www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 lip 2025 11:47

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 197 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 13 vel 2014 23:28 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 2 zahvala
poriluk napisao:
prije bih ja rekao naša slabost pa onda odluka. Ali naučiš iz svakog pada nešto, stoga i u tim padovima ima neka korist. A i u neku ruku ovaj pad moj mi je i dobrodošao da vidim i sam da me dug put čeka, da ne postanem samodopadan nu mene face 4 mjeseca čist bla bla. Stoga sada ću pojačat još više odlazak na mise kroz tjedan, ispovid, pričest, klanjanja, krunica itd....

Slabost je, pa takvi smo sami po sebi, skloni na grijeh.
Ali u kojem si trenutku sagriješio?
Kada si osjetio slabost?
Ili kada si popustio, kad si odlučio...napraviti to što si napravio?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 vel 2014 23:34 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
Ukratko...ako imamo volju, ništa nas neće odvojiti od Oca...pa ni smrt, a kamoli onanija.
Kad svoju volju damo Ocu, nema toga što nas može strovaliti u grijeh!
Slabosti će uvijek biti, takvi smo...ali u Bogu smo jaki!!!!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 vel 2014 23:43 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Boudicca napisao:
Božja ovčica napisao:

Bog je znao da će npr. poriluk pasti i da će te napasti rezultirati padom.
Mogao mu je dati jakost i zaštiti ga, kao što ga je štitio 5 mj..
Nakon što se Bog malo odmakne i pusti čovjeka samo sa svojom voljom, čovjek griješi i upoznaje svoju slabost..
Nakon pada ga zove na obraćenje..
Na to sam mislila dok sam pisala da Bog dopušta padove..

Istina, Bog je znao za svaki naš pad. Znao je za porilukov pad (koja je ovo rečenica :D ).
On je gledao sve naše grijehe dok je molio u Getsemaniju.
Ali ovo "Mogao mu je dati jakost i zaštititi ga..." - zar želiš reći da mu Bog namjerno nije dao jakost i zaštitio ga?
Pa što još treba napraviti Bog umjesto nas? Kleknuti i moliti? Pa otplatio je sve dugove, kao otkupninu za grijehe dao sebe samoga, kako nam ne bi dao i snagu i jakost, i zaštitu? Dao nam je, oooo, itekako nam je dao!

"Nakon što se Bog malo odmakne i pusti čovjeka samo sa svojom voljom" - Bog se odmakne, ali nikada ne odlazi. On se odmakne na način da ga ne osjetimo blizu, ali to je samo zato da nas kuša, da nas jača. On se prisutnošću i milošću nikada ne miče od nas, pa
kako bi se Otac maknuo od djeteta koje ga traži?
I osim toga, "pusti čovjeka samo sa svojom voljom" - na taj nas je način stvorio. Nikada nam volju nije oduzeo. Tako je uvijek, a ne samo kad se Bog "odmakne" , da je čovjek sam sa svojom voljom.
Tvoja je volja ako pobijediš grijeh, ali Božja milost!

"Nakon pada zove na obraćenje..." - zar bi nas Bog natjerao da padnemo samo zato da mu se obratimo?
Svakako da u grijesima i padovima vidimo kako smo maleni i slabi, ali tek spoznaja o veličini naših grijeha i veličini Očeve ljubavi i dobrote nas vuče da se Ocu vratimo i žarko mu čeznemo.
Grijeh kao grijeh, kako te on zove na obraćenje? Potiče te spoznaja! A to je milost od Boga, tražiti i spoznati samoga sebe, jer tek onda shvatiš da si bez Boga ništa, i da je On sve.

Pošto pišeš drugim riječima upravo ono što ja kažem, vidim da ti je samo do nepotrebne rasprave.. Zašto seciraš svaku riječ, kakvo ti to zadovoljstvo pruža?
1. Nisam rekla da Bog odlazi nego da se malo odmakne.
2. Nisam rekla da nemamo volju pa da mi ti odgovaraš da je uvijek tako.. Nego da pusti čovjeka SAMO sa svojom voljom, da vidi kud će i hoće li ostati uz njega..
3. Osobi koja mrzi grijeh i žalosti se kada uvrijedi Boga, svaki grijeh i pogrješka koju učine stvore u njoj osjećaje tuge i pokajanja.. Zato se još jače utječu Bogu. I tu dolazi do obraćenja od grijeha, obraćenja Bogu.. ;) Nakon svakog grijeha, a ne jednom u životu.. Osoba koja ljubi Boga, obraća se nakon svakog počinjenog grijeha - obraćenje.. ;)
I nisam rekla da grijeh zove na obraćenje nego Bog.. Nakon pada zove na obraćenje.. Bog. kakav grijeh.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 vel 2014 23:45 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Boudicca napisao:
....
Ali ovo "Mogao mu je dati jakost i zaštititi ga..." - zar želiš reći da mu Bog namjerno nije dao jakost i zaštitio ga?
Pa što još treba napraviti Bog umjesto nas? Kleknuti i moliti? Pa otplatio je sve dugove, kao otkupninu za grijehe dao sebe samoga, kako nam ne bi dao i snagu i jakost, i zaštitu? Dao nam je, oooo, itekako nam je dao!....

Jasno je ovo što pišeš u teoriji. Međutim u praksi smo mi jako slabi ljudi. I da nam Bog ne dopušta padove lako bi upali u grijeh oholosti. Preko svoje slabosti i jada možeš najbolje spoznati tko si. Kad si dobro utvrdio gradivo i naučio da ništa ne možeš sam, onda se lakše poniziti i moliti. Znaš da sigurno gubiš i onda je molitva puno snažnija.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 vel 2014 00:00 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
Boudicca napisao:
Božja ovčice,
ovaj tvoj post puno toga pojašnjava.
Meni nije bilo baš jasno kako to misliš da "Bog dopušta padove".
U ovom drugom postu si stavila citat: "Gospodin, ipak, kadkad dopušta da njemu najmilije osobe budu žestoko napastovane.".
Po mom mišljenju, to je nešto ipak sasvim drugo - napast je jedno, a pad drugo.
Svakako da nam Bog dopušta napasti, svakome koliko može podnijeti. Ali pad je naša odluka. Otac nam je dao slobodnu volju, i samo pristajanjem uz napast mi sagriješimo.
Grešne misli, ili kakve druge napasti, nisu grijeh! Grijeh je pristati uz njih.
Dakle, Bog nam daje napasti (Faustina ih naziva prilikama da Bogu dokažemo svoju ljubav), ali nam ne daje padove.
To je naša odluka.

Citat:
Ali pad je naša odluka. Otac nam je dao slobodnu volju, i samo pristajanjem uz napast mi sagriješimo.

..da to je bit...tzv ."dopuštanja"

.mi smo slobodna bića...pad je naša odluka...

.jer ako prebacimo ..odgovornost na Boga...
..činimo ga ..sučesnikom u grijehu...
..jer...u smislu...da to Bog nije dopustio...ja bih bio...savršen... 8)

pametno mala... 8)

..zato kažem da Bog svakodnevno sluša...
..mnoštva verzija...njegovog djelovanja---..

..jer je ljudima to zgodnije..za prihvatit.. 8)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 vel 2014 00:18 
Odsutan

naggar napisao:
.jer ako prebacimo ..odgovornost na Boga...
..činimo ga ..sučesnikom u grijehu...
..jer...u smislu...da to Bog nije dopustio...ja bih bio...savršen... 8)

Nije to prebacivanje odgovornosti na Boga. Griješimo svojom voljom i slabošću.
Ali ako su sveci Božjom milošću sačuvani od grijeha, to znači da mi grešnici manjkom Božje milosti upadamo u grijeh.
A zašto imamo manje Božje milosti od svetaca? Zašto neki imaju divan život, a neki pate? Zašto neki imaju jesti, neki ne? To je znano samo Bogu, ne?

Ne radi se uopće u prebacivanju i zavaravanju jer je tako lakše opravdati grijeh. Ima ljudi koji upadaju u očaj nakon grijeha, i zato trebaju gledati na tu stranu, da spoznaju koliko su slabi bez Boga i koliko bi bili oholi misleći kako je sveti..
Čovjek griješi svojevoljno, ne radi mu to Bog. Ali dopušta jer ima svoj plan za nas, plan posvećenja ako se pokajemo i ako Ga ljubimo..

Moguće i da se Bog smije na tvoje zaključke.. :grlim te:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 vel 2014 00:20 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
poriluk napisao:
tako je gospodine. Ljubi te babo u čelenko. Hehehehehe.

Blago prema sebi, oštro prema grijehu. Bio sam u sličnim ako ne i gorim govnima od tebe. Ispovijed, sv. Pričest i izbit će Krist crnoga iz cipela.

Preporučam ti ovu knjižicu: http://verbum.hr/knjige/umijece-kako-se ... kama-3004/
I jedna crtica iz knjžice:

"Sv. Izidor i sv. Toma potvrđuju da Bog katkad kako bi kaznio oholost, dopušta i teške padove u sramotne grijehe. Ti grijesi manje su teški od oholosti i Božansko milosrđe se služi njima da zastraši, strese i učini da ohol čovjek uđe u sebe."

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 vel 2014 00:28 
Odsutan

tonii napisao:
"Sv. Izidor i sv. Toma potvrđuju da Bog katkad kako bi kaznio oholost, dopušta i teške padove u sramotne grijehe. Ti grijesi manje su teški od oholosti i Božansko milosrđe se služi njima da zastraši, strese i učini da ohol čovjek uđe u sebe."
[/quote]
:b112: :b112:
O tom pričam, naggar..
I tako, kažeš da je Bog suučesnik u grijehu ili ima plan da nas zaštiti time od još gorega?

Vrh
Citiraj  
PostOvaj post je obrisan od Božja ovčica na 14 vel 2014 00:29.
Razlog: duplić
PostPostano: 14 vel 2014 03:51 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
Božja ovčica napisao:
tonii napisao:

:b232:

:grlim te: sretan ti dan zaljubljenih ..Kristolikih bića :grlim te:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 197 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]