..doživljajem još iz bogoslovskih dana.Profesor dogmatike, dr.Ivan Golub tumačio nam je upravo poglavlje o Božjem milosrđu.Jasno da nam je naglašavao taj neshvatljivi,a za nas tako važan pojam Božjeg bića.Da bi protumačio odgovornost stava vjere ,prema toj činjenici ispričao nam je jedan, čini mi se povijesni događaj.U Španjolskoj je živio svešenik koji je vrlo često, skoro stalno, propovijedao o Božjem milosrđu,Međutim njegov život nije baš bio uzoran, ni častan, ni dostojan svećeništva.To što nije dostojan za svakog je svećenika istina, međutim,svećenik se mora trsiti da postigne najveću moguću svetost u svome zvanju da bi bio autentičan.Ovaj nije bio takav.Na svoj grob u stilu svoga življenja, dao je napisati moto latinski_''Misericordiam Domini in aeternum cantabo''(O milosrđu Gospodnjem pjevat ću uvijeke).Međutim, kaže dalje priča, nedugo nakon sahrane grom je pukao u spomenik, razbio ploču i ostala su slova koja složena glase ovako''Miser in aeternum'', što znači ''BIJEDNIK DOVIJEKA''!Znam da me tada taj primjer i to predavanje dr. Goluba duboko potreslo i evo pamtim ga do sad. U Svetom pismu samo na dva mjesta imamo zapisano da se Božja bit očitovala u jednom pojmu.Tako u knjizi Izlaska, kada se Bog objavljuje Mojsiju i kad ga upita koje mu je ime , on odgovara''Ja sam koji Jesam''.U hebrejskom jeziku iz slova JHVH izvodi se ime Božje,sveto i nepovredivo''JAHVE''.Dakle u Sarom zavjetu imamo na jednom mjestu očitivanje Božjega imena i biti, što je starozavjetni vjernik tako poštivao da ga čak nikada nije izgovarao.Na drugom mjestu poslanica svetog Ivana apostola donosi pokušaj izricanja biti Božje grčkim pojmom''Theos the agape estin'' što u prijevodu znači ''BOG JE LJUBAV''.Mi vjerujemo da je Ivan htio izreći samu narav Božju.To jest, Bog ne samo da ljubi i ne samo da''ima ljubav'' nego - Bog ''jest LJubav. Razlika je ogromna, jer'' biti Ljubav''izričaj je naravi bitka a ne vlastitog bića.I vjerujemo da je tako.Zato Bog može djelovati samo iz ljubavi i s ljubavlju.Nikada ne smijemo prešutjeti tu predragu objavljenu Božansku istinu koja nam je najveća utjeha i najveći dar-naš Bog je Ljubav .Njegovo je ime , i njegova narav Ljubav.I naglašavanje toga pravog vjernika ne dovodi kako vi kažete ''u napast''.Zašto?Bog nam je objavio svoju narav zato da nam bude bliži, da bude s nama - Bog.U novije vrijeme je uveden blagdan Božanskog Milosrđa.To je učinjeno na temelju doduše jedne privatne objave, ali znamo s koliko je poštovanja taj blagdan uveo upravo veliki Papa Ivan Pavao 2 koji je i umro uoči toga blagdana.Milosđe Božje je vlastitost Boga Ljubavi, tek je milosrdna ljubav neshvatljiva jer se daje i dijeli onima koji je ne zaslužuju nego se nad njima nezasluženima, Bog sažaljeva i spašava ih .I tu dolazi bitna poruka cijele Objave-Bog nudi spasenje,Bog nudi oproštenje, BOg oprašta, Bog ljubi, a od nas traži samo jedno- da to primimo, DA SE OBRATIMO!!!U prispodobi o rasipnom sinu više vidimo sliku'' rasipnog oca'' nago sina.Ali ono što sina spašava je činjenica njegove spoznanje da nije više siroče, da nije u beznađu , da nije izgubljen, jer ima dom Očev,ima Oca.Odluka vratiti se Ocu za njega je bila spasonosna, a sve ono što mu je Otac priredio nije bila pravednost nego milosđe.Dakle bitno je uočiti taj ''povratak Ocu''. Drugi dio vašeg pitanja je zapravo onaj koji opterećuje.Isina je da je trajno prisutna napast''zlorabiti'' tu Božansku dobrotu i to milosrđe. Bilo kakvo ponašanje,pa čak i mišljenje u vjerničkoj svijesti koja se ne bi divila, slavila, i zahvaljivala tom i takvom Bogu velika je opasnost.Đavo nas upravo na tom području napastvuje kako bi smo ''lako griješili''.Nema u ljubavi grijeha.Ima posrtaja, ima i padova, ali je uvijek prisutna milost koja nas podiže i koja nas liječi i koja nas pomaže.Zato nije isto biti slab i biti zao.Ogromna razlika je između ''biti slab'' i ''biti zao'', jer svatko od nas je slab, ali hvala Bogu barem tako, vjerujemo ipak nismo zli.Ono što spominjete u odnosu prema Bogu Ljubavi, Milosrđa bila bi zloća koja izaziva Božju pravednost i zato je vrlo veliki grijeh.Dapače, preuzetnost u tom području spada u grijehe koji se ne mogu oprostiti.Spada u grijehe protiv Duha Svetoga , a On je neoprostiv.Ne zato što Bog ne bi htio oprostit, ili mogao, nego zato što čovjek što tako čini nije sposoban primiti oproštenje jer je za oproštenje potrebno pokajanje, Ljubav i želja promijeniti život.Dakle, potrebno je obraćenje, pa makar ono bivalo i svakodnevno.Što se pak tiče vjerske neozbiljnosti koju spominjete, ono je nažalost jako rašireno.Postoji veliko vjerske neznanje koje puno puta čak i ispričava.Ali vjerska neozbiljnost ne ispričava.Ona optužuje.Žao mi je i što je naše kršćanstvo puno 'poluvjernika'' ili vjernika na ''pola puta''.To je najopasnije.I za čovjeka osobno i za zajednicu.Kao što je i u svim drugim područjima poluznanje, površno znanje, opasnije za svaku znanost nego samo neznanje.Stoga mislim da je vaša primjedba i pitanje istinito i tjeskobno i da se moramo svi zamisliti, pogotovo vjernici, kakvu sliku o Bogu dajemo, u kakvog Boga vjerujemo kojem se Bogu molimo, kakvog Boga propovijedamo i pred kojim šemo se Bogom zaustaviti nakon smrti, na sudu i ući u Vječnost?Pitanje je dramatsko, preozbiljno, odgovor je u nama samima.Ali se slažem se sa vama- ''JAO ONOME TKO SE IGRA SA BOGOM!!!!!!!!!!!!!!!!''
|