|
Korisnik s preko 1000 postova |
 |
Pridružen: 13 vel 2006 13:38 Postovi: 1753 Lokacija: Ljubi i čini što hoćeš! Podijelio: 0 zahvala Zahvaljeno je: 1 zahvala
|
dragi moji prijatelji..u zadnje vrijeme dobih dosta pp i mailova na moju adresu,a u svezi glede spolnosti u braku i kako je živjeti po katoličkim načelima...u nekoliko korespodencija,a u suglasnosti s autorom ove,za koju imam dozvolu da je mogu postati kao pokazatelj da mnogi ne znaju kako bi trebali doista živjeti u braku,to ću sada učiniti...o takovim stvarima smo mnogo pisali,što iz osobnih iskustava,što iz svjedočenja drugih,što iz moralistike i teoloških pogleda na isto...no,očito da se manje više svi u tom vrtlogu kočoperimo,pa sam mišljenja da će ipak,konstatno ponavljanje istoga,kako ne treba živjeti u braku,naveliko biti na korist nekome,tko samo slučajno,ovlaš prijeđe preko dotičnih postova...
evo jedne poruke,na koju sam već i privatno odgovorio u više navrata,ali koja me ponukala da ponovno o njoj,makar već i sto puta napisano,odgovorim i javno,da se vidi kako naša RKC gleda na sveti sakrament braka i na spolnost dvoje,u braku...
Od: xxxxxxxx Za: joakim
Naslov: Mala pomoć
Poštovani brate joakime.Dugo pratim tvoje postove koji mene i moju suprugu su u mnogo ćemu potaknule da malo dublje razmišljamo o našem braku i krščanskom životu.Molio bih te za pomoć.Žena i ja smo 10 godina u braku,i imamo troje djece.Sve donedavno,koristili smo manje više sva sredstva za sprećavanje moguče trudnoče,i svaki puta na ispovijedi bi to rekli da moramo prekinuti s time,da je to teški grijeh.Drži nas jedno vrijeme,no ja jednostavno ne mogu i činim dosta toga što mojoj ženi nikako nije drago.Jednostavno se ne mogu suzdražati,a poslije mi je jako žao.Jednom mi je rekla da se pored mene osjeća kao rob,koji izvršava sve i svašta samo da bi preživila.Ponekad mi je zbog toga jako teško i nemam u sebi mira.Kaži mi molim te,da li je u braku,barem sam tako učio na vjeronauku,sve dozvoljeno i ako jeste,zašto se jedno govori u crkvi da se smije u braku to činiti,a kad dođeš na ispovijed,dobiš drvlje i kamenje od popa.Sve me to zbunjuje,a posječujem i neke druge forume,koji se deklariraju kao krščanski,ali mi dosta djeluju slobodno pa ne znam uopče na kraju što je prava istina i što da činim da moja supruga više ne pati zbog moga ovakova ponašanja.Želim ti još reči,da bi moja žena htjela još jedno dijete,ali ja nikako da se na to odlućim.Volim svoju ženu i želio bih da živimo po kršćanskim pravilima,ali ne zanm kako sve to posložiti.Unaprijed ti se zahvaljujem,i nadam se da ti neče oduzeti puno vremena da mi odgovoriš.
Btb i srdačan pozdrav od xxxxxxxx!
kao što rekoh malo poviše,već sam privatno dosta toga napisao,aovdje sada postam dijelove koje sam pisao a koje se tiču više segmenata u bračnom činu,pa ću te dijelove sada i ovdje ponovno staviti...
mi Katolici vjerujemo da Bog daje zvanje,ne samo za djevičanski stalež,nego i za ženidbu...daje im zadatke da u svojoj zajedničkoj autentičnoj ljubavi i darivanju,u međusobnom poštivanju,u zajedničkom prihvaćanju radosti i križa,u daru i odgoju djece,sve do kraja ovozemnog života u njima sudjeluju,za njih odgovaraju sve do kraja života.
Citat: Onda su taj čin i samozadovoljavanje isti,prosipanje sjemena.O tome sam čitao,priznaje se jedino ona metoda kada se ne želi imati dijete kad žena ima neplodne dane. pod masturbacijom ili samozadovoljavanjem treba razumjeti svojevoljno uzbuđenje spolnih organa radi postizanja spolnog užitka(pisali smo nešto o tome)...katolički moralni nauk,prema tom činu, odnosi se u skladu sa stalnom predajom i crkvenim Učiteljstvom, te moralnim osjećajem vjernika koji su je" bez kolebanja smatrali činom koji je u sebi i teško neuredan"...zato i naučava da, kakav god bio razlog tome, svojevoljno "služenje spolnom sposobnosti izvan normalnog bračnog općenja bitno se protivi svrsi spolnosti same. Spolni se užitak tu traži izvan "spolnog odnosa što ga traži moralni poredak i po kojemu se, u okviru prave ljubavi, ostvaruje cjelovit smisao uzajamnog darivanja i ljudskog rađanja« (KKC 2352). brak i bračna ljubav po svojoj su naravi usmjereni prema rađanju potomstva..no,brak nije samo ustanovljen za rađanje djece,već i za međusobnu ljubav i uzajamano darivanje jedan spram drugog.. Citat: Malo mi je to ipak previše,pa ako se oženim barem ću onda uživati sa svojom ženom. ...ponašanje gdje suprug na grub,samovoljan,egoističan način,želi uživati u braku nema nikakove veze s ljubavlju ni onim dužnim kršćanskim poštivanjem svoje supruge...on na takova ponašanja ni po kojem titularu,nema nikakova prava..njegova žena na taj način postaje puki objekt,strasti i sredstvo samo naslade...to i takav vid ponašanja Crkva nije nikada, niti će odobravati takove teške poroke...
Sakrament ženidbe je sveta stvar.Sam Bog je začetnik braka.Crkva izričito kaže:"Ta se ljubav posebno izražava i dopunjuje u samome bračnom činu. Zato su čini kojima se supruzi međusobno intimno i čisto sjedinjuju časni i dostojni. Tu ljubav posvećuje Kristov sakrament" (GS 49). Stoga sve što je izvan tih okvira čiste i prave ljubavi u međusobnom darivanju osoba kao i osoba u svom njihovom dostojanstvu (a ne u hedonističkom manipuliranju tjelesa) i poštivanju sakramentalne milosti, kao što su kontracepcija, onanizam, bilo kakvo neljudsko ponašanje, nema nikakve veze ni s čistom i pravom ljubavlju ni sa sakramentom ženidbe i sa bračnim savezom.
ovdje je ogromna razlika u intimnosti časnih i čistih čini supruga u ljubavi i dostojanstvu osoba, od onih koji se vrše iz puke strasti i uživanja s jednim jedinim ciljem da se uživa i zadovolji požuda. podrazumijeva se da su ovi drugi čini moralno zli, ako se provode isključivo iz naslade,pa su kao takovi,i teško griješni.... iako je muž kao i žena, sakramentom ženidbe i bračnim savezom u korijenu stekao pravo na intimni bračni život ,u negativnim slučajevima koje sam gore spomenuo gubi se pravo na primjenu toga prava...
nikad i nitko nema prava da čini grijeh bilo u kontracepciji, bilo u onanizmu, bilo u bilo kojem nasilnom postupku, bilo u pijanstvu, bilo u nebrizi za obitelj, bilo u pukoj želji da zadovolji svoju strast i slično. Citat: Zanima me dali crkva smatra spolne odnose u braku teškim grijehom,a kad se ne planira dijete? Čini mi se da je crkva dosta rigorozna u pogledu tih stvari
korištenje neplodnim danima, sasvim je različita od drugih metoda konzumacije braka, bilo da gledamo s psihološkog, sociološkog ili etičko-teološkog stajališta... to nikako nije "tehnika" braka ili "katolička kontracepcija", kako žele mnogi to prikazati..to nije egoistično traženje užitaka, to nije banaliziranje ljubavi, to nije iskorištavanje partnera kao objekta, to nije baciti na pod dostojanstvo ljudske osobe, dapače na taj se način provodi darivanja i međusobne ljubavi u zajedničkom duhovnom sazrijevanju.... ako se kojim slučajem i neplanirano pojavi i dijete, oni to dijete ne odbacuju nego ga prihvaćaju u ljubavi, odgovornosti i žrtvi.
ne smijemo zaboraviti da je Bog osobno nazočan pri svakom intimnom sjedinjenju supružnika, jer Bog je taj koji u momentu začeća neposredno stvara njegovu besmrtnu dušu.... ako se na bilo koji način obezvrijedi taj čin dajemo Bogu "pljusku", tjeramo Boga od sebe, što je po sebi jedan od najtežih grijeha... na takav način gledanje na (ne)planiranje djeteta, odluči sam da li je crkva doista rigorozna ili nije.
nastavit ću u drugom postu...
|
|