Jairova kći napisao:
Obraćala sam se Tomi...ali kako imate slično mišljenje,svejedno je,pa eto...neka netko od vas dvoje odgovori...
Izgleda da ćemo oboje.
Uisitnu, ja ne vidim nikakvog razloga da se isključi sumnja u vjerničkom svijetu da je Međugorje i nadnaravnost tamošnjih događaja rezultat djelovanja druge strane.
Samo mene u ovoj cijeloj priči ne zanima previše rasprava o Međugorju, mene zanima zašto si ti, baš ti, odlučila povjerovati vidiocima, a ne Crkvi. To mi nikako nije jasno. Ne samo ti, da se razumijemo, zanima me zašto ljudi koji u to vjeruju - generalno imaju takav stav, a pošto ti trenutno pišeš - onda me zanima od kud to tebi. Ok, Crkva nije donijela definitivan i zaključan stav, tako da usporediti Međugorje s tipa Sai Babom ne bi bilo korektno, s duge strane - Crkva nije rekla samo da ne može utvrditi nadnaravnost - nego je em zabranila službena hodočašća, em zabranila vidiocima da "nastupaju" po crkvama, em se lokalni biskup stvari protivi. A to nisu baš benigni potezi, preko kojih bi, po mojem mišljenju barem, dosljedan katolik mogao olako preći.
Sve to skupa mene navodi na zaključak da ljudi/ti imate neki specifičan razlog zašto tako silno i žarko želite da je to istina. Jer, budimo realni, ukazivala se Gospa tamo ili ne, to ni na koji način nit mijenja Objavu, nit teologiju, niti na bilo koji način utječe na tvoje spasenje. Nauk katoličke Crkve neće se promijeniti ako se Međugorje prizna, niti će se desiti išta spektakularno - što bi na bilo koji način utjecalo na tvoju sudbinu. a opet se ulaže silan napor u obranu Međugorja.
I sad te ja pitam, a zašto je to tako?
Meni razum govori da može biti nekoliko stvari u igri - ili lokalpatriotizam ili patriotizam općenito, ili osobna emocionalna navezanost na vidioce ili njihove obitelji, ili nedostatak znanja. Već sam se susretala s profilom vjernika koji su uvjereni da je ne vjerovati u Međugorje grijeh. Menščini da je kod tebe ovo treće.
Nauk katoličke Crkve jasno kaže da je Objava završena s Novim Zavjetom. Već si negdje napisala - bilo je proroka i poslije Krista. Nije. Nije bilo proroka poslije Krista. Svi proroci poslije Krista su krivi proroci - što opet ne znači da ne postoje privatne objave koje je Crkva priznala, ali te Crkva ne obvezuje da vjeruješ u ijednu takvu objavu, niti će se to i na koji način na tebe odraziti. I nije grijeh. To kaže Crkva.
Sve ostalo su - kako to kaže jedan forumaš ovdje - privatne mudrolije - dolazile te tvoje privatne mudrolije iz tebe osobno ili iz nekog propovjednika kojeg slijediš - tko god on bio.
Pazi, ja ne tvrdim da ne postoji mogućnost da Crkva Međugorje prizna. Ali, čak i ako ga prizna - ti po nauku te iste Crkve nisi u njega dužna vjerovati. I sad i opet na kraju ostaje pitanje - za koga ćeš se opredijeliti - za Crkvu ili za vidioce. Jer jedno drugo TRENUTNO isključuje.