www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 29 lip 2025 23:42

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 09 ruj 2009 18:41 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
Možda bi Tihokapelnik mogao dati neki odgovor na pitanje Axie jer je on pravoslavac. Pravoslavci su kolko ja znam najsličniji s katoličkim naukom, jedino je problem na ovim prostorima a čini mi se i u Rusiji što se miješa nacija i vjeroispovijest.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 ruj 2009 19:44 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Draga sestro u Kristu. Ja sam iz mijesanog braka. Mama pravoslavka otac katolik. Nisu bas neki vjernici niti jedno niti drugo . Ali vjencani su u katolickoj crkvi. Vjencava se obicno u crkvi u kojoj je muskarac. I dijeca su te vjeroispovijesti. U rodbini su mi svi izmijesani i svima je tako. Vi se lijepo slazete i on ti tvoju vjeru ne osporava. To je divno. I ako se vjencas u pravoslavnoj crkvi nista neces izgubiti. Pa i ide se na to da se ujedine crkve. Pred Bogom ces biti jdnako vjencana i u pravoslavnoj i u katolickoj. Bitno je da primis sakrament vjencanja i naravno ne odreknes se svoje vjere. Oboje ste na pravom putu problem bi bio da je Krisnin sljedbenik. Samo nemoj nikako ostati na maticnom vijencanju jer ces zivjeti u grijehu. Za zivot u vijeri je bitan sakramenat vjencanja.
A pravoslavni svecenik kojeg si trazila zove se Tihokapelnik.
Bog Blagoslovio tvoje odluke. I nemoj razbijati glavu . Isusa neces izgubiti ako se vjencas u pravoslavnoj crkvi. Koliko vidim po tome sto pises suprug ti je divan i postuje te pa postuj i ti njega. On je musko i glava obitelji.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 ruj 2009 20:15 
Odsutan

Aleluja napisao:
Draga Axia,

pred Bogom smo svi isti, no mi smo razdjeljeni...vjeruj mi brak je teška stvar, još kad nije ista vjera, onda je još teže, ja poštujem i volim našu pravoslavnu braću, no brak je nešto sasvim drugo...i da ti se vjenčaš i za njegove roditelje, i za njegovog strica, i sestru ili brata, svi su oni sada ujedno i dio tebe...vjeruj mi...ljubav i hodanje je jedno...no za brak treba puuuuno više..ja ne kažem da je to nemoguće..no puno lakše je s osobom koja ima istu vjeru...
Nadam se da te nisam rastužila, no zašto da se vjenčaš u skrovitosti...zar se sramiš svoje vjere i Boga...pa dolaziš pred svoga oca...ne želim te sada nikako optuživati ili suditi, znam da je situacija teška sada, ali kako će tek biti, ako sada ne poštuju tebe i tvoje katoličko, tzar misliš da će kasnije biti bolje? U Bogu je sve moguće i imaj nade, no moraš puuuuuno moliti da vidiš volju Božju...pitaj se što Bog želi od mene?
BTB...sve ć ebiti dobro...uzdaj se u Njega i puno moli za Njegovu volju...

Da pred Bogom smo svi isti ali ko se razdijelio????? LJUDI!!!!! Bog nas nije razdijelio. I obje su vjere prave. I obje slijede Krista. Tko je kakav vijernik ovisi o pojedincu.

Da li se oni mogu nositi s mijesanim brakom ili ne to je njihovo. Ako se ti ne bi mogla nositi kazes ja ne bi mogla oni vjerovatno mogu i zato se koliko vidim jako lijepo slazu. On s njom i ode u Crkvu i ispituje i zanima se. Ipak sudjeluje u njenom vijernickom zivotu. A u bilo koji brak kad se mijesaju roditelji i naravno na dan vijencanja je problem. Bilo to koja Crkva ,pecenka ,sala mjesto zivljenja........ Roditelji se ne bi trebali petljati.

Pogledaj oko sebe. koliko brakova propalih ??? A ista vjera . Nema mjerila. Moji roditelji su u braku 30.godina . i Rat su prezivjeli . Mi smo primili sve sakramente. A to sto mi nismo odgajani u vjeri je zato sto ni njih nisu njihovi roditelji niti njih njihovi........ I zivjeli smo u Bosni gdje je jako malo vijernika bilo. To su bili razlozi sto nas nisu odgajali u vjeri a ne mijesani brak.

Moja je mama samnom isla na pripreme za pricest i u Crkvi sudjelovala i pjevala na misi i sve ostalo sto je trebala i znala ona je napravila.

Moze se normalno zivjeti u takvim brakovima samo treba razumijevanje oba partnera.
I vjerujem da ih je Bog spojio. Mozda je to njihov put obracenja. Dobit ce snaju vijernicu koja ce svojim primjerom pokaziti kako treba ici u Crkvu i.......
Netreba nikoga prekrstavati. Svi su rodjeni u dobroj vjeri samo je trebaju poceti zivjeti. Svatko svoju naravno.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 ruj 2009 20:50 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Hvala Vam svima od srca!

Malčice ste me smirili....ako ništa drugo :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 ruj 2009 21:40 
Odsutan

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Draga Axia,

voljela bih da ti mogu nešto pametno napisati,ali mogu ti samo ponoviti što su i drugi uglavnom već napisali.
Mislim da brak različitih vjera i te kako može funkcionirati ali...Uvijek ima ono ali..Problem je kako tu vjeru tj.te dvije vjere živjeti,a da se onaj drugi ne uvrijedi.Dakle,treba puno tolerancije s obje strane.Uglavnom takvi brakovi uspjevaju kod osoba koje nisu vjernici,tj.niti jedno ne naginje ni na jednu stranu.
Poznajem bračni par,on je katolik,a ona muslimanka.U braku su već nekih 20 godina,imaju dvoje djece,i sve štima,ali..Ona nije vjernica,a nije niti on.Oni se deklariraju kao ateisti,vjenčani su samo kod matičara,i djeca ima nisu krštena.Imali su malo problema na početku sa obiteljima,dok su ih prihvatili,ali poslije je sve bilo u redu.
Sada,kako je živjeti bez vjere?To samo oni znaju.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 ruj 2009 08:26 
Odsutan

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
Očito da je problem u tome što neki govore da je težak život ljudi s različitim vjerama. Al mi nije jasno od kad su to pravoslavlje i katoličanstvo dve različite vjere. Pa sve je to kršćanstvo, dakle sve počiva na Evanđelju Isusa Krista. Također ponavljam da su katolici i pravoslavci najsličniji po nauku ,a neko je već pisao da je i Leopold Mandić imao veliku želju da radi na ujedinjenju tih crkava. U Rhemi sam pročitao da je pater Luka Rađa rekao da bi u skoroj budućnosti moglo doći do ujedinjavanja tih crkava. Uglavnom, ne treba raditi bauk što je neko pravoslavac jer i on vjeruje u istog Gospodina kao i mi katolici. Kolko ja znam muslimani ne vjeruju da je Isus Sin Božji pa ne možemo reći da su oni kršćani. A dobro je i naggar rekao mogu ja imat sve sakramente ić u crkvu, molit i ne znam šta sve ne, a bit slijep ko farizeji i gori od nekog "pogana".

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 ruj 2009 08:39 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
Moj je stav da su i Pravoslavna i Katolicka vjera nositelji zivoga Boga svima ljudima. Jedino u te dvije Crkve se dogadja prava pretvorba kruha i vina u tijelo i krv (Zasto? Zato sto su jedine one ocuvale vezu posvete svojih svecenika od samog Isusa Krista do danas, niti jedna druga nije). Ovo sto su ljudi napravili od zemaljskih oblicja Crkve nebih komentirao ni za jednu ni za drugu Crkvu, a puno bi se toga moglo reci.
No ne zasutkavajmo Duha Svetoga u drugima, on puse kamo hoce. Koliko li vise grijeha mozemo pociniti pricesceni Kristom ako nam srce nije cisto, nego da smo cistija srca bez pricesti.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 ruj 2009 16:44 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Hvala Vam svima (Ivana tebi posebno, ne mogu još slati pp)...

Kako dani prolaze tako mi se slažu kockice...i nekako sam smirenija što se toga tiče...
a da će biti trnja i kamenja, apsolutno...
Ima li suživota i brakova, gdje je sami fini pijesak na stazi, i to već utabanoj ???

Blagoslovljeni bili...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 ruj 2009 17:15 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
Axia napisao:
Hvala Vam svima (Ivana tebi posebno, ne mogu još slati pp)...

Kako dani prolaze tako mi se slažu kockice...i nekako sam smirenija što se toga tiče...
a da će biti trnja i kamenja, apsolutno...
Ima li suživota i brakova, gdje je sami fini pijesak na stazi, i to već utabanoj ???

Blagoslovljeni bili...

..nećeš nikada složiti kockice...koje će biti posložene za cijeli život-.
..to NIJE NIKOM USPJELO.. :lol:

..već ti je to ko Lego kocke..
..igraš se slažeš da budeš nešto lijepo...
..pa ko klinci..jednom drugom ..porazbacate kockice.. :lol:
.pa malo stoje razbacane..
..pa se opet poslože.. :lol:
..i tako cijeli život ..svaki dan.. :lol: -
.ne mora bit trnja...i kamenja..
..možda samo koja kockica u glavu.. :lol:

Vrh
Citiraj  
 Naslov: -
PostPostano: 29 lis 2009 11:16 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Brak između katolika i pravoslavaca? Pa naravno da nema baš nikakvih prepreka. u određenim okolnostima (tako sam pročitao negdje i nekada)katoliku je dopušteno čak se i pričestiti u pravoslavnoj, vjerojatno je i obrnuto.. Ako može funkcionirati Grko - Katolička crkva, onda može i brak između ove dvije kršćanske opcije. Ustvari, ove dvije Crkve po meni su toliko jednake da se čudim kako do sada već nisu ponovo ujedinjene.. nemam pojma što se čeka? Pravi Kristov duh uopće ne vidi ovu dvojnost, već samo ljubav kojoj ljubimo. :b206: ..

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]