www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 16 svi 2025 00:00

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 133 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 07:29 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
VELIKI ČETVRTAK

Za Tvojim se stolom izmjenjuju
gladni dobrote.
Jedno je mjesto ostalo prazno:
trgovca savjesti.
I zauvijek će praznim ostati.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 07:58 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 1 zahvala
VELIKI ČETVRTAK

Iv 13
1Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. 2I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda. 3A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa 4usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se.

5Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan. 6Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: "Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?" 7Odgovori mu Isus: "Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije." 8Reče mu Petar: "Nećeš mi prati nogu nikada!" Isus mu odvrati: "Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom." 9Nato će mu Šimun Petar: "Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!"

10Kaže mu Isus: "Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge - i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!" 11Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: "Niste svi čisti." 12Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: "Razumijete li što sam vam učinio? 13Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! 14Ako dakle ja - Gospodin i Učitelj - vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. 15Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih."

Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 08:10 
Odsutan

nakaniš li se
na put ljubavi,
operi noge svima

s kojima si dijelio
svoj vijek,
svakome bez razlike

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 08:25 
Odsutan

Najstariji izvještaj o ustanovi euharistije

1 Kor 11
23Doista, ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, 24zahvalivši razlomi i reče: "Ovo je tijelo moje - za vas. Ovo činite meni na spomen." 25Tako i čašu po večeri govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen." 26Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe.

Slika

Prva Korinćanima pisana je iz Efeza oko 57. kao Pavlov odgovor na upit korintskih vjernika o karizmama i redu na bogoslužju. Značajno je da u ovoj poslanici isti grčkim izrazom - ekklesia (saziv) - Pavao zove zajednicu krštenih u jednom mjestu i sveti sastanak na kojem oni obavljaju spomen čin Isusove smrti i uskrsnuća u toku bratske gozbe.
Na početku 11. poglavlja,kojeg ćemo čuti večeras, Pavao hvali naslovnike što se drže predaja koje im je predao prilikom misionarskog naviještanja i osnivanja Crkve u Korintu.

Jedna od stvari koju im je "predao" jest i slavljenje euharistije, jer bez toga kršteni Korinćani ne bi bili živa Crkva. U ovom odlomku Pavao podsjeća vjernike da je "od Gospodina primio ono što im je predao". On je naučio slaviti euharistiju s kršćanima Damaska, Jeruzalema i Antiohije. Kad kaže da ju je primio "od Gospodina", misli na Isusovu odredbu: "Ovo činite meni na spomen." U spomen na Isusovu smrt i uskrsnuće kršćani se sastaju na bogoslužje u kojem čitaju iz svetih knjiga, slušaju izlaganje predstojnika, mole za sav svijet, obavljaju spomen-čin Isusove žrtve i gozbe i krijepe se posvećenim kruhom i vinom. Zato "od Gospodina" ovdje znači odredbu Gospodinovu o euharistiji kao konstitutivnom činu Crkve.

Iz židovskog slavljenja Pashe kao "spomena" oslobođenja od kojeg se živi (zikaron), "meni na spomen" u riječima nad kruhom i vinom znači uprisutnjenje Isusove smrti i uskrsnuća. Isus proslavljeni postaje zbiljski prisutan među svojim vjernicima po tom spomen-činu. Mi katolici vjerujemo da zajednica krštenih ne može valjano slaviti euharistiju kao spomen-čin i gozbu bez zaređenih predstojnika.Isusove riječi nad kruhom i vinom može valjano izgovarati u svetom činu samo svećenik. Zato večeras(danas)slavimo i ustanovu svećeničkog reda. Bez zaređenih starješina kršćanska zajednica ne može potpuno živjeti i svjedočiti spasenje koje Krist nudi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 08:31 
Odsutan

VELIKI CETVRTAK-ustanovljenje konkretne ljubavi,
koja sluzi i daje se kao dar.
Dosao je sluziti,a ne da mu sluze.
Pere noge ucenicima,pere njihova srca,
priprema ih za primanje Njega kao dar.
Da mogu postati po Njemu dar za druge.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 08:45 
Odsutan

joakim napisao:
VELIKI ČETVRTAK

Iv 13
1Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. 2I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda. 3A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa 4usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se.

5Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan. 6Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: "Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?" 7Odgovori mu Isus: "Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije." 8Reče mu Petar: "Nećeš mi prati nogu nikada!" Isus mu odvrati: "Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom." 9Nato će mu Šimun Petar: "Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!"

10Kaže mu Isus: "Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge - i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!" 11Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: "Niste svi čisti." 12Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: "Razumijete li što sam vam učinio? 13Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! 14Ako dakle ja - Gospodin i Učitelj - vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. 15Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih."

Slika

Koje li poniznosti moj Gospodine.
Ti se sagibas do dna ljudsksti opasan ubrusom uzimas praonik i peres bez pitanja mojeg, ja ja sam ta koja se bunim cesto puta ne shvacajuci , cesto puta ne dozvoljavajuci Ti da se sagibas predamnom da me peres po svakom djelicu moje ljudskosti da me peres po svako susretu s Covjek , kojeg li Blagoslova koje li Ljubavi na ovom Putu Zivota.

Isus mu odvrati: "Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom." 9Nato će mu Šimun Petar: "Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!"

Ako Ti ne dopustim neces imati udjela samnom, koliko puta nisam to ucinila koliko puta po Covjeku Tebe nisam prepoznavala kad si me kupao od glave do pete ... Dopusti mi Gospodine i cisti i ocisti me cijelu , da u milosti Tvoje Ljubavi zasjam, da i drugi prepoznaju na ovom putu Ljubavi da zajedno koracamo da je ljubav ta koja se sagiba, da je Ljubav ta koja na koljenima moli, da je Ljubav ta koja ispire sve boli , da je Ljubav ta koja voli do srzi, da je ljubav ta koja ne poznaje razliku , da je Ljubav ta koja ka svezanj u ruci sadrzi zajednistvo da se Ona neumorno predaje da ona uci jer sve sto On ucini nama i mi moramo uciniti jedni drugima i onda kad u zajednistvu prazno mjesto ostaje Ljubav daje novu sansu , Ona oprasta ona poziva na povratak na put Ljubavi jer samo Ljubav ide do kraja i sve moze izdrzati.
Daj mi Srce za tu Ljubav!
Daj mi Srce da se napajam na Izvoru Tvoje Vjecne Ljubavi!
Zagrli me tom Ljubavi i okupaj me njom kao sto more kupa obale moj Gospodine!

joakim napisao:
Najstariji izvještaj o ustanovi euharistije

1 Kor 11
23Doista, ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, 24zahvalivši razlomi i reče: "Ovo je tijelo moje - za vas. Ovo činite meni na spomen." 25Tako i čašu po večeri govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen." 26Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe.

I bas Tu istu vecer Ti se predajes do kraja i ostavlja svoje Tijelo i svoju Krv meni na dar .
Ti zelis da po Tebi zivim i djelujem da Tebe u tom zajednistvu slavim i hvalim, Tebe navjescujem.
O VELIKI MOJ BOZE, MOJ SVECENICE MOJ ISUSE koji me ljubis i koji mi se u Kruhu i Vinu dajes kao snaga na ovom putu. Blagoslovi sve one koji su posli tim putem i koji Ti sluze. Blagoslovi svakog Svecenika koji ti je darovao svoj Zivot koji pod prilikom kruha i vina Tebe slavi i hvali Tebe BLAGUJE koji nam Tebe navjesta.
BUDI MU IZVOR I SNAGA PO NAJDUBLJOJ TAJNI SVOJE ZRTVE PO SLAVLJENJU EUHARISTIJE!!!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 09:00 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Ta Isusova gesta pranja nogu uvijek iznova stavlja nas da ispitamo svoju savjest..dali sam i ja spremna oprati noge..drugome..ne gledajuci na medjuljudske odnose,koji su u svakodnevnom zivotu,tko je..dali je dobar ili manje dobar. .. Jednostavno: biti spreman svakome prati noge, znaci prihvatiti ljude oko sebe kao osobe vrijedne postovanja i ljubavi.O Isuse..koliko samo sam te puta zatajila ??
Na posljednoj veceri , Isus je govoreci: "Ovo je moje tijelo koje se za vas predaje",Ti si se predao za mene...dali ti dovoljno zahvaljujem,dali ti sedovoljno predajem.. "Ovo je krv koja se prolijeva za vas i za sve ljude na oprostenje grijeha", sklopio je s nama novi savez u svojoj krvi.i ostavio nama na uspomenu...Bio si spreman,sve uciniti za mene...a ja dali sam i ja uvjek spremna ,uciniti za Tebe..?
Tako je,to je veliki dar koji nam je Isus ostvavio..s time nas potice...cijeli zivot,da mu sluzimo, kako bi mogi doci pravedni,pred Lice Bozje..
"Ovo je krv koja se prolijeva za vas i za sve ljude na oprostenje grijeha", sklopio je s nama novi savez u svojoj krvi.s time trazi da oprastamo..
da svakome oprastamo..

Dali sam stvaro svaki puta spremna svakome oprostiti..???
Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 09:01 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
magdalena1 napisao:
VELIKI ČETVRTAK

Za Tvojim se stolom izmjenjuju
gladni dobrote.
Jedno je mjesto ostalo prazno:
trgovca savjesti.
I zauvijek će praznim ostati.

Magdalena1 .... direktno me u srce pogodi sestrice :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :grlim te: :grlim te: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 09:12 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
Gospodine moj, duša mi jeca u ovim danima patnje i muke tvoje.
Kad god te pogledam na križu razapeta ne mogu a da gorko ne zaplačem, jer ja te osudih, ja te izdadoh, ja te mučih, ja ti dadoh žuči da piješ.
A ti....ti moj Spasu, radosti moja i Učitelju moj, ostavi mi svoje Tijelo i svoju Krv da kad u grijehu padnem i zaištem oproštaj, da mi blagovanjem tvoga Tijela i pijenjem tvoje Krvi zacjeliš svaku ranu grijehom nastalu.
Nema milosrđa do milosrđa tvoga Srca, jer ne dopuštaš da na mojoj duši ostane ožiljak grijeha koji će me sjećati koliko te puta uvrijedih i na koje sve svirepe načine udarih po tvojoj ljubavi.
Iscjeljuješ me i blagosivaš, i iznova govoriš:"Ne boj se, ja te nikad neću napustiti".

koliko sam puta blagovala, a da uopće nisam bila svjesna koga to primam u svoje srce, no milošću tvojom dopustio si da te upoznam i od tada svaki put plačem kad te susretnem u Pričesti. Plačem od tuge jer te tako dugo nisam poznavala, plačem zbog grijeha koje sam činila i činim, plačem zbog tvoje milosti i ljubavi koju si posijao u moje srce, al često plačem i od radosti jer te imam, jer si moj, najdraži zarobljenik srca moga.
Molim se da uvijek budem tvoj sveti tabernakul i da te nosim i donosim svima koje srećem i na sva mjesta na koja dođem.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 10:13 
Odsutan

Hvala Ti moj Isuse na ovom danu..Velikom četvrtku..vodi me Ti danas...usavrši moju ljubav prema tebi i tvojoj svetoj žrtvi VOLIM TE ISUSE

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 133 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]