www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 04 lip 2025 05:44

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 501 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 51  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 16 kol 2013 08:20 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 72 zahvala
cilika napisao:
Ne znam puno o toj temi, ni kako se i na koga može prenijeti nešto od predaka. No, vjerujem da može.

Sve su ti to bezvezarije Cilika, mislin ta tema o grijesima predaka i opačinama otaca. Crkva nikad nije spominjala takvo što. Kad bi to bilo nešto bitno, a prije svega, nešto stvarno, Crkva bi se već izjasnila o tome. Poznato je već od pada praroditelja da je jedna od biti grijeha svaljivanje vlastite krivice na drugog;

Post 3,11-13 "Ti si, dakle, jeo sa stabla s kojega sam ti zabranio jesti?" Čovjek odgovori: "Žena koju si stavio uza me - ona mi je dala sa stabla pa sam jeo." Jahve, Bog, reče ženi: "Što si to učinila?" "Zmija me prevarila pa sam jela", odgovori žena.

Tako smo i mi dan danas skloni svaljivanju krivice na neke pretke, neke jadnike kojima su kosti davno nestale. Ako kažem da san alkoholičar jer sam slabić, jer sam kukavica i jer je to jedini način na koji znam rješavati probleme, onda to ne zvuči posebno lipo, berem za mene, jel? Ali ako kažem da san postao alkoholičar zato jer je od moje strine pokojna babica napravila deset pobačaja, e to je već opravdanje. O tome ti pričam. Sebe se tribamo bojati, odnosno, vlastitih grijeha se boj Cilika, a pobačaje od pokojne babice prepusti Bogu. Bog najbolje zna gdje i kako.

Ništa mi ne može štetiti osim mene samoga. Sv. Bernard (cit. prema: Ivan Golub "Najprije čovjek")

Sami smo sebi najveći neprijatelji. Sv. Alfonz de Liguori "Vježbanje u savršenosti"

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 kol 2013 09:06 
Odsutan

Podijelio: 48 zahvala
Zahvaljeno je: 31 zahvala
Pa,Frane, najveći, tj. najteži grijesi od naših predaka,
su upravo demonološki, ako se netko iz obiteljske loze
bavio ....petljao s vragom....za njih se prikazuju mise,
moli, stoji ti u Starom zavjetu
Izlazak, 34,
5 - 9
U pravu si Crkva o tome ne govori, ni KKC
ali, Biblija da, ali samo o kažnjavanju,
No, u Novom zavjetu je Isus krvnom žrtvom
"dokinuo", grijehe, pa možemo pretpostaviti
da se odnosi i na grijehe predaka.......
mada nije potvrđeno, i to je ostalo otvoreno pitanje
koje tumače teolozi, svećenici .......
Da je barem jasno definirano kao potpuni oprosti,
mada se oni mogu moliti i za grijehe predaka...
Ne valja , nejasno , ostavit otvoreno za tumačenja ....
npr.https://www.youtube.com/watch?v=Ylk3SbPSGIA
https://www.youtube.com/watch?v=_vNZqhoUVcc
skinut je sa you tubea, video od Sudca "zašto Bog dopušta patnju i bolest"
kao treći razlog je demonološki (navodi primjer djevojke, opsjednute, mada vjernice,
ali joj je očev rođeni brat svećenik bio saradnik UDBE, provjeravali u Beogradu)
e, to otvoreno pitanje dovodi do takvih tumačenja,
možemo im vjerovat ili ne, čak ni to nije jasno definirano
jasnije su distancirane i tzv. privatne objave negoli takvo što...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 kol 2013 10:24 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 18 zahvala
Zahvaljeno je: 59 zahvala
Fra Ive Pavić: Ako čovjek ponavlja u životu iste grijehe, to je onda znak da u sebi ima zlog duha. Zli duhovi su izvantjelesna bića. Mogu ući u nas kroz nasljedne grijehe predaka ili zbog života u grijehu. Postoje okultni zli duhovi koji ulaze zbog bavljenja magijom, spiritizmom, okultizmom, astrologijom, jogom, transcendentalnom meditacijom. Zatim, postoje zli duhovi trauma i bolesti. Ako čovjek psuje Boga ili svece, onda on u svojim ustima ima zlog duha. To nije navika, kao što neki misle.

Vlč Dražen Radigović iz Marije Bistrice:
U Hrvatskoj je više od 60.000 registriranih vračara! Velik broj katolika u svojim problemima i potrebama odlaze po pomoć - ne k svećenicima, nego vračarama. Prestrašno! Više vjeruju njima nego Božjim slugama.

Uglavnom poznavatelji biblije i KKC, brojni svećenici tumače da opačine otaca nemaju veze sa nama, dok oni koji se bave egzorcizmom i direktno se bore protiv vraga tvrde suprotno.
No svima njima je zajedničko da za pokojne treba moliti. Oni trebaju naše molitve.
Možemo im i udijelit oproste.
Iako je broj od 60 000 vračara u RH velik sigiran sam da 99,9% njih su obični šarlatani i prevaranti. No to znači da ih je 60 pravih.
Demonološki grijesi su teški grijesi protiv Boga.
Ako netko ima kakvih problema i sumnja na grijehe predaka neka pokuša porazgovarati sa svećenikom.
Pogotovo ako zna da mu se neki predak bavio nekim magijskim radnjama.
Siguran sam da sveta Misa za tu osobu ili više njih bude pomogla.
Crkva se nikad nije izjašnjavala o nekim stvarima temeljenih na privatnim objavama a ako nisu 100% sa naukom KKC ili biblije.
Zato imamo objave koje su priznate, i što je ok ali i mnogo otvorenih pitanja.
Pod privatne objave smatram i iskustva brojnih egzorcista i njihove zaključke.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 kol 2013 10:42 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
Slika

...ne može čovjek , van svog stabla..
..dok se ne izmiri s Bogom...
..i dok ne moli za svoje..pretke.. :a1250:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 kol 2013 12:59 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
čini mi se da je baš fra Ivo jednom objašnjavao ovako:
ne nasljeđuje se grijeh, niti krivica za taj grijeh, nego sklonost grijehu.
i ostaje neka vrsta "kazne", do nekoliko idućih generacija.
jer demoni koji su tlačili naše pretke, mogu tlačiti i nas. a o nama onda ovisi hoćemo li svjesno ili podsvjesno popustiti njihovom utjecaju, ili ćemo se moliti da nas taj utjecaj zaobiđe i pokušati živjeti drugačije.
o nama ovisi, tj. mi biramo prokletstvo ili blagoslov.
problem je što ljudi najčešće svojim postupcima biraju prokletstvo, a da nisu toga niti svjesni. i sami griješe, ne podvrgavaju se Božjoj volji, otuđuju se od Njega, i tako se otvaraju utjecaju zla koje, eto, može doći i po obiteljskom stablu (ali ima i drugih načina).
međutim, svakome Crkva daje mogućnost da se toga oslobodi, kroz sakramente i uredni vjerski život, uz srce koje se okreće od zla i grijeha.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 kol 2013 14:06 
Odsutan

Podijelio: 18 zahvala
Zahvaljeno je: 59 zahvala
leelaa napisao:
čini mi se da je baš fra Ivo jednom objašnjavao ovako:
ne nasljeđuje se grijeh, niti krivica za taj grijeh, nego sklonost grijehu.
i ostaje neka vrsta "kazne", do nekoliko idućih generacija.
jer demoni koji su tlačili naše pretke, mogu tlačiti i nas. a o nama onda ovisi hoćemo li svjesno ili podsvjesno popustiti njihovom utjecaju, ili ćemo se moliti da nas taj utjecaj zaobiđe i pokušati živjeti drugačije.
o nama ovisi, tj. mi biramo prokletstvo ili blagoslov.
problem je što ljudi najčešće svojim postupcima biraju prokletstvo, a da nisu toga niti svjesni. i sami griješe, ne podvrgavaju se Božjoj volji, otuđuju se od Njega, i tako se otvaraju utjecaju zla koje, eto, može doći i po obiteljskom stablu (ali ima i drugih načina).
međutim, svakome Crkva daje mogućnost da se toga oslobodi, kroz sakramente i uredni vjerski život, uz srce koje se okreće od zla i grijeha.

To si dobro napisala Leelaa.
Nije nasljedan grijeh, niti krivica, ali slonost i dio kazne jest. Ako je nekog pretka uznemiravao đavao postoji šansa da po istoj lozi uznemirava i potomke. Jer đavlu je "posao" preotet što je više moguće duša Bogu, da završe u paklu. Da propadnu.
Mi imamo izbor. Prepustiti se i ignorirati znakove ili možemo koristiti sve svete sakramente i molitve da nas Bog zaštiti.
Onome koji se iskreno moli ne može nikakav grijeh predaka niti bilo koja vračaraija ništa. Molitva je jača.
Naravno, ima izuzetaka da Bog dopusti napastovanje kao što je bilo u starom zavjetu kod Joba ili kao što neki sveti kao Padre Pio su bili često kušani od đavla pa čak i fizički napadani dobivali batine.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 kol 2013 16:59 
Odsutan

Zahvaljeno je: 72 zahvala
cirenac napisao:
Izlazak, 34,
5 - 9
ali, Biblija da, ali samo o kažnjavanju..

Da, doista tako piše u svetom pismu;

Pnz 5,9-10 Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.

Izl 20,5 Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena.

Izl 34,5-7 Jahve se spusti u liku oblaka, a on stade preda nj i zazva Ime: "Jahve!" Jahve prođe ispred njega te se javi: "Jahve! Jahve! Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću, iskazuje milost tisućama, podnosi opačinu, grijeh i prijestup, ali krivca nekažnjena ne ostavlja nego kažnjava opačinu otaca na djeci - čak na unučadi do trećega i četvrtog koljena."

Pa ipak, piše i ovo;

Ez 18,1-30 Dođe mi riječ Jahvina: "Što vam je te o Izraelu ponavljate poslovicu: 'Oci jedoše kiselo grožđe, sinovima trnu zubi!' Života mi moga, riječ je Jahve Gospoda: nitko od vas neće više u Izraelu ponavljati tu poslovicu; jer, svi su životi moji, kako život očev tako i život sinovlji. I evo, onaj koji zgriješi, taj će umrijeti. Tko je pravedan i poštuje zakon i pravdu6i ne blaguje po gorama i očiju ne podiže kumirima doma Izraelova, ne oskvrnjuje žene bližnjega svoga i ne prilazi ženi dok je nečista; nikomu ne nanosi nasilja, vraća što je u zalog primio i ništa ne otima; kruh svoj dijeli s gladnim, gologa odijeva, ne posuđuje uz dobit i ne uzima pridavka, ruku usteže od nedjela, po istini presuđuje, po mojim naredbama hodi i čuva moje zakone, postupajući po istini - taj je zaista pravedan i taj će živjeti, riječ je Jahve Gospoda. Ali, porodi li on sina nasilnika, koji krv prolijeva ili bratu takvo što učini, a ne radi kao njegov roditelj, nego blaguje po gorama, oskvrnjuje ženu bližnjega; ubogu i bijednu nanosi nasilje, otima, ne vraća što je u zalog primio, oči podiže kumirima čineći gadosti; posuđuje uz dobit i uzima pridavak - ne, takav sin neće živjeti! Učinio je te gadosti i umrijet će, a krv će njegova na njega pasti. A porodi li on sina koji uvidi sve grijehe što ih njegov otac počini, uvidi ih i tako više ne učini; ne blaguje po gorama, očiju ne podiže kumirima doma Izraelova, ne oskvrnjuje žene bližnjega; nikomu ne nanosi nasilja, ne prisvaja zaloga, ništa ne otima, kruh svoj dijeli s gladnim, gologa odijeva; ruku usteže od nedjela, ne uzima dobiti ni pridavka, vrši moje zakone i hodi po mojim naredbama - ne, taj neće umrijeti zbog grijeha očeva, on će živjeti. A njegov otac, koji je nemilice tlačio i pljačkao bližnjega, čineći u narodu što ne valja, zbog svojega će grijeha umrijeti. Ali vi kažete: 'Zašto da sin ne snosi očev grijeh?' Zato što sin vrši zakon i pravdu, čuva i vrši sve moje naredbe, živjet će. Onaj koji zgriješi, taj će i umrijeti. Sin neće snositi grijeha očeva, ni otac grijeha sinovljega. Na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku bezbožnost njegova. Ako se bezbožnik odvrati od svih grijeha što ih počini, i bude čuvao sve moje naredbe i vršio zakon i pravdu, živjet će i neće umrijeti. Sva njegova nedjela što ih počini bit će zaboravljena: zbog pravednosti što je čini, živjet će. Jer, zar je meni do toga da umre bezbožnik - riječ je Jahve Gospoda - a ne da se odvrati od svojih zlih putova i da živi? Ako li se pravednik odvrati od svoje pravednosti i stane činiti nepravdu i sve gadosti koje radi bezbožnik - hoće li živjeti? Sva pravedna djela koja bijaše činio zaboravit će se, a zbog svoje nevjere kojom se iznevjerio i zbog grijeha što ih počini, umrijet će. A vi velite: 'Put Jahvin nije pravedan!' Čuj, dome Izraelov: Moj put da nije pravedan? Nisu li vaši putovi nepravedni? Ako li se pravednik odvrati od svoje pravednosti i stane činiti nepravdu, pa zbog toga umre, umrijet će zbog nepravde što je počini. A ako se bezbožnik odvrati od svoje bezbožnosti što je bijaše činio, pa stane vršiti moj zakon i pravdu, živjet će i neće umrijeti. Jer je uvidio i odvratio se od svojih nedjela što ih bijaše počinio, živjet će i neće umrijeti. Ali dom Izraelov kaže: 'Put Gospodnji nije pravedan!' Putovi moji da nisu pravedni, dome Izraelov? Nisu li vaši putovi nepravedni? Dome Izraelov, ja ću suditi svakome po njegovim putovima - riječ je Jahve Gospoda.

E sad te pitam šta je Crkva prihvatila od ovog ovde? Jel prihvatila onaj prvi dio, dio đe se spominje da Bog kažnjava grijehe otaca, ili je prihvatila ovaj dio đe se kaže;

Ez 18,20-20 Onaj koji zgriješi, taj će i umrijeti. Sin neće snositi grijeha očeva, ni otac grijeha sinovljega. Na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku bezbožnost njegova.

Crkva ne naučava o nikakvim grijesima predaka, nama ni jedna enciklika o tome, nijedan papa se nije osvrnuo na to, ni u katekizmu nema spomena o tome, kod sveca nema toga. Ti grijesi otaca su zanimljivi samo karizmaticima i nikom više.

cirenac napisao:
kao treći razlog je demonološki (navodi primjer djevojke, opsjednute, mada vjernice,
ali joj je očev rođeni brat svećenik bio saradnik UDBE, provjeravali u Beogradu)

Nije definirano jer Crkva takvo što ne prihvaća, zato nije definirano.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 kol 2013 17:38 
Odsutan

Podijelio: 48 zahvala
Zahvaljeno je: 31 zahvala
Fran26 napisao:
cirenac napisao:
Izlazak, 34,
5 - 9
ali, Biblija da, ali samo o kažnjavanju..

Da, doista tako piše u svetom pismu;

Pnz 5,9-10 Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.

Izl 20,5 Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena.

Izl 34,5-7 Jahve se spusti u liku oblaka, a on stade preda nj i zazva Ime: "Jahve!" Jahve prođe ispred njega te se javi: "Jahve! Jahve! Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću, iskazuje milost tisućama, podnosi opačinu, grijeh i prijestup, ali krivca nekažnjena ne ostavlja nego kažnjava opačinu otaca na djeci - čak na unučadi do trećega i četvrtog koljena."

Pa ipak, piše i ovo;

Ez 18,1-30 Dođe mi riječ Jahvina: "Što vam je te o Izraelu ponavljate poslovicu: 'Oci jedoše kiselo grožđe, sinovima trnu zubi!' Života mi moga, riječ je Jahve Gospoda: nitko od vas neće više u Izraelu ponavljati tu poslovicu; jer, svi su životi moji, kako život očev tako i život sinovlji. I evo, onaj koji zgriješi, taj će umrijeti. Tko je pravedan i poštuje zakon i pravdu6i ne blaguje po gorama i očiju ne podiže kumirima doma Izraelova, ne oskvrnjuje žene bližnjega svoga i ne prilazi ženi dok je nečista; nikomu ne nanosi nasilja, vraća što je u zalog primio i ništa ne otima; kruh svoj dijeli s gladnim, gologa odijeva, ne posuđuje uz dobit i ne uzima pridavka, ruku usteže od nedjela, po istini presuđuje, po mojim naredbama hodi i čuva moje zakone, postupajući po istini - taj je zaista pravedan i taj će živjeti, riječ je Jahve Gospoda. Ali, porodi li on sina nasilnika, koji krv prolijeva ili bratu takvo što učini, a ne radi kao njegov roditelj, nego blaguje po gorama, oskvrnjuje ženu bližnjega; ubogu i bijednu nanosi nasilje, otima, ne vraća što je u zalog primio, oči podiže kumirima čineći gadosti; posuđuje uz dobit i uzima pridavak - ne, takav sin neće živjeti! Učinio je te gadosti i umrijet će, a krv će njegova na njega pasti. A porodi li on sina koji uvidi sve grijehe što ih njegov otac počini, uvidi ih i tako više ne učini; ne blaguje po gorama, očiju ne podiže kumirima doma Izraelova, ne oskvrnjuje žene bližnjega; nikomu ne nanosi nasilja, ne prisvaja zaloga, ništa ne otima, kruh svoj dijeli s gladnim, gologa odijeva; ruku usteže od nedjela, ne uzima dobiti ni pridavka, vrši moje zakone i hodi po mojim naredbama - ne, taj neće umrijeti zbog grijeha očeva, on će živjeti. A njegov otac, koji je nemilice tlačio i pljačkao bližnjega, čineći u narodu što ne valja, zbog svojega će grijeha umrijeti. Ali vi kažete: 'Zašto da sin ne snosi očev grijeh?' Zato što sin vrši zakon i pravdu, čuva i vrši sve moje naredbe, živjet će. Onaj koji zgriješi, taj će i umrijeti. Sin neće snositi grijeha očeva, ni otac grijeha sinovljega. Na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku bezbožnost njegova. Ako se bezbožnik odvrati od svih grijeha što ih počini, i bude čuvao sve moje naredbe i vršio zakon i pravdu, živjet će i neće umrijeti. Sva njegova nedjela što ih počini bit će zaboravljena: zbog pravednosti što je čini, živjet će. Jer, zar je meni do toga da umre bezbožnik - riječ je Jahve Gospoda - a ne da se odvrati od svojih zlih putova i da živi? Ako li se pravednik odvrati od svoje pravednosti i stane činiti nepravdu i sve gadosti koje radi bezbožnik - hoće li živjeti? Sva pravedna djela koja bijaše činio zaboravit će se, a zbog svoje nevjere kojom se iznevjerio i zbog grijeha što ih počini, umrijet će. A vi velite: 'Put Jahvin nije pravedan!' Čuj, dome Izraelov: Moj put da nije pravedan? Nisu li vaši putovi nepravedni? Ako li se pravednik odvrati od svoje pravednosti i stane činiti nepravdu, pa zbog toga umre, umrijet će zbog nepravde što je počini. A ako se bezbožnik odvrati od svoje bezbožnosti što je bijaše činio, pa stane vršiti moj zakon i pravdu, živjet će i neće umrijeti. Jer je uvidio i odvratio se od svojih nedjela što ih bijaše počinio, živjet će i neće umrijeti. Ali dom Izraelov kaže: 'Put Gospodnji nije pravedan!' Putovi moji da nisu pravedni, dome Izraelov? Nisu li vaši putovi nepravedni? Dome Izraelov, ja ću suditi svakome po njegovim putovima - riječ je Jahve Gospoda.

E sad te pitam šta je Crkva prihvatila od ovog ovde? Jel prihvatila onaj prvi dio, dio đe se spominje da Bog kažnjava grijehe otaca, ili je prihvatila ovaj dio đe se kaže;

Ez 18,20-20 Onaj koji zgriješi, taj će i umrijeti. Sin neće snositi grijeha očeva, ni otac grijeha sinovljega. Na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku bezbožnost njegova.

Crkva ne naučava o nikakvim grijesima predaka, nama ni jedna enciklika o tome, nijedan papa se nije osvrnuo na to, ni u katekizmu nema spomena o tome, kod sveca nema toga. Ti grijesi otaca su zanimljivi samo karizmaticima i nikom više.

cirenac napisao:

Nije definirano jer Crkva takvo što ne prihvaća, zato nije definirano.

O.K.
Ajd sad mi navedi, bilo kakav "dokumenat", ili encikliku, bilo što od strane Crkvenih otaca, ili
naučitelja, kojim se potvrđuje da Crkva takvo što ne prihvaća.
Oprosti, ali ovo sam od tebe naučio, svaki crkveni argument, potkrijepi dokumentirano,
taj i taj je napisao to i to....
zato sam i naveo da nije definirano, ali ni distancirano,
ostalo je kao slobodno tumačenje....
ne zameri, na školovanju..... :b112:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 kol 2013 18:52 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Mali doprinos:

http://www.studentski-pastoral.com/inde ... pelana/183

Izvanredan clanak:

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=& ... Crrp-oi1cQ

Takoder vrijedi procitati:

http://www.vatican.va/roman_curia/congr ... ne_en.html

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 kol 2013 18:58 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Fran26 napisao:
[color=indigo]Ništa mi ne može štetiti osim mene samoga. Sv. Bernard (cit. prema: Ivan Golub "Najprije čovjek")

S ovom si me pogodio. Ima vec neko vrijeme, ne dugo, 1 mjeseca najvise, kako sam spoznala da je ovo upravo ovako. Istini za volju, u mojoj glavi nije bila ovako lijepo uoblicena, zato cu je ukrasti :D

Sto se tice tvog potpisa, Yes, I do think of you :D :D

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 501 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 51  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]