|
Korisnik s preko 1000 postova |
 |
Pridružen: 13 vel 2006 13:38 Postovi: 1753 Lokacija: Ljubi i čini što hoćeš! Podijelio: 0 zahvala Zahvaljeno je: 1 zahvala
|
Matyjesus napisao: "VJERUJEM, ALI NE VIDIM RAZLOGA ZASTO ICI NA MISU? DOKAZI MI DA TREBA ICI NA MISU,.. GDJE PISE DA TREBAM ICI NA MISU? MOJ Bog JE U MENI, SA MNOM"
sto da mu odgovorim na: zasto ici na misu i zasto nije dovoljno sto ja radim kod kuce u razgovoru sa mojim Bogom
ne znam koliko i da li tvoj prijatelj poznaje dovoljno svu bit II Vatikanskog sabora,ali ova njegova pitanja,me uveliko podsjećaju baš na suprotstavljenost činjenici da se u odredbama i zaključcima Sabora,više vodilo,ili pak bolje rečeno isticalo duh i njegove bliže dimenzije,negoli samo slovo zakona koje je do tada na neki način imalo glavnu "ulogu",a koje se tvoj prijatelj ne želi baš pridržavati,da li namjerno ili s čistom nakonom,njemu na savjest...
no vjerujem kako ovakova tvrdnja nigdje ne postoji što se tiče II VS,ako se kani držati samo "duh"a ne priznavatti Crkvene propise,tada on i nije pripadnik RKC,ili je pak odmetnuo se,ili je pak previše na liniji protestanskih i drugih denominacija koje iz njegovih pitanja čak možemo i malo prozrijeti..
ako je vjernik,a postavlja pitanja,možemo kazati da je normalno jer svi mi se nađemo u situaciji kada nas nešto muči i želimo dobiti kakav takav odgovor na nejasnoće...naša Crkva je donijela određene propise kojih smo dužni s e pridržavati, jer je očito to korisno i dobro za naš duhovni rast...a zašto je donijela propis da se obavezno mora prebivati na nedjeljno misi i svetkovinama(slovo zakona)?
svi smo mi draga Maty,samo stvorenja,znači stvoreni smo od Nekoga,a vjerujem da si to stotinu puta čula,da je prva dužnost stvorenja(ovdje mislim na ona kojima je Bog utkao razum i volju)veličati i hvlaiti svoga Stvoritelja...vjerujem d a ćeš se složiti,a gdje bolje i više možemo hvaliti i slaviti svoga Stvoritelja,negoli na sv.misi...pa zar nam nije on sam ostavio testamentum...ovo činite meni na spomen!
e za sada bi to dobro bilo,shvatljivo i razumljivo,ukoliko bi tvoj prijatelj bio na "liniji"(milost,dar vjere)...no njega tište i muče neka pitanja,a to je da je čovjek itekako svjestan dara slobode koje mu Bog podari,a ta slobodna volja se itekkao dade zloupotrijebiti,a često se to i čini,i eto nas na skliskom terenu...
gotovo svi naši grijesi koje počinismo i činimo,proizlaze iz te zloupotrebe slobodne volje...jer naša pala narav, takva kakva je,mnogi od nas,gotovo sam siguran velika većina,uopće ne bi dolazili na sv.misu kad se to od nas ne bi tražilo...upravo u tom segmentu,naša Crkva nam čini i daruje veliku uslugu,kada inzistira da prebivamo na sv.misi,jer nas spašava od naše linjenosti i inertnosti,koji su prvi preduvjet,d a zapadnemo u malodušje i indiferentnost vjere,što je vrlo opasno za svakog vjernika...
učiteljstvu naše Crkve bi bilo daleko lakše, kada te propise ne bi uopće donosila,da nas tim aktima ne "prisiljava",ali s obzirom d a itekako dobro poznaje osjećaj za stvarnost i našu ljudsku narav,dobro je da to čini,tako i na takav način.. Citat: a vidim,.. nisam ja ta koja ce njega obratiti, i vratiti Isusu,..
vec je Isus, taj koji cini djela cudesna u svakome od nas,...
ovo što ti kažeš dijelom bih s e "složio",ali ne zaboravi da imaš mandat odozgo,da svaku "zalutalu"ili pak da neuka poučiš i privedeš natrag u "stado"jer Bog traži našu suradnju u svemu...mi kao njegovi vjeronosci,dužni smo i imamo zapovijed od samog Gospodina..."Idite po svem svijetu. Sve narode učinite mojim učenicima. "stoga,nije potrebno ulaziti u velike rasprave,nikako u polemika,već imamo dovoljno materijala koja su nam dana,da možemo blago,strpljivo i s ljubavlju nastupiti prema svakom bratu,sestri,a ukoliko nikako ne ide i tu nam je rečeno..."otresite i krenite dalje"...(malo karikiram,ali ponekad treba biti i odlučan i čvrst u vjeri,a nikako patetski raspoložen da se ne bi nedaj Bože netko uvrijedio,jer ne radimo za plaću,već iz ljubavi prema Kristu i bratu svome,dok brat želi,kuca,traži,moli...
i ne treba čekati i gledati,dok On privlači i djeluje,a tek onda da mi budemo svjedoci te neizmjerne Ljubavi..dapače,prije svega i svakog Božjeg zahvata, trebamo stalno pokazivati i djelovati i biti spremni se darovati do kraja...jer ako on ili bilo tko drugi,imalo ima u sebi ispravne savjesti,vjeruj mi draga moja Maty,nitko na iskrenu pruženu Ljubav,neće ostati ravnodušan...upravo suprotno,itekako ako iskreno traži,naći će pravi i odgovor i smisao svega...
evo samo nekoliko odlomaka iz SP,koja nam govore o Euharistiji...
1 Kor 11 23Doista, ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, 24zahvalivši razlomi i reče: "Ovo je tijelo moje - za vas. Ovo činite meni na spomen." 25Tako i čašu po večeri govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen." 26Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe. 27Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje.
Iv 6 50Ovo je kruh koji silazi s neba: da tko od njega jede, ne umre. 51Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje - za život svijeta."
Iv 6 27Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac - Bog - opečati."
Mt 26 26I dok su blagovali, uze Isus kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade svojim učenicima i reče: "Uzmite i jedite! Ovo je tijelo moje!" 27I uze čašu, zahvali i dade im govoreći: "Pijte iz nje svi! 28Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha.
Lk 22 19I uze kruh, zahvali, razlomi i dade im govoreći: "Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen." 20Tako i čašu, pošto večeraše, govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva."
1 Kor 10 16Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo krvi Kristove? Kruh koji lomimo nije li zajedništvo tijela Kristova? 17Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi; ta svi smo dionici jednoga kruha. 18Gledajte Izraela po tijelu! Koji blaguju žrtve nisu li zajedničari žrtvenika? 19Što dakle hoću reći? Idolska žrtva da je nešto? Ili idol da je nešto? 20Naprotiv, da pogani vrazima žrtvuju, ne Bogu. A neću da budete zajedničari vražji.
Dj 2 42Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama.
eto draga Maty,ovako na brzinu par refleksija,a tebi želim da i nadalje budeš ovako divna i marni djelatnik u Očevu vinogradu...Božji blagoslov bio nad tobom i svim tvojima,a napose neka Duh Gospodnji,pohodi i prosvijetli tmine u tvom prijatelju,koji će vjerujem družeći se i nadalje s tobom i tvojim suprugom,ubrzo to i shvatiti(jer si kazala d a je inače divna osoba,a i to je ponekad dovoljno da Duh djeluje,ali onda kada on to želi i hoće!)
|
|