www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 14 lip 2025 21:18

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 44 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 30 lis 2009 21:34 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Evo da se i ja malo uključim u ovu temu i da iznesem svoje mišljenje.Ni ja se ne slažem da je Božja volja da muž tuče ženu,niti da bilo kakavih neslaganja bude u braku.Bog nam je dao SLOBODU,SLOBODU IZBORA,a mi smo ti koji biramo kako ćemo,i s kim ćemo provesti život.Mislim da tu leži korjen svih problema,u našim izborima koji nisu uvijek pravi,jer zaneseni prvotnim osjećajima,mislima, i tko zna čime još,pomislimo to je to.
Slažem se da zlostavljače treba žaliti,ali isto tako mislim da se takva nasilna ponašanja daju prepoznati,ili bar naslutit već tijekom zabavljanja.Ne znam da su neki odjednom postali takvi u braku :roll: ,možda ima i takvih.
E sada,zato neke žene vole biti kraj takvih ljudi,to je drugi par cipela,samo je problem kada dođu djeca,pa onda i ona moraju trpjeti.
Nekakva neslaganja,koja se jave u braku,svakako treba prevazići,samo što je svaki problem najlakše riješiti uz nekoga tko te poštuje ,voli i zna cijeniti to što činimo.Takav čovjek je zreo i odgovorno preuzima ulogu muža i oca u obitelji,a to mislim možemo osjetiti i prije stupanja u brak s njime.
Sada će ispasti da ti zlostavljači,alkoholičari ...trebaju ostati sami,ne.Ali oni trebaju pomoć,trebaju nekoga tko će im pomoći da izliječe rane iz djetinjstva i prošlosti,koje su ih nagnale na takva ponašanja.Koliko smo spremne to prihvatiti,odgovornost je samo na nama.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 lis 2009 22:24 
Odsutan

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
Ja ću još nadodati da je sv. Pavao rekao da se žena pokorava mužu, a da muževi ljube svoje žene kako je Krist ljubio Crkvu. Sad ako neko misli da je zlostavljanje i batinjanje način kako je Krist ljubio Crkvu onda ne znam šta da kažem. Sv. pavao je rekao da ne tražimo svako svoju korist već dobrobit drugoga, te je također rekao da nosimo teret jedni drugima. Ovo za teret sam spomenuo jer su neki spominjali križ, al nije svaki križ od Boga niti sv. Pavao kaže pa pustite neka svako nosi svoj teret. Isus je farizeje prozivao licemjerima i leglom gujinjem jer ljudima tovare na leđa neizdržive terete a ni prstom ne bi pomakli da pomognu. Sjećam se kad je jedan svećenik u propovijedi rekao da Bog ne želi da mi budemo neki teški patnici. I nije to nikakva modernizacija Crkve i uljepšavanje Božje riječi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 31 lis 2009 19:40 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Matyjesus, to što si napisao sve je ok.

Priznam da sam pogriješio u tome što sam zaboravio napisati da se to odnosi na trajno napuštanje odnosno rastavu. Htio sam naglasiti da rastava nije rješenje tog problema, ali to nisam nigdje napisao. Imao sam slučaj prije oko dvije godine kad je prijateljica imala velikih problema u braku zbog kojih je pomišljala i na rastavu, a imala je i suicidne napasti. Onda sam joj u nekoliko navrata porukama sličnim prethodnom mom postu pokazao da to i nije rješenje problema. Molio sam za njihov brak godinu dana. Ne samo da se sve sredilo, nego su nedavno dobili i peto djete. Sad je sve u redu. Moj stav uz prethodno napisan u postu je taj da ukoliko se radi o nasilju, žena može otići od muža. Pred Bogom su i dalje u nerazriješivoj vezi. Nove veze su nedozvoljene. Znači, tu nema rastave, već je to nekakvo vrijeme samoispitivanja, molitve za bližnjega, itd. Rezultat toga trebao bi biti da muž dođe ženi moli je za oprost, da se izmiri s njom i Bogom i da krenu u brak ''ispočetka''. Ako se to nažalost ne dogodi, bitno je zadržati onu bračnu vjernost izrečenu pred Bogom. To je moja nadopuna jučerašnjem postu. Možda sam malo paranoičan zbog tih ''odlazaka'' od partnera koji se pretvaraju u razvode. Na žalost, imam takvih slučajeva u bližoj rodbini.

Johnny 5, ja nisam napisao da je zlo Božja volja, nego da ga On dopušta (pogledaj još jednom moj post). To su dvije različite stvari. Ako vjerujemo da je Bog svemoguć, daj mi onda reci da li On može zlostavljača zaustaviti prije nego lupi ženu? Ako je odgovor ne, onda Bog nije svemoguć i sve je uzalud. Ako je odgovor da može zaustaviti, ali zlostavljač udari ženu, kako to onda okarakterizirati? Ja bih rekao da je to On dopustio, iako nije želio da se to dogodi, to nije Njegova volja, ali on ne djeluje na silu. Pa zar Bog ne može sve sotoniste preobratiti? Može i sigurno je Njegova volja da se te ''izgubljene ovce'' vrate k Njemu, ali dopušta da jadnici časte sotonu, jer ih ne želi na silu privuči k sebi. Ne znam da li si shvatio razliku između Božje volje i Božjeg dopuštenja, jer ne radi se o istom pojmu. Znam da sve što se dešava BOG DOPUŠTA, ali ne mogu reći što je u svemu tome točno BOŽJA VOLJA. Možda je sad Božja volja da molim, ali mi dopušta da ovo napišem. Nadam se da si shvatio razliku. Moram priznati, ni meni nije bilo to baš jasno kad sam prvi put čuo za to, jer volja i dopuštenje mi je nekako bilo isto, ali ipak nije tako.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 31 lis 2009 19:51 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Negdje sam jednom skinuo s Interneta knjigu W. Smitha: Zašto Bog dopušta zlo? Mislim da se s njome lakše shvatiti razliku između volje i dopuštanja.

Nisam imao namjeru nikoga uvrijediti ili pametovati. Samo sam iznio činjenice koje sam čuo i svoje osobne stavove. Ako sam koga uvrijedio, neka mi oprosti, nije mi bila namjera.

Neka vas blagoslovi Gospodin i neka vas čuva!
Neka vas Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka vam bude!
Neka pogled svoj Gospodin svrati na vas i mir vam donese!

Mir i dobro!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 31 lis 2009 20:06 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

ma ne brini dragi stephanos,nisi rekao ništa krivo.istina je što si napisao,samo treba malo stati i dublje shvatiti..i pažljivije čitati..
naravno da nije Božja volja zlo to je jasno,ali ga dopušta da ne pogazi sebe nas..našu slobodu...
svatko ima križ,samo rijetki ga nose s ljubavlju i nakanom...
majka sv. Augustina nam je trpljenjem svog križa dala jednog od najvećih crkvenih učitelja...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 31 lis 2009 20:48 
Odsutan

Stephanos ne trebaš se ti ništa ispričavati, ja sam rekao da me razljutio tvoj post ali to je na kraju moja stvar. Uglavnom da krivo sam shvatio to, Božja volja, Božje dopuštenje, i sad mi je jasnije kad si spomenuo rastavu. Al u svakom slučaju ako muž tuče svoju ženu treba se maknuti od njega. To je diskutabilno što je ili nije Božja volja, ja se držim onog iz Biblije da je Božja volja da svi ljude dođu do spozanje istine i da se spase, i onog iz Knjige mudrosti da Bog nije stvorio smrt već je đavlovom zavišću ušla u svijet, ali sam svjestan da svatko ima slobodnu volju. Naravno da vjerujem da je Bog svemoguć ali šta to znači svaki put kad netko učini zlo da bi Bog trebao u stupu od ognja se pojaviti i reagirati. A siguran sam da nije Božja volja da se u Africi siluju, muče žene, vjerujem da nije Božja volja da Pol Pot i Crveni Kmeri u Kambodži pobiju milijune ljudi itd.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 31 lis 2009 21:58 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Nikada i nikako ne bih trpjela nasilje u braku. Meni je uvijek bilo
neshvatljivo kako jedna žena to može podnositi ako je muž agresivan
prema njoj, uvijek mislim ili nema kamo ili se nada da će jednom
ipak prestati. Ne znam da li da je žalim ili da joj se divim zbog njene
odlučnosti da to sve podnese, nisam sigurna uopće kako se postaviti,
jer takvi muškarci ne prezaju niti od napada na onu osobu koja se
umiješa jer želi pomoći toj ženi. Ne razumijem što se odvija u glavi
jednog muža i oca koji pred svojom djecom mlati njihovu majku a neki
još maltretiraju i vlastitu djecu. Teško mi je o tome uopće razmišljati i
mislim da dobro postupaju one žene koje odu u neke od onih anonimnih
kuća kako bi zaštitile sebe i djecu od napada. Ja takvoj ženi ne bih nikada
savjetovala da ostane u takvom braku, meni bi to bilo licemjerno jer da
se radi o meni sigurno to ne bih trpila, pa ako griiješim, neka mi Bog
oprosti, ali ja kažem onako kako mislim. Nasilje u braku meni je isto
što i nasilje prema Bogu jer on je svjedok da smo se obvezali voljeti i
štititi odabranu osobu do kraja života a ne maltretirati i nanositi joj
duševne i tjelesne povrede koje onda traju i traju kroz čitav život...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 stu 2009 19:36 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Nema braka bez križa. Nema života bez križa. Poneki put treba nešto i ''progutati''. Kada malo bolje pogledam oko sebe postali smo svi cendravi, žalimo se za trepavicu koja nam ispadne (to mislim općenito na život, ne vezano uz obiteljsko nasilje). Neki put sami stvorimo sliku večega križa nego što on doista jest.

Obiteljsko nasilje je ne samo križ, već križni put i često sam čin pribijanja na križ. Kao borcu protiv abortusa, naravno da mi je žao dječice u takvom braku. Meni moji znaju reći kako je majka samnom još dok sam bio djete staro nekoliko mjeseci otišla od oca zbog pa slobodno bih rekao gluposti. Danas se tome smiju i hvala Bogu sve je u redu. Danas često žene odu zbog praktički jedne krivo rečene riječi, kao neke koje znam. A neke koje možda imaju razlog zbog zlostavljanja ne odu. Kao što sam rekao, potržavam da žena ode od muža ukoliko ju zlostavlja, ali kao kršćanin ne podržavam razvod i uz sve sakramente čvrsto stojim kao uz svetinje jer to i jesu. Obećali su ne samo pred svećenikom u crkvi, ne samo pred kumovima, rodbinom i prijateljima, već i pred samim Bogom vjernost i odanost. Neću sad ponovno naviditi citate iz Biblije koji se tiću braka i razvoda.

Neke stvari koje pišem u postovima moj su osobni zaključak na temelju Biblije, neke sam pak naučio od drugih, najviše na vjeronauku i Biblijskim satovima. Upravo sam na Biblijskim satovima naučio to što pišem o braku, jer iz iskustva ne mogu ništa reći o toj temi osim ono što piše u Bibliji.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 stu 2009 19:43 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Ima jedna zgodna anegdota koju je prije više godina naš župnik ispričao na propovijedi, a tiče se općenito životnog križa. Moram biti iskren i reći da nisam tražio da li postoji tema za to, naročito zbog spore modemske veze, pa ju zato ''švercam'' ovdje.

Živio jedan čovjek kojem je Bog dao veliki križ. Čovjeku ga je bilo teško nositi, pa je zamolio Boga da mu malo smanji križ. Bog je to učinio. Međutim, čovjek je opet gunđao pa zamoli Boga da mu još smanji križ. I Bog je to učinio. I tako nekoliko puta, dok križ nije postao malen i lagan za nositi. Nakon nekog vremena čovjek je umro. Došao je na neki vrh planine i vidi na drugom vrhu da se nalazi Nebo. Nije znao kako doći do Neba. Kaže mu Bog, da prebaci svoj križ do drugoga vrha i napravi most, te prijeđe preko. Čovjek je to napravio, ali nije bilo dosta da prijeđe na drugi vrh u Nebo. Nedostajao mu je onaj komad za koji je u više navrata prigovarao da mu je prevelik.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 stu 2009 19:53 
Odsutan

Dobra je ova priča o križu. I ovo što si rekao za razvod stoji, i da smo danas nekako mlitaviji. Barem ja mogu za sebe reći kad vidim život pokojnog dide, bake, dede, roditelja itd. Ali kod obiteljskog nasilja ne bi se usudio reći da je to križ koji treba nositi. Zašto nitko ne kaže da nasilniku treba liječenje. U nekim slučajevima zna doći do takvog premlaćivanja da žene više puta završe na hitnoj a mogu imati i trajne fizičke posljedice a o duševnim i psihičkim da se ne govori, a ako su trudne može doći i do pobačaja. Uostalom da li ti misliš da sve šta ti se u životu događa je od Boga. Ja osobno ne mislim da je u mom životu baš sve što se dogodi od Boga ajmo reć poslano.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 44 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]