www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 06 srp 2025 12:43

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 78 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 02 ruj 2006 10:56 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 3 zahvala
cemu 'bed' Mihaele kad Aby zna kako treba i oprostila je prije nego je ponudjeno da 'rasprava' postane nesto sotoni milije. Tko nam sto moze ako slijedimo Kristov Zakon, cak ni to zlo bice koje je lukavije od svakog od nas, ni to bice ne nalazi sebi 'hranu' pored prastanja i poniznosti.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 ruj 2006 19:26 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Mislim da je ekumenizam jako važna tema pa ću nešto dodati makar kasnim tjedan dana :)

Katekizm Katoličke Crkve kaže:

"Što znači katolička?

Riječ 'katolička' znači 'sveopća' u smislu 'cjelokupnosti' ili 'cjelovitosti'. Crkva je katolička u dvostrukom smislu:
Katolička je jer je u njoj prisutan Krist. 'Gdje je Krist, tu je Crkva katolička'. U njoj postoji punina Kristova Tijela sjedinjena sa svojom Glavom, što znači da ona od Njega prima 'puninu sredstva spasenja' što ih je On htio: ispovijedanje prave i potpune vjere, cjelovit sakramentalni život i službu svetog Reda u apostolskom nasljedstvu. Crkva je u tom osnovnom smislu bila katolička na dan Duhova i bit će uvijek sve do dana ponovnog dolaska Gospodnjega. (KKC 830)

Katolička je jer ju je Krist poslao svemu ljudskom rodu." (...) (KKC 831)

Kaže dalje:
"Tko pripada Katoličkoj Crkvi?

Svi su ljudi pozvani na katoličko jedinstvo Božjega naroda i na razne mu načine pripadaju ili su na nj upućeni bilo vjerni katolici bilo drugi koji vjeruju u Krista, bilo napokon svi ljudi, milošću Božjom pozvani na spasenje. (KKC 836)

Crkva zna da je iz više razloga povezana s onima koji su kršteni te se rese kršćanskim imenom, ali ne ispovijedaju potpunu vjeru ili ne drže jedinstvo zajedništva pod Petrovim nasljednikom. Oni koji vjeruju u Krista i koji su valjano primili krštenje, nalaze se u nekom, premda nesavršenom, zajedništvu s Katoličkom Crkvom. S pravoslavnom Crkvom to je općinstvo tako duboko da mu nedostaje sasvim malo da dosegne puninu koja bi omogućila zajedničko slavlje Gospodnje euharistije." (KKC 838)

I:

" Crkva je jedna: ima jednoga Gospodina, ispovijeda jednu vjeru, rađa se iz jednoga krštenja, jest samo jedno Tijelo, oživljuje ju jedan Duh, u vidu jedne nade, u ispunjenju koje bit će prevladane sve diobe" (KKC 866)

Znači da smo na neki način svi ujedinjeni već samom vjerom u Isusa Krista pa se zato i zovemo kršćani i činimo trećinu svjetske populacije!

Mogu li kršćani prevladati podjelu među sobom? Vjerujem da ako ne do trenutka kad nastanu novo nebo i nova zemlja, onda ćemo sigurno tada svi biti jedno stado na čelu s jednim pastirom! I nestat će katolika, protestanata, pravoslavaca i ostalih i svi ćemo jednostavno biti savršeni kršćani!

Gospodin je predivno rekao Vassuli: (www.tlig.org - stranica koju vrijedi dobro proučiti)

Orthodox! Catholics! Protestants! You all belong to Me! You are all One in My Eyes! I do not make any distinction...

My Vassula draw three iron bars with a head on the top

these represent the Roman Catholics, the Orthodox and the Protestants, I want them to bend and unite but these iron bars are still very stiff and cannot bend on their own, so I shall have to come to them with My Fire and with the power of My Flame upon them they shall turn soft to bend and mould into one solid iron bar, and My Glory will fill the whole earth

Message of October 27, 1987

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 lis 2006 20:17 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

vikica napisao:
ali isto tako ne smijemo zaboraviti da je upravo ON-KRIST rekao Petru da je stijena i da će na toj stijeni sagraditi Crkvu...
pa ako je Petar bio čovjek, jedan od apostola i poglavar prve crkve- prvi papa- po Isusovoj želji i volji Božjoj zar nam to ne govori da nam je Isus ostavio u nasljeđe takvo vođenje crkve.
.

Poštovana Vikice,

dužan sam te uputiti da pročitaš govor velikog kat. biskupa đakovačkog, J. J. Stossmayera na 1. Vat. koncilu glede ap. Petra, Stijene i sl.. Ovo govorim da ne bi ispalo kako te upućujem na govor nekog protestantskog velikana.

Samo jedna ispravka, nije Isus rekao Petru da je stijena, nego da je Stijena ona izjava Petrova ("Ti si Krist, Sin Boga živoga", Mt 16,16), kojemu je opet to sve objavio nebeski Bog-Otac Gospodinov.
Da je prvi papa bio Petar to je čista, slatka željena pretpostavka i ništa više. Niti je točno, niti zasvjedočeno, niti sigurno u tu pretpostavku vjerovati , a kamoli se na nju oslanjati radi neke polemike, odn. učenja. U boljim katoličkim knjigama povijesti Crkve stoji uz ime Petar upitnik da je bio prvi papa ili sl. Radi dobrih ekumenskih odnosa među nama i dobre klime na forumu, pozivam te da podatak nađeš u knjizi:Pregled povijesti crkve, August Franzen, KS, ZG.

Svako dobro ti želim odavde iz Paradisa.
Božji blagoslov :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 lis 2006 23:27 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Ćubela napisao:

U boljim katoličkim knjigama povijesti Crkve stoji uz ime Petar upitnik da je bio prvi papa ili sl. Radi dobrih ekumenskih odnosa među nama i dobre klime na forumu, pozivam te da podatak nađeš u knjizi:Pregled povijesti crkve, August Franzen, KS, ZG.

Popis papa

1.Petar +64 ?
2.Lino,64-79 ?
3.Anaklet I 79-90/92 ?
4.Klement I 90/92-101 ?
5.Evarist,99/101-107 ?
6.Aleksandar I,107-116 ?
7.Siksto I,116-125 ?
8-15. -125-217 ???????
Pod brojem 21.Novacijan,251-258 ?
Pod brojem 30.Marcel I,307-308 ?

Poštovani Ćubela,ovi upitnici imaju daleko drugo značenje,a vjerujem da znadeš,da mi Katolici imamo jako puno materijala u Novom Zavjetu gdje pronalazimo zapise Petrova prvenstva među samim apostolima i glavne crte koje su potakle vjerske istine a koje s e odnose na papinstvo!I drugi sinoptici pišu, pa tako imamo-Iv 1,42: Isus pogleda Šimuna: “Ti si Šimun, sin Ivanov! Zvat ćeš se Kefa - Petar - Stijena!” Lk 5,10 “Ne boj se! Od sada ćeš ljude loviti!”

S poštovanjem,
varietas delectat

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 lis 2006 23:41 
Odsutan
Počivao u miru Božjem
Počivao u miru Božjem

e da...sad ćemo izvlačiti knige..od kud je koja...u kojoj piše što i tko je izdavač
i posvađati se...

mislim da smo svi(ili bar većina) ovdje dovoljno osvješteni ljudi da ne moramo jednu vjeroispovjest omalovažavati na uštrb druge

jer se teško oteti dojmu da je vjeroispovjest ta kojoj se klanjamo, a ne Bog

tu smo di jesmo...i Isus je Sin Božiji u jedinstvu sa Ocem i Duhom svetim

i to svi znamo....

što je poručio kad su istjerivali zle duhove u Njegovo Ime a nisu bili njegovi učenici???
što je rekao ženi poganki koja se dotakla Njegovih haljina??
što je rekao dolazeći carinicima na večeru??

dakle ako je On naglašavao bit Ljubavi i neosuđivanja,vjere u Njega...

pa što se mi sporimo oko toga čije je prije...jaje ili kokoš..

i kako bi rekao naggar....bitna je duša...i kud će ona...
a sve to isto

jer ako ćemo poći od vremena čija je vjeroispovjest starija i istinitija...ne bi baš trebali dugo pričati

Isus Krist,Bog,Duh sveti,Majka su bitni...i oni nam trebaju biti Put

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 lis 2006 11:52 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Slika

"A vi, što vi kažete, tko sam ja?" Šimun Petar prihvati i reče: "Ti si Krist - Pomazanik, Sin Boga živoga." Nato Isus reče njemu: "Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar - Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji bit će odriješeno na nebesima."
Matej 16, 15-20

Dragi moj poštovani brate u Kristu, Ćubela iz Paradiza; ti reče:
citat:
"Samo jedna ispravka, nije Isus rekao Petru da je stijena, nego da je Stijena ona izjava Petrova ("Ti si Krist, Sin Boga živoga", Mt 16,16), kojemu je opet to sve objavio nebeski Bog-Otac Gospodinov. "

Hvala ti, istina je što kažeš, bijaše to samo lapsus..dakako da je Stijena!

I hvala ti na još jednoj stvari - da nas nisi ovdje uvjeravao da se radi o petrosu, petra-i, kefi, šljunčiću, , kamenčiću...kamenu, pa je li rock ili stone itd,itd..to smo već sve prošli, sve znamo o tim apologetskim istinama.....pa ti još jednom hvala što nas poštedi.
hvala ti i što me upućuješ na Strossmayera i i Augusta Franzena...što se tiče učenosti i znanja drugih o Kristovom namjesniku na zemlji...meni je za početak dovoljan, recimo Katekizam Katoličke Crkve..

880 Uspostavljajuci Dvanaestoricu, Krist "ih je ustanovio kao kolegij ili stalan zbor, kojemu je na celo stavio Petra, izabranog izmedju njih" Kao sto po Gospodinovoj odluci sv. Petar i drugi apostoli tvore samo jedan apostolski zbor, isto tako su medju sobom povezani Rimski biskup, Petrov nasljednik, i biskupi, nasljednici apostolski".

881 Gospodin je samo Simuna, kojemu je dao ime Petar, ucinio stijenom svoje Crkve. Njemu je predao kljuceve; njega je postavio pastirom svega stada. "Sluzba vezivanja i razrjesivanja, koja je dana Petru, ocito je dana i zboru apostola zdruzenom sa svojom glavom". Ta pastirska sluzba Petra i drugih apostola spada u temelje Crkve. Nastavljaju je biskupi pod papinim prvenstvom.

882 Papa, rimski biskup i nasljednik svetoga Petra, "trajno je i vidljivo pocelo i temelj jedinstva kako biskupa tako i mnostva vjernika". "Rimski prvosvecenik po svojoj sluzbi kao namjesnik Kristov i pastir cijele Crkve ima nad Crkvom potpunu, vrhovnu i opcu vlast, koju moze uvijek slobodno vrsiti".

Dragi Ćubela,stoga sam i ja tebe dužna uputit da nije uputno "dovodit u sumnju" iliti preispitivanje vjerovanja o Petrovom papinstvu i Kristovoj ostavštini Petru i njegovim nasljednicima -tolikog broja katolika na ovoj kugli zemaljskoj, jer ako ti tvrdiš:
citat
"Da je prvi papa bio Petar to je čista, slatka željena pretpostavka i ništa više. Niti je točno, niti zasvjedočeno, niti sigurno u tu pretpostavku vjerovati , a kamoli se na nju oslanjati radi neke polemike, odn. učenja."

dakle ovo što tvrdiš, moram te , dužna samj te upozoriti na tvoju "niti je točno"izričitost.. ...kao da ti znaš! A znaš li ti Ćubela?

Niti je točno/netočno, niti je pretpostavka, niti polemika dragi prijatelju-nego vjera katoličkog naroda, pa te molim da se ubuduće kloniš tako paušalnih ocjena-niti je točno. Bolje bi bilo---mislim..
Meni može samo biti žao što te u boljim kršćanskim knjigama muče upitnici uz ime Petar, što ti treba Franzen..itd.. i eto vidiš..oboje smo Kršćani...slijedimo Krista....ja ne marim za te upitnike.... niti tko je što o tome rekao....ja sam nepokolebljiva u tom vjerovanju...jer ono dolazi iz srca..Riječ se nastanila u meni i nije me briga za točno , netočno...
Isuse, Ti kažeš..... a ja vjerujem!
Lijep bratski pozdrav i pozdravi tamo raju iz Paradisa :arrow:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 lis 2006 20:15 
Odsutan

Zahvaljeno je: 3 zahvala
Slazem se vikice u svemu sto pises, samo isto nemoj zaboravit ljubiti brata Cubelu i sve ostale, ne dizi niti milimetar ljutnje ili bijasa na nekoga tko ne vjeruje u isto kao mi, vec i dalje razgovarajmo na izgradnju svima. Najvaznije je ne zaboraviti da svi ovdje pokusavamo biti na istoj strani uz Isusa Krista s kojim se borimo protiv zla, a ne jedni protiv drugih. Raspravljajmo, polemizirajmo, nasalimo se..., al nemojmo nikada zaboraviti da sotona zeli razdor izmedju ljudi oko vjere u Boga, pa zlome ne dajmo da ulazi u ove redove koje mozemo zastititi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 lis 2006 15:49 
Odsutan

"Zagovornici ekumenskog pokreta izražavaju katkad shvaćanje prema kojemu bi ponovno ujedinjenje kršćanstva predstavljalo odgovor na Kristovu molitvu (vidi, Ivan 17,11). Istina je da organizacijsko jedinstvo može vrlo dojmljivo svjedočiti o duhovnom jedinstvu, no ono je kao takvo, ipak samo stvar vanjštine. Nije to ono na što se ovdje misli. Ovdje se na umu ima nešto daleko teže - jedinstvo u srcu, u umu i u volji. Dobro se je truditi da sjedinimo razdvojene denominacije( kršćane u njima). No još bolje je stremiti daleko uzvišenijem jedinstvu, za uzvišeno jedinstvo Krist se sad ovdje moli".

To jedinstvo uzvišeno se mora sačuvati (vidi, Efežanima 4,1-6), a ne stvoriti. Ta to jedinstvo ostvario je sam Gospodin. Jedinstvo može postojati samo između onih koji nisu od ovoga svijeta, dakle, koji su nanovo rođeni; jedinstvo između Kristovih i onih koji su od svijeta i ne može biti. Hoću reći, kuća Božja (Crkva) može biti dom za sve ljude, ali obraćene, a ne za sve religije. Ako bi se zagovaralo jedinstvo među religijama, onda je Krist uzalud rođen, mučen i pokopan. Šta se tu može kad nam je SP isključivo, evanđelja također, sam Krist Gospodin isto tako!

Bratski pozdrav.
Ćubela :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 lis 2006 16:29 
Odsutan

moram priznati da ne znam zašto se toliko priča plete oko ekumenizma...
ako mu je svrha edukacija vjernika za toleranciju prema pripadnicima drugih vjera,religija onda mi je to ok, ali svako ujedinjavanje mi je apsurdno. ja sam katolkinja i to želim ostati, nemam šta tražiti u pravoslavnoj crkvi ili protestantskoj.
Ako se radi o zajedničkim naporima ka miru, u ime vjerske tolerancije ok, ali treba znati postaviti granice i ne trpiti razne napade i pozive nas katolika na pbraćenje na pravu vjeru, kao što rade mnogi protestanti.
Moja istina je ona koju propovijeda katolička crkva, i svatko tko mene uvjerava u drugo čini nešto protivno ekumenizmu, i u takvom ne želim imati udjela.
Možda je to nekom grubo, ali volim raditi po onoj staroj "poštuj tuđe, ljubi svoje".

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 19 lis 2006 07:27 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zanimljivo kako se uvijek zakuha kad pripadnici različitih Crkava raspravljaju o ekumenizmu.
Ako je ekumenski pokret nešto dobro postigao, to je da je stvorio ozračje dobre volje među Crkvama. Dobra volja je najmanji problem među nama, kao što se vidi iz Abynog pisanja. Frka je kad razmišljamo kako bi to jedinstvo u praksi trebalo izgledati.
Nije problem prijateljstvo među pripadnicima različitih Crkava. Nidu problem čak ni različiti oblici suradnje. No, jesu li istinski moguće dublje veze?
Sviđa mi se da Aby nema predrasuda i da dolazi na katolička bogoslužja. Ali, iskreno-Aby, oprosti ako je pitanje preizravno-bi li se mogla mirne savjesti udati za katolika (aktivnog, ne tradicionalnog) i vjenčati u Katoličkoj crkvi po katoličkom obredu? Uz spomen "Zato molim blaženu Djevicu Mariju, sve anđele i svece i vas braćo da se molite za mene..." itd? Čak i ako se dogovorite da ostaješ u svojoj crkvi? Bi li kao protestantica mogla ući u katoličku obitelj i prihvatiti da se djeca odgajaju u katoličkom duhu?
Tko to može ekumenski prevladati, tome svaka čast.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 78 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]