|
Korisnik s preko 1000 postova |
 |
Pridružen: 13 vel 2006 13:38 Postovi: 1753 Lokacija: Ljubi i čini što hoćeš! Podijelio: 0 zahvala Zahvaljeno je: 1 zahvala
|
UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO

1.čitanje
Dj 1 1Prvu sam knjigu, Teofile, sastavio o svemu što je Isus činio i učio 2do dana kad je uznesen pošto je dao upute apostolima koje je izabrao po Duhu Svetome. 3Njima je poslije svoje muke mnogim dokazima pokazao da je živ, četrdeset im se dana ukazivao i govorio o kraljevstvu Božjem. 4I dok je jednom s njima blagovao, zapovjedi im da ne napuštaju Jeruzalema, nego neka čekaju Obećanje Očevo "koje čuste od mene: 5Ivan je krstio vodom, a vi ćete naskoro nakon ovih dana biti kršteni Duhom Svetim." 6Nato ga sabrani upitaše: "Gospodine, hoćeš li u ovo vrijeme Izraelu opet uspostaviti kraljevstvo?" 7On im odgovori: "Nije vaše znati vremena i zgode koje je Otac podredio svojoj vlasti.
8Nego primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje." 9Kada to reče, bi uzdignut njima naočigled i oblak ga ote njihovim očima. 10I dok su netremice gledali kako on odlazi na nebo, gle, dva čovjeka stadoše kraj njih u bijeloj odjeći 11i rekoše im: "Galilejci, što stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uznesen na nebo isto će tako doći kao što ste vidjeli da odlazi na nebo."
Današnje prvo čitanje,sastoji se iz proslova i izvješća o uzašašću.a to je u biti uvod u knjigu Apostolskih djela,koja je i sama nastavak Lukina evanđelja…..sam Luka nas izvješćuje o samim početcima Crkve….svi zanmo kako je Isus 40 dana učenike učvršćivao u vjeri u njegovo uskrsnuće,učio ih je kako da budu samostalni i uvodio u apostloski rad..izričito im je zapovijedio da ostanu u Jeruzalemu do dolaska Duha Svetoga,zatim se svima njima naočigled vinu u nebo i oblak ga ote njihovim očima…možete li zamilsiti dragi moji taj prizor?Vjerujem da im nije bilo svejedno,gledajući čudo van svih zakonitosti,i osjećati u isto vrijeme i dobitak i gubitak…bilo je milsim tu svakojakih izuzetno jakih emocija i dubine..
Vjerojatno Isusova najava, da će opet doći,unatoč tome što sad gledaju njegov odlazak i da ih ne ostavlja,već da je uvijek s njima,je možda malo smanjila taj osjećaj gubitka i izdaje najboljeg prijatelja,kojeg su dojučer gledali beživotnog na križu,a sada živ i sveprisutan svugdje i za svagda,još više im se daje i pokazuje,da sve ono što je govorio i činio,sada se obistinjuje i ostvaruje…
2.čitanje
Ef 1 17Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac Slave, dao vam Duha mudrosti i objave kojom ćete ga spoznati; 18prosvijetlio vam oči srca da upoznate koje li nade u pozivu njegovu, koje li bogate slave u baštini njegovoj među svetima 19i koje li prekomjerne veličine u moći njegovoj prema nama koji vjerujemo: ona je primjerena djelotvornosti sile i snage njegove 20koju na djelu pokaza u Kristu, kad ga uskrisi od mrtvih i posjede sebi zdesna na nebesima 21iznad svakog Vrhovništva i Vlasti i Moći i Gospodstva i svakog imena imenovana ne samo na ovom svijetu nego i u budućemu. 22Sve mu podloži pod noge, a njega postavi - nad svime - Glavom Crkvi, koja je Tijelo njegovo punina Onoga koji sve u svima ispunja.
U ovom drugom čitanju,vjerujem da ste svi primjetili ako ste pozorno slušali Riječ Božju,Pavlovu veliku radost….naime on nagomilava imenice i pridjeve(nadam se elice da sam dobro odredio:)pokazujući i dajući oduška sebi i nama koji čitamo,radost zbog slave Isusove,njegove moći i vlasti koju je primio od Oca,i koji se sada nakon obavljenog posla na zemlji,vratio k Njemu…
Svi znamo i toliko je to puta Isus naglasio,on ne želi salvu,moć i vlast imati samo za sebe,on dragi moji prijatelji,sve to želi dijeliti s nama,svojom braćom i sestrama…zato je s nama u Crkvi,u svom tajanstvenom tijelu(s kojim je sve u svima nama),i zato s pravom i zahvalnošću milosti Božjoj,možemo kazati,da svi mi kojipripadamo Crkvi,dionici smo Kristove punine u svemu!
Evanđelje:
Mt 28 16Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. 17Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. 18Isus im pristupi i prozbori: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! 19Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovijedio. I evo,ja sam s vama u sve dane-do svršetka svijeta."
Sjećate se dragi moji s početka korizme,kad je jednom sotona poveo Isusa na visoku goru i ponudio mu sva kraljevstva svijeta,i kako je Isus ponudu glatko i bzuvjetno odbio,a napasnika otjerao od sebe?Naravno da se sjećate,al evo danas Isus sa svojim učenicima se nalazi na drugojoj gori i vrlo svečano izjavljuje,da mu je od Oca dana sva vlast na nebu i na zemlji…upravo tom vlašću,on šalje svoje apostole,da učine njegovim učenicima sve narode…uz to im naravno oberćaje da će biti s njima u sve dana navještanja i svjedočenja,te da će im biti itekako utjeha kada ih budu progonili…upravo sa svima nama će biti u sve dane do svršetka svijeta!Hoćemo li mi biti s Njime?Žarko se i istinski nadam i za to želim živjeti i učiti se,kako bih i ja mogao "učeći"(navješčivati) druge ispuniti Isusov nalog,jer u nebu je moj(naš) Dom!
|
|