www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 svi 2025 22:49

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 51 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 23 vel 2009 15:25 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Ovu korizmu dočekujem u dosta tužnom stanju, prvi put u životu moja tuga nikako ne može proći...
Razumski znam da je sve u redu i da zapravo moram biti i sretna i zahvaljivati Bogu (i zahvaljujem Mu, ali nekako kao da Ga ipak pitam onako tužno: Ali zašto, zašto, zašto?? Čemu se to sve moralo dogoditi???), ali srcu očito treba mnogo više nego razumu da prihvati neke stvari...

I stoga sam odlučila, uz pojačan odlazak na sv. Mise i Križni put, da ću od sad nositi tu svoju tugu tako da nitko ni ne primijeti da sam tužna i da ću svakome poklanjati nasmijano lice i razgovor..A tugu ću ujediniti s Isusovim bolima i prinositi je Ocu na oltar za duše u Čistilištu i obraćenje grešnika...
Mene su uvijek (hvala Bogu!) do sad zaobilazile velike nesreće, boli ili razočaranja, pa i tuge i stoga sam od onih kojima je dosta teško nositi se s tugom... Ja bih da to nestane preko noći...
Osobito mi je teško nositi se s tugom koju sam sama na neki način izazvala i onda mi dugo treba da prestanem žaliti zbog svojih reakcija u prošlosti.

Dakle, uz odluku da budem što bolji čovjek i vjernik potrudit ću se svoju tugu nositi strpljivo i tako da je nitko ne primijeti i da nikoga na povređujem zbog svog stanja...
Ovo će biti moja prva prava korizma.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 vel 2009 18:19 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Svi smo slabici, i svi smo grijesnici....pa pokusajmo makar u ove dane,
Isusu pomoci nositi Kriz...
Ovo mi je tako lijepo, tako si to lijepo rekla..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 vel 2009 22:44 
Odsutan

Zahvaljeno je: 3 zahvala
Isus je Riječ - koju treba kazati
Isus je Istina - koju treba izreći
Isus je Put - kojim treba ići
Isus je Svjetlo - koje treba upaliti
Isus je Život - koji treba živjeti
Isus je Ljubav - koju treba ljubiti
Isus je Radost - koju treba dijeliti
Isus je Žrtva- koju treba prinijeti
Isus je Mir - koji treba dati
Isus je Kruh Života - koji treba blagovati
Isus je Gladni - koga treba nahraniti
Isus je Žedni - koga treba napojiti
Isus je Goli - koga treba odjenuti
Isus je Beskućnik - koga treba primiti
Isus je Bolesnik - koga treba liječiti
Isus je Osamljeni - koga treba ljubiti
Isus je Neželjeni - koga treba željeti
Isus je Gubavi - kojemu treba rane oprati
Isus je Prosjak - kome se treba nasmiješiti
Isus je Pijani - koga treba saslušati
Isus je Zaostali - koga treba zaštititi
Isus je Maleni - koga treba zagrliti
Isus je Slijepi - koga treba voditi
Isus je Nijemi - umjesto koga treba govoriti
Isus je Bogalj - s kojim treba hodati
Isus je Ovisnik o drogi - s kojim se treba sprijateljiti
Isus je Prostitutka - koju treba zaštititi i biti joj prijatelj
Isus je Zatvorenik - koga treba posjetiti
Isus je Starac - koga treba poslužiti

Bl. Majka Terezija

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 ožu 2009 17:10 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
ela bredi napisao:
Ovu korizmu dočekujem u dosta tužnom stanju, prvi put u životu moja tuga nikako ne može proći...
Razumski znam da je sve u redu i da zapravo moram biti i sretna i zahvaljivati Bogu (i zahvaljujem Mu, ali nekako kao da Ga ipak pitam onako tužno: Ali zašto, zašto, zašto?? Čemu se to sve moralo dogoditi???), ali srcu očito treba mnogo više nego razumu da prihvati neke stvari...

I stoga sam odlučila, uz pojačan odlazak na sv. Mise i Križni put, da ću od sad nositi tu svoju tugu tako da nitko ni ne primijeti da sam tužna i da ću svakome poklanjati nasmijano lice i razgovor..A tugu ću ujediniti s Isusovim bolima i prinositi je Ocu na oltar za duše u Čistilištu i obraćenje grešnika...
Mene su uvijek (hvala Bogu!) do sad zaobilazile velike nesreće, boli ili razočaranja, pa i tuge i stoga sam od onih kojima je dosta teško nositi se s tugom... Ja bih da to nestane preko noći...
Osobito mi je teško nositi se s tugom koju sam sama na neki način izazvala i onda mi dugo treba da prestanem žaliti zbog svojih reakcija u prošlosti.

Dakle, uz odluku da budem što bolji čovjek i vjernik potrudit ću se svoju tugu nositi strpljivo i tako da je nitko ne primijeti i da nikoga na povređujem zbog svog stanja...
Ovo će biti moja prva prava korizma.

Nositi tugu...kažeš bit češ nasmijana i razgovorljiva...život nosi i tuge i radosti... kako se ja borim sa svojom tugom...gledajući na vrijeme korizme...tuga ide u korak s tobom, pitanje je kako živjeti svoju tugu...a kroz korizmu se pokušavam što bolje pripremiti, odnosno više se posvjetiti vjeri, tražiti Isusa, pokušati se kroz molitvu predati potpuno Isusu u ruke da kad kažem:Gospodine neka je volja tvoja, to osjeća moje srce, duša i um.
A što se tiće tuge koja je moj suputnik, molim Boga da je uzme od mene, pokušavam svoju tugu preoblikovati i biti jaka zbog djece, zbog sebe a i zbog svog supruga jer bi on tako htio. Znam da me želi nasmijanu i sretnu...pogotovo našu djecu. Zato, Ela, pitanje je hoćemo se potpuno predati tuzi? Hoćemo dozvoliti da nas tuga povuće na dno?
Tuga ne prestaje preko noći, ali ona poprima drugačije obličje...s vremenom se naučiš nositi s njom...razmisli šta sve imaš kontra tuge, razmisli o svim stvarima zbog kojih možeš biti zahvalna Bogu, zbog kojih možeš biti sretna, stvari i stanja za koja mislimo da su razumljivi a nemoraju biti...Ojačat će Gospodin tvoje srce...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 ožu 2009 19:59 
Odsutan

Podijelio: 152 zahvala
Zahvaljeno je: 118 zahvala
Biskupi iz Rima preporučuju odricanje od slanja sms-ova, korištenja automobila, odricanje od mineralne vode/dobra je i ona iz slavine/, korištenja facebook-a, odricanje od cigareta i alkohola...
(eto slučajno sam čula na tv-u) --pa nikad nije kasno..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 ožu 2009 21:06 
Odsutan

Podijelio: 13 zahvala
Zahvaljeno je: 9 zahvala
marija-nada napisao:
Biskupi iz Rima preporučuju odricanje od slanja sms-ova, korištenja automobila, odricanje od mineralne vode/dobra je i ona iz slavine/, korištenja facebook-a, odricanje od cigareta i alkohola...
(eto slučajno sam čula na tv-u) --pa nikad nije kasno..

dobro je da nisu čuli za TT.. :a1490:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 ožu 2009 17:06 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
ČEGA SMO UISTINU GLADNI?

Evo nas u Korizmi.
Svi smo svjesni kako je Korizma vrijeme pokajanja i odricanja od grijeha.
Ali smo isto tako svjesni kako je to daleko lakše reći nego učiniti.
Kako je sam Isus bio suočen s kušnjama u pustinji isto smo tako i mi suočeni s bezbrojnim napastima svakog dana u svom životu.

Jednog dana studenti na jednom seminaru čekali su u redu u restoranu.
Na jednoj točki reda bila je velika zdjela puna jabuka uz koju je stajao natpis: „UZMITE SAMO JEDNU JABUKU! BOG VAS PROMATRA!“

Nešto niže u redu bio je pladanj s čokoladnim kolačima.
Jedan student hitro napisa cedulju i postavi je uz pladanj:
„UZMITE KOLIKO GOD ŽELITE KOLAČA! BOG JE ZAUZET – GLEDA JABUKE!“

Istina je da kada smo suočeni s nekom kušnjom mi odlučujemo hoćemo li se predati kušnji, hoćemo li popustiti pred napasti ili nećemo, gleda li nas netko, to jest mislimo li mi da nas netko promatra ili ne.

Promatra li nas Bog?

Je li netko u blizini tko bi nas mogao vidjeti?
Ima li koja kamera u blizini koja snima?

I ako mi ustanovimo kako nitko ne obraća pozornost na ono što mi radimo, mi onda idemo naprijed i popustimo pred iskušenjem.

Korizma je vrijeme kada bismo trebali obaviti rano proljetno čišćenje.
Trebali bismo ukloniti svu prljavštinu iz svojega života.
Očistiti se od iskušenja pred kojima tako često pokleknemo.
Ali činjenica je da samo čišćenje prljavštine, samo po sebi, neće nam donijeti puno dobra.

Kako to?
Pitate se vi.

Isus govori o tome kako kada zao duh iziđe iz neke osobe, onda on neko vrijeme luta unaokolo. I kada se vrati natrag do te osobe i vidi da je sve čisto, uredno i pospremljeno unutar te osobe, ali da je sve prazno, tada zao duh otiđe i dovede sa sobom sedam drugih zlih duhova da se u tom čovjeku nastane i onda tom čovjeku bude gore nego što mu je bilo prije.

To je nalik temeljnom znanstvenom pravilu koje kaže: „PRIRODA MRZI VAKUM!“

Drugim riječima, gdje god je neki prazan prostor, prije ili kasnije nešto će u njega ući i zauzeti ga.

Isto je i s našim životima.

Mi možemo pokušavati osloboditi se loših stvari koje su u nama, ali ako ih ne zamijenimo s nečim dobrim, onda nismo ništa učinili.

Vjerojatno znate nekog tko se je pokušao ostaviti pušenja. Ali koji je zajednički problem kojeg ljudi imaju kada to pokušavaju? Često ljudi koji se ostavljaju cigareta traže nešto drugo sa čime bi popunili tu rupu u svome životu. Čokolada, neka druga hrana, i onda navale na sebe dodatne kilograme. I tako, čak ako se i uspiju osloboditi jedne loše navike oni nemaju ništa pozitivno što bi stavili na njezino mjesto, nego tu pripuste drugu lošu naviku.

Kao ljudska bića mi smo uvijek gladni nečega.
Uvijek postoji nešto što mi tražimo kako bi postalo dio našeg života.

Ali pitanje glasi – ZA ČIM MI UISTINU GLADUJEMO?

Što je to sa čime mi pokušavamo ispuniti prazna mjesta u svojim životima?

Kada je đavao kušao Isusa u pustinji, prva kušnja bila je da Isus, onako gladan, nakon 40 dana u pustinji, pretvori kamenje u kruh.
Ali odgovarajući Isus je znao da iako kruh može biti i jest dobra stvar, da to nije ono za čim on najviše gladuje.

Isus odgovara đavlu citirajući Stari Zavjet gdje stoji: „Ne živi čovjek samo o kruhu.“ Drugim riječima, Isusova najveća želja nije bila napuniti stomak, nego je bila slijediti Božji put.

Za vrijeme Korizme mnogi vjernici poste na neki način.
Neki biraju određeni dan u tjednu (uz petke) i tada dodatno poste ili poste određeni period ili čitavu Korizmu. Neki se svih 40 dana odriču različitih ugoda, strasti, navika ...

Ali ideja iza posta je ova – to je put koji nas treba dovesti do razmišljanja čega smo mi to ponajviše gladni u svojim životima?

Jesu li cigarete, pivo, čokolada, pizza ili sarma, njoki, pršut, uistinu ono za čim ponajviše gladujemo u svom životu?

Ili tražimo nešto više?

Tražimo li Boga?

Čega smo mi uistinu gladni?

I dok razmišljamo nad ovim pitanjem Isus postavlja stol pred nama. Stol prepun hrane i pića.

Stol koji je u stanju zadovoljiti naše odistinske gladi na način kako to ništa drugo nije u stanju.

Čega smo mi uistinu gladni?

( Ivica Ursić )

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 ožu 2009 07:30 
Odsutan

Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 ožu 2009 15:53 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Srijeda drugi tjedan: Mt 20: Dok je Isus uzlazio u Jeruzalem, uze dvanaestoricu nasamo te im putem rece:
Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin Covjecji bit ce predan glavarima svecenickim i pismoznancima. Osudit ce ga
na smrt i predati poganima da ga izrugaju, izbicuju i razapnu, ali on ce treci dan uskrsnuti. Ne gospodujte
nego služite! Tada mu pristupi mati sinova Zebedejevih zajedno sa sinovima, pade nicice da od njega nešto
zaište. A on ce joj: "Što želiš?" Kaže mu: "Reci da ova moja dva sina u tvome kraljevstvu sjednu uza te, jedan
tebi zdesna, drugi slijeva." Isus odgovori: "Ne znate što ištete. Možete li piti cašu koju cu ja piti?" Kažu mu:
"Možemo!" A on im rece: "Cašu cete moju doduše piti, ali sjesti meni zdesna ili slijeva - to nisam ja vlastan
dati, to je onih kojima je pripravio moj Otac." Kada su to cula ostala desetorica, razgnjeve se na dva brata.
Zato ih Isus dozva i rece: "Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašcu.
Nece tako biti medu vama! Naprotiv, tko hoce da medu vama bude najveci, neka vam bude poslužitelj. I tko
god hoce da medu vama bude prvi, neka vam bude sluga." "Tako i Sin Covjecji nije došao da bude služen,
nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.
Da li znate nekoga u svojem zivotu koji je nasilan/na, malo previse pun/a sebe? Da li ikada prigovorite toj
osobi, ili presutite? Pokusajte se zamisliti u njegovim/njezinim cipelama! Sto bi moglo biti razlogom takvom
ponasanju? Odlucite da cete imati vise razumijevanja za tu osobu kad je drugi puta sretnete.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 ožu 2009 07:34 
Odsutan

Korizma je! Želiš li postiti?

Posti od ogovaranja ... otkrij Isusa koji živi u ljudima! Posti od nestrpljenja i pretjeranih očekivanja ... prihvati ljude kakvi jesu! ......

Posti od neljubaznosti ... budi susretljiv prema drugima i prema samom sebi!

Posti od srditosti i moli: „Isuse blaga i ponizna srca učini srce moje po Srcu svome!“

Posti od gunđanja i nezadovoljstva ... otvori oči za sve dobro koje te okružuje i raduj mu se!

Posti od gorčine ... budi zahvalan za ono što imaš!

Posti od pesimizma ... traži i nalazi pozitivne stvari i događaje oko sebe.

Posti od pustih nepotrebnih briga ... usudi se imati povjerenja u Boga!

Posti od jalove kritike ... učini nešto konstruktivno!

Posti od sebičnosti ... otvori se svojoj okolini!

Posti od osvetoljubivosti ... pruži ruku pomirnicu!

Posti od nepotrebnih riječi ... saslušaj druge!

Posti od želje za posjedovanjem ... raduj se postojanju!

Posti od ponavljanja pobožnih riječi ... uroni u molitvu!

Posti od oholosti ... otkrij vrijednosti ljudi koji te okružuju!

Posti od nepravde ... otkrij radost pravednosti!

Posti od iskorištavanja drugih ... cijeni njihov rad po njegovoj pravoj vrijednosti!

Posti od lijenosti ... čini nešto za društvo u kojem živiš!

Posti od neumjerenosti ... svedi svoje potrebe na razumnu mjeru i tvoj um i tijelo bit će ti zahvalni!

Posti od bludnosti ... otkrij ljepotu dostojanstva svojega i tuđega tijela!

Posti od škrtosti ... otvori srce za potrebe onih koji imaju manje od tebe!

Posti od zavisti ... veseli se tuđoj radosti!

Posti od površnosti ... savjesno se posveti onomu što radiš!

Posti od laži ... otkrij ljepotu istine i ona će te osloboditi!

Posti o kruhu i vodi ... to će ti sigurno pomoći!

Čini drugomu što je tebi drago da ti drugi čini!

Ne čini drugomu što ti nije drago da ti drugi učini!

Ljubi Boga nada sve!

Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe!

Tada će ti korizma donijeti ploda!

/ 23.3.2009 /

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 51 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]