www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 svi 2025 22:50

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 15 vel 2011 23:22 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Dragi prijatelji, molim za savijet, iskustva, prijedloge..sve će dobro doći.Ovako, radi se o mojoj dragoj prijateljici koja ima pedesetak godina i odlučila je ostaviti svog muža (nisu crkveno vjenčani, al imaju zajedničko dijete). Naime, osoba cijeli svoj život pati i trpi jer muž uredno mijenja žene, mlađe od nje (naravno!) i nakon prekretnice, što je bila njena teška bolest od koje je ozdravila, ona to više ne može trpjeti, nego odlazi, ostavlja ga..Dijete je već odrastao čovjek pa se može brinuti o sebi. Dakle, čovjek je uredno vara s drugima puno mlađima, al njoj ne da disati.Ljubomoran do besvijesti.Ta žena nije imala slobodu niti družiti se sa svojim najmilijima i još manje sa svojim prijateljima jer bi je od svoje opsesivne ljubomore pratio u stopu..Nakon bolesti mijenja sklop u glavi, želi živjeti, smijati se, radovati, družiti s prijateljima, uživati u životu jer je sve to sve silne godine propuštala.Ne zanima ju više suprug, njegov život i priležnice, sasvim je zadovoljna svojim životom. Na svome putu javlja joj se želja za Međugorjem, želi ga posjetiti, no ne zna smije li uopće na ispovijed s obzirom na dugogodišnji staž u ne crkvenom braku. (sada ne živi više s navedenim gospodinom). Ja nisam sigurna hoću li joj dati pravu informaciju, savijet..Brak u crkvi s navedenim gospodinom nije moguć niti u slučaju pomirenja jer je to njemu drugi brak a prvi je bio sklopljen pred Bogom.Jasno mi je da su oboje sve te godine živjeli u grijehu, ali što sad dalje..Što reći..Što savjetovati? Što je s ispovijedi? S povratkom u život koji joj ponovo može ugroziti zdravlje, opet život u grijehu..Pomozite..i ja sam sa svime zbunjena a ne bih htjela nešto krivo reći.!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 vel 2011 00:16 
Odsutan

mary33 napisao:
ne zna smije li uopće na ispovijed s obzirom na dugogodišnji staž u ne crkvenom braku. (sada ne živi više s navedenim gospodinom). (...) Brak u crkvi s navedenim gospodinom nije moguć niti u slučaju pomirenja jer je to njemu drugi brak a prvi je bio sklopljen pred Bogom.

Naravno da može. Ona je slobodna ko ptićica.
Trebat će ispovijediti taj dosadašnji život s dotičnim gospodinom.
Ti se moli da joj Bog providi ispovjednika i moli za tu ispovijed.

mary33 napisao:
S povratkom u život koji joj ponovo može ugroziti zdravlje, opet život u grijehu..

Ovaj dio nisam shvatila: o čemu se radi - kako bi joj "povratak u život" mogao "ponovno ugroziti zdravlje"?
I ovo "opet život u grijeh": misliš na povratak onom gospodinu, ili na nešto drugo?
Svakako joj pokušaj pomoći da doživi Isusa kao živog, a crkveni život kao bogat. Znam gospođu njezinih godina koja je bila u mrvičak sličnoj situaciji i kad je krenula u crkvu i upoznala Isusa rekla je kako se nijedan užitak u ovome svijetu ne može s time usporediti.. npr. s doživljajem koji osjeti u pričesti ili ponekad pri počivanju u Duhu.

Eto, možda štogod pomogne od ovoga što sam rekla. Nek Bog bude s njom! ( i ona s njim :D )

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 vel 2011 00:20 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Zašto je ona to trpila sve te godine,živjela je u grijehu sa "mužem" koji joj po Božjim zapovijedima nije.Podnosima je ispade i "preljub" koji nije trebala podnositi,jer ju za njega ne veže nikakav sakrament.
E sad ako je vjernica,i ako se želi obratiti,ako joj je žao zbog toga što je tolike godine zapostavljala Gospodina i njegove zapovijedi,naravno nije kasno.
Već dobro i radi,nea se iskreno pokaje zbog svojih grijeha,neka ne griješi više na taj način,i kad čvrsto odluči,ima pravo pristupiti Ispovijedi bez ikakvih problema,a zatim može živjeti sakramentalni život.
Neka mu oprosti i kaže da se je promijenila i da ne želi više griješiti niti biti s bilo kim prije sakramentalnog braka.
Neka blagoslovi svoga sina,i neka moli za njega da mu Krist zacijeli sve rane,koje su nastajale sudjelujuči u tome i gledajući tvoju bol i život,a pogotovo i nepravdu svoga oca!
Što se sve mora dogoditi da čovjek prestane ustrajati u grijehu i da zavapi Bogu.
Imam osiječaj da je dobila novu priliku,i sada je sve na njoj..

Ali ipak moj savijet bi bio da ode nekom dobrom svečeniku,da popriča s njim i neka je potakne za daljni život,kako dalje.
Da se smije ispovijedati,to sam siguran da smije,osim ako misli i dalje živjeti s njim,onda joj Ispovijed nema koristi!!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 vel 2011 00:23 
Odsutan

predlažem svećenike iz Opusa Dei-a, Julio Guijarro, a čuo sam i da je Ramos ok
njoj treba neki blag svećenik, strog, ali blag...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 vel 2011 00:35 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
dugi napisao:
predlažem svećenike iz Opusa Dei-a, Julio Guijarro, a čuo sam i da je Ramos ok
njoj treba neki blag svećenik, strog, ali blag...

Ma dobro,da se žena sad ne ubija tražeći.Tko zna gdije živi i gdje su oni.Za početak,neka nađe nekog najbližeg ako zna za kojeg da je dobar.A kasnije,će sve sijesti na svoje.Bitno je da ima nakanu za promijenom i predanje svog života Bogu.

A,ako može doći do tih koje preporučiješ,super.Samo da ne zakomliciramo ženi situaciju!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 vel 2011 00:47 
Odsutan

Julio Guijarro ispovijeda u Zg, na Trešnjevki utorkom i srijedom od 9 do 11h... Moje mišljenje je da treba biti oprezan kod koga ići, ne znaju svi sa ljudima... nisu svi taktični...
Ja sam imao sreću nakon nekih neugodnih iskustava sa svećenicima da me podizao godinama fra Bonaventura te još poneki blagi, ali vrlo strog i trezven svećenik...
A također se za sve pa tako i za nutarnji mir vrijedi malo pomučiti pa doći u Zg... Stvarno vrijedi što jest jest...
Mir Svima :a1250:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 vel 2011 18:19 
Odsutan

Podijelio: 3 zahvala
Zahvaljeno je: 6 zahvala
Težak život, križ ali i grijeh je nosila tvoja prijateljica. Njen nevjenčani suprug i otac djeteta je sasvim druga priča.
Kažeš da je ona krenula novim putem, ispočetka, otvorena prema ljudima i Bogu? Za novi početak je najbolje "samo ona i Bog", "oči u oči", naučiti moliti, prepustiti neka joj Gospodin govori i vidjet će kako će On preuzeti brigu o njoj i pružiti joj bolji i dostojanstveniji život.
Važno je suočiti se i sa svojim eventualnim osjećajima krivnje, prihvatiti činjenice, život kakav ide poslije razvoda, da neće odjednom teći med i mlijeko, pokajati se ... Sad, bilo bi dobro, kako spominjete "dobar svečenik" ali "ona i njen Bog" su najvažniji, Bog, koji će joj opet pružiti novu priliku ali se neće nametati, a njoj je da izabere.
Eto, smatram da je to ispravan Put za nju a možda Bog otvori oči i onom njenom bivšem dripcu da vidi što je u životu izgubio :lol:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 vel 2011 19:45 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
mary33 napisao:
Na svome putu javlja joj se želja za Međugorjem, želi ga posjetiti, no ne zna smije li uopće na ispovijed s obzirom na dugogodišnji staž u ne crkvenom braku. (sada ne živi više s navedenim gospodinom). Ja nisam sigurna hoću li joj dati pravu informaciju, savijet

Kada vec ima zelju za Medjugorjem..tu je rijesenje..neka ide sto prije..
Bez obzira kako bilo,svatko moze otici na ispovjed..i svecenik ce odluciti,i dati pravi savjet..
Svecenici u Marijinskim Svetistima imaju dobra iskustva sa ispovjedanjem..
Mada imaju svi,ipak covjek koji se gidinama ne ispovjeda vise zeli otici negdje dalje ,tamo gdje ga ne poznaju..jer tako mu je lakse ispovjedati..

Stavimo je u nase molitve..

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 16 vel 2011 21:06 
Odsutan

Svakako bih joj i ja preporučila Međugorje,kad već ima želju otići tamo,neka što prije i ode..kako Međugorje zovu i ispovjedaonica života,vjerujem da će tamo imati priliku za dobru ispovjed.Neka se prije pomoli da joj Duh Sveti providi dobrog ispovjedaonika..
Moj primjer,prije godinu dana sam bila u Međugorju,i čekamo za ispovjed,govore neki idi lijevo,idi desno,tamo je jedan s darovima,jedan koji te "čita" čim te vidi..i tako,stanem ja u jedan red,izlaze ljudi većina u suzama..ja uđem,sve živo ispričam i očekujem sad će meni taj svećenik nešto munjevito,bombastično reći..neku formulu od koje će meni odmah biti lakše..kadli,reče on meni jednu rečenicu,meni tada ništa nije jasno bilo :shock: ..izašla sam iz ispovjedaonice i pomislila i to mi je neka ispovjed :roll: ...no,danas evo skoro godinu dana poslje shvaćam da mi je u toj jednoj rečenici rekao sve :D ..samo ja tada nisam bila spremna to čuti..slava ti Kriste pa su mi danas jasnije te riječi :b112:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 vel 2011 11:04 
Odsutan

Podijelio: 152 zahvala
Zahvaljeno je: 118 zahvala
ja bih znala reći da tvoja prijateljica ima dovoljno godina da odluči što će dalje sa sobom..uopće sa svojim životom.. naglasak je na tome da se ne treba puno petljati i davati previše savjeta.. da ne bi na kraju svega ti bila kriva za to.. - npr. ti neznaš da li te na kraju mogu okriviti za nešto..
ne govorim ovdje o onom što je ispravno i kako bi trebala ona dalje nego jednostavno o tome da ti ne budeš kriva za nešto.. :) :grlim te:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]