fiat napisao:
Đoni, ti uvijek baš ubodeš prava pitanja
Uporaba prikrivenog istražitelja otvara dosta problema i s kriminalističkog i s pravnog aspekta, između ostalog, i zbog "moralnih razloga", tako da nije čudno da otvara pitanje usklađenosti s vjerskim (katoličkim) naukom.
Jelda, ha neko mora, pa zašto ne bi ja bio taj.
Da otvara dosta pitanja, al mi je zanimljiv momenat di se krene s tim da se spriječi zlo, a na kraju ti postaneš to zlo, iz onog primjera koji sam naveo. Malo pomalo tama te obuzme. Ne mogu se sjetit jednog odličnog filma na tu temu, malo starijeg, ak se sjetim bum ga stavio.
fiat napisao:
Vezano uz opravdanost (moralnu) postojanja ove mjere tj. uz pitanje činjenja "zla" da bi se došlo do dobra, povuć ću paralelu - jel misliš da policajac (mislim, obični policjot, ne under cover) koji primjeni neku mjeru prisile prema osobi koju npr. zatekne u činjenju kaznenog djela, u krađi, pokušaju ubojstva..., pa mu pri tom u pokušaju uhićenja nanese tjelesne ozljede, čini grijeh? Učinio je "zlo" (ozlijedio je čovjeka, možda mu nanio i teže povrede od kojih je ovaj umro i sl.) da bi došao do dobra - sprječio počinjenje kaznenog djela (neke teže povrede). Isto je općenito s postupanjem u krajnoj nuždi, nužnoj obrani.., ne samo policajaca nego svih građana, premda činimo "zlo" u takvim situacijama one će bit opravdane, ako je zlo koje prijeti jednako ili veće, dakle da postoji nekakav razmjer (Znači, nije opravdano ubit, ni ozlijedit čovika zato što ti je ubra jabuku iz voćnjaka). Ovi primjeri ne uključuju laganje, al mogu se i takvi naći.. primjerice, kad se radi o državnoj tajni tj. općenito o informacijama koje netko mora čuvati i ne smije ih iznositi, pa će u određenim okolnostima "morat" lagat, zaobić istinu i sl. da ne bi odao takve podatke...
Jel se može za te situacije reć da su grijeh? ..
E sad, kod prikrivenog istražitelja je donekle slična stvar, premda je naravno veća opasnost od toga da se prijeđe ta neka granica u kojoj to što radiš postaje grijeh. Dakle laganje se može shvatit kao neki vid "krajnje nužde".
Ne mislim da su opravdane mjere prisile zlo, evenutalno ak se desi da neko zbog neke sitnice nastrada, al inače ne. Čak se i sjećam da sam čitao sv. Tomu Akvinskog koji je rekao da je samoobrana s rezultatom smrti ne samo opravdana već nekad i imperativ.
Nekak mi se čini da sila i laganje nisu na istoj razini, jer primjena sile sama po sebi nije grijeh.
fiat napisao:
U ovom slučaju, nije veće dobro "samo" hvatanje dilera tj zapljena trave, možemo govorit i o spašenim životima -aj dobro, od trave se ne umire, al ono, you know what i mean, ovisnosti, kriminal počinjen zbog ovisnosti, razorene obitelji)...
Konačno i zakoni predviđaju ovu mjeru samo iznimno, znači moraju bit ispunjene točno određene pretpostavke, ne može se primjenjivat za sva kaznena djela nego najteža i sl. E sad moš reć, šta je bitno za usklađenost s vjerom koje su zakonske pretpostavke. Bitno je, jer iz njih proizlazi nastojanje da taj prikriveni istražitelj što manje "čini zlo", da se najjednostavnije izrazim.
Recimo, zabranjeni su "agenti provokatori", to znači da istražitelji svojim ponašanjem ne smiju poticat druge - te kriminalce koje istražuju, na činjenje kaznenih djela, dakle, ne smiju ih nagovarat na kupnju, prodaju droge i sl..
Vezano uz primjer tj dokumentarac koji si ispričao, to je već neka krajnost, posebice ovo vezano uz sudjelovanje u silovanju. To nije nešto što bi bilo prihvatljivo tj s pravnog aspekta opravdano, tak da je tu debelo prijeđena granica...
Da samo što on kao undercover murjak mora pazit da bude uvjerljiv, a s time kao činit što manje zla, još ako se počne droksat, on je u gadnim problemima, ne mogu zamislit kakvi su to sve lomovi u čovjeku. Ludo ali zanimljivo.
fiat napisao:
So true!
Gle, pravni sustav (ma društveni poredak općenito!) općenito otvara hrpu pitanja usklađenosti funkcioniranja i rada u takvom sustavu s vjerskim uvjerenjima. naravno, na području kaznenog prava to se najviše očituje jer se radi o povredama navažnijih vrijednosti. Mislim da nije baš moguće uspostavit na Zemlji takav sustav tj društveno, pravno uređenje koje ne bi na ovaj ili onaj način postavljalo ove dvojbe. To je zbog toga šta društvo čine ljudi, a ljudi su grešni, a to podrazumijeva i različite anomalije i u teoretski najsavršenijem sustavu, i sankcioniranje takvih ponašanja itd itd da sad ne filozofiram, ionako sam ga prećerala...
(To sve naravno ne znači da ćemo bez propitivanja preć preko svake norme koju određeni sustav nametne i pomirit se s tim čak i kad je očigledno da je protivno vjeri...)
Znam nema na Zemlji savršenstva, al ovaj spomenuti slučaj iz dokumentarca mi je zanimljiv i zbog toga jer ima vjersku komponentu, čovjek je rekao da je iz pobožne obitelji, i čak je otišao na ispovijed u neko daleko mjesto da se sabere, al očito da nije pomoglo. A i savjet svećenika koji je dobio je "shady".
Nije lako ni bit svećenik, dođe ti neko velečasni, ja sam undercover murjak, droksam se, lažem sve u 16, i narav mi se mijenja na gore, šta da radim. Pa ti sad budi pametan.
Da nekad se čini da je najlakše zbuksat se u špajizu i tamo provest životni vijek

, al nije ni to opcija.
sluga napisao:
Pitanje je sto ce biti sa tom zapljenjenom drogom.
Hoce li zapaliti koji milijun ili ce se vratiti na trziste.
policajci i ovi kriminalci su piuni.
Netko iza pare broji.
Da se hoce maknuti droga ne bi je bilo.
Šta će bit s drogom, ko će ga znat. Misliš da bi se moglo spriječit ulaz droge u zemlju, mislim da je to doslovno nemoguća misija. Neizvedivo, nikako.
Vezano za temu sjetio sam se odličnog filma s Johnny

Deppom Blow, o tome kak je krenuo biznis sa "brašnom". A i sjetio sam se kako je Marino Restrepo u svojoj knjizi iz Tame u Svjetlost pisao da je vidio kako je u Kolumbiji procvjetao narkobiznis, pošto je on iz Kolumbije, čak je i spominjao neke prijatelje koji su se s tim bavili. Poznato je ili bolje rečeno ozloglašeno ime Pabla Escobara vezano za Kolumbiju.