www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 lip 2025 19:14

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: BLAGOSLOV
PostPostano: 31 ožu 2012 19:13 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 5 zahvala
Ma ne ljutim se :D

Samo kazem da je rekao da ce egzorcizirati sol i vodu pa tko hoce je mogao.Ne blagoslovljenu nego bas Egzorciziranu sol.
Pa mi nije jasno kako je mogao ako ne moze?
To me samo zbunilo....bez ljutnje :b232: :b41:

Jos mi nije jasno kako je on mogao ako po ovome sto si napisala ne moze.
Jeli radio nesto sto ne smije ili?
Mozda je onda egzorcist?

Al 100% sam cuo da ce to biti egzorcizirana sol.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 31 ožu 2012 19:56 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 46 zahvala
sluga napisao:
Samo kazem da je rekao da ce egzorcizirati sol i vodu pa tko hoce je mogao.Ne blagoslovljenu nego bas Egzorciziranu sol.Pa mi nije jasno kako je mogao ako ne moze?

Da pojasnim.Ne znam da li se tu radi o trajnom Egzorcistu ,ili nekom koji je dobio "dozvolu od Biskupa" za pojedine slucajeve.
Ako se ne varam u hr..imaju ( 3 takva) privremeno Egzorcista.I za to nisam sigurna.
Citat:
Jos mi nije jasno kako je on mogao ako po ovome sto si napisala ne moze.

On je mogao donesti i sol,ulje i vodu,koja je zaista od Egzorcista, i tako je ponuditi vama.

Citat:
Jeli radio nesto sto ne smije ili? Mozda je onda egzorcist?

Ne znam, cula sam da mnogi ljudi pokusavaju sa Egzorcizmom,i da je( "dozvoljeno da i lajk moze ciniti egzorcizam") Privatni egzorcizam.ako je tako u Hr..Samo ovdje gdje ja zivim nije tako.
Citat:
Al 100% sam cuo da ce to biti egzorcizirana sol.

Slazem se s tim..Nadam se da vam je objasnio za cega sluzi i kako se koristi.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 sij 2013 20:43 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
da podignem malo temu. spremam se na misu u siget pa su mipreporucili da ponesem sol i ulje. kako se tocno koristi takvo blagoslovljeno i u cemu da to ponesem koju kolicinu ?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 sij 2013 21:34 
Odsutan

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
alenas napisao:
da podignem malo temu. spremam se na misu u siget pa su mipreporucili da ponesem sol i ulje. kako se tocno koristi takvo blagoslovljeno i u cemu da to ponesem koju kolicinu ?

Bila sa u Sigetu par puta,i na kraju mise fra Smiljan blagoslivlja sve što je donešeno, pa tako i vodu i ulje.Ja sam ponijela u maloj bočici (0,5) vodu u koju sam sipala malo soli, i isto tako ulje u maloj bočici.To nije egzorcirana voda i sol,nego blagoslovljena.
Tako mi je rečeno.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 sij 2013 11:08 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
mislim da je ona što bude u onim bašvama na ulazu egzorcizirana...neka me netko ispravi kao griješim

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 sij 2013 11:33 
Odsutan

Podijelio: 152 zahvala
Zahvaljeno je: 118 zahvala
Ja sam sebi donijela blagoslovljene vode iz Ilače, Marijansko Svetište (bocu uzela od 1,5 lit.). Tu blagoslovljenu vodu (samo po kap-dvije) sipam u bocu iz koje pije muž pa i sin i tako Bog čini čuda s njima (čvrsto vjerujem u to a i mogu posvjedočiti svima - lakše se živi). Hvala Ti Gospodine na tome.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 sij 2013 12:36 
Odsutan

IsuseTrebamTe napisao:
mislim da je ona što bude u onim bašvama na ulazu egzorcizirana...neka me netko ispravi kao griješim

Ne nije" egzorcizirana "-to je Blagoslovljena voda...koju koristimo za nase blagoslivljanje...i blagoslove..U svim tim blagoslovima je najvaznije Rijec Bozja,povjerenje u Boga i ljubav!...
Cisto srce i cvrsta vjera...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 sij 2013 12:39 
Odsutan

Imam pitanje...Da li moze netko odgovoriti ...

1.- Zasto vam je potrebna egzorcizirana sol,ulje i voda.....????
2.-Kako je koristite ,na koji nacin??????
3.-Koju molitvu,to jest koji blagoslov " izgovarate.."?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 sij 2013 12:44 
Odsutan

marija-nada napisao:
Ja sam sebi donijela blagoslovljene vode iz Ilače, Marijansko Svetište (bocu uzela od 1,5 lit.). Tu blagoslovljenu vodu (samo po kap-dvije) sipam u bocu iz koje pije muž pa i sin i tako Bog čini čuda s njima (čvrsto vjerujem u to a i mogu posvjedočiti svima - lakše se živi). Hvala Ti Gospodine na tome.

Da, to je blagoslovljena voda..Vjerojatno izgovoris i rijeci "blagoslova" dok sipas u bocu...Tako bi trebalo biti..Iako nasa KC kaze da ( sama )blagoslovljena voda nema nikakvu moc...ipak nas poticu na blagoslivljanje...i molitvu..
Za svako blagoslivljanje je dobro koristiti ,blagoslovljenu vodu...
Tako Bog cini cudo,a ne voda..

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 sij 2013 13:02 
Odsutan

Blagoslovine

1667 "Sveta Majka Crkva ustanovila je blagoslovine (sakramentale). To su sveti znakovi, nalik sakramentima, kojima se označuju i molitvom Crkve postižu nadasve duhovni učinci. Njima se ljudi pripremaju da prime glavni učinak sakramenata i bivaju posvećene razne zgode života".[1]

ZNAČAJKE BLAGOSLOVINA
1668 Ustanovila ih je Crkva radi posvećivanja nekih crkvenih službi, nekih životnih stanja, vrlo različitih okolnosti kršćanskog života, kao i uporabe čovjeku korisnih stvari. Prema pastirskim odlukama biskupa, blagoslovine mogu također odgovarati vlastitim potrebama, kulturi i povijesti kršćanskog naroda pojedinog kraja ili pojedinog vremena. Blagoslovine uvijek sadrže molitvu, često popraćenu određenim znakom, kao što je polaganje ruke, znamenovanje križem, škropljenje blagoslovljenom vodom (koje doziva u pamet krštenje).

1669 Blagoslovinama je korijen u krsnom svećeništvu: svaki je krštenik pozvan da bude "blagoslov"[2] i da blagoslivlje.[3] Zato i laici mogu predsjedati nekim blagoslovima;[4]što se više blagoslov tiče crkvenog i sakramentalnog života, to je više njegovo predsjedanje pridržano zaređenom službeniku.[5]

1670 Blagoslovine ne podjeljuju milost Duha Svetoga na način kao sakramenti, nego po molitvi Crkve pripravljaju za primanje milosti i raspolažu za suradnju s njome. "Pravo raspoloženim vjernicima pruža se mogućnost da im se gotovo svaka zgoda života posveti božanskom milošću koja proistječe iz vazmenog otajstva Kristove muke, smrti i uskrsnuća, iz kojega svi sakramenti i blagoslovine crpe svoju moć; gotovo i nema ni jedne čestite upotrebe tvarnih dobara koja se ne bi mogla usmjeriti na posvećenje čovjeka i na hvalu Bogu".[6]

RAZNI OBLICI BLAGOSLOVINA

1671 Među blagoslovinama najprije su blagoslovi (osobâ, stola, predmeta, mjesta). Svaki je blagoslov hvala Bogu i molitva za postizavanje njegovih darova. U Kristu kršćani su blagoslovljeni od Boga Oca "svakim blagoslovom duhovnim" (Ef 1,3). Zato Crkva podjeljuje blagoslov zazivajući ime Isusovo i obično čineci sveti znak Isusova križa.

1672 Neki blagoslovi imaju trajno značenje: njihov je učinak posvećenje osoba Bogu i posvećenje predmeta i mjesta za bogoštovnu upotrebu. Blagoslovi osoba - ne valja ih zamijeniti sakramentalnim ređenjem - jesu: posvećenje opata i opatice nekog samostana, posvećenje djevica, obred redovničkog zavjetovanja i blagoslovi za neke crkvene službe (čitači, akoliti, katehisti itd.). Kao primjer blagoslova predmeta mogu se navesti: posveta ili blagoslov crkve ili oltara, blagoslov svetih ulja, posuđa, svete odjeće, zvona itd.

1673 Kad Crkva javno i mjerodavno, u ime Isusa Krista, traži da neka osoba ili predmet budu zaštićeni od opsjednuća Zloga i oslobođeni njegove vlasti, govori se o otklinjanju (egzorcizmu). Isus ga je vršio (usp. Mk 1,25); od njega Crkva ima moć i zadaću otklinjanja (egzorcizma).[7] U jednostavnom obliku egzorcizam se vrši u slavlju krštenja. Svečano otklinjanje, zvano "velikim egzorcizmom", moze izvršiti samo svećenik, i to s biskupovim dopuštenjem. U tome treba postupati razborito, strogo poštujući odredbe koje je donijela Crkva. Egzorcizam smjera izgonu zloduha ili oslobađanju od utjecaja zloduha, i to duhovnom vlašću koju je Isus povjerio svojoj Crkvi. Nešto posve drugo je slučaj bolesti, osobito psihičkih, kojih liječenje spada u medicinsku znanost. Važno je, dakle, prije nego se slavi egzorcizam, osigurati se, da se radi o prisutnosti Zloga, a ne o bolesti.[8]

PUČKA RELIGIOZNOST
1674 Osim o sakramentalnom bogoslužju i o blagoslovinama, kateheza mora voditi računa o oblicima pobožnosti vjernika i o pučkoj religioznosti. Religiozni osjećaj kršćanskog naroda u svakom vremenu nalazio je izražaja u različitim oblicima pobožnosti koje okružuju sakramentalni život Crkve, kao što je čašćenje svetih moći, pohodi svetištima, hodočašća, ophodi, križni put, vjerski plesovi, krunica, medaljice. itd.[9]

1675 Ti su izražaji produžetak liturgijskog života Crkve, ali ga ne nadomještaju: "Te vježbe treba tako urediti da, vodeći računa o pojedinim liturgijskim vremenima, budu u skladu sa svetom liturgijom, da od nje na neki način proizlaze i k njoj vode narod, jer ih ona po svojoj naravi daleko nadvisuje".[10]

1676 Potreban je pastirski razbor u podržavanju i promicanju pučke religioznosti i, po potrebi, pročišćavanju i ispravljanju religioznog osjećaja koji je u pozadini tih pobožnosti da bi se napredovalo u spoznaji Kristova otajstva. Te pobožnosti podliježu brizi i sudu biskupa i općim crkvenim uredbama.[11]

Pučka religioznost je, u biti, skup vrednota koje, s kršćanskom mudrošću, odgovaraju velikim egzistencijalnim pitanjima. Zdrav katolički pučki osjećaj jest u sposobnosti sinteze gledom na ljudsko postojanje. Tako on stvaralački povezuje božansko i ljudsko, Krista i Mariju, duh i tijelo, zajedništvo i ustanove, osobu i zajednicu, vjeru i domovinu, um i osjećanje. Ta mudrost jest kršćanski humanizam koji radikalno potvrđuje dostojanstvo svakog bića kao Božjeg djeteta, uspostavlja temeljno bratstvo, uči biti u skladu s prirodom i shvaćati rad, daje opravdanja za život u radosti i vedrini, čak i usred životnih neprilika. Ta je mudrost, za narod, također načelo razlučivanja, evanđeoski instinkt koji daje spontano spoznati kad je evanđelje u Crkvi na prvome mjestu, a kad mu je sadržaj ispražnjen i zagušen drugim interesima.[12]

http://www.katolici.org/katekizam.php?a ... di&id=1144

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 67 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]