www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 03 svi 2025 16:49

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 07 ruj 2009 13:17 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Hvaljen Isus i Marija !

Želim svakome tko posveti svoje vrijeme mojim pitanjima i imalo pomogne zahvaliti unaprijed...

Za početak, naletjela sam jučer po forumu na jednog pravoslavnog svećenika ovdje, pa sam se nadala da ću ga uspjeti pronaći nakon logiranja ali nikako :twisted:

Moj-naš problem izgleda ovako...
Uzajamna ljubav, snažna i duboka, godine života i iskustva su iza nas, i jedni smo od onih koji su živjeli da bi imali možda jednog dana ovakav odnos...volimo se, poštujemo...rješavamo, pričamo...
Odlučili smo se za brak...

Meni je vjera od djetinjstva duboko usađena, i od moga Krista se ne odvajam, niti pod razno...to je tema koju smo odavna riješili...
Njegova obitelj je srpske nacionalnosti, deklariraju se kao pravoslavci, iako su u biti po svome životu ateisti...

Funkcionirali smo po tom pitanju slobodno, nikad mi se nije miješao u nedjeljne odlaske na sv. misu...večernje molitve, ili molitve pred ručak..., nikada ga nisam prisiljavala da sudjeluje...prihvatio je to kao dio mene...često se dogodi da krene sa mnom na sv. misu, pita me neke detalje da mu objasnim, ali nikada mu samoinicijativno ne tumačim, jer ni ja to ne bi voljela osjetiti...

Dakle datum dogovoren...on i ja smo se dogovorili da će biti crkveno iako me upozorio da postoji mogućnost da njegovi roditelji pruže otpor, jer je ostao kao posljednje muško u svojoj lozi...a stariji ljudi i običaji...znamo kako to ide...

Njegov otac ne živi u gradu pa nije bilo ni neke prilike detaljno s njim o tom našem danu...sve je išlo preko majke i sestre...koje su spominjale kako se on smekšao...

Ja sam u samome startu rekla da mi nije ni najmanji problem napraviti i pravoslavni obred vjenčanja, da oni ne budu zakinuti, ako im znači kako meni katolički...

Paroh iz njegovog sela izdajući njegovom ocu krsni list rekao je Niti govora!Ili će biti katolički ili pravoslavni sakramenat ženidbe...

E tu je krenulo nizbrdo...
Njegovom ocu je nepojmljivo i do bola uvredljivo da mu se sin vjenča u katoličkoj crkvi a ne i u pravoslavnoj, ako već meni mora napraviti ustupak...

Umiješali su se u sve skupa, da bi došli do zaključka kako moram napraviti ustupak, želimo li da njegovi roditelji budu prisutni (čit. da ne budu ostatak života posvađani zbog našeg "tvrdoglavog" čina) i vjenčati se državno na taj datum, dakle pred matičarom (a za mene ne postoji ništa suhoparnije i gluplje od toga...ko mi je i što mi je matičar???)

Moja polovica predlaže da smirimo njih i napravimo državno vjenčanje, a nakon ili prije toga se samo s kumovima u miru, tišini i intimi vjenčamo pred Bogom...bez znanja njegovih...

Mene dakle zanima...da li je moguće vjenčati se i pravoslavno i katolički, jer ako jednostrano se ja udajem u katoličkoj crkvi, a on se ne odriče svoje pravoslavne vjere...kako to da se ne može i on jednostrano vjenčati u pravoslavnoj, a ja sam tu samo forme radi...

Postoje problemi kod obećanja u obje crkve, svaka traži da onaj pripadajući obeća odgoj djece unutar te vjere....

Oooo Bože što napravismo mi ljudi, pred Tobom smo svi jednaki!!!
A što je najgore...ista vjera, isto učenje...(osim Pape kojeg ne priznaju)...što ću strpljivo jednog dana djetetu (ako ga ikada budemo imali) objasniti...

Hvala Vam svima na strpljenju i odgovorima!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 07 ruj 2009 22:22 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
Axia napisao:
Hvaljen Isus i Marija !

Želim svakome tko posveti svoje vrijeme mojim pitanjima i imalo pomogne zahvaliti unaprijed...

Za početak, naletjela sam jučer po forumu na jednog pravoslavnog svećenika ovdje, pa sam se nadala da ću ga uspjeti pronaći nakon logiranja ali nikako :twisted:

Moj-naš problem izgleda ovako...
Uzajamna ljubav, snažna i duboka, godine života i iskustva su iza nas, i jedni smo od onih koji su živjeli da bi imali možda jednog dana ovakav odnos...volimo se, poštujemo...rješavamo, pričamo...
Odlučili smo se za brak...

Meni je vjera od djetinjstva duboko usađena, i od moga Krista se ne odvajam, niti pod razno...to je tema koju smo odavna riješili...
Njegova obitelj je srpske nacionalnosti, deklariraju se kao pravoslavci, iako su u biti po svome životu ateisti...

Funkcionirali smo po tom pitanju slobodno, nikad mi se nije miješao u nedjeljne odlaske na sv. misu...večernje molitve, ili molitve pred ručak..., nikada ga nisam prisiljavala da sudjeluje...prihvatio je to kao dio mene...često se dogodi da krene sa mnom na sv. misu, pita me neke detalje da mu objasnim, ali nikada mu samoinicijativno ne tumačim, jer ni ja to ne bi voljela osjetiti...

Dakle datum dogovoren...on i ja smo se dogovorili da će biti crkveno iako me upozorio da postoji mogućnost da njegovi roditelji pruže otpor, jer je ostao kao posljednje muško u svojoj lozi...a stariji ljudi i običaji...znamo kako to ide...

Njegov otac ne živi u gradu pa nije bilo ni neke prilike detaljno s njim o tom našem danu...sve je išlo preko majke i sestre...koje su spominjale kako se on smekšao...

Ja sam u samome startu rekla da mi nije ni najmanji problem napraviti i pravoslavni obred vjenčanja, da oni ne budu zakinuti, ako im znači kako meni katolički...

Paroh iz njegovog sela izdajući njegovom ocu krsni list rekao je Niti govora!Ili će biti katolički ili pravoslavni sakramenat ženidbe...

E tu je krenulo nizbrdo...
Njegovom ocu je nepojmljivo i do bola uvredljivo da mu se sin vjenča u katoličkoj crkvi a ne i u pravoslavnoj, ako već meni mora napraviti ustupak...

Umiješali su se u sve skupa, da bi došli do zaključka kako moram napraviti ustupak, želimo li da njegovi roditelji budu prisutni (čit. da ne budu ostatak života posvađani zbog našeg "tvrdoglavog" čina) i vjenčati se državno na taj datum, dakle pred matičarom (a za mene ne postoji ništa suhoparnije i gluplje od toga...ko mi je i što mi je matičar???)

Moja polovica predlaže da smirimo njih i napravimo državno vjenčanje, a nakon ili prije toga se samo s kumovima u miru, tišini i intimi vjenčamo pred Bogom...bez znanja njegovih...

Mene dakle zanima...da li je moguće vjenčati se i pravoslavno i katolički, jer ako jednostrano se ja udajem u katoličkoj crkvi, a on se ne odriče svoje pravoslavne vjere...kako to da se ne može i on jednostrano vjenčati u pravoslavnoj, a ja sam tu samo forme radi...

Postoje problemi kod obećanja u obje crkve, svaka traži da onaj pripadajući obeća odgoj djece unutar te vjere....

Oooo Bože što napravismo mi ljudi, pred Tobom smo svi jednaki!!!
A što je najgore...ista vjera, isto učenje...(osim Pape kojeg ne priznaju)...što ću strpljivo jednog dana djetetu (ako ga ikada budemo imali) objasniti...

Hvala Vam svima na strpljenju i odgovorima!

.vrlo jednostavno..
..žensko si ..
..upotrijebi svoje atribute :lol:

..pošto je njegova obitelj..ateistička..
..a deklartivno...pravoslavne vjere..

..morat ćeš odigrati " poker " karata..

..i reći svom dragom..

..tebi to tak i tak ..NIŠTA NE ZNAČI ..
.. a meni PUNO...

..pa lijepo mu objasni da ti voliš njegove roditelje..
..i da ćete slaviti ..SVE i tvoje i njegove krsne slave..

..ali Vjenčajte se u katoličkoj crkvi...

..jer ISTE SMO VJERE...koja je ..je podijeljenja u prošlosti.. :lol:

...Muško mora ..slijediti ŽENU..
..i to tak mora biti..AK TE VOLI..

..i ima i nešto dobro..
.imate ćete 2 Božića...2 Uskrsa pa će eto biti i duplo fešti. :lol:

.i sve će biti OK... :lol:

..to ti je tak..
..ak to ne učiniš sada..
....nema vajde od tog braka..
..jer će stvari postajati SVE SLOŽENIJE..

..mora se znat tko je gazda u kući..

..TI SE UDAJEŠ ZA NJEGA A NE ZA NJEGOVE RODITELJE..

..ON MORA ODLUČITI..
..TO JE BOLNO..ALI NEIZBJEŽNO..

..ili će te boljeti sada..ili poslije.. :lol:

..pozdrav..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 ruj 2009 08:48 
Odsutan

eeeh...lipo je to čut...

i otprilike takve varijacije na temu sam i iskoristila kao argumente...
sa naravno činjenicama što je meni vjera cijeli život itd.

ma, matičar će svakako ostati u igri na taj datum, a nas dvoje ćemo crkveno vjenčanje napraviti kod mene doma, u četvero da nitko ne zna....
točnije rečeno, da nitko od njegovih ne zna...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 ruj 2009 09:31 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Axia napisao:
eeeh...lipo je to čut...

ma, matičar će svakako ostati u igri na taj datum, a nas dvoje ćemo crkveno vjenčanje napraviti kod mene doma, u četvero da nitko ne zna....

draga sestro u Kristu!čim malo "ulovim" vremena,pokušat ću Ti kazati kako na Tvoj i ine druge slučajeve gledan naša RKC..no prije svega bih te molio samo jedno vrlo bitnu stvar..da li je Tvoj budući odabranik,krštena osoba,odnosno da li su ga njegovi roditelji krstili u pravoslavnoj Crkvi?daklem,da li je on kršten?

Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 ruj 2009 09:34 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Draga Axia,

pred Bogom smo svi isti, no mi smo razdjeljeni...vjeruj mi brak je teška stvar, još kad nije ista vjera, onda je još teže, ja poštujem i volim našu pravoslavnu braću, no brak je nešto sasvim drugo...i da ti se vjenčaš i za njegove roditelje, i za njegovog strica, i sestru ili brata, svi su oni sada ujedno i dio tebe...vjeruj mi...ljubav i hodanje je jedno...no za brak treba puuuuno više..ja ne kažem da je to nemoguće..no puno lakše je s osobom koja ima istu vjeru...
Nadam se da te nisam rastužila, no zašto da se vjenčaš u skrovitosti...zar se sramiš svoje vjere i Boga...pa dolaziš pred svoga oca...ne želim te sada nikako optuživati ili suditi, znam da je situacija teška sada, ali kako će tek biti, ako sada ne poštuju tebe i tvoje katoličko, tzar misliš da će kasnije biti bolje? U bogu je sve moguće i imaj nade, no moraš puuuuuno moliti da vidiš volju Božju...pitaj se što Bog želi od mene?
BTB...sve ć ebiti dobro...uzdaj se u Njega i puno moli za Njegovu volju...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 ruj 2009 10:50 
Odsutan

Aleluja napisao:

Nadam se da te nisam rastužila, no zašto da se vjenčaš u skrovitosti...zar se sramiš svoje vjere i Boga...pa dolaziš pred svoga oca...ne želim te sada nikako optuživati ili suditi, znam da je situacija teška sada, ali kako će tek biti, ako sada ne poštuju tebe i tvoje katoličko, tzar misliš da će kasnije biti bolje?

...

..nemaš pravo tako govoriti... :roll:
..vjenčanje nije u skrovitost...već pred Bogom..

..to što njegovi roditelji , to ne moraju znati..to nema veze s tim,.
..i to je dio Taktike ..koja je opravdana....

..a što se tiče poštovanja..
..pa zar ne vidiš da je čovjek poštuje..
..evo čak će se i crkveno vjenčati u crkvi..
..po njenoj volji..

..lako je govoriti sa strane....ajd ovako ajd onako..

..a ovdje se radi...o vezi ljubavnoj...koju obe osobe
..žele ...okončati vjenčanjem..u Crkvi..
..a čovjek je čovjek..
..možda će joj biti bolji..
..neg neki " pravi..kršćanin"..koji bi je mlatio svaki dan.. :lol:

..i možda je njeno predanje da tu osobu na taj način uvede u
..katoličku crkvu.. :lol:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 ruj 2009 12:05 
Odsutan

E moj Naggare,

ja ne govorim sa strane nego znam o čemu pričam...moj muž nije druge vjere nego je bio nikakve vjere, i znam kako je to teško bilo..

Naravno da je taj sveti sakrament pred Nebeskim ocem, alli ako se ona skriva pred tim ljudima na najvažnijem danu svoga života, a postat će joj obitelj, kako će se morati skrivati onda u braku? Naravno da je Bogu sve moguće, i naravno da želim da ovaj brak i pored roditelja koji možda gaje nesimaptaije prema katolicima, proteći bez poteškoća ... no znam kad smo mi stali pred oltar, a iza mene moji i njegovi, ispred mene nebeski otac..to je nešto presveto... neznam kako opisati..da to moram u tajnosti raditi radi taktike...nikako... no to je moje iskustvo... I naravno djeca, jer u tom djetetu ona prima i njegovo nasljeđe u njima.
Ja ne kažem da brak između pravoslvaca i katolika nije moguć, ali msilim da i tu obitelj trebala biti otovrena jedan prema drugima..kao što rekoh brak je i ovako dovoljno težak...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 ruj 2009 12:30 
Odsutan

Aleluja napisao:
E moj Naggare,

ja ne govorim sa strane nego znam o čemu pričam...moj muž nije druge vjere nego je bio nikakve vjere, i znam kako je to teško bilo..

Naravno da je taj sveti sakrament pred Nebeskim ocem, alli ako se ona skriva pred tim ljudima na najvažnijem danu svoga života, a postat će joj obitelj, kako će se morati skrivati onda u braku? Naravno da je Bogu sve moguće, i naravno da želim da ovaj brak i pored roditelja koji možda gaje nesimaptaije prema katolicima, proteći bez poteškoća ... no znam kad smo mi stali pred oltar, a iza mene moji i njegovi, ispred mene nebeski otac..to je nešto presveto... neznam kako opisati..da to moram u tajnosti raditi radi taktike...nikako... no to je moje iskustvo... I naravno djeca, jer u tom djetetu ona prima i njegovo nasljeđe u njima.
Ja ne kažem da brak između pravoslvaca i katolika nije moguć, ali msilim da i tu obitelj trebala biti otovrena jedan prema drugima..kao što rekoh brak je i ovako dovoljno težak...

..gle ovak...npr..kćer ti npr... hoda s dečkom recimo pravoslavcem..

..što ćeš učiniti...
..npr..zabraniš joj..i ona te posluša..
.. i prođu godine ..ostane usidjelica..i
..i onda ti svaki dan pilji..kak si ti kriva što se nije udala..

..ovako..ak se uda..i ako bude imala problema..lupat će po svojoj glavi.. :lol:

..hoće ..crnca..kineza...svemirca...
..što ti tu možeš..Ništa :lol:

..a i ovako...jako puno brakova se razvode..a katolici bili i jedno i drugo..
..velik postotak žena dobija batina od muža.."hrvata-katolika" :lol:

..stvari su složene..

..ali ih ne moraš sve nositi na glavi..
..nek svak nosi svoje.. :lol:

..Dobro bi bi bilo kad bi svaka ptica..svom jatu letjela..

..ali mi ne znamo..Koliko je u stvari naše JATO..?

..jer i ISUS KAŽE...LJubite svoje neprijatelje..?

..zar i oni nisu ..Božja djeca.. :lol:

..a u ljubav između dvoje zaljubljenih..bolje se ne mješati.
..pa makar to bile i "ne baš preporučljive veze"

..samarijanko moja.. :lol:
:lol:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 ruj 2009 13:09 
Odsutan

naggar potpuno se slazem s tobom i uvijek me odusevljavas svojim razmisljanjem :)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 ruj 2009 13:42 
Odsutan

joakim napisao:
Axia napisao:
eeeh...lipo je to čut...

draga sestro u Kristu!čim malo "ulovim" vremena,pokušat ću Ti kazati kako na Tvoj i ine druge slučajeve gledan naša RKC..no prije svega bih te molio samo jedno vrlo bitnu stvar..da li je Tvoj budući odabranik,krštena osoba,odnosno da li su ga njegovi roditelji krstili u pravoslavnoj Crkvi?daklem,da li je on kršten?

Slika

Je, Joakim, kršten je...ali vjera nije prakticirana, osim običaja....

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]