www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 svi 2025 22:46

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: 03 ruj 2011 17:11 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Ima susreta od kojim mnogo očekujemo, a isto tako i onih, od kojih očekujemo malo ili ništa. Nekoga možemo susresti planirani ili slučajno, željeno ili neželjeno. Možemo nekoga potražiti, tj. otići k njemu ili taj netko može doći k nama.

Ukoliko planiramo susret, vjerojatno to činimo s izvjesnim manjim ili većim očekivanjima. Možda bismo same sebe trebali upitati što zapravo očekujemo od susreta. Ako se sretnemo slučajno, može nam se dogoditi da se iz nekog razloga u nama probudi izvjesno očekivanje, premda ne mora tako biti.

Mnogo toga možemo očekivati od svakog pojedinog susreta. Ovisi o tome s kim se susrećemo, te koje su trenutno naše potrebe (duhovne ili materijalne). I naša očekivanja ovise o našem trenutačnom raspoloženju osobe ili osoba koje susrećemo.

U svakom slučaju susret od kojeg nešto očekujemo (da čemo nešto primiti ili dati) sam po sebi je kvalitetniji od onog u kojem se susrećemo iz čiste navike, od onog iz kojeg ne očekujemo ništa.
MOLITVA KAO SUSRET

Molitva je susret. Moj osobni susret s mojim Bogom. Ukoliko želim susresti Gospu ili nekog od stanovnika neba, onda je to susret s tom osobom, ali opet i s Bogom. Naime, u molitvi ne možemo susresti nikoga, a da nam to ne “ omogući “ Duh Sveti. U našem svagdanjem životu ljude možemo susretati i bez izravnog uplitanja Boga, no u molitvi je to drukčije. Tako npr. susrečući Gospu nikako ne bismo trebali biti nesvjesni činjenice da je zapravo susrećemo ili “ pronalazimo “ u društvu Boga. Pozdravljujući je kazujemo joj: “ Gospodin s tobom “, svjesni činjenice da nas Bog vidi i čuje kad “ razgovaramo “ s njom.

Mnogi misle kako je molitva razgovor, no molitva je daleko više od razgovora. Molitva je čitav susret s Bogom.
Taj susret u mnogom je sličan onim našim svakodnevnim “ zemaljskim “ susretima, a ipak se od njih jako i razlikuje. Jedna od važnih zajedničkih crta svakako je očekivanje. Boga zaista možemo susresti planirano i neplanirano, željno i neželjno, s očekivanjem i bez očekivanja…..

UVJET BOŽJE INTERVENCIJE

Razmišljajući o svojoj osobnoj molitvi došao sam do zanimljivih misli, koje su iz korijena promijenile moj način molitve i još ga uvijek mijenjaju. Htio bih da svaki moj susret bude s punim očekivanjem i to prvenstveno stoga što znam da i moj Bog tako želi.

Svijet je danas više nego ikad potrbit Božjeg milosrđa. Milijuni ljudi još nisu čuli poruku Evanđelja, milijuni ljudi žive u teškom grijehu, milijuni ljudi pate, a ne vide svrhu onoga što im se događa. Svijet je pun ratova, gladi, ugnjetavanja i smrti. Mnogi su ljudi usamljeni, ogorčeni, neshvačeni i žive s dubokim osječajem odbačenosti.

Isus Krist umro je i za svakoga od njih, a ne samo za nas, no njegova milost dolazi samo onima kojima je posredovana. Bog nije pristran i može djelovati samo po molitvama svoje Crkve, tj. svakog vjernika koji pripada Crkvi. Bog silno očekuje u svakom mojem susretu s njim da ću moći “ otvoriti “ svoje srce u očekivanju da njegova milost poteče potrebitima. Njegovo je očekivanje onoliko veliko koliko je velika i patnja ljudi na svijetu.

Kad bi Bog mogao pronaći dovoljno ljudi koji puno “ očekuju “ mogao bi svojim milosrđem promijeniti svijet. No na žalost naša su očekivanja često vrlo malena, često su tako skromna. Đavao tu odmah nadoda riječ ponizna! Nikako ne mogu shvatiti vjernike koji iz poniznosti očekuji od Boga malo ili ništa. Zar im je srce toliko zatvoreno da nevide koliko je ovom svijetu potrebno Božje milosrđe?

MOLITVA KAO AKCIJA
Bog nas poziva na ljubav. Da ljubimo jedni druge kao što je on ljubio nas. Analizirajmo svoje molitve I zapitajmo se za što to molimo,na koji način molimo I s kojim očekivanjima, pa ćemo lako moći prosuditi kakvo nam je srce. Kako ćemo primiti vjerom ako ne tražimo vruće iščekujući?

Mnogi vjernici mole Isisa da im učini srca po svojem srcu. Što bi se dogodilo kad bi mjesec dana svaki dan pedesetak puta izmolili molitvu: ”Isuse blaga I ponizna srca učini srce moje po srcu svome!? ”
A zamislimo što bi se dogodilo kad bi osim te molitve intenzivno bar sat vremena taj mjesec razmišljali o ljudima na čitavom svijetu kojima je silno potrebno Božje milosrđe da se spase ili da im Bog smanji patnju! To je molitva u akciji!

Apostol Pavao kaže da moli duhom, ali isto tako I umom.Umom počinjemo, a duh tada preuzima našu molitvu. Duh I um vrlo mi se često isprepliću u molitvama, tako da je ponekad teško ocijeniti gdje jedno prestaje a drugo počinje. Duh Sveti vodi u molitvi I duh I um.
ILIJIN DUH

Prorok Elizej silno je želio I dobio u nasljeđe Ilijin duh. Ilija je bio čovjek kojega je Bog upotrebljavao. Njegov duh nije ograničavao Božje djelovanje. Ilija je bio pun očekivanja I Bog ga je upotrebljavao. On je poznavao Boga dihom I umom. Zakon Božji bio je utkan u njegovo razmišljanje. Sve je to Elizej znao, te je zato tražio najviše što je mogao dobiti. Elizej je znao da Izrael neće više imati tako silnu Božju zaštitu I vodstvo, ako Ilijin duh ne otpočine na njemu.
Znamo da su se životi apostola zaista promijenili tek onda kad je Isus puhnuo u njih I udahnuo im svoga duha. Taj Isusov duh jest Duh Sveti. Do tada su bili u Jeruzalemu, a onda su se vrlo brzo raspršili po cijelom svijetu jer Bog želi da njegovo evanđelje dođe do nakraj svijeta. Primivši Isusova duha njihovi su se životi promijenili, a na Pedesetnicu primili su silu potrebnu za navještanje evanđelja.

To I nama treba: Isusov duh da vidimo svijet njegovim očima I silu Duha Svetoga da možemo osvjedočiti taj isti svijet u istinost evanđelja.

SKROMNI I PONIZNI
Pokušajmo razmisliti što Bog od nas očekuje kad dolazimo na susret s njim u milotvi! Sigurno očekuje da naš duh bude spreman posredovati milosrđe za druge. No ako je naše srce zatvoreno, uvijek ćemo misliti kako nismo dovoljno dobri ili “savršeni” za posredovanje Božje milosti. To je velika zabluda. Jer čim počnemo sami sebe vrednovati (pozitivno ili negativno), polako se stavljamo na mjesto koje pripada Bogu.

Kad Bog želi po meni nešto učiniti,reći ili dati, na želim ga u tome spriječiti pričama o svojim slabostima, grijesima ili o svojoj (ne)dostojnosti. Bog me poznaje I zna sve moje slabosti. Toliko je puta po meni učinio silne stvari; kad god sam “zaboravio” misliti o sebi I počeo misliti o onima, kojima je milost bila upućena.

Skromna molitva pokazuje zatvoreno, ali ne I ponizno srce. Ponizno srce prima od Boga, a da ničim nije zaslužilo, ne gleda sebe, ne primjećuje svoju ulogu, ali itekako prima da bi moglo posredovati potrebitima. Ponizni “propuštaju” da Božja milost teče drugima kroz njih, osobnom svetošću. Ponizni znaju primati kao sluge beskorisni (kao ono o čijoj “svetosti” to ne ovisi) dok oholi – razmišljajući o sebi – sebično uskraćuju milost drugima.
U svakoj molitvi od susreta s Bogom očekujemo mnogo za sebe, a još više za druge. Jednodušan sam s njim u tome da je svijetu potrebno njegovo milosrđe I znam kao ne treba da svojom slabošću ograničavam njegovu ljubav. Bog me ljubi usprkos tome što sam slab. Moja ga slabost ne sprečava da mi se približi. Zašto bi ga onda trebala sprečavati da po meni djeluje? Ako želim onda I očekujem! Ako očekujem onda I vjerujem!

MISLI SV. TEREZIJE

Na kraju nadodajem razmišljanja sv.Terezije od djeteta Isusa iz njzine knjige “Povijest jedne duše”.

“Kao dijete svjetlosti shvatila sam da su moje želje da budem sve, da obuhvatim sva zvanja, bogatstvo koje bi me lako moglo učiniti nepravednom, zato sam se poslužila njima da sebi pribavim prijatelje … Sjetivši se elizejeve molitve ocu Iliji, kad se usudio moliti od njega njegov dvostruki duh (usp. 2 Kr 2,9), pomolila sam se pred anđelima I svecima I rekla im: “Ja sam najmanje stvorenje, poznajem svoju bijedu I slabost, ali znam I to koliko plemenita I velikodušna srca rado čine dobro, zaklinjem vas, da me uzmete kao svoje dijete, jedino će vama pripasti slava koju staknem vašom pomoći, ali udostojte se uslišati moju molitvu, znam da je presmiona, ali usuđujem se moliti vas da dobijem vašu dvostruku ljubav! “

Usudimo se moliti I očekivati da ćemo primiti!

(tekst napisao j. Lončar)
Hvaljen Isus i Marija! Evo otvorih ovu temu s namjerom da vas pitam dragi ljudi, vezano uz molitvu, kakva su vasa iskustva u molitvi, molite li samo odredene molitve ili nekad u tisini osluškujete glas ljubavi? naime, u zadnje vrijeme razmisljam o tome kako molim i kako ispravno moliti?
Isto tako, u zadnje vrijeme imam osjecaj kao da su moje molitve postale manje postojane- stalno osjecam "cudno" ometanje i neopisivu prisutnost zlih duhova, koji me zapravo najvise ometaju...moja npr. krunica postaje jaca i iskrenija, ali samo iz straha jer zaista osjecam da je nesto zlo u zraku kraj mene i prijeti mi da prestanem moliti,...ali češće ipak kao " plasljivica" i odustanem... (od molitve..)
trazim odgovor, ali neznam sto bih morala promijeniti..da nastavim i cekam da "ovaj :x " odustane ??? :l30:

Oprostite ako vec postoji ovakva tema, sve vas cuvao i blagoslovio Otac naš!

Bvb!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 03 ruj 2011 17:16 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

...I procitala sam ovaj tekst vise puta i uvidjela mnogo slicnosti s mojom osobnom molitvom..ali eto, nesto se promijenilo, a ja sam sada :-? i :shock:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 04 ruj 2011 13:01 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 2 zahvala
Zahvaljeno je: 15 zahvala
cecilija napisao:
Hvaljen Isus i Marija! Evo otvorih ovu temu s namjerom da vas pitam dragi ljudi, vezano uz molitvu, kakva su vasa iskustva u molitvi, molite li samo odredene molitve ili nekad u tisini osluškujete glas ljubavi? naime, u zadnje vrijeme razmisljam o tome kako molim i kako ispravno moliti?
Isto tako, u zadnje vrijeme imam osjecaj kao da su moje molitve postale manje postojane- stalno osjecam "cudno" ometanje i neopisivu prisutnost zlih duhova, koji me zapravo najvise ometaju...moja npr. krunica postaje jaca i iskrenija, ali samo iz straha jer zaista osjecam da je nesto zlo u zraku kraj mene i prijeti mi da prestanem moliti,...ali češće ipak kao " plasljivica" i odustanem... (od molitve..)
trazim odgovor, ali neznam sto bih morala promijeniti..da nastavim i cekam da "ovaj :x " odustane ??? :l30:

Oprostite ako vec postoji ovakva tema, sve vas cuvao i blagoslovio Otac naš!

Bvb!

draga Cecilija, u svakom slučaju nastaviti s molitvom, molitve koje su u teškoćama čak više vrijede.. kao što je rekao jedan svećenik, Bog od nas traži samo našu volju.
kad god bi prestala s molitvom jer sam mislila da ne vrijedi,sutradan se isto nebi pomolila i bilo bi mi se sve teže vratiti molitvi..

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 04 ruj 2011 15:45 
Odsutan

Podijelio: 64 zahvala
Zahvaljeno je: 40 zahvala
Prekrasan tekst, jako poticajno, hvala Cecilija!
Sve je to jako bitno za pravu molitvu...
Ali isto tako vjerujem da su sve naše molitve kod Boga... i one "jake" kao i one na brzinu izgovorene...
Iako, čini mi se da me Bog "bolje čuje" kad molitvu izgovorim uz potpuno predanje... ali mi je to nekad teško postići...
KAd neku situaciju potpuno predam u Božje ruke, ona naprosto isklizne s mojih leđa i riješi se u trenu...
A kad se grčevito borim i tjeram svoju volju, onda ne :-)
Meni su jako drage one male kratke molitvice...
Npr., kad je u gradu prevelika gužva, a ja nisam baš neki spretan vozač, pa samo kažem:Bože, molim te za jedno parkirno mjesto... I Bog me uvijek razveseli :-)
Nekad me i nasmije u tim situacijama...
Ma divan je naš tata....
Bvb!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 ruj 2011 09:59 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 152 zahvala
Zahvaljeno je: 118 zahvala
:D Kefa.. ovakve sitne stvari i meni uvijek izmamljuju osmijeh..
kad se vozim sestri u dom na svakom raskrižju se pali zeleno.. molim Ga to.. i On mi da..
netko bi rekao da je to slučajnost.. ne .. nikako to nije slučajno..
svaki puta je zeleno .. :D hvala Oče..
ta mala čuda se događaju svakodnevno ako čovjek iskreno zamoli i vjeruje

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 ruj 2011 12:20 
Odsutan

Podijelio: 64 zahvala
Zahvaljeno je: 40 zahvala
marija-nada napisao:
netko bi rekao da je to slučajnost.. ne .. nikako to nije slučajno..
svaki puta je zeleno .. :D hvala Oče..
ta mala čuda se događaju svakodnevno ako čovjek iskreno zamoli i vjeruje

Baš tako... ni ja više ne mogu tu gledati slučajnost... Previše ima tih "slučajnosti"... Baš se to i meni dogodilo nedavno, bila sam tužna i nesretna, i taaako mi je bila teška ta vožnja gradom.. i kao nikada prije, ni jedan jedini semafor nije mi bio crven :-)... I na mene se spustio mir, osjetila sam kao da mi kaže:Tu sam, sve će bit ok... Hvala Oče...
Kad stavimo stvari u Njegove ruke...
On nas i predobro čuje... Kao tata svoje voljeno djetešce...
:grlim te:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 06 ruj 2011 22:28 
Odsutan

Prije nego odem na spavanje, evo još jednog prekrasnog uslišanja ;) Bar meni :)
Kada sam bio klinac čitao sam na svakoj misi i jako sam volio to. Nakon toga je došlo odaljenje od Boga i konačno - povratak. Sada sam, naravno, redovit :) i svaki put kad bih došao na misu meni je bilo tako teško što nemam priliku čitati. Nisam se htio nabacivati župniku za to, većinom je standardna ekipa, a kada bi mu nedostajao netko za čitanje potražio bi nekoga u crkvi uvijek prošavši pokraj mene.
I što ću ja? Toliko mi je nedostajalo čitanje da sam počeo moliti za to - da me župnik jednostavno skuži jedan dan i jednostavno pita kad mu bude nedostajalo ljudi - hoćeš ti?
Molio sam i molio i molio - svaku večer je to bilo uključeno u nakane, na svakoj misi...
Bar 6 mjeseci ništa. I na jednoj misi, kažem ja Bogu - Znaš što, nije u redu da te forsiram. Svjestan sam koliko to želim, koliko bih to volio, ali ako mi ne uslišavaš molitvu sigurno imaš neki dobar razlog za to, a Ti bolje od mene znaš što, kako i zašto se treba dogoditi. Više te neću gnjaviti sa svojim željama, znam da su Tvoji planovi bolji.
I prestao sam ga gnjaviti, i dalje je bilo malo teško na misama, nostalgija vuče :)
I 4.9. završimo na totalno suprotnoj strani grada - rođaka došla na takmičenje mažoretkinja na Maksimiru, idemo se naći s njom i da ostanemo što duže odlučimo da nećemo ići nazad do naše župe na misu, nego u najbližu crkvu - Sveti Jeronim na križanju Maksimirske i Svetica. Sjednemo u klupu 5 minuta prije mise i nakon 1-2 minute meni prilazi časna, u ruci drži knjigu s čitanjima i pita me želim li čitati. Pa, od tog trenutka dok nisam izašao na oltar sam bio na rubu suza, jedva sam se suzdržavao da ne zaplačem.
1.9., 3 dana prije toga mi je bio rođendan, to je bila 1. nedjelja nakon toga - u životu nisam dobio ljepši rođendanski poklon :D :D :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 07 ruj 2011 06:36 
Odsutan

Podijelio: 152 zahvala
Zahvaljeno je: 118 zahvala
hrvren - baš predobro..
što se tiče očekivanja.. pa ide ono po ljudski..i vjerujem i nadam se i očekujem naravno..
ali u svemu i naučila da se ja trebam samo moliti a sve neka je Njegova Volja.. Gospodin Otac zna kako, kada,.. pa se ja tako i prepustim..
imam molitve kad u srcu i duši znam da će biti uslišane čak i na samu pomisao da ću moliti na tu nakanu .. :D

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC [LJV]