www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 07 svi 2025 19:50

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 113 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 08 sij 2008 23:13 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Zašto čistoća do braka? Pa čistoće se treba držati cijeli život. Možda neki ne shvaćaju da u spolnom odnosu u braku koji je prožet ljubavlju, nema ništa nečisto.

A što se tiče, što je čistoća, što nije. Isus kaže i sama misao je već blud. Dakle, ovdje ste na skliskom ledu.
Iako mislim da se takva bludna misao ili strastveni poljubac ne okarakteriziva kao teški grijeh, ali ipak treba pazit jer može donjeti probleme u samokontroli, pogotovo onima poput mene koji nisu cijeli život u čistoći.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 sij 2008 11:09 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Prekrasna i vrlo poučna tema...
Meni je osobito drago što sad znam (iako sam tako oduvijek osjećala u sebi) da zaista ima "francuskih poljubaca" koji ne moraju biti grešni...JA volim poljupce! :P

Mogla bih se odreći poljubaca, ali nikako ne bih - ZAGRLJAJA! I mogla bih se odreći da mene ne grle, ali ne bih da ja ne grlim!! Za mene je zagrljaj najljepši oblik iskazivanja nježnosti i ljubavi voljenom čovjeku! :grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te:
Najljepše mi je biti u dragom zagrljaju.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 sij 2008 11:53 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pa Isus kaže da ljubimo jedni druge :D Kako onda poljubac može biti grijeh. Je li bio grijeh bludnici kada je Isusu izljubila noge, ili je on rekao da je dobro učinila?

Ako bih slobodno mogao proširiti malo temu na zabranjene zone u braku. Zna se dogoditi da neki svećenici i teolozi kažu da postoje zabranjene zone u braku, tj. nedozvoljene radnje. Neki čak znaju u propovijedi govoriti kako je misionarski položaj jedini dozvoljen, što je čista glupost. Nigdje se u Bibliji ne spominje, niti se Crkva izrazila o zabranjenim zonama i pozama. Sve što se čini u braku iz ljubavi, ako je obostran pristanak i ako niti jedan partner ne trpi bol, i ako je sve prirodno tj. od Boga dano, je Bogu milo. Sve poze i svi oblici seksa, da ne idem u detalje. To je česta zabluda kod mnogih ljudi. Pa pokojni papa je jedno poglavlje u enciklici posvetio ženskom orgazmu. Crkva ne pokušava negirati seksualnost, dapače ona ju uzdiže na razinu svetosti.
S druge strane, i seks u braku može biti grijeh ako je se čini iz požude, iz želje da se zadovolje svoji nagoni.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 sij 2008 12:41 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

tomy postoje "ne dozvoljene radnje"
mislim da je zozy negdje točno napisala - samo "licem u lice"

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 sij 2008 09:47 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

berno napisao:
tomy postoje "ne dozvoljene radnje"
mislim da je zozy negdje točno napisala - samo "licem u lice"

Gdje to piše u Bibliji ili službenom Crkvenom dokumentu?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 sij 2008 09:51 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

"Muž i žena imaju pravu uzajamno se poticati i iskazivati ljubav na sve moguće načine, dokle god je to u skladu s ljudskim dostojanstvom, dokle god jedno drugo nježnostima žele usrećiti a ne upotrijebiti za sebično i bezobzirno zadovoljenje vlastite požude. I dokle god nemaju namjeru nenaravnim iživljavanjem zamijeniti naravne bračne čine. U tom svjetlu treba prosuđivati moralnost svake bračne predigre, svakog ljubavnog milovanja. Prava i zaista humana bračna ljubav sama će po sebi odrediti mjeru dobroga ukusa, odbaciti svako uzajamno ponižavanje bilo ono jednostrano nasilje ili uzajamna nastranost. Nema, dakle, na tijelu zabranjenih zona, ali može biti čovjeka nedostojnih postupaka."

http://www.glas-koncila.hr/portal.html? ... 9&act=show

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 sij 2008 10:34 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
Citat:
Dosta ljudi smatra da je u braku dopuštene spolnost u svakom obliku...
Evo nekoliko primjera, ja npr. nisam znala da je u nauku crkve da kada ste intimni sa bračnim drugom to možete činiti samo licem u lice - dakle uvijek gledati se u oči (bez ikakvih životinjskih položaja), zatim nikakve perverzarije tipa oralnih i analnih oblika zadovoljenja seksualne želje nisu dozvoljene (u odnose se stupa iz ljubavi i želje da se bračnom drugu pokaže ljubav i da postanete jednoi tijelom i dušom, te u svrhu nastanka novog od Boga danog života), uporaba kontracepcijskih sredstava, te prosipanje sjemena također nije dopušteno i bračni drugovi koji tako rade ne smiju pristupati Sv. pričesti prije nego što to ispovjede....

Evo ovo sam napisala na temi Spolnost i biti ću otvorena pa reći sljedeće brate tomy108 nitko nije rekao da je došušten samo misionarski položaj, ali šta na koncu znači položaj ako je primarno u vođenju ljubavi pokazati ljubav.
Eksperimentiranje u odnosima potrebno je onima koji u odnose stupaju iz želje za utaženjem požude.
Ljudi obično kažu."Dosadi ti isti položaj...", pa kako ti može dosaditi pokazivati ljubav???
Ako voliš i ako je to smisao tvog stupanja u spolne odnose onda tu osobu želim gledati u oči i pokazati svojim očima i ostatkom tijela da je volim, a kako su "oči ogledalo duše" njima se može i iskazati ljubav duše.
Nadalje, jesi se ikad upitao kako bi mogao primiti Sv. Euharistiju, ako bi prethodno oralno zadovoljavao svoju ženu/ muža ( :oops: oprostite na izravnosti ali nisam našla bolji termin kojim opisati ovaj oblik za mene "perverznosti")
Meni je to nezamislivo, bar sad kad sam spoznala pravu vrijednost Euharistije.
I još nešto, ne treba nužno sve biti napisano u Bibliji pa da bih se ja tek tad ophodila po tom.
Za mene je grijeh ono što mi se po mojoj savjesti daje da je grijeh, pa se tako i ponašam.

Dragi brate, ljubi i čini što hoćeš

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 sij 2008 11:42 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
ne slazem se u potpunosti sa tobom zozy, mislim da je dobro da je tomy uputio na ovaj izvor iz GK.
vjerujem kako je svatko od nas slobodan da u okviru ponudjene mu slobode, a u kojoj djeluje iz darovane ljubavi postavi granice gresnog u vlastitoj spolnosti, vlastitom braku.
osim toga, mislim da se tu negdje potkrala skrupuloznost, koju i sama cesto nisam znala izbjeci, na svim mogucim poljima...no, ona je definitivno stetna. tako cu se sada osvrnuti na cistocu koju spominjes: nije li gora ona druga prljavstina koja izbija iz srca a prevaljuje se preko nasih usta? koliko puta nam samo usta znaju biti prljava, jer ogovaramo, jer smo grubi na jeziku, jer iz njih izbija sebicnost i oholost, koliko smo puta prljavi cijelim tijelom i osjecamo se nedostojnim uci u crkvu, a ipak i takve nas Bog ceka..nudi nam se.

o temama zdrave spolnosti, pogotovo one u braku nema puno napisano, cesto su i odgovori svecenika sve samo ne konkretni, pa smo svi nekako osudjeni na traganje za pravim odogovorom. no, moram reci da u tom traganju nisam naisla niti na jedan izvor koji bi ogranicavao zdravu spolnost na jedan polozaj, jedan odredjen nacin, ili bilo sto slicno. bila sam i zdvojna i ljuta sto u namjeri da sveto zvim brak, a to se ne tice samo spolnosti u njemu vec i puno drugih stvari, nigdje nisam nailazila na konkretne upute, koje bi mi svakako olaksale situaciju. ali, takvih uputa nema, jer je brak zajednica dviju osoba, koje su i medjusobno razlicite , a onda se i kao mala zajednica razlikuju se od svih ostalih brakova. nema sablona!
a opet, odgovor je cijelo vrijeme tu pred nama, nigdje skriven, vec vrlo ocit. taj jednostavan zahtjev : ljubi i cini sto hoces, mozemo doista primjeniti na sve podrucja naseg zivota , pa i na brak i na spolnost u njemu. ljubiti sebe i ljubiti bracnog druga, i iz toga stvoriti okvire vlastite slobode djelovanja. prihvacajuci ovo kao nacelo opet dolazimo do toga da nema univerzalnog recepta, niti je ono sto je u jednom braku "dozvoljeno" dobrodoslo u drugom, niti svi na isti nacin dolazimo do vlastite i bracne svetosti. nacina nam je svima razlicit, i smije takvim biti, dok je god izvoriste i cilj isti.

sve ovo sto sam napisala, tkao je lijepo i sazeto i puno jednostavnije receno vec u ovom clanku iz GK, pa cu ga namjerno ponoviti:

Muž i žena imaju pravu uzajamno se poticati i iskazivati ljubav na sve moguće načine, dokle god je to u skladu s ljudskim dostojanstvom, dokle god jedno drugo nježnostima žele usrećiti a ne upotrijebiti za sebično i bezobzirno zadovoljenje vlastite požude. I dokle god nemaju namjeru nenaravnim iživljavanjem zamijeniti naravne bračne čine. U tom svjetlu treba prosuđivati moralnost svake bračne predigre, svakog ljubavnog milovanja. Prava i zaista humana bračna ljubav sama će po sebi odrediti mjeru dobroga ukusa, odbaciti svako uzajamno ponižavanje bilo ono jednostrano nasilje ili uzajamna nastranost. Nema, dakle, na tijelu zabranjenih zona, ali može biti čovjeka nedostojnih postupaka

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 sij 2008 12:04 
Odsutan

teška je tema.. različita su mišljenja...ali mislim da pravi odgovor leži u srcu svakog od nas,
odnosno u našoj savjesti!!!

kako rece jedna moja sestra u zajednici... svakome od nas Bog je upisao ZAKON SRCA (savjest) i po njoj se treba ravnat, svatko za sebe.... i ona ce reci sto je ispravno ili neispravno....

kad se tvoj "duh" pocne "bunit" protiv tvoje ili tuđe volje... znaj da je nešto neispravno i Bogu nemilo...

eto, neznam za zakonike ali znam za ovu istinu....

BVB! :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 sij 2008 12:29 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
Citat:
cesto su i odgovori svecenika sve samo ne konkretni, pa smo svi nekako osudjeni na traganje za pravim odogovorom. no, moram reci da u tom traganju nisam naisla niti na jedan izvor koji bi ogranicavao zdravu spolnost na jedan polozaj, jedan odredjen nacin, ili bilo sto slicno. bila sam i zdvojna i ljuta sto u namjeri da sveto zvim brak, a to se ne tice samo spolnosti u njemu vec i puno drugih stvari, nigdje nisam nailazila na konkretne upute, koje bi mi svakako olaksale situaciju. ali, takvih uputa nema, jer je brak zajednica dviju osoba, koje su i medjusobno razlicite , a onda se i kao mala zajednica razlikuju se od svih ostalih brakova. nema sablona!
a opet, odgovor je cijelo vrijeme tu pred nama, nigdje skriven, vec vrlo ocit. taj jednostavan zahtjev : ljubi i cini sto hoces, mozemo doista primjeniti na sve podrucja naseg zivota , pa i na brak i na spolnost u njemu. ljubiti sebe i ljubiti bracnog druga, i iz toga stvoriti okvire vlastite slobode djelovanja. prihvacajuci ovo kao nacelo opet dolazimo do toga da nema univerzalnog recepta, niti je ono sto je u jednom braku "dozvoljeno" dobrodoslo u drugom, niti svi na isti nacin dolazimo do vlastite i bracne svetosti. nacina nam je svima razlicit, i smije takvim biti, dok je god izvoriste i cilj isti.

Vidiš fidu od mog duhovnika dobila sam vrlo precizne odgovore, ali kao što rekoh nikom ništa ne zamjeram i neka svako čini po svojoj savjesti kako već prije rekoh:

Citat:
Za mene je grijeh ono što mi se po mojoj savjesti daje da je grijeh, pa se tako i ponašam.
Ljubi i čini što hoćeš

Ne mislim da idem u skrupuloznost, jer vjeruj mi nije baš da u svemu vidim grijeh i da sam opsjednuta grijehom.

Kažem - ja postupam po svojoj savjesti - možda je ona popustljivja u nekom drugom području, al ovdje je tako, a ovdje djelimo mišljenja.

Citat:
Ako voliš i ako je to smisao tvog stupanja u spolne odnose onda tu osobu želim gledati u oči i pokazati svojim očima i ostatkom tijela da je volim, a kako su "oči ogledalo duše" njima se može i iskazati ljubav duše.

Gledati se u oči ne znači biti u jednom položaju :oops: :oops: :oops:

Fudu je rekla:
Citat:
tako cu se sada osvrnuti na cistocu koju spominjes: nije li gora ona druga prljavstina koja izbija iz srca a prevaljuje se preko nasih usta? koliko puta nam samo usta znaju biti prljava, jer ogovaramo, jer smo grubi na jeziku, jer iz njih izbija sebicnost i oholost, koliko smo puta prljavi cijelim tijelom i osjecamo se nedostojnim uci u crkvu, a ipak i takve nas Bog ceka..nudi nam se.

S ovim se u potpunosti slažem, prljavština duše je itekako štetna, u pravu si i kad kažeš da nas Bog ljubi i grešne, ali da li je onda to razlog da i ostaneš grešan???
Bog nas ljubi od kad nas je stvorio, pa opet kad to spoznamo upravo iz zahvalnosti za nezasluženu ljubav nastojimo biti bolji i čuvati se od grijeha koji se rađa u srcu, duši, tijelu.
Postoje grijesi koji dolaze iznutra i oni koji dolaze izvana.
Bludnost se rodi u mislima, ali definitivno postaje teškim grijehom tek kad se tjelesno ostvari.
Od grijeha se treba čuvati koliko god je to moguće.
I samo jedno pitanje ako samozadovoljavanje narušava dostojanstvo čovjeka (o ovom smo već dosta pisali i ovo je bio globalni zaključak) zar ne mislite da se dostojanstvo žene narušava analnim sexom???

Opet napominjem - ne sudim nikoga jer u načelu nastojim prihvatiti i ljubiti ljude onakve kakvi jesu, a ne onakve kakvi bih ja voljela da jesu, svatko neka postupa po svojoj savjesti

I opet: Ljubi i čini što hoćeš

:b206: :b206: :b206:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 113 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]