, u ovakvim okolnostima u kojima živimo, teško je podići i jedno dijete (prvenstveno tu mislim na financije), a kamoli više djece.
Sve je to jako lijepo, reći "plodite se i množite" ko da svako od nas ima milijune za svu onu djecu koju bismo htjeli imati i odgojiti. Mnogi bi ih htjeli imati više, ali ne mogu jer nemaju posla i nemaju plaću i ne mogu se osigurat nit djetetu kupit pelene nit platit račun za struju... To je naša svakodnevica. Pa to nije nebitno, o tome moraš razmišljat prije nego doneseš dijete na ovaj svijet. Ti si odgovoran za taj život.

Djeca koštaju, to je činjenica!
I sad zamislite dvoje ljudi u braku koji ne koriste zaštitu i imaju normalne odnose. Imaju troje-četvero-petero djece, jer se ne štite a pobačaj je zabranjen, žena ne radi jer treba se i brinut o toj djeci, dakle samo je jedna plaća u kući, ne daj Bože da netko od djece poželi na faks il ne znam šta jer sretni su ak uspiju kraj s krajem skrpat a kamoli ih odškolovat sve...

To sad jako ružno zvuči, al u ovim današnjim, evo konkretno hrvatskim uvjetima, to bi manje-više izgledalo tako. Osim par sretnih iznimki.
Dakle, rješenje je ili bit bogat pa da si dijete možeš priuštit, jer neću donosit dijete na svijet ako ni samu sebe ne mogu prehranit, ili ne spavat s vlastitim mužem/ženom, jer je zaštita nekršćanska a ti nemaš ni kunu za još jedno dijete.

Nije dozvoljeno prije braka, a sad nije dozvoljeno ni unutar braka osim ak nije u svrhu rađanja?
Ne znam, malo mi je to ipak previše nategnuto, previše "ljudski", a ne Božje... :shock:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 sij 2009 13:27 
Odsutan

Tia napisao:
Danas, u ovakvim okolnostima u kojima živimo, teško je podići i jedno dijete (prvenstveno tu mislim na financije), a kamoli više djece.
Sve je to jako lijepo, reći "plodite se i množite" ko da svako od nas ima milijune za svu onu djecu koju bismo htjeli imati i odgojiti. Mnogi bi ih htjeli imati više, ali ne mogu jer nemaju posla i nemaju plaću i ne mogu se osigurat nit djetetu kupit pelene nit platit račun za struju... To je naša svakodnevica. Pa to nije nebitno, o tome moraš razmišljat prije nego doneseš dijete na ovaj svijet. Ti si odgovoran za taj život.

Djeca koštaju, to je činjenica!
I sad zamislite dvoje ljudi u braku koji ne koriste zaštitu i imaju normalne odnose. Imaju troje-četvero-petero djece, jer se ne štite a pobačaj je zabranjen, žena ne radi jer treba se i brinut o toj djeci, dakle samo je jedna plaća u kući, ne daj Bože da netko od djece poželi na faks il ne znam šta jer sretni su ak uspiju kraj s krajem skrpat a kamoli ih odškolovat sve...

To sad jako ružno zvuči, al u ovim današnjim, evo konkretno hrvatskim uvjetima, to bi manje-više izgledalo tako. Osim par sretnih iznimki.
Dakle, rješenje je ili bit bogat pa da si dijete možeš priuštit, jer neću donosit dijete na svijet ako ni samu sebe ne mogu prehranit, ili ne spavat s vlastitim mužem/ženom, jer je zaštita nekršćanska a ti nemaš ni kunu za još jedno dijete.

Nije dozvoljeno prije braka, a sad nije dozvoljeno ni unutar braka osim ak nije u svrhu rađanja?
Ne znam, malo mi je to ipak previše nategnuto, previše "ljudski", a ne Božje... :shock:

da draga Tia,vrlo lijepo i konkretno obrazloženo...no,mnoge stvari koje navodiš,bile su i jučer i prekjučer i daleko prije nas kod mnogih naraštaja,pa mogao bih reći u nekim povijesnim okvirima i daleko teže stanje negoli je danas...

to što kažeš da je lijepo rečeno.."plodite se i množite"zaista me nagoni na razmišljnje,da li ne vjeruješ Bogu svome?djeca koštaju?ne,draga moja sestrice,nijedno dijete na ovom svijetu nema te cijene,niti kod "kupnje" niti kod "prodaje"..svako dijete,uključivši Tebe i mene i svakoga od nas,je isključivo vlasništvo našega Tvorca,njegova smo djeca,njegov smo dar...

da ne idem u širinu,samo nekoliko refleksija...koliko je velebnih majki i očeva,u najvećem siromaštvu,jadi i bijedu proganjanja raznoraznih ideologija,rodilo i donijelo odgovjivši na svijet sedmero,osmero..jedanaestero djece i svi ostadoše i postadoše,dio ove povijesti,vraćajući "dug"svojim roditeljima i Bogu,ako ne na isti način,ono barem na sličan..primjera je mnogo više u pozitivi negoli suprotno tome..

rješenje nije,odnosno ne bi smjelo biti u mogućnosti da budeš bogat,da ne možeš samu sebe prehraniti,da ne spavaš sa svojim mužem,da ne koristiš neku od zabranjenih sredstava,kako se ne bi rodilo djetešce jer ga nećeš moći odhraniti...rješenje je u daleko dubljim i vrednijim stvarima,ma koliko god tvoje tvrdnje bile vrlo realne i konkretne,promatrajući racionalno,no,kao vjernik,imam daleko drugačije mišljnje i razmišljanje,a duboko vjerujem da u dubini svoje duše imaš i ti,ako ne identično mome,ono barem malo,malecko slično...

o dozvolama prije ili poslije braka,o redukcijama raznih vrsta,o evanđeoskim savjetima,Crkvenim propisama i regulama,ne bih sada,jer svaki vjerik manje više znade,što bi trebaloi ili ne,a osim toga,svaki čovjek,bio vjerik ili ne,posjeduje svoju savjest,koja bi trebal biti meritum svakome od nas,jer na koncu konca i po našoj savjesti,ukoliko nije deformirana,ćemo biti i suđeni...

ima se tu još dosta toga kazati,ali ne bih želio ulaziti u bilo kakovu polemiku,već za kraj ću biti slobodan poslužiti se Tvojim riječima sa Tvog bloga(koji je vrlo dobar i gdje se vide tvoji unutarnji izričaji)u kojima jako lijepo zboriš...

"Svatko može ostaviti trag na ovom svijetu...Potrebno je samo malo vjere u Njega, u Njegovu procjenu - jer nikome Njegov dar nije darovan bez razloga - i hrabrosti na putu do ostvarenja..."(poboldao ja)

Božji blagoslov bio nad Tobom i svim Tvojima!

s poštovanjem,
Ljubi i čini što hoćeš!
:grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 sij 2009 17:33 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Pozdrav Joakimu.
Bog ga blagoslovio i čuvao na njegovom putu!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 sij 2009 20:46 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

joakim napisao:

da draga Tia,vrlo lijepo i konkretno obrazloženo...no,mnoge stvari koje navodiš,bile su i jučer i prekjučer i daleko prije nas kod mnogih naraštaja,pa mogao bih reći u nekim povijesnim okvirima i daleko teže stanje negoli je danas...

to što kažeš da je lijepo rečeno.."plodite se i množite"zaista me nagoni na razmišljnje,da li ne vjeruješ Bogu svome?djeca koštaju?ne,draga moja sestrice,nijedno dijete na ovom svijetu nema te cijene,niti kod "kupnje" niti kod "prodaje"..svako dijete,uključivši Tebe i mene i svakoga od nas,je isključivo vlasništvo našega Tvorca,njegova smo djeca,njegov smo dar...

da ne idem u širinu,samo nekoliko refleksija...koliko je velebnih majki i očeva,u najvećem siromaštvu,jadi i bijedu proganjanja raznoraznih ideologija,rodilo i donijelo odgovjivši na svijet sedmero,osmero..jedanaestero djece i svi ostadoše i postadoše,dio ove povijesti,vraćajući "dug"svojim roditeljima i Bogu,ako ne na isti način,ono barem na sličan..primjera je mnogo više u pozitivi negoli suprotno tome..

:grlim te:

Kao prvo, hvala na pohvali za blog, jako mi puno znači kad vidim da ga netko tu i tamo škicne... :grlim te:

I hvala na odgovoru. Znaš, slažem se s tobom, i na neki čudan način mislim da smo i ti i ja u pravu, jer i tvoje i moje riječi imaju težinu...

Ovo "djeca koštaju" nisam mislila u nekom ružnom kontekstu, nemoj krivo shvatit... Ali ako i sam imaš djecu, možda, onda dobro znaš na kaj mislim. Od samog rođenja, podizanje djeteta iziskuje dosta novaca, a ti ćeš kao dobar i odgovoran roditelj uvijek svom djetetu htjeti pružiti najbolje što možeš. Onda kako da se ne zapitaš da li ti sebi možeš priuštiti uopće (opet upotrebljavam tu riječ uz rizik da bu zvučala ružno :roll: ) puno djece?
Vjera je predivna. Onaj tko ju ima, zaista, nikad ju u potpunosti ne gubi. Čovjek ima sumnje, čak se ljuti ponekad na Boga, pita se zašto ovo zašto ono, to je normalno, to su naše duhovne muke kojih je Bog vrlo svjestan... Ali budući da živiš na Zemlji gdje su ti nažalost danas potrebne neke količine novca radi one osnovne egzistenicje, pazi ne pričam tu o luksuzu, pričam o hrani, odjeći, grijanju... Treba ti sve to i za dijete, još i više, jer malom novorođenčetu sigurno je drago što su mu mama i tata vjernici al ipak će tražit svoju dozu pelena dnevno! :D (koje su, moram reć, skupe). Ljudi bi radili ali nemaju gdje. Nezaposlenost je nenormalno velika. Svi kažu "nek poraste natalitet" a nitko ti ne pruža dovoljno da to možeš i ostvarit...

Eto, to sam samo htjela reć. Bog se uvijek pobrine za nas, ja to čvrsto vjerujem, pogotovo onda kad Ga uporno molimo i tražimo...Ali traži od nas i da se pobrinemo sami za sebe, "pomozi si sam pa će ti i Bog pomoći", ne kaže se uzalud tako. Zato ne vidim šta je loše u tome da si čovjek ipak kolko-tolko isplanira kolko može u svom životu a kolko ne može. Znam, ružno je to tako reći, al nemrem si pomoć kad vidim oko sebe toliko siromašnih i jadnih, pa zar da to i ja svojoj djeci priuštim?

I još nešto, ovo kaj si reko "sedmoro-osmero-jedanaestoro djece"... :lol:
To je prekrasno i svaka čast tim ljudima, ali jesi li siguran da bi tvoja žena bila voljna podnijeti muku jedanaest trudnoća? :D Nije to baš samo tako, muškarci to možda ne mogu shvatit, tj. ne mogu definitivno. Lakše reć nego učinit, znaš! :D Jedanaest trudnoća i poroda, stari moj... Pa jednom i žena valjda smije reć "stop".

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 sij 2009 21:10 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Danas doista nije lako podići jedno dijete, a kamoli više. Ali nije ni nemoguće. Jednu činjenicu mi ljudi stalno zaboravljamo: nismo samo mi stvoritelji svoje djece. Ona imaju i nebeskog Oca. Zar bi dao da se rodi, a da o njemu ne brine. Pa On zna svakog od nas i prije nego je majka saznala.
Ako sada nemam dovoljno, to ne znači da ukoliko začnem još jedno dijete, neće Gospodin dati npr. mužu bolje plaćeni posao, dar nekog rođaka bez djece, zaposlenje najstarijoj kćeri... u svojoj ljubavi i dobroti, u providnosti On se neda nadmašiti. Ali neće dati prije nego je potrebno. Nema još jednog djeteta - nema ni onog što je za njegovo uzdržavanje potrebno. Jer bi nas taj suvišak samo opteretio i možda udaljio od njega.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 sij 2009 23:09 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
Ponukan sam da se javim na ovu temu na temelju ovih nekoliko zadnjih postova. Jos nisam u braku, iako namjeravam uskoro. Ovih dana mi padaju napamet neke stvari; u nedjelju sam imao razgovor s jednom osobom koja je istaknula kako u Africi imao mnogo onih koji osjecaju poziv za stupanje u svecenstvo. Evo u samom Splitu a i u cijeloj Hrvatskoj smo svjedoci crnih svecenika ili bogoslova. Komentar osobe je kako ce nas evangelizirat pripadnici treceg svijeta. Za cijelo vrijeme razgovora mi se provlaci kroz glavu komentar nase clanice (split, mislim) koja je nedavno bila u Africi u sklopu misija i gdje se iznenadila kad ju je jedan covjek nakon Mise zazavao sa "Sestro!". Cinjenica jest da ljudi danas i predobro zive. Danas nitko ne umire od gladi, shoping centri su puni jeftinih namirnica, malo bolje poznavanje sezone nekog povrca nam doslovce omogucava rucak dzabe. No danas smo bombardirani medijima, mnostvom informacija, mnostvom "trendova zivljenja". Ljudi danas ne razmisljaju svojom glavom, mislim, nisu ni prije mislili vise nego danas, no danas sa novim vrstama komunikacije se puno istice povodljivost ljudi. Ljudi zive u minusu, nisu ni svjesni kolike im kamate idu na to. Kupuje se u ducanima namirnice koje su na drugom mjestu za 50% jeftinije i ne vodi se racuna o tome. Moj drugi susjed vozi Audija i ima motor od 30 tisuca kuna a zivi ko prosjak sa obitelji i malim djetetom. Nametnuti su nam okviri ponasanja da je to nevjerojatno. Mislim, ako mama ne radi zar je problem iskuhavat krpene pelene? Vjerojatno se da ustedit. Ako mama ne radi zar nemoze ici kilometar dalje u shoping centar umjesto u lokalni ducan da bi kupila jeftinije namirnice? Sto je sa djecjim doplatkom na placu? Mislim, ja ovo sve pricam svjestan cinjenice da na ovakve nacine zivi mnogo ljudi oko mene. Evo bas sve blize prijateljice moje cure (neudane) joj komentiraju kako im se uopce ne zuri u brak a jedna cak kaze kako uopce ne zeli imati djecu jedno vrijeme u braku (duze) jer zeli muza malo za sebe. Da ne spominjemo da bas sve prakticiraju seks u vezi.

Kazem, tek danas se moze vidjeti koliko su ljudi povodljivi i danas sa svim ovim medijima covjek ako nije Bozji ne moze opstati sa svojim stavom u zivotu. Priklonit ce se struji kad tad.

Imam dojam kako covjek stvori svoju sliku svijeta i kako vrlo tesko prestaje na promisljanje o svom zivotu. Usporedjuje se s okolinom i niti ne misli sto je u trenutnom stavu lose. Mislim, sam sam sebi svjedok zato to govorim. :)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 sij 2009 00:58 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
svi bi mi mogli zgojit i po 10 dice ....al nas koči naš komoditet ...svjetovno..sumnja ...briga...sebičnost..oholost..
pitam vas ja ...a di je ode Bog ????....
što pelene ...
ma pelena ima ...poklone prijatelji...
što roba ...poklone prijatelji ...
hrana...donesu prijatelji....
tu je providnost ...
tu je Bog

ne želim nikog napadat al ovo su činjenice...
MI nismo spremni
a načina ima mnogo

nasmješeni :b112:

BVB :grlim te:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 152 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]