www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 lip 2025 15:15

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 202 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 01 lip 2010 10:23 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Mario23 napisao:
Zvučite kao da te darove kupujete na pazaru.

Prava stvar je imati darove i ne pričati i hvaliti se svakome o tome.

Nadam se da nikog nisam uvrijedio.

! + :))

Tema je darovi u zajednici, pa se o toj temi i piše, piše se o svojim iskustvima, a oni koji nemaju neka ne osuđuju i ne razvlače nepotrebno one koji te darove imaju kao nekakve nakarade. Čitajući na forumu po ostalim sličnim temama isto ste tako razvlačili one koji su se osudili nešto pisati o svojim iskustvima, koji su čak stavili na postove svoje riječi kroz dar molitve u jezicima. Ispada da je najbolje o tome šutjeti, jer ako i nešto kažeš nije dobro - hvališeš se.

Nerazumijevanje je nepotrebno. Darovi duha svetoga dati su od Boga, a nisu dobijeni na placu. O tome se dosta pisalo vidim i na ostalim temama, a Johny je lijepo o tome napisao da su karizme odobrene i od Vatikana. Čemu tolike fame oko toga. Pa nije Papa s placa, nego poglavar crkve, koji je uostalom volio u svoje odaje zvati karizmate da mu govore u jezicima i pjevaju, pa je i on na kraju dobio taj dar.

Ako netko nema iskustvo o darovima napominjem da ne razvlače one koji to imaju, a to ne znače da oni koji nisu dobili darove duha svetoga da ih nikada neće dobiti. Ovisi o vama samima i o situaciji u kojoj jeste, neka duhovna obnova, jak karizmata koji se moli nad vama itd. Ako je netko ohol i uzdiše se od ostalih samo zato što ima darove, njegov problem, jer je vjerojatno takav inače u životu, a dar je dobio kao božiju opomenu da se promijeni.

Niti je onaj koji ima darove duha svetoga bolja osoba od onoga koji nema, a o tome sam pisala već u prethodnim postovima da se ne ponavljam.

Ako Selle, ja i neki ostali forumaši pišu o svojim iskustvima to ne znači da se hvale samim time što govore da imaju neki dar, nego dijele iskustva i u zajedništvu sa ostalima i među sobom tražimo i pomoć i oslonac, da kroz tuđa iskustva vidimo i samo gdje griješimo, a što je dobro. Zato su se i oformila molitvene zajednice i odobrile od strane biskupa.

Forum služi da se o tome priča da bismo pomogli jedni drugima, nema tu mjesta hvaljenja. Ne vjerujem da je itko tko je pisao o svome daru govora, da laže i izmišlja i da trguje kako Mario 23 govori na placu (pazaru).

U privatnom životu niti pričamo o tome, jer ni nemožeš o tome javno pričati, puno ljudi to ne razumije. O tome mogu pričati samo sa ljudima koji imaju darove duha svetoga u mojoj molitvenoj zajednici, sa svećenikom časnom, laikom, a moraš sa nekime pričati i savjetovati se, da naučiš, ne možeš biti prepušten sam sebi.

Draga Ela Bredi -iz tvojih postova se da zaključiti da zašto smo mi uopće išta pisali o svojim iskustvima, da nam je bolje da smo šutjeli, jer pisati o tome očito znači hvalisati se ili što si ti mislila ??? ne razumijem.

Ti ne pišeš o svom osobnom iskustvu sa darovima duha svetoga, nego opisuješ ljude koje ti osobno poznaješ i kroz njihov primjer postavljaš upitnik nada nama ostalima kao da nismo u redu u životu, samim time što smo se usudili napisati nešto na tu temu, a ti tvoji prijatelji šutjeli.

Kažeš da ti ne bi ponavljala jednu te istu riječ da dobiješ dar govora i hitno bi išla tumaču. Pa te pitam ja ako nemaš dar tumačenja, ti bi onda draga moja trebala doma uz sebe stalno imati tumača koji će ti sve prevoditi što ti izgovara, to je neizvedivo, jer se ne moliš uvijek u molitvenoj zajednici. A drugo potrebno je moliti u jezicima radi vlastite izgradnje i vježbati, jer ako ti je to Bog dao dao ti je s razlogom, ne da zapuštaš kao što sam ja zapuštala, pa mi je sada žao. I o tome sam pisala da nisam imala dobar odnos prema tome daru, a sada to ispravljam i ide na bolje. Govoriš kako sam uopće znala da je to dar. Kada ga dobiješ znat ćeš odgovor. Prepoznaš da je nešto neuobičajeno i drugačije nego što si do sada u životu govorila. A ako živiš ispravno i poznaješ što su plodovi duha svetoga, onda sigurno kroz tebe ne govori nečastivi.

Po tebi i Mariju 23 ispada da tolika masa ljudi koja ima dar jezika blebeće bezveze i da su molitvene zajednice koje su odobrene od biskupa blebetaška ekipa koja lupa u prazno skupa sa svećenicima, časnama i laicima koji su se školovali za to. Da su svi ti ljudi koji imaju dar oslobođenja i ozdravljanja lakrdijaši ili što? Za koje imaju svjedočanstva i potvrde od liječnika. To su ljudi koji ostavljaju svoje obitelji, dolaze poslije posla umorni, da bi drugima pomagali u ovisnostima, bolestima, depresiji, raznim tegobama i žrtvovali se za dobrobti crkve i zajednice, jer je to bit darova duha svetoga, da kroz izgradnju samoga sebe pomažeš druge kada sazriješ, kada ti se svi darovi provjere i odobre.

Ako si dar molitve u jezicima dobio na pravom mjestu i u zajedništvu sa ljudima koji te darove imaju provjerene, onda nemam šta sumljati što izgovaram, a sada i znam jer sam bila kod tumača, nemam razloga biti u strahu i dalje ću se nastaviti moliti u jezicima kod kuće bez tumača, jer se ne bojim ničega. Niti do sada nisam bila u strahu, nemam razloga, jer vjerujem u Boga i samo se Boga mogu bojati.

Nadam se da ćeš jednom dobiti koji dar, pa ćeš sa više razumijevanja pisati o tome, i nećeš pisati o tuđim iskustvima nego o svojim. A ako i ne dobiješ educiraj se više o tome i pitaj nekoga tko ima te darove što je to da ti dobro objasni, pa se baci na pisanje posta.

Hvala Selle na ponudi za tumačenje, ali već sam pronašla tumača i obavila to osobno sa osobom, nisam htjela preko telefona, ali drago mi je znati da ako ne nađem opet tumača da ti se mogu obratiti. :D :D

Selle htjela sam ti reći nešto u svezi razlikovanja duhova da ću ti se kada stignem javiti na PP. Selle samo naprijed. :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 lip 2010 11:06 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Draga Muma, hvala ti na dobroj volji i tvom pokušaju da mi objasniš kako stvari stoje.
Ne sumnjam ja ni u jednog čovjeka koji ima potvrđen dar Duha Svetoga.
Hvala i na usmjerenju da se educiram, ali prošla sam teoretsku edukaciju o tome i ne bih pisala samo po svom nahođenju ludog srca.

...I zar zaista misliš da je moguće da Bog onome koji Ga želi slijediti svim srcem ne daje baš nijedan dar ("nadam se da ćeš i ti jednog dana dobiti neki dar")? Zar je moguće da sam ostala bez ijednog dara? Tj. kako to može netko pomisliti, zaključiti? :!: Pomalo i tužno..

Ja ću samo ponoviti da mi je namjera bila upozoriti na OPREZ... Osobito kod dara jezika. Jer danas možeš biti čista i na dobrom putu, a već sutra biti drugačija. Upravo su me moji "edukatori" upozorili na to koliko se Zli može umiješati, tj. imitirati dar jezika. I koliko znam, to je dar koji se obično prvi "aktivira", znači potrebno je biti jako oprezan, nismo postigli Nebo i sveopće spoznanje ako smo dobili dar jezika.

Molim te, nemoj da te bilo koja moja riječ povrijedi, jer kao što ti pišeš dobronamjerno, tako pišem i ja. Po svojoj savjesti.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 lip 2010 12:23 
Odsutan

Jedno blago i dobronamjerno usmjerenje svima koji imaju ili misle da imaju darove Duha Svetoga....Da svojim riječima i djelima ne biste začudili ili "sablaznili" ljude oko sebe.. jer i čovjek s puno darova ipak je samo čovjek, dakle svake sekunde napastovan i iskušavan...

Dar spoznaje i razlikovanja duhova očito nemaju mnogi i stoga bi bilo dobro da se nikad ne usuđujemo procjenjivati tuđa srca i svojim mjerilima mjeriti tko ima i u kojoj mjeri Božje darove (jedino ako ste zaista sigurni da imate i taj blagoslovljeni dar Duha Svetoga)...Osoba koja ima dar spoznaje, ako zna da je pred njom osoba bez ijednog dara Duha Svetoga, nikad toj osobi to neće reći..nego će dopustiti Isusu koji djeluje kroz nju blagošću, pravim riječima i pravim primjerima da dovede tu osobu bliže Bogu.
BLAGO i smireno bi se trebalo reagirati i na potpuno sumnjičavo ponašanje osobe koja sumnja da ta osoba ima darove Duha Svetoga.

Znamo da samo Bog poznaje srce i osobu u cijelosti, i nipošto ne treba biti prema drugima brzoplet u mislima i govoru, kloniti se površnih procjena jer upravo zbog toga bi moglo doći do tog tako poznatog iz Biblije - sablažnjavanja. A čim ipak nekoga uspijemo sablazniti...nije li to znak da trebamo razmisliti o blagosti, poniznosti...mudrosti? Prije svega o mudrosti, rekla bih, ali i kompletno o samome sebi i svojoj vjeri.
Moji bližnji koji imaju darove Duha Svetoga nikad nisu nijednim žestokim izrazom krenuli na mene ili nekoga drugog od malene braće, niti moje riječi nazvali "osuđivanjem" (prva je lekcija koju naučimo u Isusovoj školi da ne osuđujemo, pa je npr. Muma iz mog pisanja trebala nazrijeti da ne osuđujem, nego samo pozivam na oprez, ali se ipak nepromišljeno odlučila za izraz "osuđivanje" kod nas koji smo oprezni..), uvijek su blagi, nenametljivi, bez ikakvih neprimjerenih riječi ili postupaka...
Duh Sveti se nikad ne nameće i ne uznemiruje čovjeka.

I naravno da nemam ništa protiv da se javno razmjenjuju iskustva između vas koji imate neke vidljive darove Duha Svetoga. Ali činite to dostojanstveno, bez pozivanja na red onih za koje ste procijenili da te darove nemaju ili koji u svojoj prostodušnosti sami za sebe misle da nemaju. A najvjerojatnije neki darovi ipak postoje u njima, ali ne da ih iz sebičnosti ne žele podijeliti, nego zato jer je tako najbolje za njih i okolinu.

Oprostite ako je ikoga moja riječ povrijedila, Bog zna da pišem po savjesti i da samo želim upozoriti na oprez...a kad god bih spomenula takve teme u društvu svećenika koji imaju iskustva s vođenjem karizmatskih molitvenih zajednica, dobila bih isti odgovor: oprez, oprez, oprez.

I to što je netko u molitvenim zajednicama gdje se zajedno sa svećenikom moli u jezicima također nije garancija da će i sutra sve biti u redu. Danas možeš moliti i voljeti, već sutra može sve krenuti u krivom smjeru.
Najčešća zamka u koju padaju ljudi kad dobiju neke darove je oholost, ali to svi znamo. I molim Boga po zagovoru Blažene Djevice Marije da oni koji su imali milost dobiti darove Duha Svetoga ne okaljaju svojom ljudskošću to blago i ne sablažnjuju one malene oko sebe.

Ma ja sam sretna kad prepoznam u nekome da zaista ima dar Duha Svetoga (naravno da je i potvrđen) i radujem se i zbog te osobe i zbog svega drugog Dobra koji svima dolazi kroz to, a ne da imam nešto protiv.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 lip 2010 13:15 
Odsutan

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
ela bredi napisao:
BLAGO i smireno bi se trebalo reagirati i na potpuno sumnjičavo ponašanje osobe koja sumnja da ta osoba ima darove Duha Svetoga.

Moji bližnji koji imaju darove Duha Svetoga nikad nisu nijednim žestokim izrazom krenuli na mene ili nekoga drugog od malene braće, niti moje riječi nazvali "osuđivanjem" (prva je lekcija koju naučimo u Isusovoj školi da ne osuđujemo, pa je npr. Muma iz mog pisanja trebala nazrijeti da ne osuđujem, nego samo pozivam na oprez, ali se ipak nepromišljeno odlučila za izraz "osuđivanje" kod nas koji smo oprezni..), uvijek su blagi, nenametljivi, bez ikakvih neprimjerenih riječi ili postupaka...Duh Sveti se nikad ne nameće i ne uznemiruje čovjeka.

Nekako sumnjam da su te osobe baš takve kakvim si ih opisala. :wink:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 lip 2010 13:21 
Odsutan

Ma da, baš bih pisala laži o nečijem karakteru i idealizirala nešto što nije Božje... Nevjerni sam Toma po naravi i tek kad netko i nešto prođe kroz "vatru" , tj. kad bude provjereno svim provjerama, tad povjerujem...
A recimo da su mi potvrdili da dobro procjenjujem, he he he. Valjda su znali što govore... :D

Tako da, Johnny, samo mirno i bez brige, ima trenutno i živih svetaca ovdje na zemlji među nama... a ja ih poznajem!!:D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 lip 2010 13:25 
Odsutan

ela bredi napisao:
Ma da, baš bih pisala laži o nečijem karakteru i idealizirala nešto što nije Božje... Nevjerni sam Toma po naravi i tek kad netko i nešto prođe kroz "vatru" , tj. kad bude provjereno svim provjerama, tad povjerujem...

Ne znam te tako da mi je teško reći da li bi lagala, ali možda idealiziraš jer to po meni proizlazi iz tvojih postova. Sad ja ne znam koje su to oni provjere prošli.
Jesu li možda gulili u Lepoglavi 5-10 godina zobg vjere ili su dobili kundakom po glavi, ili im je možda netko od obitelji likvidiran zbog vjere???

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 lip 2010 13:30 
Odsutan

Eh Johnny.... daleko sam ja od idealiziranja...to je površna slika o meni...koja proizlazi iz nepažljivog čitanja mojih riječi...Ne idealiziram nikoga i itekako dopuštam mogućnost da se i najsvetiji čovjek preko noći pretvori u lošeg čovjeka.

Oni su prošli provjere crkvenih poglavara, recimo to tako. I sve ostale životne provjere, izgubili su puno toga poradi Kraljevstva nebeskog...ali dobili stostruko već na ovom svijetu.

Zar ti je tako teško povjerovati da sam u 30 godina života susrela dvije osobe koje žive baš po svim zapovijedima Božjima i koje su trenutno svete?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 lip 2010 13:33 
Odsutan

ela bredi napisao:
Zar ti je tako teško povjerovati da sam u 30 godina života susrela dvije osobe koje žive baš po svim zapovijedima Božjima i koje su trenutno svete?

A šta, ako žive po svim zapovijedima Božjim onda nema potrebe da se uopće ispovijedaju ili ima???

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 lip 2010 13:38 
Odsutan

Joj, pa kakvo je to pitanje?? :wink:
Pa zar postoji ijedan svetac koji se nije ispovijedao???
I pravednici poput njih pogriješe sigurno nekoliko puta dnevno...

Sad ćeš reći: Pa rekla si da žive po Božjim zapovijedima!

A ja kažem: Pa da, to znači da se kaju, ispovijedaju i vrše pokoru nakon ispovijedi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov: Darovi
PostPostano: 01 lip 2010 13:38 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Draga Ela razumijem ja tebe da mi želiš dobro i da me savjetuješ.

Što se tiče opreza, normalno da sam oprezna, opreza nikad dosta, ali to je nešto s čime se moraš nositi kada dobiješ darove, jer zli čini svoje, zato se mnogima pojavljuje dar razlikovanja duhova što je dobro i dobro je Ela da se sve provjerava kroz molitvenu zajednicu, jer oni imaju svoje metode. Ela niti ne možeš reći da imaš određeni dar ako ti nije potvrđeno. Ja nisam niti pisla o ostalim darovima duha svetoga, nego samo o mom problemu sa darom molitve u jezicima.

Ela moraš biti oprezan u životu i inače imao ti darove duha svetoga ili ne, da ne činiš drugima zlo, te da se ne uzdižeš u oholosti.

Moj naglasak je bio na daru molitve u jezicima koji nisam niti njegovala, niti se trudila (znači nisam ti to napisala da se hvalim, nego sam ti napisala koliko sam bila negativna u odnosu na taj dar, pa se nije ni razvijao) i htjela sam ostalima skrenuti pažnju da ne budu toliko negativni za taj dar kao što sam ja bila. O tome problemu su mi govorili mnogi koji imaju potvrđene darove, ali dar molitve u jezicima nisu njegovali i nije bilo dobro za njihov duhovni rast.

Ja ljude na odvajam po time imaju li dar duha svetoga ili nemaju, jer imao ti darove ili nemao moraš živjeti po Božijim zakonima i prepoznati u sebi kada nekome namjerno činiš zlo, a kada si zaista korektan prema nekome.

I o darovima duha svetoga ne naučiš u jednom danu sve, nego učiš određeno vrijeme i sebe upoznaješ, čitaš potrebne knjige, bibliju, slušaš predavanja iskusnih svećenika i časni, a zli se mota i oko osobe koje nemaju darove duha svetoga, ali nisu toga svjesni kako ih prisiljava na zlo, nego žive normalno u zlu.

I mene su u početku morile razno razne brige i nije mi bilo svjedno, ali nakon sada određenog vremena kako se dosta toga potvrdilo, puno sam opuštenija. :D

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 202 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]