www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 07 srp 2025 23:42

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 133 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 20:55 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Ovakav je Isus danas, a kakav će biti sutra? Slika[/url]

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 20:56 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Može li netko povećati ovu sliku?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 21:03 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
..u suočeljavanju vremena....sadašnjeg i vječnog vremena...
..Isus je ..drago..kad se s njim suobličujemo...
..i u dobru i u zlu...
..pa ..kad se u meditaciju,..prepustimo duhu nebeskom..
..ne bojte se..
.prići Gestemanstkom vrtu..
..ulici Dolorosa..
..ili Golgoti..

..ta tamo je sve naše ..s njim ..
..i u njemu ostalo..
..TAMO je suza bolna...suza radosnica...

..s njim ćemo živjeti ..
..s njim ..umrijeti..
..i po njemu,..
..Uskrsnuti..

..ima li što lijepše na ovom svijetu..

..IMATI ČAST..DA BUDEŠ KRISTOLIK..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 21:11 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Aurelius_01 napisao:
Može li netko povećati ovu sliku?

Slika :wink:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 22:12 
Odsutan

DRUGA POSTAJA
ISUS PRIMA NASE KRIZ

Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te,
jer si po svojem svetom Krizu otkupio svijet.

Isuse, u tvom Bozanstvu vidljiva je dimenzija ljudskosti koja se medju ostalima, ocituje i u tvojim rijecima koje izgovaras ocu nebeskome:
"Oce, neka me mimoidje ovaj kalez, ali ne moja, nego tvoja volja neka bude."Ti znas sto te ceka, ti znas da ces biti podignut na drvo kriza. O, kolika li tuga obuzima tvoje Srce..., kolika li je tjeskoba bila u tvome Srcu, ja to nikada necu shvatiti... Nikada necu moci na ovoj zemlji spoznati neizmjernu ljubav Oca nebeskoga, koja se u tebi ocituje.
Poslusni Isuse ! Vidjevsi pred sobom kriz, mogao si ga svojom Bozanskom moci odbiti, no, ti siris ruke, sagibas ramena i prihvacas na sebe drvo koje ce postati znakom mog spasenja i otkupljenja.
Nisi prigovara, nisi se protivio, niti si uzmicao. Prihvatio si kriz... S povjerenjem u Oca, prihvacas njegovu svetu volju. Znades da je tako dobro i ustrajes... Ustrajes do kraja... O Isuse, koliko sam puta ja izmaknuo krizu iduci svojevoljno svojim putovima, a ne Bozjim. Koliko sam puta mimoisao siromaha, bolesnika, starca,ozaloscenog. Koliko sam puta odbio covjeka u potrebi, izvlaceci se laznim svjedocanstvima. Koliko puta sam propustio prihvatiti kriz i pomoci tebi u spasenju ljudi. Koliko sam samo puta propustio ciniti dobra djela. ISUSE; daj mi milost spoznati, da moj zivot bez kriza nema smisla. Daj da shvatim kako je zivot u kojem se kriz izbjegava pust, prazan, jadan i bezkoristan.
Pomozi mi Isuse, da s vjerom prihvatim kriz koji si mi namijenio, te da ga radosno nosim dok je god tvoja sveta volja.
Slava Ocu...

Pomolimo se; Svemoguci Vjecni Boze ! Otvori moje srce potrebama bliznjih. Daj da s ljubavlju prihvacam svakog covjeka kojeg susrecem na mom zivotnom putu. Po Kristu Gospodinu nasemu .Amen.
Oce nas...
Smiluj nam se, Gospodine! Smiluj nam se!
O KOLIKO UCVILJENA
BJESE ONA UZVISENA
MAJKA SINA JEDINOG !

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 22:46 
Odsutan

TRECA POSTAJA
ISUS PADA PRVI PUT POD KRIZEM

KLANJAMO TI SE KRISTE I BLAGOSLIVLJAMO TE,
JER SI PO SVOJEM SVETO KRIZU OTKUPIO SVIJET.

Ti, koji si tolika cuda cinio, koje si mrtve vracao u zivot, koji si bolesne ozdravljao, zalosne tjesio... Ti, na ciju se rijec olujno more stisava, ti koji ravnas nebom i zemljom, sada polazis na kriz. Svjestan svoje muke, svjestan svoje boli, svjestan predstojeci udaraca cekica koji ce na zivo probijati tvoje ruke i noge grubim kovackim cavlima, padas na zemlju od iznemoglosti. Teski su i mucni sati od tvoje izdaje, pa sve do sada. No, ti dobro znades da jos tezi sati jos predstoje.Svojim padom pokazujes suosjecanje s ljudima proslih, sadasnjih i buducih vremena. Suosjecas s onima koji mucenicki padaju pod teretom zivota, s onima koji su pritisnuti razlicitim politickim diktaturam, terorizmom, ratovima i razlicitim drugim nevoljama.
Molim te, Isuse, za sve te ljude; podigni ih svojom miloscu. Daj da prihvate tvoju pruzenu ruku. Daj im snage da zajedno stobom krenu naprijed. Primi, dobri Spasitelju, sve njihove muke,zalosti i strahove. Razmisljajuci o tvom padu pod teskim krizem, svjestan sam svojih nestalnosti i svoji povrsnosti. Svjestan sam svojih grijeha, slabosti i svoje nevjere. Ti padas zbog mojih grijeha, padas zbog moje slabunjave vjere. Molim te zato, vjerni Isuse, da me ojacas, da me usmjeris pravim putem i utvrdis u vjeri. Cuvaj me u svojoj ljubavi. Daj mi strpljivosti i jakosti, da se iz padova znadem s tobom podici i nastaviti hrabro s nosenjem spasonosnog kriza.
SLAVA OCU...

POMOLIMO SE: Oce Svemoguci, u padovoma mojim, milostiv mi budi. Miloscu svojom ozivljuj me i hrabri. Po Kristu Gospodinu nasemu.Amen.
OCE NAS ...
SMILUJ NAM SE, GOSPODINE!
SMILUJ NAM SE!

O KOLIKO UCVILJENA
BJESE ONA UZVISENA
MAJKA SINA JEDINOG !

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 23:11 
Odsutan

Zahvaljujem s e i dragoj IvanoMo na trudu koja se priključila zozy u prijevodu ovih tekstova... :grlim te: :grlim te:

OSTAVLJEN OD LJUDI

Mt 26,56 - A sve se to dogodilo da se ispune Pisma proročka. Tada ga svi učenici ostave i pobjegnu.
Ps 22,12 - Ne udaljuj se od mene, blizu je nevolja, a nikog nema da mi pomogne.
Dok je Isus bio u Getsemanskom vrtu, Juda ga je izdao a Židovi uhitili. Svi Njegovi učenici su Ga napustili, čak i po cijenu da goli pobjegnu (Mk 14,51-52). Svezali su Ga (Iv 18,12) i doveli nazad u grad pred sud Velikog svećenika, koji se nalazi u blizini Gornje sobe.

NEZAKONITI ASPEKTI SUĐENJA ISUSU

Navest ćemo neke nelegalne aspekte suđenja Isusu:
Suđenja su se mogla održavati samo na za to predviđenom mjestu - Sanhredin ( a ne u palači Velikog svećenika).
Suđenja se nisu smjela održavati uoči Sabata, blagdana ili tijekom noći.
Kazna kojom se nekoga proglašava krivim se mogla izreći samo tijekom dana i to nakon suđenja.

PITANJE SVJEDOKA

Pnz 19,15 - Neka ne ustaje jedan jedini svjedok protiv čovjeka ni za koju krivnju i ni za kakav zločin. Kakav god bio prekršaj, neka presuda počiva na iskazu dvojice ili trojice svjedoka.
Pnz 17,6 - Na smrt osuđeni neka se pogubi na iskaz dvojice ili trojice svjedoka. Na riječ jednoga svjedoka ne smije se pogubiti.
Mk 14,56 - Mnogi su doduše lažno svjedočili protiv njega, ali im se svjedočanstva ne slagahu.

Dok je Isus bio na sušenju kod Velikog svećenika ispitivao ga je Anna (Iv 18,13), a vojnik tukao (Iv 8,22). Tada su ga odveli Kaifi i Sanhredinu koji su tražili način da osude Isusa na smrtnu kaznu uz pomoć lažnih svjedočenja. Svjedoci koji su svjedočili protiv Njega nisu se slagali u svojim iskazima. Prema Zakonu nitko nije mogao biti osuđen a da se svjedočenja dva ili tri svjedoka ne poklapaju. Iako se svjedoci nisu složili, okrivili su Isusa za svetogrđe kada im je On rekao da je Sin Božji. Osuđen je na smrt. Isus je trpio ismijavanje od strane stražara u palači, oni su pljuvali po Njemu, tukli Ga i šamarali. (Mk 14,65) Tijekom suđenja Petar Ga se odrekao tri puta.

Više zakona židovskog društva je bilo prekršeno tijekom procesa suđenja Isusu. Izdvajamo samo neka: (Bucklin)

Ni jedno uhićenje se nije moglo izvršiti tijekom noći.
Vrijeme i datum suđenja su nelegalni zato jer se dogodilo tijekom noći uoči Sabata. Ovo vrijeme je isključilo bilo kakvu šansu za traženje odgode na slijedeći dan.
Sanhredin nije imao ovlast istrage. Postojala je samo pretpostavka da se optužbe istraže na licu mjesta. Sam sud je na Isusovom suđenju sam formulirao optužbe.

Tijekom suđenja optužbe protiv Isusa su se mijenjale. Prvotno je Isus bio optužen za svetogrđe, temeljeno na Njegovoj izjavi da može srušiti i izgraditi Hram Božji za tri dana, kao i za tvrdnju da je Sin Božji. Kada su Ga doveli pred Pilata, optužnica je glasila da se Isus proglasio Kraljem i da ne zagovara plaćanje poreza Rimljanima.

Kako je gore već navedeno, potreba za dvojicom svjedoka kako bi se nekoga osudilo na smrtnu kaznu nije ispoštovana.
Sud se nije sastao na za to zakonski predviđenom mjestu Sanhredina.
Kristu nije dopuštena obrana. Prema židovskom zakonu, iscrpno ispitivanje činjenica koje su svjedoci predočili se trebao dogoditi.
Sanhredin je izrekao smrtnu presudu. Prema Zakonu Sanhredinu nije bilo dozvoljeno osuditi nekoga ili izreći odnosno provesti smrtnu presudu. (Iv 18,31)
Danas hodočasnici mogu posjetiti palaču Velikog svećenika kao i stajati u sred ruševina nekadašnjeg suda. Struktura građevine iz Isusovog doba još uvijek se može vidjeti.

PILATOVA PRESUDA

Mk 15,15 - Hoteći ugoditi svjetini, Pilat im pusti Barabu, a Isusa izbičeva i preda da se razapne.
Sanhredin se sastao rano slijedeće jutro i osudio GA na smrt. (Mt 27,1) S obzirom da Židovi nisu smjeli izvršiti smrtku kaznu Isusa su odveli pred Pilata. Optužnica je sada izmijenjena u navod da Isus tvrdi kako je Kralj i zabranjuje narodu da plaća porez Cezaru. (Lk 23,5) Unatoč ovim optužbama Pilat ne nalazi krivice na Njemu.

Šalje Isusa Herodu. Isus je progovara kod Heroda, osim kada potvrđuje da je Kralj židovski. Herod Ga vraća nazad Pilatu. Pilat ne može uvjeriti gomilu u Isusovu nevinost i naređuje da Isusa ubiju. Neki povijesni izvori govore da se osobu koja je osuđenja na razapinjanje prema rimskim zakonima trebalo prvo izbičevati. (McDowell) Neki drugi vjeruju da Ga je Pilat dao izbičevati nadajući se da će tako dobiti lakšu kaznu (Davis).

Unatoč njegovim naporima, Židovi su tražili da im pusti Barabu a da Isusa osudi na smrt na križu, i pri tom su vapili: "Krv njegova na nas i na djecu našu!" (Mt 27,25) Pilat zatim predade Isusa da Ga se bičuje i razapne.
U ovim trenucima Isus trpi velika fizička zlostavljanja. (Edwards) Tijekom bičevanja, žrtvu se vezali za stup ostavljajući leđa potpuno izloženima. Rimljani su koriostili bič (flagrum) koji se sastoji od malih koštanih i metalnih dijelova prikačenih na brojne kožne trake.

Broj udaraca nije zabilježen u evanđeljima. Broj udaraca prema židovskom zakonu je predviđen Ponovljenim zakonom 25,3, na 40, ali kasnije smanjen na 39 kako bi se spriječili neumjereni udarci pri brojanju greške. (Holmans) Žrtva je često umirala uslijed bičevanja (vjerovalo se da 39 udaraca dovodi kriminalca na korak do smrti). Rimski zakon nije imao nikakva ograničenja na broju udaraca. (McDowell) Tijekom bičevanja, koža sa leđa bi bila skinuta, sve što se tada moglo vidjeti je krvava masa mišića i kostiju. Ekstremni gubitak krvi je bio posljedica ovakvog bičevanja koje bi žrtvu oslabilo do te mjere da bi svaka žrtva bila u stanju nesvijesti.

RIMSKI SE VOJNICI RUGAJU ISUS I TUKU GA

Mt 27, 28-30 . Svukoše ga pa zaogrnuše skrletnim plaštem. 29Spletoše zatim vijenac od trnja i staviše mu na glavu, a tako i trsku u desnicu. Prigibajući pred njim koljena, izrugivahu ga: "Zdravo, kralju židovski!" Onda pljujući po njemu, uzimahu trsku i udarahu ga njome po glavi.
Isusa su zatim tukli rimski vojnici. Tijekom izrugivanja obukli su Mu plašt, koji je najvjerojatnije pripadao rimskom vojniku, a bio je tamno crvene boje ili grimizni.

Također je nosio i krunu od trnja. Za razliku od tradicionalne koja je bila u obliku otvorenog prstena, stvarna kruna je prekrivala cijelu glavu. (Lumpkin) Trnje je bilo dugo i do 4 cm. Evanđelja svjedoče o tome da su Isusa nakon krunjenja nastavili tući po glavi. Udarci su još više zabijali trnje u glavu (mjesto koje je najviše ispunjeno kapilarima) i čelo, uzrokujući veliko krvarenje.

TRNOVA KRUNA I HALJINA

Post 3, 17-18 - A čovjeku reče: "Jer si poslušao glas svoje žene te jeo sa stabla s kojega sam ti zabranio jesti rekavši: S njega da nisi jeo! - evo: Zemlja neka je zbog tebe prokleta: s trudom ćeš se od nje hraniti svega vijeka svog! Rađat će ti trnjem i korovom, a hranit ćeš se poljskim raslinjem.

Iz 1,18 - "Hajde, dakle, da se pravdamo," govori Jahve. "Budu l' vam grijesi kao grimiz, pobijeljet će poput snijega; kao purpur budu li crveni, postat će kao vuna.
Značenje grimizne haljine i krune od trnja naglašava Isusovo uzimanje grijeha svijeta na svebe. Biblija opisuje grijeh bojom grimiza. (Iz 1,1 a trnje se pojavljuje odmah nakon pada prvih ljudi kao prokletstvo. Znači da su trnje i grimiz simboli koji pokazuju da je Isus na sebe uzeo grijehe (i prokletstvo) svijeta. Nije jasno je li nosio i trovu krunu na križ. Matej opisuje da su Mu Rimljani skinuli odjeći nakon što su ga istukli i obukli Ga nazad u Njegovu odjeću. (Mt 27,31)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 23:38 
Odsutan

Dragi moji,ovo je vrijem oko 23:30 kada je Juda izdao Isusa... :twisted:

Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 23:46 
Odsutan

CETVRTA POSTAJA
ISUS SUSRECE SVOJU SVETU MAJKU

Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te,
jer si po svojem svetom Krizu otkupio svijet.

Spasitelju predobri, hodajuci svjesnim, ali mucenickim koracima, na putu prema vrhu Kalvarije, susreces svoju Presvetu Majku. Majka te susrece puna zalosti i nastavlja hod za tobom. Mac boli probada joj Srce, ali ona je vjerna Majka koja prihvaca i ovaj teski trenutak potpuno svjesna i ponizna pred Bogom. Tvoja Majka i sada, vise nego ikada, prebire u svome Bezgresnom Srcu sve one lijepe uspomene tvog djetinjstva i javnog djelovanja. Nosi u Srcu uspomene na cudesa koja si cinio i ljudima pomagao. Prebiruci u srcu sva ta sjecanja, nije joj lako pratiti tebe pravednog, na razapinjanje. Sirom svijeta i danas brojne majke tuznog srca placu za svojom djecom koja su zrtve razlicitih progona i zlostavljanja. Kod ove postaje mislim i na djecu koja nisu nikada upoznala ni vidjela svoju majku, a kamoli osjetila majcinsku ljubav. Mnoga su tek rodjena djeca napustena i ostavljena. Koliki li su samo sticenici po raznim domovima, a koliki tek malodobni i napusteni umiru bez majcinske ljubavi. No, dobro je razmisliti i o onoj djeci koja zive u obiteljima bez ikakve roditeljske ljubavi. Zive s roditeljima,a kao da zive bez njih. Zive u hladnim obiteljskim odnosima; bez ljubavi, sloge i mira...
Isuse Patnice! Smiluj se majkama i obdari ih vjerom i iskrenom ljubavlju prema djeci i mladima. Daj da svakoj majci bude prva briga krscanski odgoj djece. Ulij, Isuse, i u moje srce ljubav i postovanje prema zemaljskoj i Nebeskoj Majci. Oprosti mi, Isuse, uvrede koje sam svojoj majci nanosio, i pomozi mi da zivim po tvojoj svetoj volji u slozi i ljubavi sa svima.
SLAVA OCU....
POMOLIMO SE : Svemoguci oce! Probudi u srcima nasih djevojaka, zena i starica, volju za nasljedovanjem Blazene Djevice Marije, koja je uzor zene i majke. To te molim po onome koji je po Bezgresnoj Djevici Mariji na svijet dosao, i koji zivi i kraljuje u sve vjeke vjekova. Amen.
OCE NAS ...
SMILUJ NAM SE , GOSPODINE! SMILUJ NAM SE.

KOJI COVJEK NE BI PLAKO
MAJKU BOZJU VIDJEC TAKO
U TJESKOBI TOLIKOJ ?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 23:50 
Odsutan

Isusova smrt

Dva aspekta Isusove smrti bila su izvor velike kontroverze, a to su, priroda njegove rane na boku i razlog njegove smrti nakon samo nekoliko sati raspeća na križu. Ivanovo Evanđelje opisuje probadanje Isusova boka i iznenadno istjecanje bujice krvi i vode. Neki autori ovaj fenomen istjecanja bujice vode interpretiraju kao trbušnu tekućinu ili kao urin nastalu probijanjem trbušne šupljine ili mjehura. No grčka riječ plvra
koju evanđelist Ivan koristi jasno literarno označava i upućuje da se radi o rebrima. S toga, se čini da je rana nastala u predjelu grudnog koša i poprilično udaljena od trbušne šupljine.

Iako nije precizno naglašeno u Ivanovom Evanđelju, obično su se ovakve rane zadavale u desni bok.. Polazeći od ove činjenice i činjenice da je iz rane navrla bujica krvi čini se da je probadanjem probijena debela desna arterija koja ili vena što je dovelo do prsnuća manjih okolnih vena i kontrakcije lijeve vene. No međutim, nikad nećemo sa sigurnošću biti sigurni na kojoj strani tijela je probodena rana iako se čini da je veća vjerojatnost da je rana nastala na desnoj nego na lijevoj strani.

Dio skepticizma u prihvatanju Ivanovog opisa proizišao je iz poteškoća objašnjavanja njegova, s medicinskog aspekta, bujice krvi i vode. Dio poteškoća oko objašnjavanja baziran je na pretpostavci da je krv potekla prva, a tek onda voda. No polazivši od tog da je u evanđelje pisano starogrčkim jezikom, red riječi označava događaj probadanja boka, ali ne i logičnost detalja. Stoga je izgledno da je Ivan želio istaći upravo činjenicu probadanja i izlijevanja krvi nego pojavu curenja vode.

Iz ovog slijedi da je voda vjerojatno predatavljala plućnu i srčanu tekućinu, i da je prethodila istjecanju krvi, te da je istjecanje vode bilo u manjem volumenu, nego istjecanje krvi. Vjerojatno u stanju hipovolemije i prestanka rada srca zbog prodornog probijanja, plućna i srčano izlijevanje mogućno se pojačalo i dovelo do većeg volumena izlijevanja vode. Krv, je u suprotnom potjecala iz desne arterije ili desne vene.

Isusova smrt, nakon samo 3 do 6 sati na križu iznenadila je čak i Poncija Pilata. Činjenica da je Isus zaplakao i zavapio glasno, a onda prignuo glavu i umro upućuje na mogućnost velike muke u tom trenutku. Jedno od mogućih objašnjenja je da je Isus umro od srčanog udara, astalo zbog tormboze prouzrokovane mučenjem.

No drugo objašnjenje je mnogo vjerojatnije. Isusova smrt jednostavno je bila ubrzana njegovim stanjem iscrpljenosti i surovošću njegovih mučitelja, što je rezultiralo gubitkom velike količine krvi i stanjem šoka. Činjenica da nije bio u stanju nositi svoj patibulum govori u korist ovoj teoriji. Stvarni razlog Isusove smrti kao i kod drugih žrtvi razapinjanja, moga je biti izazvan različitim činiteljima i povezan najvjerojatnije sa stanjem šoka zbog gubitka krvi, gušenjem zbog iscrpljenosti i probadanjem srca. Kobni srčani zastoj doveo je do jakog bola u posljednjem trenutku prije smrti.

Sve ovo ukazuje da je Isus umro zbog posljedica srčanog infarkta ili gušenja zbog kardiorespiratornih smetnji. No ono što je bitno i nije to kako je Isus umro nego da li je Isus umro. Jasno je da je većina povjesnih i medicinskih dokaza na strani tog da je Isus umro prije nego mu je zadan udarac kopljem u bok, što je bilo podržano i tradicionalnim stajalištem da je koplje probolo Isusa ispod desnih rebara, probijajući desno plućno krilo, srčanu ovojnicu i srce i to je osiguralo njegovu smrt. No, obrazloženje zasnovano na pretpostavci da Isus nije umro na križu u suprotnosti su sa znanjem moderne medicine.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 133 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]