www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 svi 2025 22:59

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 152 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 08 sij 2009 10:29 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 2 zahvala
EroM napisao:
Tia je dosta puta rekla danas se promijenilo, drukčije je i slično.Jest, istina je da se sve promijenilo,, ali temeljna stvar u svemu tome je da smo se mi ljudi odrekli Boga, e zato se sve promijenilo i u tome su svi naši jadi i nevolje.

Bravo EroM! Da nije tako onda nebi sablazan u drustvu bile obitelji sa vise od cetvero djece niti bi skroman zivot bio na sramotu, a trka za novcima ono sto se ocekuje od svakog pojedinca u drustvu. Tragicno je i to da danas moras radit prekovremene koji se ne placaju samo da nebi izgubio posao. Vjerujem da je na ovom polju uistina vodjena bitka kako bi se obitelji svele na manji broj djece i da svi trebamo moliti i raditi kako bi barem mi bili svjetionici ovog drustva koje se treba vratiti na Bozji put...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 sij 2009 11:43 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Preuzeto s www.katolici.org
Bog zna da mi je potreban kruh, zapravo, materijalna dobra: hrana, odjeća, stan i druga sredstva za život. Isus nije slijep za ljudsku stvarnost i ne očekuje od mene da budem isključivo duhovno biće, anđeo.Stvorio me čovjekom, a to znači bićem duhovnim i tjelesnim.
Dobro zna da imam i materijalne potrebe. Ali uvijek me iznova potiče da materijalno i tjelesno ne stavim na prvo mjesto, da ono ne zagospodari mnome i ne postane smisao i vodilja moga života.
Čovjek koji bi prezreo i potpuno zanemario materijalnu dimenziju, koji se ne bi hranio, ubrzo bi umro.Možda zaboravljamo da je slično i s duhovnom hranom.
Ako zanemarimo duhovnu dimenziju svoga bića, duh vene i zamire. U nekim slučajevima to može dovesti i do vječne smrti duše. Češće se radi o životarenju, o neispunjenoj i besmislenoj egzistenciji. Ta bolest duha nerijetko se manifestira i kao tjelesna bolest, jer veza između čovjekova duha i tijela neraskidiva je. A znam li u svemu što jesam i što imam prepoznati Božji dar?
Znam li se radovati Božjim djelima u svome životu i u životima bližnjih?
Znam li mu zahvaliti, slaviti ga zbog njegovih dobročinstava?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 sij 2009 14:19 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

agapi napisao:
Preuzeto s www.katolici.org
Bog zna da mi je potreban kruh, zapravo, materijalna dobra: hrana, odjeća, stan i druga sredstva za život. Isus nije slijep za ljudsku stvarnost i ne očekuje od mene da budem isključivo duhovno biće, anđeo.Stvorio me čovjekom, a to znači bićem duhovnim i tjelesnim.
Dobro zna da imam i materijalne potrebe. Ali uvijek me iznova potiče da materijalno i tjelesno ne stavim na prvo mjesto, da ono ne zagospodari mnome i ne postane smisao i vodilja moga života.
Čovjek koji bi prezreo i potpuno zanemario materijalnu dimenziju, koji se ne bi hranio, ubrzo bi umro.Možda zaboravljamo da je slično i s duhovnom hranom.
Ako zanemarimo duhovnu dimenziju svoga bića, duh vene i zamire. U nekim slučajevima to može dovesti i do vječne smrti duše. Češće se radi o životarenju, o neispunjenoj i besmislenoj egzistenciji. Ta bolest duha nerijetko se manifestira i kao tjelesna bolest, jer veza između čovjekova duha i tijela neraskidiva je. A znam li u svemu što jesam i što imam prepoznati Božji dar?
Znam li se radovati Božjim djelima u svome životu i u životima bližnjih?
Znam li mu zahvaliti, slaviti ga zbog njegovih dobročinstava?

Ovo sto posto potpisujem. Svaku riječ. :grlim te:

Daleko od toga da se sve treba svest na materijalno i da treba rintat da bi imao luksuzan život. Samo ljudi u ovim današnjim uvjetima (iako to nije tako po cijeloj Europi, što je pokazatelj da se može i bolje i pametnije vodit država nego što se vodi naša), rintaju ne za luksuz nego da bi pokrpali kraj s krajem uopće. Barem većina, srednja klasa, ne pričam o Simonici i Antici Gotovac i sličnima! :P
Većina ipak živi drugačije od njih.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 sij 2009 20:52 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Tia napisao:
No mi ovdije pričamo o tome da li je zaštita u braku grijeh ili ne,

draga Tia..e sad ćeš se suočiti s moji dugim upisima :lol: ..ovo je inače kompleksno pitanje koje zahtijeva vrlo opsežne stvari,zato se i na neki način dosta oprezno tome pristupa...no,ono što crkveno učiteljstvo naučava i brani,oko toga nema dvojbe i to ću ti sada pokušati objasniti..

ponajprije,što to naša RKC odbacuje?odgovor bi trebao svakom vjerniku biti vrlo jasan...sada ću navesti samo dio koji se nalazi u enciklici Humanae vitae..."u predviđanju bračnog čina,u toku njegova vršenja ili odvijanja njegovih prirodnih posljedica,isključen je svaki zahvat kojemu je svrha,ili put za svrhu,da se onemogući rađanje novog života."

znači time je de facto doista isključena bilo koja sterilizacija,kontracepcija i bilo koja sredstva i metode koje tomu vode...znači,nauk naše Crkve je da je pogrešno upotreblajvati umjetne načine kontrole rađanja...

sam spolni odnos je čin, koji Bog koristi da bi se ostvario njegov najdraži čin,donošenje novog bića na ovaj svijet,koji će biti stvoren na Njegovu sliku i priliku,i koje će biti predodređeno za vječni život!stoga,ova činjenica, spolnosti daje neprocijenjivo dostojanstvo...i svaki spolni čin,između žene i muža,koji se stavlja pod vlast samoga Boga,je poseban i jedinstvan način,te je u tom slučaju,kod takovog sjedinjenja,Bog uvijek spreman ostvariti svoj najveći stvaralački čin...

no,kada se u to sjedinjenje umiješa korištenje umjetnih sredstava i raznih metoda,mi na neki način počinjemo mijenjati tu spolnost...ona se ajmo reći nekako preusmjeruje,jer u takovim slučajevima mi isključujemo Boga...spolni odnos je predivan čin samopredanja u kojem jedan drugome govore..u potpunosti ti se predajem i prihvaćam te takvog kakav jesi...

no, kad koristimo kontracepciju,u tom slučaju ovo gore se mijenja...što bi pučki mogli kazati...ja doista prihvaćam velik dio tebe,ali malo mi je žao,ali sada tvoja plodnost nije na popisu tog prihvaćanja...stoga,sada kada te uzmem,ona će nestati..jednostavno,vjerujem da možeš zaključiti,da svaka kontracepcija,odnosno kod korištenej iste,mi se ne predajemo jedan drugome u potpunosti i ne prihvaćamo jedan drugoga u cjelosti...nažalost ,ovo vrlo mali broj vjernika i razumije...

vjerujem da ovdej ne trebam posebno naglašavati i dokazivati,da su sva kontraceptivna sredstva,bilo fizička,bilo kemijska,kao i neke metode spolnih odnosa(o kojima smo ranije pisali) protunaravne i po sebi nemoralne...sve su to neprirodni,umjetni zahvati koji priječe prirodni proces ljubavnog čina supružnika u kojem je vođenje ljubavi čin otovrenosti u prihvaćanju začeća novog čovjeka...

nažalost,kako znanost napreduje,više na štetu, negoli na korist u mnogim stvarima,daans u opticaju nemamo samo umjetna sredstva koja sprečavaju novo začeće,nego i takova čija su svrha i učinak da već začeti zametak ubiju i pobace..to su tzv.abortivna sredstva koja u sebi nose za posljedicu dvostrukog grijeha,i to ne samo protiv 6.zapovijedi na sagriješi bludno!,već i protiv 5,ne ubij!...grozno..grozno...

i zato mnogima onima koji zbog takovog stava Crkve je napadaju,mora s ekazati,da Crkva nikada ne govori koliko bračni par mora imati djece,već ona uvijek i samo govori da postoji dobar i loš način planiranja djece,i da kada god mi mijenjamo sam čin spolnosti,a zbog prilagođavanja našim vlastitim odabirima i namjerama,da je to pogrešan način...

kada je pak Bog stvorio spolnost,On je točno zano što čini...znao je da će tim činom na svijet donijeti nov život i znao je također da će odgajanje tog života imati veliku odgovornost...svakako da je znao da različiti parovi,imaju i različite sposobnosti u odgajanju djece,da će neki imati i moći odgajati više djece od nekih drugih..

stoga je On u svojoj veliko mudrosti,ženska tijela učinio plodnim samo nekoliko dana u mjesecu..na ovaj način,svaka žena može voditi ljubav sa svojim mužem a da ne zatrudne svaki put..istom tako,Bog je omogućio da tijelo žene pokaže jasne znakove za mogućnost začeća...sada smo došli do onoga što Crkva dopušta i preporuča i naučava,a to je prirodna regulacija začeća...

stoga nije istina da se u spolnosti ide samo za ciljem rađanja("inkubatori" :wink: ) jer kao što vidiš ima načina,u prirodnom planiranju obitelji,jer govori razumljivim jezikom i u potpunosti poštiva oba partnera...zar nije prekrasno ovo čuti...volim t eu potpunosti,baš u svemu,prihvaćam te u cjelosti,baš takvu..ako si pak plodna,a trudnoća ne će biti dobra za tebe,svakako ću pronaći druge načine pokazivanje svoje ljubavai spram tebe!ovo inače s e naziva,čin izvanredne ljubavi...

ako se vratimo realnosti samog života,mnoge stvari nam dakako neće biti sasvim u svemu jasne,ali za ono što nam Crkva preporuča,uči i zapovijeda moramo činiti kao vjernici..zato je prirodni način regulacije začeća predivan,jer potiče ne samo zajedništvo,već je to u današnje vrijeem nasušna potreba...

no,kao na svim područjima našeg života,tako i u spolnosti uvijek ima raznoraznih situacija...pa tako imamo situacije,gdje je jedan partner,voljan činiti sve po Crkvi,drugi baš i ne...dakaako da ne postoji univerzalno rješenje,ali ljubavi čak odgovara kada jedan partner respektira prigovor savjesti svog bračnog druga..to znači,da osjećaj krivnje može imati samo onaj koji upotreblajva kontracepcijska sredstva,ali nei onaj koji ih se odriče..

ako se nađemo u takovo situaciji,ima se "rješenje"iako ono nije idealno u dokumentu pape Pia XI,Casti connubii,koji kaže..."moguće je da jedno "samo trpi grešne čine,a ne čini ih,tako da iz važnih razloga dopušta izokretanje pravog reda(primejnu kontracepcijskih sredstava)a da to sam ne želi"....to znači,ako jedan od partnera upotrebljava kontracepcijska sredstva,drugi bi se trebao nalaziti u nekoj vrsti spolne pasivnosti...

znadem mnoge slučajeve,gdje jednsotavno se prijeti drugoj strani..ili ćeš prihvatiti kontracepciju ili ću te ostaviti...popuštanje takovoj prijetnji,možda će trenutno odgoditi ili spriječiti rastavu,ali to nije, niti bi moglo biti rješenje...takav brak u kojem se na ovakav način shvaća spolnost u korištenju kontracepcije i to pod prisilima,niti ima u sebi ljubavi,niti se može izliječiti i onda kada bi zbog vlastitih moralnih uvjerenja s e popustilo,prije ili kasniej će propasti,jer nema prave i istinske ljubavi...

uf,milsim d a sam prešao limite mojih dugih postova,ali ovdje toliko toga se može još "reći",napisati,posvjedočiti da se bojim da nećemo tako olako privesti kraju ovu uvijek aktualnu i zanimljivu problematiku...oprosti mi,ukoliko ti možda nisam uspio dovoljno prikazati,kako naša Crkva gleda na (ne)zaštitu u braku,ali pokušao sam jednstavnim "jezikom"nekako predočiti barem osnovne stvari,a kao što rekoh u početku,o ovome se toliko može još kazati,pa i nadalje sam otovren za sve opcije,naravno ono što znadem iz osobnog iskustva i malo šire...

inače,draga moja Tia,toplo ti preporučam,ako imaš vremena i volje,da svakako malo pročitaš encikliku našeg pape Pavla VI,Humanae vitae,ima dosta stvari koje će ti malo rasvijetliti pogled i nauk naše Katoličke Crkve po tom pitanju...dakako da bi svaki vjernik trebao,pogotovo kada je moralistika u pitanju i naše dvojbe istih,posvetiti se čitanju crkvenih dokumenata,jer tada bi nam mnoge stvari bile jasnije u samom početku...da li je zaštita u braku,grijeh ili nije, prosudi/te sami po svojoj savjesti...

eto,nadam se da nisam bio dugačak i naporan,ako jesam,molim za oprost,a svakome onome koji je došao do "kraja" ovog mog posta,iskren i čvrst bratski zagrljaj :grlim te: :grlim te:

s poštovanjem,
Ljubi i čini što hoćeš!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 sij 2009 21:32 
Odsutan

Ja juce u Crkvi dao zavjet Sv.Mariji na cistocu do braka.

32 dana sam cist,sto mi prije nije bilo moguce ni trecinu od toga.
Odlucim se da dam zavjet.
Po Milosti Isusa Krista,nakon dosta zena u mom zivotu,uspjevam sa lakocom da se borim protiv pozude i ovog tjelesnog grijeha koji vlada mnome dugo godina.

Molite se da uspijem do kraja,ja vjerujem da hocu i ponosan sam na sebe zahvaljuci Kristovoj milosti koja me je izvukla iz ovog grijeha i pozvala na obracenje.

Hvala Isuse,hvala Marijo,hvala Boze!

:D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 sij 2009 21:39 
Odsutan

abandonnee svaka čast....Neka u tvojoj borbi budu uvijek Isus i Marija...
neka te čuvaju od svakog zla...
a mi ćemo moliti za tebe
:grlim te: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 sij 2009 22:02 
Odsutan

:grlim te: Cestitam ti od srca-samo dalje tako nastavi

u predanju Bogu i Njegovoj ljubavi :grlim te:

I u mojim si molitvama...Bog te cuvao od svakoga zla

i oprao te svojom krvi od svake gresne misli i cina :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 sij 2009 20:13 
Odsutan

Podijelio: 152 zahvala
Zahvaljeno je: 118 zahvala
:grlim te: :grlim te: :D :D
za svaku pohvalu..uz molitve tvoje i zavjet ja vjerujem da ćeš uspjeti..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 sij 2009 20:59 
Odsutan

ako smo s Njim povezani čvrsto u molitvi... Njemu nije ništa nemoguće! :grlim te: :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 sij 2009 19:04 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

joakim napisao:

s poštovanjem,
Ljubi i čini što hoćeš!

[/color]

Hvala ti najljepša na tvom vremenu i volji da odgovaraš ovako dugim, jasnim i razumljivim postovima...Vidim da nisam pogriješila kad sam se priključila vama u potrazi za iskrenim odgovorima... :grlim te: :q4:

Razmislila sam o svemu što si napisao, i hvala ti što so mi mnogo toga pojasnio, sad sam shvatila neke stvari koje mi prije nisu bile jasne. Ja čvrsto vjerujem u to da Bog ima najbolje namjere za nas, ali čovjeku često nisu jasni načini i putevi kojima On djeluje, pa ga to može pokolebati i zbuniti...
Hvala ti, zaista... :b112:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 152 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]