www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 17 svi 2025 01:18

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 71  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Ateizam
PostPostano: 25 svi 2012 21:41 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 123 zahvala
Zahvaljeno je: 121 zahvala
daruj nam mir napisao:
:t4:

:b101:

Evo malo mudrosti iz staroga zavjeta, mislim da je prigodno, pa "tko ima uši neka čuje".......

Poniznost

Sine moj, budi krotak u poslu svojem,
i bit ćeš voljeniji nego onaj koji darove dijeli.
Što si veći to se većma ponizi
da nađeš milost u Gospoda.
Jer veliko je milosrđe Božje
i poniznima otkriva tajnu svoju.
Iako je velika moć Gospoda,
on prima počast poniznih.
Ne idi za onim što ti je previsoko
i ne istražuj ono što je iznad tvojih snaga.
Trsi se duhom svojim oko onoga što ti je dano
i ne bavi se pojavama otajstvenim.
Ne trudi se oko onog što je iznad tvoje snage,
jer i ono čemu su te učili već je pregolemo za um ljudski.
Mnoge već zavede njihova umišljenost,
i opaka uobraženost iskrivi im misli.

Oholost

Tvrdokorno srce u zlu završava,
i tko pogibelj ljubi, u njoj i propada.
Tvrdokorno srce oteščalo je od nevolja,
i grešnik gomila grijeh na grijeh.
Nema lijeka bolesti oholnika,
jer se opačina u njem ukorijenila.
Srce razborita čovjeka razmišlja o izrekama,
i pažljivo uho san je mudracu.

Sirah 3,17-29

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 04 lip 2012 19:37 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Auuuu sta se sve tu desilo. Ok, osjecam se raspolozeno za malo pisanja opet :)

Mislim da smo se zapleli bili u hrpu tema, mozda bolje da se jasnije drzimo jedne ili dvije. Pa cu tako i napisat post. Ako imate novih pitanja, ili ako ima bas nesto sto zelite cuti moj odgovor iz prijasnje diskusije, slobodno pitajte, al probajte me ne zasut hrpom stvari, nego da radje raspravljamo o par jasnih tema fino i detaljno. Probat cu se i ja tog savjeta drzat :)

Frane, ono o cem bi prico je ovo kaj si reko da bi se bez boga covjek odma trebao ubit, jer nista nema smisla. Dao si dosta citata i autora koji tvrde da je tako, ali ne vidim jasnog objasnjenja zasto je tako.
Volio bi da mi to jos malo pojasnis.

Naravno da bi zivot bio besmislen da samo jedes pijes i umres, ko sta kaze Fichte, al nije samo to. Ko sta sam reko, smisao zivotu meni daju dragi ljudi i zanimljive stvari koje mogu otkrit i napravit. To sto je zivot konacan i sta nema nikog ko nas nadgleda ne cini zivot besmislenim, nego vrjednijim - i potice me da ga dobro iskoristim.

Zasto je takvo stanje po tebi takvo da zahtijeva samoubojstvo?

S druge strane, ne vidim zasto bi postojanje boga odma dalo smisao zivotu. Zasto je zivot uz postojanje boga smislen?

Hrvoje Hrki napisao:
daruj nam mir napisao:
PRAZNOSLOVLJE

šta si mislila pod praznslovlje?

ako na filozofiju i filozofiranje slažem se! :D

jeli Isus Spasitelj i sam Bog ikada filozofirao??
čak sam Isus ništa pismeno nije ostavio u amanet

jel Gospa međugorska ili iz fatime, lurda ikada filozofira??
kolko ja znam ne...njene poruke i savjeti ljudima su uvijek jednostavni i svima shvatljivi!!

filozofija je otrov racionalizma i ilumunatska podvala
zato bježte svi od filozofije i pretjeranog racionalizma!...nema tu duhovnog kruha i spasa za dušu
filozofije samo može odvesti na krivi put

rađe čitajte bilo koji vjerski časopis, bilo koju molitvu ili meditirajte bilo koju poruku iz međugorja!
:D

Normalno da je Isus filozofirao. Ono sta on nudi je eticka i metafizicka teorija. Isto ko sto to rade Buda, Sokrat, Kant, itd. (po meni su njihove ideje dosta bolje od Isusovih). Isusa se s punim pravom moze nazvat "antickim filozofom", isto kolko i Sokrata. Samo sta se eto ti s Isusom slazes. Pa dobro. Slazes se s jednim filozofom medju mnogima (+ mislis da je on bog). To je tvoje misljenje koje postujem.

Ali tvoj anti-racionalizam je ono sta je problem, ono sta je opasno.

Filozofija i racionalizam i prosvjetiteljstvo su omogucili cak i anti-intelektualnim vjernicima kao sto si ti da shvate da nije dobro palit ljude na lomacama, da ludi krvozderni kraljevi nisu "namjesnici bozji" i apsolutni vladari, da ropstvo nije ispravno. "Jednostavne i svima shvatljive" poruke krscanstva nisu bile dovoljne. Racionalizam i znanost su ti omogucili da postas na ovom forumu, da citas svoje vjerske casopise i da imas sta za jest, da kad se razbolis ne umres u uzasnim bolovima misleci da te bog kaznjava zbog nekog grijeha nego odes u bolnicu i izljecis se.

Racionalnost je ono sto ti omogucava da istrazujes i produbljujes svoje razumijevanje stvari, da cujes tudje misljenje i da, uz malo srece, shvatis gdje si bio u krivu. To vrijedi i za vjerska pitanja, ko sta se jasno vidi u slucajevima lomaca i bozanskog prava kraljeva.

Eto :D

Zadnja izmjena: musavi; 04 lip 2012 19:49; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 04 lip 2012 19:42 
Odsutan

Zahvaljeno je: 72 zahvala
musavi napisao:
Frane, ono o cem bi prico je ovo kaj si reko da bi se bez boga covjek odma trebao ubit, jer nista nema smisla. Dao si dosta citata i autora koji tvrde da je tako, ali ne vidim jasnog objasnjenja zasto je tako.
Volio bi da mi to jos malo pojasnis.

Ja tebi da to pojašnjavam? Ke san ja tvoj balvac ili šta? Vidi bolana šta je umislio. Imaš sriće da san dobre volje, da nisan sad bi dobio 2 miseca ignoriraj liste. :roll:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 04 lip 2012 19:48 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Fran26 napisao:
Ja tebi da to pojašnjavam? Ke san ja tvoj balvac ili šta? Vidi bolana šta je umislio. Imaš sriće da san dobre volje, da nisan sad bi dobio 2 miseca ignoriraj liste. :roll:

Oho! Ne cudi me Frane da se ovako bahatis, al me cudi sta neces pricat. Eto, zanima me doznat vise o tvom misljenju o toj temi, al ak neces razgovarat ne moras, jasno. Zbogom!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 lip 2012 07:48 
Odsutan

Podijelio: 36 zahvala
Zahvaljeno je: 26 zahvala
musavi napisao:
Fran26 napisao:

Oho! Ne cudi me Frane da se ovako bahatis, al me cudi sta neces pricat. Eto, zanima me doznat vise o tvom misljenju o toj temi, al ak neces razgovarat ne moras, jasno. Zbogom!

Musavi,

Isus nije bio filozof nego Svjetlost i Istina
a kod I(i)stine nema filozofiranja...ili je o ili je 1 :D
nemoj se busati u prosvjetiteljstvo i racionalizam jer je pameti i umnih ljudi bilo i prije...sam si spomenuo neke filozofe , apostojali su vrhunski mozgovi antike i prije Krista
uzdizati sadašnje vrijeme, ili vrijeme nakon francuske revolucije je samo znak nepoznavanja
po čemu smo mi humaniji nego u doba feudalizma, koje je pretpostavljam mračno doba
mračno doba jelte kada se davalao 3/ 10 ( kralju, plemiću i crkvi) , a danas se daje samo 50-75 % barem, kako u kojoj državi svijeta
danas svi u rh iz plaće nam uzmu cca 50 % , zatim na svaki kupljeni proizvod i uslugu ti još obvezno uzmu 25% !!...pa ti računaj kolko je to bolje od feudalnih i mrskih ti 30% :a1407:

osim toga ovo današnje jel humano doba je toliko humanio da npr. od 1945 kada su osnovani UN nije bilo dana na planeti zemlji da se negdje nije vodio rat
ako malo pogledaš danas , ratovi na sve strane, i još tko zna kakvi se sve spremaju
zato , vrijeme dok je Crkva bila snaga u svijetu, dok nije samo sekularna država pitala se za sve u vezi ljudi, njihova odgoja, obrazovanja itd je bila ništa lošija, ako ne i bolja od današnjih" racionalističkih zlatnih" vremena

i nije uopće problem u Isusu kao učitelju, proroku i Bogočovjeku, nego je veći problem u ljudima filozofima, koji istinske vrijednosti i istinu iskrivljuju , izvitoperuju i stvaraju neke nove gnoze- new age i njemu sukladan New world order, ili ti novu tiraniju koja je na pomolu...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 lip 2012 08:27 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 2 zahvala
@ Musavi, ne treba imat čak ni osnovnu školu da bi čovjek skužio da bez Boga nema život nikakvog smisla!
Zašto bi se držali pravila i zakona koje je ljudsko društvo donijelo? Od straha od hapšenja? Pa kakav je to život? To je brate mili noćna mora!
Osim toga, čovjek bi onda morao zaključit da pošto je smrt neizbježna i nakon nje ništa ne dolazi, da se ne isplati to kratko vrijeme živjet u strahu nego da je bolje odat se kriminalu, drogi, alkoholu i bludničenju!
Pa najveći heroj ljudskog roda bi trebao bit Al Capone koji se pobunio protiv policijske države i odlučio živjet kako njemu odgovara! Zašto bi Al Capone bio ikome išta dužan? Zašto bi se on morao pokoravati ljudskim zakonima? Jesu li mu ljudski zakoni dali život?
Al Capone bi jedino bio dužan svom ćaći i materi koji su ga donijeli na ovaj svijet i Al Capone je bio toliko pošten pa im je kupio veliku kuću i limuzinu! Al Capone je moj ateistički heroj i skidam mu kapu dok ste vi mainstream ateisti obične sraćke od ljudi. :mrgreen:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 lip 2012 08:31 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Citat:
Zasto je takvo stanje po tebi takvo da zahtijeva samoubojstvo?
S druge strane, ne vidim zasto bi postojanje boga odma dalo smisao zivotu. Zasto je zivot uz postojanje boga smislen?

Je, da, u pravu si dok je use, na se i poda se, život ima it kakvog smisla.
Ali moraš imati malo širi obzor jer nije svima isto kao i tebi, oooo velik je svijet i puno podtlačenih od tlačitelja, pa malo s njima diskuiraj o smislu ovog života! :wink:

Citat:
Normalno da je Isus filozofirao. Ono sta on nudi je eticka i metafizicka teorija. Isto ko sto to rade Buda, Sokrat, Kant, itd. (po meni su njihove ideje dosta bolje od Isusovih). Isusa se s punim pravom moze nazvat "antickim filozofom", isto kolko i Sokrata. Samo sta se eto ti s Isusom slazes. Pa dobro. Slazes se s jednim filozofom medju mnogima (+ mislis da je on bog). To je tvoje misljenje koje postujem.

Ti smatraš da je Isus filozofirao, ja i nas mnogo ovdje ne, i da je Isus mnogo više od puke filozofije i što ćemo sad??
Citat:
Filozofija i racionalizam i prosvjetiteljstvo su omogucili cak i anti-intelektualnim vjernicima kao sto si ti da shvate da nije dobro palit ljude na lomacama, da ludi krvozderni kraljevi nisu "namjesnici bozji" i apsolutni vladari, da ropstvo nije ispravno. "Jednostavne i svima shvatljive" poruke krscanstva nisu bile dovoljne. Racionalizam i znanost su ti omogucili da postas na ovom forumu, da citas svoje vjerske casopise i da imas sta za jest, da kad se razbolis ne umres u uzasnim bolovima misleci da te bog kaznjava zbog nekog grijeha nego odes u bolnicu i izljecis se.

Ovo je kao da Tesli objašnjavaš danas kako imaš žarulju u kući i na koji princip ona radi. Pogotovo kada je riječ o krščanstvu sa prosvijetitljstvom i zdravstvom!! :b101: :b101:

Citat:
Racionalnost je ono sto ti omogucava da istrazujes i produbljujes svoje razumijevanje stvari, da cujes tudje misljenje i da, uz malo srece, shvatis gdje si bio u krivu. To vrijedi i za vjerska pitanja, ko sta se jasno vidi u slucajevima lomaca i bozanskog prava kraljeva.

Predbacivanje krščanima neke grijehe iz prošlosti koje malo i preuveličavaš i želiš dokazati kako su oni vjerovatno primitivni mučitelji ne dokazuje baš ništa o racionalizmu, pogotovo kada pogledamo deset najvećih zločinaca u kojem nema niti jednog krščanina, nego sve vidi čuda, racionalisti!! :shock: :shock:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 lip 2012 12:59 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

ANTE KATOLIK napisao:
@ Musavi, ne treba imat čak ni osnovnu školu da bi čovjek skužio da bez Boga nema život nikakvog smisla!
Zašto bi se držali pravila i zakona koje je ljudsko društvo donijelo? Od straha od hapšenja? Pa kakav je to život? To je brate mili noćna mora!
Osim toga, čovjek bi onda morao zaključit da pošto je smrt neizbježna i nakon nje ništa ne dolazi, da se ne isplati to kratko vrijeme živjet u strahu nego da je bolje odat se kriminalu, drogi, alkoholu i bludničenju!

Pa drzim se pravila i zakona jer suosjecam s drugim ljudima (samo psihopati ne osjecaju empatiju), i jer nam je svima bolje ako suradjujemo.

A zbog toga sta je zivot konacan i sto nema nikog da nam pomogne osim nas samih jos je bitnije da pomazemo jedni drugima i da ne tratimo zivot na prazno pijančevanje. Kriminal i alkohol i droge definitivno ne vidim kao vrhunac ovog konacnog zivota. Ono sta zivot cini lijepim su odnosi s ljudima i zanimljive stvari za otkrit i napravit. A posto je zivot konacan i kratak, ne zelim ga potratit na gluposti.

Nisi mi objasnio sta je u tu cudno ili besmisleno, a o samoubojstvu da i ne govorimo.

Niti si odgovorio na moje drugo pitanje, po cemu je zivot smislen ako postoji bog? Ova tvoja pitanja su primjenjiva i u tom slucaju, npr.:

"Zašto bi se držali pravila i zakona koje je bog donio? Od straha od pakla? Pa kakav je to život? To je brate mili noćna mora!"

Ne bi te to pito jer ne mislim da si obziran prema drugima samo zbog straha od kazne, ali nemoj molim te ni ti to o meni tvrdit naslijepo.

Eto, cekam vase odgovore na ta dva pitanja, zasto bi konacni zivot gledan ovako kako sam ga opisao bio besmislen, i zasto bi bio smisleniji ako postoji bog :)

Hrvoje Hrki napisao:
Musavi,

Isus nije bio filozof nego Svjetlost i Istina
a kod I(i)stine nema filozofiranja...ili je o ili je 1 :D
nemoj se busati u prosvjetiteljstvo i racionalizam jer je pameti i umnih ljudi bilo i prije...sam si spomenuo neke filozofe , apostojali su vrhunski mozgovi antike i prije Krista
uzdizati sadašnje vrijeme, ili vrijeme nakon francuske revolucije je samo znak nepoznavanja
po čemu smo mi humaniji nego u doba feudalizma, koje je pretpostavljam mračno doba
mračno doba jelte kada se davalao 3/ 10 ( kralju, plemiću i crkvi) , a danas se daje samo 50-75 % barem, kako u kojoj državi svijeta
danas svi u rh iz plaće nam uzmu cca 50 % , zatim na svaki kupljeni proizvod i uslugu ti još obvezno uzmu 25% !!...pa ti računaj kolko je to bolje od feudalnih i mrskih ti 30% :a1407:

osim toga ovo današnje jel humano doba je toliko humanio da npr. od 1945 kada su osnovani UN nije bilo dana na planeti zemlji da se negdje nije vodio rat
ako malo pogledaš danas , ratovi na sve strane, i još tko zna kakvi se sve spremaju
zato , vrijeme dok je Crkva bila snaga u svijetu, dok nije samo sekularna država pitala se za sve u vezi ljudi, njihova odgoja, obrazovanja itd je bila ništa lošija, ako ne i bolja od današnjih" racionalističkih zlatnih" vremena

i nije uopće problem u Isusu kao učitelju, proroku i Bogočovjeku, nego je veći problem u ljudima filozofima, koji istinske vrijednosti i istinu iskrivljuju , izvitoperuju i stvaraju neke nove gnoze- new age i njemu sukladan New world order, ili ti novu tiraniju koja je na pomolu...

Cuj, da smo sad u srednjem vijeku u kojem je vladala tvoja crkva, mene bi zbog ateizma spalili, a ti bi bio nepismeni i neuki kmet (u biti rob) nekog "bogom postavljenog" plemica koji te moze zaklat kad mu se prohtije, zivio bi u blatu i gladi i umro u tridesetoj u bolovima od bolesti koju ne razumijes i koju tvoji svecenici nazivali bozjom kaznom za tvoje "grijehe". U biti ne, pogubili bi i tebe jer si reko nesto protiv drzave i kralja (npr. o porezu) - sto je tvoja crkva smatrala bogohuljenjem.

Ako ti nije jasno zasto je danas bolje - a naravno ne savrseno - stvarno ne znam sta da ti kazem. A ako ne znas kako su nas racionalizam i znanost i filozofija (pogotovo politicka i etika), a ne tvoja crkva koja se opirala svakom koraku, izvukli iz tog pakla zemaljskog, predlazem ti da procitas neki osnovnoskolski udzbenik iz povijesti i informiras se malo.

Sto se tice toga je li Isus bio filozof: jasno je sasvim da se njegovo "ucenje" sastoji od metafizickih i etickih tvrdnji, isto ko i npr Kantova filozofija.

Eto tolko zasad :)

Zadnja izmjena: musavi; 05 lip 2012 13:10; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 lip 2012 13:07 
Odsutan

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Musavi, koje su te to ideje koje su iznijeli Buda, Sokrat i Kant zadivile više od Isusovih ideja?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 lip 2012 13:39 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Odlicno pitanje ela, hvala!

Pa svi su oni rekli kul stvari, vise je u biti stvar u tome sta je osim vrlo neoriginalnog (ali dobrog) "ljubite jedni druge" Isus rekao malo toga sta me impresionira, a dosta toga sta je rekao mi je ruzno (pakao, iskupljenje grijeha krvnom zrtvom, grešnost misli a ne samo djela, ropski odnos prema bogu, vrijedjanje ne-zidova itd.) ili nedoslijedno i nejasno (npr. poznato pitanje "spasenja" preko djela, vjere, ili oboje).

Dok je npr. Buda reko "Ne vjerujte ni u sta, gdje god da to pisalo, tko god da je to rekao, cak ni ako sam ja to rekao, dok god se to ne slaze s vasim umom i zdravim razumom".
Nemoj slijepo slusat nikog, drugim rijecima. Odlican savjet, i definitvno modernije i originalnije od bilo cega sta Isus kaze.

Sto se Kanta tice, dok Isus cijelo vrijeme spominje pakao i grijehe i kazne i nebeske nagrade za dobrotu, Kantova se etika zasniva na duznosti, a ono sta je je moralno radimo samo JER je to moralno - ne zbog nagrade kazne ili uspjeha. "Radite dobro jer je to ispravno" umjesto "Radite dobro i dobit cete nagradu na nebu" - mozda sam u krivu, al ne sjecam se da je Isus ikad jasno reko ovo prvo, a o moralu uvijek prica u smislu nagrade i kazne.

Eto to su dva detalja, a i o njima se moze raspravljat. Al eto nadam se da sam ti bar otprilike objasnio na sta mislim kad kazem da mi je Isusovo "ucenje" manje impresivno i manje "bozansko" od razmisljanja nekih filozofa.

Zadnja izmjena: musavi; 05 lip 2012 13:55; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 71  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]