www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 16 svi 2025 04:23

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 133 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 20 ožu 2008 23:58 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Slika

Ova poprečna greda bila je teška oko 50 kg...za zdravog čovjeka je to teret,a kamoli za teško ranjenog i izmučenog Isusa...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 ožu 2008 00:18 
Odsutan

Na mjestu pogubljenja žrtvi su davali gorko piće od vina pomiješanog sa mirhom (žuč) koje je služilo kao blagi analgetik.Kriminalca bi zatim gurnuli na tlo u položaj na leđa, sa rukama rastegnutim uporedo sa drvom križa. Ruke bi pribili ili vezali za križ, očigledno je pribijanje bilo omiljeni način kod Rimljana. Arheološki ostaci raspetog tijela, koja su pronađena u kosturnici blizu Jeruzalema a datiraju iz vremena Isusa Krista upućuju na to da su čavli bili zašiljeni željezni klinovi dugi otprilike 13 do 18 cm sa promjerom od 1 cm. Nadalje, ostaci iz kosturnice i Torinsko platno svjedoče o tome da su se čavli zabijali kroz ručne zglobove a ne kroz dlanove.

Slika

Nakon što su obje ruke bile fiksirane na križ, drvo križa i žrtva su se dizali na nosače križa. Kad se radilo o niskom križu, četvorica vojnika su ovo postizali dosta lako. No, kad bi dizali visoki križ, vojnici su koristili ili drvene rašlje ili ljestve.

Nakon toga bi noge fiksirali na križ, čavlima ili konopcem. Ostaci iz kosturnice i Torinsko platno svjedoče o tome da je i u ovom slučaju pribijanje bila praksa kod Rimljana. Iako su stopala mogla biti fiksirana na strane nosača ili na drveni oslonac za noge, Rimljani su obično noge pribijali izravno na prednju stranu nosača. Da bi se ovo postiglo, pregib koljena je morao biti veliki, a savijene noge su bile postavljene sa strane.

Pribijanje stopala.

Slika

Kad je pribijanje završeno, naslov bi bio okačen na križ, čavlima ili nekom tkaninom, odmah iznad žrtvine glave. 11 Vojnici i civili koji bi se okupili često su se rugali osuđenom čovjeku, a vojnici bi po običaju između sebe razdijelili njegovu odjeću. 11,25 Dužina preživljavanja na križu se kretala između 3 ili 4 sata do 3 ili 4 dana i izgleda da je uvelike ovisila od ozbiljnosti i težine bičevanja. 8,11 Međutim, i u slučaju kad bi bičevanje bilo relativno blago, rimski bi vojnici ubrzali smrt tako što bi žrtvi slomili noge odmah ispod koljena. 8,11
Nije bilo neobično vidjeti insekte koji bi bili oko otvorenih rana ili u očima, ušima i nopsu umiruće i bespomoćne žrtve, a lešinari bi često obitavali na ovim mjestima. 16 Također je bilo uobičajeno ostavljati trupla na križu kako bi bila uništena od strane životinja. 8, 11, 12, 28 Međutim prema rimskom zakonu obitelj osuđenog je mogla od rimskog suca zatražiti tijelo da ga ukopaju.

11
S obzirom da nitko nije smio preživjeti raspeće tijelo nije smjelo biti predano obitelji dok se vojnici ne uvjere da je žrtva doista mrtva. Prema običaju jedan od rimskih čuvara bi proboo tijelo mačem ili kopljem. 8,11 Tradicionalno, ova je rana prolazila do srca kroz desnu stranu prsa --fatalna rana koju su rimski vojnici često zadavali 11 Torinsko platno također svjedoči o ovoj rani. 5,11,22 Obična pješadijsko koplje je bilo dugo 1,5 do 1,8 m i moglo je lako doći do prsa čovjeka koji je raspet na uobičajeni nisko križ.

Medicinski aspekti raspeća

Poznajući anatomiju i stare prakse razapinjanja, lako se mogu rekonstruirati vjerojatni medicinski aspekti ovog načina spore egzekucije. Krajnja namjera svake rane je da proizvede jaku agoniju, a mogući uzroci smrti su bili brojni.

Bičevanje prije razapinjanja je služilo tome da se osuđenog čovjeka oslabi, a ako je izgubio dosta krvi to bi dodatno izazvalo ortostatičnu hipotenziju ili čak hipovolemični šok. 8,12 Kada bi žrtva bila gurnuta na tlo u položaju na leđima, u pripremanju za pribijanje ruku na križ, njegove bi se rane od bičevanja opet otvorile te bile zatrovane prljavštinom. 2,16 Svaki udisaj je bio također jako bolan jer bi se onda rane od bičevanja trljale o drvo križa. 7 Usljed svega toga gubitak krvi iz leđa se vjerojatno nastavio tijekom cijelog mučenja razapinjanjem.

Sa rukama raširenim ali ne i rastegnutim, zglobovi bi bili pribijeni na drvo križa. 7,11 To pokazuje da ligamenti i kosti zgloba mogu držati težinu tijela što dlanovi ne bi mogli. 2,10,11,30 Iako čavao na bilo kojem mjestu zgloba može proći između kostiju i time ne prouzročiti lomove, vjerojatno je da je ova rana bila jako velika. Nadalje, zabijeni čavao bi slomio ili rasjekao dosta veliki dio senzomotoričkih središnjih živaca. (Fig 4).2, 7, 11 Stimulirani živac bi proizvodio jake vrućinom ispunjene bolove u obje ruke. 7,9 Iako rasječeni središnji živac rezultira paralizom dijela ruke, ishemijom rane, nabijanje raznih ligamenata sa željeznim klinom može rezultirati grčem.

Disanje tijekom razapinjanja. Udisaj. Sa produženim laktovima i izmještenim ramenima, mišići koji se koriste pri disanju su pasivno rastegnuti a grudni koš se proširio. Izdisaj. Sa savijenim laktovima a ramenima približenim i sa težinom tijela na pribijenim stopalima, izdisaj je aktivan a ne pasivan proces. Slamanje nogu ispod koljena stavlja teret izdisaja na mišiće ramena i ruka i uskoro rezulizira iscrpljivanjem, asphyxia.

Slika

Obično su stopala fiksirana na prednju stranu drveta sa željeznim klinovima koju su se probijali kroz prvi ili drugi međumetatarsalni prostor, na distalni dio zgloba. 2,5,8,11,30 Vjerojatno su čavlima bili povrijeđeni duboki peronealni živac i ogranci središnjih i lateralnih živaca. Iako je žrtva bičevanjem izgubila znatne količine krvi, razapinjanje je također bio proces koji nije uključivao veliki gubitak krvi, jer ni jedna od glavnih arterija, osim možda dubokog plantarnog luka nije bila zahvaćena pribijanjem. 2,10,11

Glavni patofiziološki učinak razapinjanja, osim boli, je bila smetnja normalnom disanju, posebice izdisaju. (Fig 6). Težina tijela koje vuku ratsegnute ruke i ramena fiksira interkostalne mišiće u stanje udisaja i time spriječava pasivni izdisaj. 2,10,11 Prema tome, izdisaj je bio dijafragmatičan, a disanje plitko. Najvjerojatnije ovakvo disanje nije bilo dovoljno, tako da je gušenje brzo nastupilo. Napadaj grčeva mišića ili kontrakcija, usljed iscrpljenosti i hiperkarbije ometa disanje još više. 11
Izdisaj zahtijeva podizanje tijela odgurivanjem na noge, savijanje laktova i privlačenje ramena 2 Međutim, ovaj napor stavlja svu težinu tijela na tarsalne kosti i proizvodi goruće bolove.

7 Privlačenje ramena uzrokuje rotaciju zglobova oko željeznih čavala i uzrokuje jaku bol oko oštećenih središnjih živaca. 7 Podizanje tijela također još više nadražuje izbičevana leđa koja se trljaju od drvo križa. 2,7 Grčevi u mišićima, parestezija raširenih i podignutih ruku samo još više pridonose mučnoj neugodi. 7 Usljed svega navedenog svaki pokušaj disanja postaje aginizirajuči i vodi ka mogućoj asphyxiji. 2,3,7,10,11

Pravi uzrok smrti na križu je praćen mnogobrojnim i različitim faktorima, ali dva najvjerojatnija uzroka su hipovolemični šok i gušenje. 2,3,7,10 Drugi faktori uključuju dehidraciju, 7,16, aritmiju usljed stresa, 3 i prestanak rada srca sa brzom akumulacijom i vjerojatno mnogobrojnim izljevima. 2,7,11 Ako se pristupi lomljenju kostiju na križu (lomljenje noga ispod koljena) dolazi do smrti gušenjem unutar nekoliko minuta 11.
Smrt razapinjanjem je u svakom smislu bila pravo mučenje, EXCRUTTIATING (latinska riječ koja znači sa križa ili iz križa)

Isusovo raspeće

Nakon bičevanja i ruganja u oko 9 sati prijepodne, rimski vojnici su na Isusa navukli odjeću, te Njega i dva razbojnika odveli na razapinjanje. 1 Isus je očigledno bio tako oslabljen jakim bičevanjem da nije mogao nositi križ od Pretorija do mjesta raspeća, što iznosi nekih 600 do 650 metara. 1,3,5,7 Šimun Cirenac je bio prisiljen nositi Isusov križ, te je procesija nastavila svoj put na Golgotu (Kalvariju) na mjesto razapinjanja.

Na ovom su mjestu Isusu sikinuli odjeću, sve osim lanenog pokrivača, te time ponovno povrijedili rane od bičevanja. Tada su mu ponudili mješavinu pića, vino sa žuči, ali nakon što je okusio odbio je popiti. 1 Nakon toga su razapeli Isusa i dvojicu razbojnika. Iako se u Evanđeljima vidi da su čavli bili probijeni kroz ruke, 1 to se ne poklapa sa arheološkim dokazima koji ukazuju na rane na zglobovima, no u tom dobu je smatrano da je zglob dio šake. 7,11 Natpis je bio postavljen iznad Isusove glave. Nije poznato je li Isus bio razapet na Tau križu ili latinskom križu; arheološka otkrića idu u prilog Tau križu 11 dok rana tradicija kaže da se radilo o latinskom križu 33 Činjenica da su Isusu ponudili ocat sa spužve koju su stavili na izopovu trsku 1 (dugu oko 2o ili 50 cm) podržava vjerovanje da je Isus bio razapet na kratkom križu. 6

Vojnici i masa civila su se podrugivali Isusu tijekom procesa razapinjanja, a vojnici su bacili kocku za njegovu odjeću. 1 Krist je sedam puta progovorio sa križa. S obzirom da je govorio tijekom izdisaja, ovi kratki, sažeti izgovori su morali biti posebno teški i bolni. U oko 3 sata poslijepodne toga petka, Isus je zavapio jakom glasom, pognuo svoju glavu i umro. 1 Rimski vojnici i promatrači su prepoznali trenutak smrti. 1

S obzirom da Rimljani nisu željeli da tijela ostanu na križevima nakon zalaska sunca, zbog Sabata, zamolili su Poncija Pilata da naredi požurivanje smrti trojice razapetih ljudi. 1 Vojnici su slomili noge dvojici razbojnika, ali kada su došli do Isusa i vidjeli da je već mrtav, nisu mu slomili noge. 1 Jedan od vojnika je proboo Njegov bok, vjerojatno sa pješadijskim kopljem, te time izazvao izljev krvi i vode. 1 Kasnije toga istog dana, Isusovo tijelo je skinuto sa križa i položeno u grob. 1

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 ožu 2008 00:25 
Odsutan

JAČINA PREMLAĆIVANJA

Iz 50,6 - Leđa podmetnuh onima što me udarahu, a obraze onima što mi bradu čupahu, i lica svojeg ne zaklonih od uvreda ni od pljuvanja.
Iz 52,14 - Kao što se mnogi užasnuše vidjevši ga - tako mu je lice bilo neljudski iznakaženo te obličjem više nije naličio na čovjeka.
Jačina premlaćivanja nije detaljno opisana u evanđeljima. Međutim u Izaiji možemo pročitati kako su Ga vukli za bradu. (Iz 50, Također se spominje da su Isusa tukli tako jako da više nije izgledao kao Sin čovječiji, nije nalikovao ljudskom biću. Doslovni prijevod stiha glasi ''Kao što se mnogi užasnuše vidjevši ga - tako mu je lice bilo neljudski iznakaženo te obličjem više nije naličio na čovjeka''. Ljudi Ga nisu mogli gledati (Iz 52,14) Zbog ovog izobličenja apostoli Ga nisu mogli odmah prepoznati nakon Uskrsnuća (Missler) Danas hodočasnici mogu posjetiti mjesto koje se zove Litostratos za koje se vjeruje da je mjesto na kojem se nalazila Tvrđave Antonia. (iako nedavna otkrića stavljaju određenu sumnju u ovu teoriju (Gonen)) Tlo je obilježeno za igre koje su nekad igrali rimski vojnici.

Nakon bičevanja i premlaćivanja Isus je pošao na put poznat kao VIA DOLOROSA ili ''put patnje (boli)'' na mjesto raspeća Golgotu. Ukupna razdaljina iznosila je oko 650 jardi. (Edwards) Uska kamena ulica je bila najvjerojatnije prepuna trgovina u Isusovo vrijeme. Vodili su ga kroz pretrpane ulice, a On je nosio drvo križa (zvano patibulum) na svojim ramenima. Drvo je najvjerojatnije bilo teško između 50 i 60 kg.

Bio je okružen rimskim vojnicima, jedan od njih je nosio natpis, znak koji je trebao svjedočiti zbog čega Isus odgovara, ''kralj židovski'', na hebrejskom, latinskom i grčkom. Nije bio sposoban nositi križ. Postoje teorije da je padao tijekom nošenja križa niz stepenice Tvrđave Antonia. Pad sa teškim drvetom na ležima je mogao izazvati povrede srca, što je bila jedna od predispozicija za prekid srca na križu (Ball). Šimun Cirenac (trenutačno Sjeverna Afrika - Tripoli) kojega su očigledno ovi događaji pogodili, bio je pozvan da pomogne.

VIA DOLOROSA je označen u 16. stoljeću kao put kojim su Isusa vodili na Golgotu. (Magi) Kao i Golgota stvarna lokacija Križnog puta je diskutabilna. Na tom mjestu se nalazi 14 postaja događaja i 9 crkvi. Postaje su postavljene 1800. godine (Magi) Danas postoji dio na kojem se nalaze kamenja iz Isusovog doba.

PATNJA NA KRIŽU

Ps 22, 16-17 - Grlo je moje kao crijep suho, i moj se jezik uz nepce slijepi: u prah smrtni bacio si mene. Opkolio me čopor pasa, rulje me zločinačke okružile. Probodoše mi ruke i noge,
Događaj raspeća je prorokovan na nekoliko mjesta u Starom Zavjetu. Najupečatljivije proroštvo se nalazi u Izaiji 52,13 - Gle, uspjet će Sluga moj, podignut će se, uzvisit' i proslaviti! Odnosi se na događaje zabilježene u Brojevima 21,6-9 - Onda Jahve pošalje na narod ljute zmije; ujedale ih one, tako te pomrije mnogo naroda u Izraelu. Dođe narod k Mojsiju pa reče: "Sagriješili samo kad smo govorili protiv Jahve i protiv tebe. Pomoli se Jahvi da ukloni zmije od nas!"

Mojsije se pomoli za narod, i Jahve reče Mojsiju: "Napravi otrovnicu i stavi je na stup: tko god bude ujeden, ostat će na životu ako je pogleda." Mojsije napravi zmiju od mjedi i postavi je na stup. Kad bi koga ujela ljutica, pogledao bi u mjedenu zmiju i ozdravio. Ovi navodi su proroštva koja ukazuju na raspeće jer je Isus uzdignut na krž zbog grijeha, jer tko god vjeruje u Njega neće umrijeti (vječna smrt) nego živjeti vječni život. 2 Kor 5,21 - Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu. (pink) Interesantno je spomenuti daje znak zmije danas zaštitni znak medicinske profesije, te ima korijen u zmiji napravljenoj od mjedi (Metherall) Doista jer Isus nas sve liječi!!Isusa su odveli na mjesto zvano Lubanja (latinski - Kalvarija, aramejski - Golgota) da bi ga razapeli. Stvarno mjesto Kalvarije je isto diskutabilno. Na kraju Križnog puta nalazi se raskrižje. Lijevo se nalazi crkva Svetog groba, a desno je Gordonova Kalvarija. Dugo se vjerovali da je crkva Svetog groba pravo mjesto raspeća.

Za Gordonovu Kalvariju se vežu mogući proročki razlozi da bude stvarno mjesto raspeća. U knjizi postanka ulomak 22, Abrahama Bog stavlja na test tražeći da Mu žrtvuje Izaka na vrhu planine. Ako uzmemo da je ovo proročki događaj u kojem se naznačuje Isusova smrt, tada je Isus umro na visokom dijelu Jeruzalema. Gordonova Kalvarija je najviša točka u Jeruzalemu, 777 metara nadmorske visine (Missler: Zemljovid Izraela u turističkim priručnicima) Danas su kamenje i pećine na Gordonovoj Kalvariji posloženi na taj način d aizgledaju kao lubanja.

Isusa su zatim razapeli. Razapinjanje ima korijene u Perziji a proširili su ga Kartažani i Feničani. Rimljani su ga usavršili kao mketodu smrtne kazne koja je uzrokovala maksimalnu bol i dugu patnju. Robovi, ljudi iz provincija i najgori kriminalci su bili razapinjani. Rimske se građane, osim možda vojnika koji su pobjegli iz službe, se nije smjelo razapeti. (McDowell)

Mjesto razapinjanja ''se obično smještalo izvan zidina grada zato jer zakon zabranjuje takvo što u gradovima...iz sanitarnih razlkoga...raspeto tijelo bi nekad bilo ostavljeno da istrune na križu te bi služilo kao sramota ili upozorenje i zastrašivanje prolaznika''. (Johnson) Ponekad bi žrtvu dok je još bila živa raskomadale divlje zvijeri. (Lipsius)

Proces raspeća se može opisati na slijedeći način. Drvo križa bi se stavljalo na tlo i žrtva bi se polegla na njega. Čavli dugi oko 4 cm promjera od 1 cm su se zabijali u zglobove. Te rane su vrijeđale sreišnje živce, te su bolovi uzrokovali šokove koji su prolazili kroz ruke. Bilo je moguće čavle zabiti na taj način da se ne uzrokuje lom. Studije pokazuju da su čavli bili probijeni kroz sitne kosti zgloba, jer čavli u dlanovima ne bi mogli držati težinu tijela. U staroj terminologiji zglobovi su smatrani dijelom šake. (Davis)

Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 ožu 2008 00:31 
Odsutan

PETNAEST TAJNIH MUCENJA
NANESENIH NASEM GOSPODINU
U NOCI IZMEDJU VELIKOG CETVRTKA I PETKA

BLAZENA MARIJA MAGDALENA, REDOVNICA FRANJEVACKOG REDA SVETE KLARE ASISKE ZIVLJELA JE U RIMU U XVIII. STOLJECU. ONA JE ZARKO ZELJELA NESTO O TAJNIM MUKAMA NANESENIM NASEMU GOSPODINU U NOCI KOJA JE PREDHODILA NJEGOVOJ SMRTI.

GOSPODIN SE UKAZA TOJ REDOVNICI I OBJAVI JOJ PETNAEST TAJNIH MUCENJA STO SU MU IH NANIJELI IZMEDJU PONOCI I ZORE U TAMNICI STO SE NALAZILA ISPOD KAJFINA SUDISTA.

Slika

GOVORI ISUS :

ZIDOVI SU ME SMATRALI NAJVECIM ZLOCINCEM ONOGA VREMENA I EVO KAKO SU SA MNOM POSTUPALI:

1. ONI MI SVEZASE NOGE UZETOM I VUKLI SU ME NIZ KAMENITE STEPENICE U SMRDLJIVI PODRUM, PUN NECISTOCE.
2. SKINUSE MI HALJINE I BOLI SU ME ZELJEZNIM SILJCIMA.
3. STEGNUSE MI TIJELO KONOPOM, VUKOSE ME PO TLU I BACAHU ME OD ZIDA DO ZIDA.
4. OBJESISE ME NA DRVENU GREDU UZLOM KOJI JE POPUSTAO SVE DOK SE NISAM POSKLIZNUO I PAO NA ZEMLJU. ISPREBIJAN TIM MUCENJEM PLAKAO SAM KRVAVIM SUZAMA.
5. PRCVRSTILI SU ME NA KOLAC I IZBADALI SU MI TIJELO RAZLICITIM ORUZJEM. BACALI SU NA ME KAMENJE I PALILI ME PLAMENIM ZERAVICAMA I BAKLJAMA.
6. BOLI SU ME SILOM I PIJUKOM, OSTRIM KOPLJEM, RAZDIRALI SU ME I SKIDALI S MOG TIJELA KOZU, MESO I ZILE.
7. PRIVEZALI SU ME ZA STUP I UCINISE DA SAM MORAO STAJATI BOSIH NOGU NA USIJANOM KOMADU METALA.
8. OKRUNISE ME ZELJEZNOM KRUNOM I SVEZASE MI OCI KRPAMA GADNO NECISTIM.
9. POSJEDOSE ME NA STOLICU POKRIVENU SILJATIM CAVLIMA, KOJI SU ISKOPALI DUBOKE RUPE NA MOM TIJELU.
10. ONI SU IZLILI NA MOJE RANE TEKUCE OLOVO I SMOLU, I NAKON TE TORTURE PRIGNIJECILI SU ME NA STOLICU PUNU CAVALA, TAKO DA SU CAVLI PRODIRALI SVE DUBLJE U MOJE MESO.
11. DA ME OSRAMOTE I IZMUCE ONI SU UTISKIVALI IGLE U RUPICE MOJE ISCUPANE BRADE.
12. ONI ME BACISE NA JEDAN KRIZ I SVEZASE ME TAKO CVRSTO, DA NISAM MOGAO VISE DISATI.
13. KAKO SAM LEZAO NA ZEMLJI, ONI SU MI GAZILI PO GLAVI I JEDAN OD NJIH STAVIVSI SVOJU NOGU NA MOJA PRSA ZARINUO MI JE KROZ JEZIK JEDNU BODLJU IZ MOJE KRUNE.
14. ONI SU MI NALILI U USTA NAJOGAVNIJE IZMETE VRIJEDJAJUCI ME NAJBESTIDNIJIM POGRDAMA.
15. SVEZASE MI RUKE NA LEDJA I TJERALI ME IZVAN ZATVORA DA HODAM, UDARAJU CI ME SIBAMA.
KAD JE ISUS OBJAVIO SESTRI MARIJI MAGDALENI TE PATNJE PRIJE TOGA NEPOZNATE, DODAO JE RIJECI:
MOJA KCERI, ZELIM DA SVE LJUDE UPOZNAS S TIM TAJNIM MUKAMA, DA SVAKA OD TIH TORTURA BUDE CASCENA.
SVAKOME OD ONIH KOJI CE MI SVAKI DAN PRINIJETI S LJUBAVLJU JEDNU OD TIH MUKA I KOJI CE GORLJIVO MOLITI SLEDECU MOLITVU, BIT CE NA DAN SUDA DANA KAO NAGRADA VJECNA SLAVA.

MOLITVA

GOSPODINE MOJ I BOZE MOJ, IMAM STALNU VOLJU DA TE CASTIM S PETNAEST TAJNIH MUKA I STVOJOM PROLIVENOM DRAGOCJENOM KRVLJU. KOLIKO IMA PIJESKA ZRNA U MORU, KOLIKO ZRNA ZITA U POLJU, KOLIKO VLATI TRAVA NA LIVADAMA, KOLIKO PLODOVA U VOCNJACIMA, KOLIKO LISCA NA DRVECU, KOLIKO CVJETOVA U VRTOVIMA, KOLIKO ZVIJEZDA NA SVODU NEBESKOM, KOLIKO ANDJELA NA NEBU, KOLIKO STVOROVA NA ZEMLJI, TISUCU PUTA TOLIKO, O GOSPODINE ISUSE, KOJI SI PREDOSTOJAN LJUBAVI, TISUCU PUTA TOLIKO BUDI SLAVLJEN, HVALJEN I CASCEN, TI SAM, TVOJE PRESVETO SRCE, TVOJA DRAGOCJENA KRV, TVOJA BOZANSKA ZRTVA ZA COVJECANSTVO, PRESVETI SAKRAMENAT OLTARA, PRESVETA DJEVICA MARIJA,DEVET SLAVNIH KOROVA ANDJEOSKI I BLAZENA CETA SVETACA ! NEKA IM BUDE DANA SLAVA, HVALA I CAST OD MEINE SAMOGA, OD SVIH LJUDI, SADA I UVJEK KROZ VJECNE VJEKOVE !
ZELIM,ISTO TOLIKO PUTA, PREDRAGI ISUSE, DA TI ZAHVALIM, DA TI SLUZIM I DA TI UGODIM, DA TI ZADOVOLJIM ZA SVE UVREDE STO SU TI NANESENE I DA BUDEM TVOJ TIJELOM I DUSOM. HOCU ISTO TOLIKO PUTA POKAJATI SE ZA SVOJE GRIJEHE I MOLITI ZA OPROSTENJE TEBE, BOGA SVOGA, DA OPROSTIS I DA SE SMILUJES. ZELIM ISTO TAKO DA PRINESEM TVOJE ZASLUGE BESKRAJNE VJECNOM OCU KAO NAKNADU ZA SVOJE KRIVICE I GRIJEHE I ZA SVOJE ZASLUZENE KAZNE. CVRSTO SAM ODLUCIO PROMIJENITI SVOJ ZIVOT I MOLIM TE DA ZADNJA URA MOGA ZIVOTA BUDE SRETNA I U MIRU.
HOCU,TAKODJER, MOLITI ZA OSLOBODJENJE SIROMASNIH DUSA U CISTILISTU. ZELIM OBNAVLJATI OVU POHVALU LJUBAVI I ZADOVOLJSTINE SVAKOG SATA , DANA I NOCI, SVE DO POSLEDNJEG TRENA SVOGA ZIVOTA.
MOLIM TE , PREDOBRI I PRELJUBAZNI ISUSE, DA POTVRDIS U NEBU MOJU NAJISKRENIJU ZELJU. NE DOPUSTI DA BUDE UNISTENA NI OD LJUDI NI OD SOTONE.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 ožu 2008 00:36 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

PETA POSTAJA
SIMUN CIRENAC POMAZE ISUSU NOSITI KRIZ

Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te,
jer si po svojem svetom Krizu otkupio svijet.

Simun Cirenac, upucen od bijesnih vojnika koji uzivaju u Isusovim mukama, pomaze spasitelju nositi kriz. On nije ni svjestan da sudjeluje u dovrsenju spasenja ljudskoga roda. Simun treba biti slika svakog vjernika. Bozja Providnost salje Simuna da podmetne svoja ledja pod kriz.
U tome cinu ocituje se Bozja volja i za mene. I ja sam pozvan da pomognem Spasitelju nositi kriz. Pozvan sam da pomognem spasavati svijet... Osobito su danas potrebni takvi ljudi,koji ce pomoci Isusu u iskazivanju ljubavi prema covjeku, koji je potreban bratske paznje.
Otvori, Isuse,moje srce prema svima u potrebi. Otvori moje srce i rasiri moje ruke prema bolesnicima, starcima, nemocnima... Daj da imam volje i ljubavi pomoci bliznjima nositi njihove krizeve. Daj mi milost, da mogu mlade narastaje savjetovati i tako im pokazivati pravi put kroz zivot. Dobro je ici za zvijezdom koja se zove "ISUS KRIST" Ta zvijezda vodi covjeka pravim i najkracim putem prema vjecnoj sreci.
Kod ove postaje zelim te Isuse moliti za oprostenje svih grijeha koje sam pocinio svjesnim propustom dobrih dijela. Mnogim starima i bolesnima mogao sam uputiti rijec utjehe, a nisam... Mnogim mladima mogao sam pokazati pravi put kroz zivot, a ja sam se mozda cak radovao sto idu krivim putem... Koliko li sam puta bio radostan zbog tudjeg neuspjeha ili nesrece. A koliko sam puta pogrijesio kada sam, ne zeleci pomoci, isao jos gorim putem, pa zelio zlo drugima ili ih obasipao klevetama i ogovaranjem. O, Isuse, kako su veliki moji grijesi. Kad iskreno o njima razmisljam, svjestan sam da nisam dostojan niti oci svoje prema nebu podici. Kako je lijepo ciniti dobro, a ja radije cinim zlo. Kako je lijepo ljudima biti od pomoci..., a ja im radije nanosim brigu i nevolju. Kako je lijepo o bliznjima pozitivno govoriti, a ja svoje blizje udaram izmisljenim klevetama. Podaj mi, Bozanski Spasitelj, milost plodne pokore i potpunog obracenja.
Slava ocu...
POMOLIMO SE: Vjecni Oce! Neka se moje srce raduje kada moze biti od pomoci bliznjege. Daj mi da shvatim ljepotu i vjecnu korist cinjenja dobrih dijela prema braci u potrebi. To te molim po Kristu Gospodinu nasem. AMEN.
Oce nas...
SMILUJ NAM SE, GOSPODINE! SMILUJ NAM SE!

TKO PROTUZIT NECE S CISTOM
KADA VIDI GDJE ZA KRISTOM;
RAZDIRE SE SRCE NJOJ?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 ožu 2008 01:17 
Odsutan

SESTA POSTAJA
VERONIKA PRUZA ISUSU RUBAC

jer si po svojem svetom Krizu svijet otkupio.

Ima ljudi koji misle da je Isusova muka bila samo neka setnja Kalvarijom. Ima i onih koji su skloni omalovazavati Isusovu muku. NO kako god pojedinci mislili i govorili, za covjeka vjernika, muka Isusova ostaje nevidjeno blago spasenja. Spasitelj Isus Krist tesko je trpio. Udarci bica boljeli su, a trnova kruna natapala je glavu krvavim znojem. Tvoja muka, Isuse, nije bila neka bajka ili tragi komedija. Tvoja je muka za sav svijet, pa tako i za mene, izvor zivota i neizmjeran dar Boga Oca.
Medju brojnim ljudima koji su isli za tobom prema vrhu Kalvarije, bilo je i onih koji su s iskrenim zaljenjem promatrali tvoje izmuceno Lice. Tako se medju tim ljudima nadje i jedna zena imenom Veronika. Ona ti u komadu platna, poniznim srcem pruza svoje suosjecanje. U komadu platna pruza ti s vjerom sve sto ima. Ona poduzima opasne korake priblizavajuci se tebi. Tko zna, mozda je od vojnika zaradila i koji udarac zbog iskazanog smilovanja prema tebi. No, njoj to nije vazno. Ona se ipak do tebe probija, pruza maramu, a ti joj u tu maramu utiskujes svoju patnju i svoje Bozanstvo. S ljubavlju pruzena marama bila je slika Veronikine duse, a vracena marama s otiscima tvoje Presvete Muke, postaje slikom pecata kojeg svaki vjernik treba u svoje srce utisnuti.
Da, i ja, kao Isusov ucenik, i onaj koji mu je povjerovao, pozvan sam u svojoj dusi i u svom zivotu nositi taj sveti pecat NJegove Muke i smrti. Bez kriza i muke nema uskrsnuca. Bez patnje nema radosti.
Isuse! Utisni u moju dusu svoj sveti lik.Pomozi mi svojom miloscu, da u mom srcu tvoja slika bude drugim prepoznatljiva. Neka mojim bliznjima bude prepoznatljivo da je moj zivot i vladanje odraz tvojeg svetog primjera.
SLAVA OCU...
POMOLIMO SE: Isuse izmuceni, ti dopustas da se medju silnim svijetom nadje Veronika, koja je slika svakoga tko ima samilosti prema patnji bliznjega. Daj mi milost da i ja poput Veronike budem osoba koja ce imati srca, strpljivosti i plemenitosti za bracu i sestre u potrebi. To molim tebe, Spasitelju moj, koji zivis i kraljujes u vijeke vjekova. Amen.
OCE NAS...
SMILUJ NAM SE, GOSPODINE ! SMILUJ NAM SE !

ZARAD GRIJEHA SVOGA PUKA
GLEDA NJEGA USRED MUKA,
I GDJE BICEM BIJEN BI.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 ožu 2008 01:49 
Odsutan

SEDMA POSTAJA
ISUS PADA DRUGI PUT POD KRIZEM

jer si po svojem svetom Krizu otkupio svijet.

Isuse, tvoj drugi pad na uskoj, ali spasonosnoj stazi koja vodi prema nebu, ponovno je dokaz tvoje iznemoglosti. Slabost izmucenog tijela spusta te na zemlju, ali jakost Duha podize te prema nebu. Jakost Duha podize te opet na noge. Jesam li zavrijedio imati tako velikog Otkupitelja?
Kako je utijesno ici kroz zemaljski zivot za Isusom, koji nema svoj cilj na zemlji, vec u vjecnosti. Isus ne odustaje, on se ne zali na kriz, ne prigovara, vec naprotiv, on se svjesno predaje za moje spasenje.
Isuse, kajem se zbog svih mojih padova. Zalim zbog grijeha kojima te svjesno vrijedjam i tako iznova zadajem nove udarce tvome izmucenom tijelu. Ti si shrvan pao zbog mojih grijeha, ali se snagom Duha podigao; a ja, naprotiv, pavsi u grijeh, malo ili nista ne doprinosim da se ponovno podignem. Zasto sam cesto puta radije pritisnut k zemlji, negoli privinut uz tvoje Presveto Srce...?
Molim te, Isuse, udijeli mi po zaslugama tvoje Presvete Muke jakost duha i snagu volje, da se uvjek hrabro podizem iz svojih padova i slabosti te da spremno i radosno koracam stopama tvojim prema sretnoj vjecnosti u kojoj vise nece biti ni jauka, ni tuge, ni boli. Usadi mi, Isuse, u srce volju za vrsenjem dobrih dijela, ljubav prema tebi i ustrajanost u vjeri.
SLAVA OCU...
POMOLIMO SE: Oce Nebeski ! Snagom Duha Svetoga udijeli mi, da krsnu milost sto sam je u kupelji preporoda primio, trajno razvijam i cuvam kao najdragocjenije blago koje posjedujem. Po Kristu Gospodinu nasemu. Amen.
OCE NAS ...
SMILUJ NAM SE, GOSPODINE ! SMILUJ NAM SE !

GLEDA SVOGA MILOG SINA,
OSTAVLJENOG SRED GORCINA,
GDJE SE S DUSOM PODIJELI.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 ožu 2008 01:55 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Neka netko poveća ove slike ako zna..Joakime..pomozi.. Hvala!

Slika Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 ožu 2008 02:01 
Odsutan

"ELI, ELI Lamma sabathani" Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 ožu 2008 02:03 
Odsutan

OČE, OPROSTI IM - JER NE ZNAJU ŠTO ČINE! Slika

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 133 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]