www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 17 svi 2025 08:38

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 501 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 51  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 23 tra 2010 07:24 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Hvala ti, dragi Dalmatinac, ja se potpuno slažem s tumačenjem Rajka Bundala...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 tra 2010 08:30 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Dalmatinac napisao:
P.S ovih par smajlića nema u orginalnom tekstu ,a ne znam zašto su se pojavili u postu ,valjda program kraj zagrade shvaća kao smajlić...

8 + ) = 8)

Samo stavi razmak između osmice i zagrade. ;)

A što se tiče Rajka Bundala... izvrsno on priča i teško je naći mu kakvu zamjerku, ali općeniti mi je dojam da je isuviše siguran u svoje razumijevanje Božjih putova.... (A to je opasno za svakog čovjeka, neovisno o putu koji je prešao.)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 tra 2010 08:34 
Odsutan

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
Citat:
Na primjer, O. Raniero Cantalamesa, teolog i propovjednik Papinskog doma, je, kako se citira, rekao da, "liječenje obiteljskog stabla nema nikakvih biblijskih temelja," a slično i glasoviti isusovac dr. O. Mihaly Szentmartony da "liječenje obiteljskog stabla nije po sebi religiozni pokret, nego jedna od alternativnih psihoterapija koja uz ezoterične upotrebljava i religiozne pojmove i sredstva."Idem redom kroz Sveto pismo na ona mjesta kojih me u ovom povodu Duh Sveti prisjeća.

Zar to nije grijeh protiv Duha Svetoga na koji je oštro upozorio Isus pismoznance, onodobne znanstvene cjepidlake, što cijede komarca, a proždiru devu (Mt 23,24), kad su njegovu otkupiteljsku ljubav oklevetali da uz pomoć Beelzebula, poglavice đavoslskih duhova, oslobađa i ozdravlja ljude. (Vidi Mk 3,22-29) U prah će jednom pasti sve svjetske katedre, kao što u prah svakim danom padaju svi njihovi "blistavi" ("prosvijetljeni" = iluminizirani, luciferizirani) umovi.

Ne sviđa mi se šta vidim u ovom dijelu citata a to je Bundalo proziva Cantalmessu i Szentmartonya da hule na Duha Svetoga. Dobro, šta taj čovjek sebi umišlja da je on.
Slažem se s Franom 26 kad je reko otkad riječ nekog glumca znači viš od ljudi Crkve. Šta Bundalo zna više od Cantalemesse i drugih. Pazi ovo kaže on jednog dana će propasti njihove katedre. Kakva umišljenost.
On valjda misli da jedino on ima Duha Svetoga, sveci nisu tako radili već su tražili mišljenje i drugih svojih suvremenika da vide jer i njima Bog tako otkriva ili ne. Nijedan čovjek nema svo znanje, zato i je Crkva zajednica.

Zadnja izmjena: johnny 5; 23 tra 2010 08:37; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 tra 2010 08:34 
Odsutan

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Timotej napisao:
Dalmatinac napisao:
P.S ovih par smajlića nema u orginalnom tekstu ,a ne znam zašto su se pojavili u postu ,valjda program kraj zagrade shvaća kao smajlić...

8 + ) = 8)

Samo stavi razmak između osmice i zagrade. ;)

A što se tiče Rajka Bundala... izvrsno on priča i teško je naći mu kakvu zamjerku, ali općeniti mi je dojam da je isuviše siguran u svoje razumijevanje Božjih putova.... (A to je opasno za svakog čovjeka, neovisno o putu koji je prešao.)

:b112:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 tra 2010 08:56 
Odsutan

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
Citat:
Samo u kontekstu ovako shvaćene zahtjevne Božje ljubavi među ljudima, razumljiva je teška riječ u prvoj zapovijedi objavljenoj Mojsiju: "Ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi." (Izl 20,5-6) Svakom čovjeku je povjerena briga za sav ljudski rod jer mu je povjerena savršena Božja ljubav, njegovo sveobuhvatno čovjekoljublje.
Božja riječ je nepromjenjiva i neopoziva. Novi zavjet ne dokida ovu prijetnju, već je Kristovim stradanjem dovršava. "Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude." (Mt 5,17-1

Evo Bundalo lijepo piše da je Isus rekao da nijedan potez ni ctrica iz Zakona neće proći i onda citira dio gdje se kaže da Bog kažnjava do četvrtog koljena.
E sad ću ja lijepo citirati Ezekiela, a treba uzeti u obzir da li su proročke knjige novije od Petoknjižja.
Ezekiel 18,1-4: "Dođe mi riječ Jahvina; Što vam je to o Izraelu ponavljate poslovicu, Oci jedoše kiselo grožđe sinovima trnu zubi! Života mi moga, riječ je Jahve Gospoda: nitko od vas neće više u Izraelu ponavljati tu poslovicu, jer su svi životi moji, kako život očev tako i životi sinovljevi. I evo onaj koji zgriješi, taj će umrijeti."

Dakle ovdje se ukida staro i uvodi novo, poruka je pojačana sa ovim života mi moga govori Gospodin.
Drugo, ako stoji šta Bundalo kaže kako to da Isus nije nigdje u Evanđelju rekao hrabro sinko opraštaju se grijesi tvoje prababe iz četvrtog koljena ili tvog pradede iz trećeg koljena. Toga nema u Evanđelju. Zanimljivo da nema takve zgode. Baš me zanima šta bi Bundalo rekao na to. Mogu pretpostaviti da bi Bundalo na jednu rečenicu odgovorio sa 50 gdje ništa novo kaže već razvlači nadugo i široko.

U Evanđelju nigdje nema grijeha predaka. Ne spomine se ni u poslanicama sv. Pavla, niti u Ivanovim poslanicama niti igdje drugdje. A ovo iz Petoknjižja se ukida Ezekielom. A pošto nijedna riječ neće proći iz Zakona onda neće ni ova iz Ezekiela niti iz Evanđelja. I za kraj treba spomenuti da Crkva kroz povijest nije naglašavala niti naučavala nauk o grijesima predaka.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 tra 2010 09:28 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Nitko nikada nije bio, niti ne može biti odgovoran za grijehe nekog drugoga, niti potomci ikad trpe krivicu zbog grijeha predaka. Sama pomisao na takvo nešto je apsurdna. Ali ima nešto drugo. Posljedice grijeha koje su počinili preci, čisto materijalne i tjelesne posljedice, mogu osjećati potomci. Ali te posljedice nisi nikakva krivica koju bi nekom pripisivao Bog zbog nedjela nekog drugog (makar bio i predak). Materijalne i tjelesne posljedice, faktičke, koje osjećaju potomci zbog djela njihovih predaka imaju veze s općenitom grješnošću svijeta koja ja posljedica čovjekova pada (istočni grijeh).

Ezekijel 18:

Citat:
Dođe mi riječ Gospodnja ovako govoreći:
"Kako dolazite do toga, da u zemlji Izraelovoj imate u ustima ovu riječ podrugljivu: "Kiselo grožđe jeli su oci, a djeci utrnuše zubi?
Tako ja bio živ!", govori svemogući Gospod, "nitko više od vas neće u Izraelu imati u ustima tu riječ podrugljivu.
Gle, sve duše pripadaju meni; duša oca kao duša sina, meni pripadaju one. Duša, koja griješi, ona će poginuti.
Ako je tko pravedan i čini pravo i pravdu,
Na gorama ne jede žrtvenoga mesa i očiju svojih ne podiže k idolima kuće Izraelove, sa ženom bližnjega svojega ne griješi i prema ženi čuva zakone čistoće.
Nikoga ne tlači, dužniku zalog njegov vraća, ne globi, kruh svoj daje gladnome i odijeva gologa.
Ne daje novaca pod lihvu, ne uzima kamate, od nepravde usteže ruku svoju, između čovjeka i čovjeka sudi pošteno.
Po zakonima mojim hodi i zapovijedi moje drži vjerno, taj je pravedan, on će živjeti", govori svemogući Gospod.
"Ako tko ima sina silovita, koji prolijeva krv i čini one grijehe,
Tako sam ne čini sve to, ako taj dakle jede žrtveno meso na gorama, obešćašćuje ženu bližnjega svojega,
Siromahe i uboge tlači, globi, zaloga ne vraća, oči svoje podiže k idolima, gadove čini,
Uzaima pod lihvu i uzima kamatu, hoće li taj živjeti? Ne, on neće živjeti, jer je učinio sve te gadove, mora svakako poginuti. On nosi krivnju na svojoj krvi.
Ako li on ima sina, koji vidi sve grijehe, što ih čini otac njegov, i premda ih vidi, ipak tako što ne čini,
Dakle ne jede žrtvenoga mesa na gorama, očiju svojih ne podiže k idolima kuće Izraelove, ne griješi sa ženom bližnjega svojega,
Nikoga ne tlači, zaloga ne oduzima, ne globi, gladnome daje kruh svoj, gologa odijeva,
Od opačine usteže ruku svoju, na lihvu i kamatu ne uzima, zakone moje drži i po zapovijedima mojim hodi, taj neće poginuti zbog krivnje oca svojega, nego će jamačno živjeti,
Otac njegov, koji je tlačio i druge globio i, što nije bilo dobro, činio je u narodu svojemu, taj mora poginuti zbog krivnje svoje.
Pitate: 'Zašto ne nosi sin krivnje oca svojega?, Zato, jer je sin činio pravo i pravdu, držao sve zakone moje i radio po njima, doista, zato će živjeti.
Duša, koja grijehi, ona će poginuti. A sin neće nositi krivnje oca, i otac neće nositi krivnje sina. Pravedniku će biti plaća pravednosti, bezbožniku plaća bezbožnosti.
Ako li se bezbožnik obrati od svih grijeha svojih, što ih je p činio, i drži sve zakone moje i čini pravo i pravdu, on će doista živjeti. On neće poginuti!
Sva zlodjela njegova, što ih je počinio, neće mu se uračunati. Zbog pravednosti svoje, koju je činio, živjet će.
Bili bi mi drago bilo da pogine bezbožnik, govori svemogući Gospod, "a ne da se odvrati od putova svojih i da živi?"
Ako li se pravednik odvrati od pravednosti svoje i čini opačinu po primjeru svih gadova, što ih čini bezbožnik, hoće li on živjeti, ako čini tako što? Ne, sva pravedna djela njegova, što ih je učinio, neće mu se uračunati. Zbog vjerolomstva, što ga je počinio, i Zbog grijeha, što ga je učinio, poginut će.
Kažete: 'Put Gospodnji nije pravedan.' Čujte, kućo Izraelova: Moj put da nije pravedan. Nijesu li vaši putovi nepravedni?
Ako se pravednik odvrati od pravednosti svoje i čini zlo i umre u tom: "umre zbog zla, što ga je učinio.
A odvrati li se bezbožnik od bezbožnosti svoje, Što ju je učinio, i čini li pravo i pravdu, sačuvat će život svoj.
Ako uvidi i odvrati se od svih opačina svojih, što ih je učinio, živjet će i neće poginuti.
Ali kuća Izraelova veli: 'Put Gospodnji nije pravedan!' Moji putovi da nijesu pravedni, kućo Izraelova? Nijesu li vaši putovi nepravedni?
Zato će svakomu od vas suditi po putovima njegovim, kućo Izraelova", govori svemogući Gospod. "Obratite se i odvratite se od svih grijeha svojih, da vam oni ne budu više na spoticanje i krivnju!
Odbacite od sebe sve grijehe, što ste ih počinili, i načinite sebi novo srce i nov duh, jer zašto biste pomrli, kućo Izraelova?
Jer meni nije mila smrt onoga koji ima umrijeti, govori svemogući Gospod. "Obratite se i živite!"

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 tra 2010 09:30 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Kako vi to možete znati? Kao da ste s Gospodinom surađivali pri stvaranju svijeta... :roll: :roll:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 tra 2010 10:09 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
Makabejac napisao:
Nitko nikada nije bio, niti ne može biti odgovoran za grijehe nekog drugoga, niti potomci ikad trpe krivicu zbog grijeha predaka. Sama pomisao na takvo nešto je apsurdna. Ali ima nešto drugo. Posljedice grijeha koje su počinili preci, čisto materijalne i tjelesne posljedice, mogu osjećati potomci. Ali te posljedice nisi nikakva krivica koju bi nekom pripisivao Bog zbog nedjela nekog drugog (makar bio i predak). Materijalne i tjelesne posljedice, faktičke, koje osjećaju potomci zbog djela njihovih predaka imaju veze s općenitom grješnošću svijeta koja ja posljedica čovjekova pada (istočni grijeh).

AMEN. Baš ovako mislim kako si napisao brate.

:grlim te: :grlim te: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 tra 2010 10:44 
Odsutan

zozy napisao:
Makabejac napisao:

AMEN. Baš ovako mislim kako si napisao brate.

:grlim te: :grlim te: :grlim te:

Slika

P.S. Da ne bude samo "me too", usput sam ti popravio quotation. 8) :)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 tra 2010 11:59 
Odsutan

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Ja i dalje mislim onako kako misli Rajko Bundalo! :D

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 501 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 51  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]