www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 07 svi 2025 05:54

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 120 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 03 vel 2011 10:36 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Ivana24 napisao:
hvala Vam svima na podršci.. Ne vjerujem ja u sanjarice i horoskope, jer vjerujem da jedino Bog zna što nas čeka. On je već ucrto naš put na ovom svijetu...
Veže svjete vezanane za misu ću svakoko poslušati... Znam da će nekimi biti grozno to što ću reći no mi već živimo 5 godina skupa i ponašamo se kao muž i žena i sve brigei probleme, radosti u tuge dijelimo! Sakrament ženidbe planiramo napraviti kada stanemo financijski na noge. Trenutno nam je takvo stanje da ne možemo izgurati mjesec do kraja, no tako je gotovo svima.
Pitala sam našeg dragog svećenika ua mišljenje. On mi je rekao da niti Crkva danas više tako strogo ne gleda na to. Kaže da je bitnije da se volimo, poštujemo i živimo kršćanski život.

Malo je to sve skupa škakljiva situacija!!Možda zvuči grozno kao što i sama misliš.Ali opet nema ti ovdje nitko pravo reči bilo što,jer ni mi nismo bezgriješni.
Ja prvi,samo što se ja neželim pomiriti sa stanjem u koje često zapadam i biježim na Ispovijed čim prekinem sponu s Bogog po grijehu koji učinim.
Nemoj samo biti ravnodušna s tom situacijom u kojoj se nalaziš.
Možeš otići na Misu,ali se ne smiješ pričestiti.a pričest je vrhunac Mise,i to iz razloga nad kojim imaš sam kontrolu.
Znači u stanju ili po načinu na koji živiš,ne možeš živjeti sakramentalno.Pa neznam koja korist i od svete Mise,jer nemožeš sijediti na dvije stolice.Tu ti ne vrijedi kompromis.Več čvrsta odluka.št ćeš dalje!!Što ti je najvažnije i kakvu viječnost očekuješ!!
Da se čuvaš ili da se vijenčate,nemate što izgubiti!Ali možete puno dobiti!
Možda ti zvuči grubo ili licemjerno,ali nemoj pristajati na grijeh toliko dugo,več se oprijedijeli za Krista i zapovijedi.
Vijenčanjem nečeš prestati griješiti,kao ni ja osobno,ali pokaži da ne prstaješ tako lako na grijeh,i bježi Sakramentima,jer samo oni i molitva donose Mir i blagoslov!!

viewtopic.php?f=97&t=2814&start=285
Ovdje imaš na kraju na you tubeu,jedno predivno svijedočanstvo,pa bih ti pteoporučio da pogledaš!!
Mir i blagoslov ti želim.I ČVRSTU ODLUKU O OPREDIJELJNJU ZA KRISTA I NJEGOVE ZAPOVIJEDI!!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 vel 2011 11:01 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
...."Možeš otići na Misu,ali se ne smiješ pričestiti.a pričest je vrhunac Mise,i to iz razloga nad kojim imaš sam kontrolu."...
Oprosti, ali ovo mi govore svi da se ne smijem pričestiti. Zašto?? Ja Vjerujem u Boga i kada idem na misu idem radi sebe i svoje duhovne obnove. Naravno da se pomolim za svoj bližnje. Gotovo istu situaciju ima i moja kuma jer je udana za Muslimana. Starije žene joj stalno prigovaraju što ide u Crkvu?! Mislim stvarno.. Da li je to u redu! Zašto ona ne bi mogla slušati misu i ispovijediti se?
Ja se naj normalnije ispovijedam, no ne uzimam Tijelo kristovo - hostiju. Moj svećenik me nikada nije opomenuo zbog toga, a zna našu situaciju.
Naravno da ćemo se vjenčati u crkvi, no trenutno ne možemo zbog viših birokratskih razloga i naše nepovoljne financijske situacije.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 vel 2011 14:38 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 2 zahvala
Ivana24 napisao:
...."Možeš otići na Misu,ali se ne smiješ pričestiti.a pričest je vrhunac Mise,i to iz razloga nad kojim imaš sam kontrolu."...
Oprosti, ali ovo mi govore svi da se ne smijem pričestiti. Zašto?? Ja Vjerujem u Boga i kada idem na misu idem radi sebe i svoje duhovne obnove. Naravno da se pomolim za svoj bližnje. Gotovo istu situaciju ima i moja kuma jer je udana za Muslimana. Starije žene joj stalno prigovaraju što ide u Crkvu?! Mislim stvarno.. Da li je to u redu! Zašto ona ne bi mogla slušati misu i ispovijediti se?
Ja se naj normalnije ispovijedam, no ne uzimam Tijelo kristovo - hostiju. Moj svećenik me nikada nije opomenuo zbog toga, a zna našu situaciju.
Naravno da ćemo se vjenčati u crkvi, no trenutno ne možemo zbog viših birokratskih razloga i naše nepovoljne financijske situacije.

Ženina sestra mi je u istoj situaciji. Njoj ništa ne govorim jer znam da i ona sama zna da se MORA što prije oženit ili raskinut, a tebi savjetujem isto. Oženite se u crkvi što prije, nema tu velikih troškova, dođite ti, zaručnik, kumovi i roditelji a slavlje ostavite za vrijeme kad budete imali para...
Ovako ste "ni na nebu ni na zemlji"....da sad ne ulazim u teologiju i filozofiju, grijeh je grijeh, bježi od njega POD SVAKU CIJENU...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 vel 2011 18:05 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Ivana24 napisao:

Ovo prvi put čujem. sama sam u takvoj sitaciji ali ja se crkveno ne mogu vjenačti iz drugih razloga a reci mi molim te kako ti može svečenik dati odrješenje ako ti živiš u grijehu s kojim nisi čvrsto odlučila prekinuti, jer da jesi vjenčala bi se bez obzira na situaciju novčanu i nije mi jasno kakve veze ima novac s vjenčanjem pa možeš se vjenčati i bez kune zar ne! jaa također mogu tvrditi da imam namjeru vjenačti se i imam ali pitanje je kada i da li će to uopć biti izvedivo. namjera nije isto što i odluka i mislim ad ti taj svećenik ne govori dobro i ne postupa dobro, jer našim i ne pada u napamet takvo nešto, dok se en vjenčeš ili ne prekineš ispovijed ne dolazi u obzir. dobro bi bilo da pitaš nekoga drugoga svećenika.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 vel 2011 19:37 
Odsutan

:roll:

Zadnja izmjena: Samuel; 03 vel 2011 19:38; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 vel 2011 19:37 
Odsutan

Ivana24 napisao:

Ivana,mi ti negovorimo ništa zato da ti pametujemo ili da te strašimo.
Neznam da li znaš da postoji svetogrdna ispovijed,ali i sveta pričest.
Sveta Terzija je u svom viđenju vidjela ponor sa mnoštvo duša u ognju i mislila je da su to nevjernici.Ali joj je rečeno da su to krščani koji su tude zbog manjkave ispovijedi.
Kaže sveti Ivan Bosko"Uvijeravam vas da mi drhti ruka dok pišem misleći na broj kršćana,koji zauvijek propadaju samo zato što u Ispovijedi prešutjeli ili nisu iskreno očitovali grijehe".
Dakle Ispovijed bez odluke da (kao što se kaže u kajanju"obečavam da neću više griješti") se neće više griješiti je ništavna.
A ako se ispovijedaš i svjesna si da ćeš dragovoljno opet iči nevjenčana u postelju,je nevaljana ispovijed.
Dakle Ispovijediš se,i opet dragovoljno sagriješiš, i kako se onda možeš pričestiti.To je još gore jer dolazi do svetogrđa!!
"Mnogi misleda će u budućnosti moči ispraviti,ispovijedaju se,kao da će dugo živjeti,dok bi svaka Ispovijed morala biti,kao da j posljednja u životu"_kaže sv.Filip Neri:

Znam za ovokvu situaciju i ia ih oko mene koliko hoćeš.Ali nisam još vidjeo da se pričeščuju.Istinu znaju i to je njihov izbor!!
Što se tiće vjenčanja,kao što je gore netko napisao,nije potreban toliki novac,a i da je nije vrijedno vječnosti.Živite čisto dok se nebudete mogli Crkveno vijenčati
To je stav Crkve,na tebi je da odlučiš prioritete u svom životu.Ali ja ti preporučujem da sakramente Ispovijed i Pričest olake ne shvaćaš!Pazi na dušu svoju,jer ništa na svijetu ovom nije vrednije od nje!!

2390 Slobodna veza postoji kad muskarac i zena odbijaju dati pravni i javni oblik vezi koja ukljucuje spolnu intimnost. Izraz je varljiv: sto moze znaciti veza u kojoj se osobe ne obvezuju jedna prema drugoj i tako svjedoce manjak povjerenja jedne u drugu, u same sebe, ili u buducnost? Izraz prikriva razlicite situacije: konkubinat, odbijanje zenidbe kao takve, nesposobnost vezati se obvezama na dugi rok.Sva ta stanja povredjuju dostojanstvo zenidbe; ruse i sam pojam obitelji; slabe smisao vjernosti. Protive se moralnom zakonu: spolni cin mora imati mjesta iskljucivo u braku; izvan njega uvijek je teski grijeh i prijeci pristup sakramentalnoj Pricesti.

2391 Mnogi se danas zalazu za neku vrst "prava na pokus", kada postoji nakana za vjencanje. Kako god bila cvrsta odluka onih koji se opredjeljuju za preuranjene spolne odnose takvi odnosi "niposto nisu kadri u punoj iskrenosti i vjernosti osigurati medjusobni odnos muskarca i zene, a jos ga manje mogu zastititi od tlapnji i hirova". Tjelesno jedinstvo moralno je zakonito samo onda kad se izmedju muskarca i zene uspostavi neopoziva zajednica zivota. Ljudska ljubav ne podnosi "pokusa". Ona zahtijeva potpun i definitivan medjusobni dar osoba.

1385 Da bismo odgovorili tom pozivu trebamo se za tolik i tako svet trenutak pripraviti. Sveti Pavao poziva na ispit savjesti: "Stoga tko god jede kruh ili pije casu Gospodnju nedostojno, bit ce krivac tijela i krvi Gospodnje. Neka se, dakle, svatko ispita pa tada od kruha jede i iz case pije. Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela" (1 Kor 11,27-29). Tko je, dakle, svjestan teskoga grijeha, treba prije nego pristupi pricesti pristupiti sakramentu Pomirenja.

1451 Medju pokornikovim cinima kajanje je na prvome mjestu. To je "bol duse i osuda pocinjenog grijeha s odlukom vise ne grijesiti".

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 vel 2011 20:44 
Odsutan

Ne mislim da se radi ni o kakvom svetogrđu jer je došlo jednostavno do narazumijevanja stvari.
Ja sam razumjela da se radi o tome da ona "ide na ispovijed". I to je ok.
Nesporazum je vjerojatno nastao što kad kažemo "idem na ispovijed" razumijevamo da se dobije odriješenje za grijehe. Jer, to je smisao ispovijedi, ali ispovijedi kao sakramenta!
Tako da je ovo valjda više, ja bih nazvala razgovor:
ti kažeš svoje grijehe i to je to. Ne dobiješ oprost, jer ga svećenik ne može dati.
I onda ne ideš niti na pričest jer nisi dobio odrješenje.
Tako to onda nije ispovijed u onom punom smislu kako mi to shvaćamo.
Ak se i ja tebi Samuele sad ispovijedim, i to ćemo zvati ispovjeđu. I nije svetogrdno, zar ne?
No tu nema onog pomirenja koje dobivamo u pravoj. Za to je potrebno ono što ti Samuele u postu objašnjavaš. Ovo ostalo je neki razgovor, ali se sakramenat ispovijedi ne dogodi!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 vel 2011 22:23 
Odsutan

Vedra napisao:
Ne mislim da se radi ni o kakvom svetogrđu jer je došlo jednostavno do narazumijevanja stvari.
Ja sam razumjela da se radi o tome da ona "ide na ispovijed". I to je ok.
Nesporazum je vjerojatno nastao što kad kažemo "idem na ispovijed" razumijevamo da se dobije odriješenje za grijehe. Jer, to je smisao ispovijedi, ali ispovijedi kao sakramenta!
Tako da je ovo valjda više, ja bih nazvala razgovor:
ti kažeš svoje grijehe i to je to. Ne dobiješ oprost, jer ga svećenik ne može dati.
I onda ne ideš niti na pričest jer nisi dobio odrješenje.
Tako to onda nije ispovijed u onom punom smislu kako mi to shvaćamo.
Ak se i ja tebi Samuele sad ispovijedim, i to ćemo zvati ispovjeđu. I nije svetogrdno, zar ne?
No tu nema onog pomirenja koje dobivamo u pravoj. Za to je potrebno ono što ti Samuele u postu objašnjavaš. Ovo ostalo je neki razgovor, ali se sakramenat ispovijedi ne dogodi!

Ma nisi me razumjela,možda.
Moja bliska osoba koja živi nevjenčano,je išla kod svečenika,i pitala je smije li se ispovijedati,i rekao joj je da ne vrijedi ako opet misli s njim imati odnose,jer u ispovijedi kad moliš kajanje,obečaješ da nećeš griješiti više,a ona zna da istu većer hoće.Pa iz toga izlazi zloupotrebljavanje ispovijedi ili svetogrđe.Uostalom koji je smisao te ispovijedi!!
A kamoli se pričešćivati pod tim grijehom!!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 04 vel 2011 00:23 
Odsutan

Sve ok Samuele što pišeš.
A ja samo hoću reći da ono što Ivana opisuje zapravo uopće nije ispovijed.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 04 vel 2011 00:37 
Odsutan

No da se i ja na ovo prav osvrnem:
Ivana24 napisao:
Oprosti, ali ovo mi govore svi da se ne smijem pričestiti. Zašto??

Zato što živiš nevjenčano, ako se pričestiš u takvom stanju radiš protiv sebe. Tko ti to kaže želi te zaštititi, da ti pričest ne bude na osudu! Oprosti na usporedbi: kad se Juda pričestio, u njega je ušla Sotona!
Ivana24 napisao:
Ja Vjerujem u Boga i kada idem na misu idem radi sebe i svoje duhovne obnove.
To je ok.
Ivana24 napisao:
moja kuma jer je udana za Muslimana. Starije žene joj stalno prigovaraju što ide u Crkvu?! Mislim stvarno.. Da li je to u redu! Zašto ona ne bi mogla slušati misu i ispovijediti se?

Ako je od Crkva takav brak priznala, onda može normalno sudjelovati u sakramentalnom životu. I mene ljuti stav takvih žena!
Ivana24 napisao:
Ja se naj normalnije ispovijedam, no ne uzimam Tijelo kristovo - hostiju.

To sam objasnila...
Ivana24 napisao:

Financije su mi, oprosti, bezveze razlog.
A s papirima mi je žao što imate problema... Može li se znati o čemu se radi?

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 120 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]