www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 svi 2025 22:46

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 09 stu 2011 20:36 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 46 zahvala
Ja sam Rimokatolik ...kazu neki,
a ja kazem .ja sam katolkinja,

Ja sam katolik ,pripadnik Rimokatolicke crkve
Potaklo me ovo na razmisljanje,sta tjera covjeka katolika ,da sebe naziva Rimokatolikom..i da posebno istice da je Rimokatolik?

Citat:
276. Ali Vaša crkva je Rimokatolička crkva.

To je Katolička crkva, crkva koja ima sjedište u Rimu, podređenost Rimskom biskupu je pravi znak katolicizma. Anglikanci, ili neki od njih, smatraju da mi( Rimokatolici ) imamo rimsku formu katolicizma, a oni englesku formu katolicizma. No to je zavaravanje. Katolička crkva je internacionalna. Engleska crkva je nacionalna i njen autoritet je stečen, ne nasljedstvom od apostola nego od Henrika VIII.

Katolička crkve je utemeljena od povijesne osobe Isusa Krista i dokazuje njenu božansku stranu koja se očituje kroz neprestano posjedovanje darova koje joj je sam Krist udijelio. Nakon što su Evanđelja napisana ona potvrđuju vezu Krista i Katoličke crkve. Da Evanđelja i nisu nikada napisana, crkva bi i dalje postojala.

http://katolik.hr/crkvamnu/katehezamnu/ ... 05?start=7

Citat:
Pojam Rimokatoličke crkve stoga označava samo jednu od 23 partikularnih crkvi sa značajkama vlastitog disciplinskog ustroja i liturgijske baštine, unutar čitave Katoličke crkve. I uporaba ovog termina ispravna je samo u smislu ukazivanja na partikularnost, dok je poistovjećivanje ove stvarnosti s totalitetom Katoličke crkve pogrešna i treba je izbjegavati. Kada pak govorimo o izvedenicama pridjeva ili osobne pripadnosti, situacija je sljedeća. Termin ''rimokatolik'' za pripadnika partikularne Rimokatoličke crkve kao takav je ispravan, iako prikladnost njegove uporabe ovisi o kontekstu u koji ga se smješta. Što se tiče pridjeva ''rimokatolički'', on je smislen i ispravan jedino u odnosu na spomenute posebnosti. Međutim, pogrešan je u odnosu na generalije Katoličke crkve. Tako primjerice, nedostaje smisao raspravljanja o ''rimokatoličkom'' nauku, isto kao što je slučaj s identitetom ''rimokatolika'' kao pripadnika katoličke vjeroispovijesti.
Osim pojmovne miskoncepcije, spomenimo i druge razloge ovoj pogrešci. Tu su najprije pejorativne konotacije koje se od kritičara Katoličke crkve žele sažeti u motiv grada Rima, sjedišta poglavara Katoličke crkve. A zatim, unutar protestantskih krugova ponekad se, zbog vlastitog pojma Crkve kao čisto duhovnog i nevidljivog tijela koje je univerzalno (= katoličko), nastoji ovaj naziv odreći Katoličkoj crkvi i svesti je na partikularno obilježje. I dok potonja (pogrešna) teza iziskuje daljnju diskusiju kako bi bilo moguće precizno tituliranje, ostali razlozi zahtijevaju dužan ispravak iz samog ustrojstva Katoličke crkve, koja istovremeno ponosno ističe bogatstvo svojih drevnih liturgijskih baština.
Goran Kovačević

http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/aut ... lika-crkva

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 09 stu 2011 20:55 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 2 zahvala
Isto sam i ja primjetio.I još nešto, od nekih jezikoslovaca sam čuo da se kaže katolikinja,ne katolkinja

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 09 stu 2011 21:28 
Odsutan

običan momak napisao:
čuo da se kaže katolikinja,ne katolkinja

Moguce,da je tako..ja ne znam...ja sam seljanka,pa mi to u davno vrijeme nije bilo dostupno..

a ,kada bi htjela reci Rimo....morala bi reci...Rimokatolikinja...?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 09 stu 2011 22:47 
Odsutan

Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Ma to je Rebeka moja sasvim nebitno... formalnost... možda je bolje reći samo KRŠĆANIN, svi smo mi udovi jedno te istog tijela... našega Isusa Krista...

Pozz i Božji blagoslov

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 stu 2011 08:48 
Odsutan

rebeka napisao:
Moguce,da je tako..ja ne znam...ja sam seljanka,pa mi to u davno vrijeme nije bilo dostupno..

a ,kada bi htjela reci Rimo....morala bi reci...Rimokatolikinja...?

e bako...volim ti ja selo,a nema veze što u tvoja davna vremena nije bilo dostupno,sad u ovo moderno vrijeme je sve dostupno.

A za ovo Rimokatolikinja,tako je,piše se Rimokatolikinja a ne Rimokatolkinja jerbo se kaže Katolik a ne Katolk i crkva je Katolička a ne Katolčka.

Koliko sam primjetio nas Protestanti,Pravoslavci i pripadnici kršćanskih sekti nazivaju Rimokatolicima.

Ja sam ponosan što sam pripadnik Katoličke crkve i uvijek ću se tako izjašnjavati jer se pod time već podrazumjeva da sam kršćanin

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 stu 2011 12:58 
Odsutan

IVT napisao:
Ma to je Rebeka moja sasvim nebitno... formalnost... možda je bolje reći samo KRŠĆANIN, svi smo mi udovi jedno te istog tijela... našega Isusa Krista...

Ne ,draga moja nije to samo formalnost...procitaj moj pvri post..Nisam navela ,katolik ili krscanin..nego razliku ,ja sam katolik ..ili " pripadnik -RKC -rimokatolik"
Ja znam da nije svejedno...A,svejedno je kada smo katolici medju katolicima,ili ja u mojoj obitelji nemam potrebe naglasavati,jer smo svi odreda katolici..
Kada dodjemo medju druge krscanske konfesije ,onda svaka od nas ima svoje ,a nase je Katolik..
Osobno sam clan na jednom krscanskom forumu ,gdje je itekako vazno da se navede ,onako kako nas KC naucava..!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 stu 2011 13:32 
Odsutan

Citiram rijeci brata katolika,sa jednog krscanskog foruma, na kojem nisam clan foruma.....

Citat:
Nerado komentiram naslov teme ali ja nisam član RKC (rimokatoličke crkve) već KC (katoličke crkve). Znači, nisam rimokatolik već katolik, pa iskreno smatram da naslov ove teme neće privući katolike jer je u jednu ruku omalovažavajući.
Zato jer se mi međusobno nikada ne oslovljavamo kao "rimokatolici" već kao katolici. "Rimokatolička" crkva nam je naziv udjeljen od strane protestanata, a osim među njima prihvaćen je među pravoslavcima.
Evo npr. i protestanti i pravoslavci za sebe kažu "protestanti" i "pravoslavci" iako bih po logici naziva "rimokatolici" mi njih trebali zvati prema pripadajućoj crkvi (evo u slučaju pravoslavaca: "srpski pravoslavci" ili "ruski pravoslavci" i dr.) ali ih mi ipak zovemo samo pravoslavci.
Aposlutno. Evo, gore navedeni pravoslavci za sebe isto kažu da su katolici, kao što i mi katolici za sebe možemo reći da smo pravoslavci. Stvar je kompleksnija, naravno, međutim na kraju dana sve krščanske denominacije ipak nama daju primat naziva "katolici" samo što se tu u međuvremenu zbog političke korektnosti ubacio taj (po meni) nepotrebni prefiks "rimo".
Kako bilo da bilo, rekao sam svoje mišljenje kao krščanin katolik i nemam namjeru sudjelovati na ovoj "RKC" temi ali ću više nego rado sudjelovati u svakoj drugoj temi na ovom forumu koja unaprijed ne omalovažava ili etiketira bilo koju denominaciju krščanstva.

http://krscanskiforum.com/index.php?/to ... cka-crkva/

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 stu 2011 13:37 
Odsutan

običan momak napisao:
A za ovo Rimokatolikinja,tako je,piše se Rimokatolikinja a ne Rimokatolkinja jerbo se kaže Katolik a ne Katolk i crkva je Katolička a ne Katolčka.
Koliko sam primjetio nas Protestanti,Pravoslavci i pripadnici kršćanskih sekti nazivaju Rimokatolicima.
Ja sam ponosan što sam pripadnik Katoličke crkve i uvijek ću se tako izjašnjavati jer se pod time već podrazumjeva da sam kršćanin

:b112: smajlic8 smajlic8 smajlic8 smajlic8 smajlic8
Tako je Momce...Samo da kazem, u mojem govoru i pisanju se mnogo pogresaka moze naci..cak da i slovo bude progutano..ali,eto forum me prihvatio takvu od prvog dana..Hvala svima..(cak me ni Ela-Bredi,nije nikada ispravljala)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 stu 2011 13:45 
Odsutan

rebeka napisao:
Tako je Momce...Samo da kazem, u mojem govoru i pisanju se mnogo pogresaka moze naci..cak da i slovo bude progutano..ali,eto forum me prihvatio takvu od prvog dana..Hvala svima..(cak me ni Ela-Bredi,nije nikada ispravljala)

vidim da si se gore malo narogušila na mene :lol: nisam te ispravljao nego sam samo dodao ono što sam čuo od stručnjaka za naš jezik,kako se ispravno kaže a ne da te nešto idem ispravljati,takve stvari su nebitne za diskusiju.Uostalom i ja dosta često pogriješim pa se ne uzbuđujem oko toga.

I prihvaćam te sve i da napišeš da si RIMOKATOLKINJA :mrgreen:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 stu 2011 13:49 
Odsutan

običan momak napisao:
rebeka napisao:

vidim da si se gore malo narogušila na mene :lol: nisam te ispravljao nego sam samo dodao ono što sam čuo od stručnjaka za naš jezik,kako se ispravno kaže a ne da te nešto idem ispravljati,takve stvari su nebitne za diskusiju.Uostalom i ja dosta često pogriješim pa se ne uzbuđujem oko toga.

I prihvaćam te sve i da napišeš da si RIMOKATOLKINJA :mrgreen:

Ma kakvi nisam,bas mi je drago da se ovako dobronamjerno i ljepo poucavamo i ispravljamo..Ja slusam redovito emisju " govorimo hrvatski"..pa me glava zaboli,starost ne da da se lako pamti.. :shock:
:q4: Samo nastavi i drugi put...Budimo u orginalu,a ne lazni..!

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]