Citat:
Evgenik :
E, vidiš Midraš, sad smo došli na pravu temu ... O kakvom poštovanju pričaš, ako tako s omalovažavanjem govoriš o Pravoslavnoj crkvi. I o kakvom nepoznavanju rimokatoličke crkve je riječ, što od navedenog nije točno, ispravi nas, rado ćemo te i sa uvažavanjem, saslušati i uvažiti. Da li sam u krivu da Pravoslavni nemaju dogmate o papinskoj nepogrešivosti, bezgrešnom začeću, ishođenju Duha Svetoga od Sina ... itd. ... Zar misliš da su to nebitne stvari, pa onda su tom logikom vaseljenski sabori sazivani zbog nekih beznačajnih sitnica. Pravoslavna crkva najviše poštuje Rimsku crkvu od svih ostalih religija, o kakvom nepoštivanju pričaš? Ono što je za nas nepoštivanje i nepoznavanje naše vjere od strane rimske crkve jesu komentari da prvo moramo odrediti jedan prijestolje koji je glavnokomandujući (npr.Carigradski), a onda ta dva prijestolja (Rimski i Carigradski) da donesu soprazum o budućnosti Crkve. Otkud pravo jednom čovjeku da govori u ime cijele Crkve? ta odluka može biti donesena isključivo Saborne, bez obzira što se to vama ne dopada. A također, u našoj crkvi svatko ima pravo na svoje mišljenje, mi nismo sekta, već zajednica slobodnih ličnosti. Ovdje nije riječ o dogmatima, nego o čistoj politici i o rušenju Duha KONCILIJARNOSTI Crkve. Vraćamo se opet pričom na politiku, a vremenski i teološki u doba Firentinskog sabora .... Samo što ovaj put mi nemamo Turke pred vratima koji nas nabijaju na kolac i skrnave Svetinje ... Ako pogledaš na prvih tisuću godina dok smo bili jedna Crkva, sve stvari su rješavane Saborne, a ne odlukom jednog čovjeka. Vi pokažite poštovanje prema nama poštujući taj isti duh KONCILIJARNOSTI ... Iznesite po pitanju dogmata, da li se namjeravate i dalje držati dosadašnjih, pa tek onda ima smisla govoriti o * evharistijskom slavlju *. Kako slaviti evharistijsko slavlje, ako ispovjedamo različito? Zašto onda na slavlje ne pozvati i protestante, anglikance itd.., ako su dogmati takve sitnice? Zašto onda njih držati po strani? Ako vam do bratstva i jedinstva, odrecite se dogmata koji su bez ikakve potrebe izmišljani od raskola naovamo, i od sutra smo ista Crkva. Pokažite onda svoju ljubav tako, i problema više nema, a ni raskola ... Pravoslavni se od svih crkava razlikuju po tome što po cijenu života drže apostolsko predanje i ne relativiziraju svoju vjeru u skladu s duhom vremena.Ostali smo isti po pitanju dogmata, bez potrebe da izmišljamo nove. A Predanje Crkve svjedoči o posljednjim vremenima kada vjernicima dogmati i Kanoni Vaseljenskih sabora neće predstavljti ništa bitno ...
Citat:
midrash : --- Citat: "Evgenik" --- E, vidiš Midraš, sad smo došli na pravu temu ... O kakvom poštovanju pričaš, ako tako s omalovažavanjem govoriš o Pravoslavnoj crkvi. --- Kraj citata --- Tko govori s omalovažavanjem? Nije moja konstatacija da postoji neslaganje o pojedinim pitanjima unutar pravoslavne Crkve, a još manje je moj zaključak da se dogovor teško postiže. To nije nikakva kritika već jednostavno konstatacija koja dolazi i iz pravoslavne Crkve. --- Citat --- I o kakvom nepoznavanju rimokatoličke crkve je riječ, što od navedenog nije točno, ispravi nas, rado ćemo te i sa uvažavanjem, saslušati i uvažiti. da li sam u krivu da Pravoslavni nemaju dogmate o papinskoj nepogrešivosti, bezgrešnom začeću, ishođenju Duha Svetoga od Sina ... itd. ... --- Kraj citata --- Upravo se o tome i radi. Mi imamo te dogmate - štos je u tome što mnogi pravoslavci u stvari ne znaju osnove na kojima oni počivaju i ne znaju o čemu se ustvari tu radi. Nije stvar u činjenici da ti dogmati postoje, već u RAZUMEVANJU razloga za njihovo postojanje. Drugo, eto i ti reče - rado ćemo te uvažiti - nismo na ispitu i ne treba nam ničije uvaženje. Ako se dogovaramo i razgovaramo kao braća, zašto ne, nakon bratskih razgovora možemo i da prihvaćamo i da nudimo i da odustajemo od nečega, ali ako razgovaramo s pozicije - ajde da se vi odreknete nečega što MI mislimo da je neispravno - tada nitko od ljudi dan ujedinjenja neće dočekati. --- Citat --- Pravoslavna crkva najviše poštuje Rimsku crkvu od svih ostalih religija, o kakvom nepoštivanju pričaš? --- Kraj citata ---

Mali odgovor je iu tvom pitanju - od svih ostalih RELIGIJA. Sudeći po tome ti ne smatraš da smo uopće kršćani. O kakvom poštovanju je tu riječ? No, ja nisam ni govorio o apsolutnom nepoštovanju. Postoji poštovanje i uvažavanje, međusobno, čemu su dokaz i ovi septembarski razgovori, samo nažalost, izgleda da vrh Crkve ima poštovanja a baza daleko manje. --- Citat --- Ono što je za nas nepoštivanje i nepoznavanje naše vjere od strane rimske crkve jesu komentari da prvo moramo odrediti jedan prijestolje koji je glavni zapovjednik (npr.Carigradski), a onda ta dva prijestolja (Rimski i Carigradski) da donesu soprazum o budućnosti Crkve. --- Kraj citata --- E vidiš, o tome sam govorio kad sam spomenuo nepoznavanje pa ako hoćeš i ne znanje. To što si rekao nije točno, au prilog tome ogovori i činjenica da se u Beogradu razgovaralo upravo o primatu. Da je za KC apsolutni princip primat pape nad svima, od čega se nikako ne može odustati, ne bi bilo ni razgovora o tome. Pazi, nisu glupavi pravoslavni teolozi koji su došli na razgovore. Oni nisu došli da ih katolici "uvjeriti" u vrijednost primata, već da zajedno promotre to pitanje i da se nađe rješenje. Kakvo je to nepoštivanje? --- Citat --- Otkud pravo jednom čovjeku da govori u ime cijele Crkve? ta odluka može biti donesena isključivo Saborne, bez obzira što se to vama ne dopada. --- Kraj citata --- Opet, eto, primjer nerazumijevanja i nepoznavanja. Potrajalo bi objasniti u detalje smisao papine nepogrešivosti ex catedra i kad govori o stvarima vjere i morala, jer se tu ne radi o vlasti jednog čovjeka, to je pitanje sabornosti ali na jedan drugi način. No, da bi o tome mogao govoriti morao bi znati ZAŠTO katolici to ispovijedaju. A većina je samo čula da je papa nepogrešiv pa onda komentari idu dotle da papa ne može pogriješiti ni kad sudi o vrsti paste za zube koja je bolja a koja lošija. --- Citat --- A također, u našoj crkvi svatko ima pravo na svoje mišljenje, mi nismo sekta, već zajednica slobodnih ličnosti. --- Kraj citata --- U kršćanstvu sloboda nije bezgranična. Ona je ograničena slobodom drugih, a dodatno, ograničena je samo na osobno djelovanje ne i na NAUK Crkve. Problem je što se često sloboda izbora hoću li ići za Isusom ili ne, brka sa slobodom da JA odlučujem što je ispravna nauka a što ne. Nitko od nas nije LIČNO dobio objavu nego mu je Crkva prenijela. Malko više poslušnosti Crkvi nije znak nedostatka slobode već sinovskoga poslušanja i znak pokornosti i odricanja svoje volje. --- Citat --- Ovdje nije riječ o dogmatima, nego o čistoj politici io rušenju Duha KONCILIJARNOSTI Crkve. --- Kraj citata - - Točno, i to dolazi sa OBE strane PODJEDNAKO. O tome je riječ. --- Citat --- Ako pogledaš na prvih tisuću godina dok smo bili jedna Crkva, sve stvari su rješavane Saborne, a ne odlukom jednog čovjeka. Vi pokažite poštovanje prema nama poštujući taj isti duh KONCILIJARNOSTI ... - - Kraj citata --- Pa zar ovi razgovori nisu znak pokušaja uspostavljanja te sabornosti? Koncilijarnost predpostavlja raspoloživost da se sasluša onaj drugi i da se iznesu svoji argumenti. --- Citat --- Ako vam do bratstva i jedinstva, odrecite se dogmata koji su bez ikakve potrebe izmišljani od raskola naovamo, i od sutra smo ista Crkva. Pokažite onda svoju ljubav tako, i problema više nema, a ni raskola ... --- Kraj citata ---

Eto, baš o ovome pričam. Vidiš, sad da sam ja tvrdokorni katolik rekao bih - prihvatite vi naše dogmate pa ćemo opet biti jedno i nema više problema

i onda bi to bio razgovor gluhih. Opet nerazumijevanje i oholost.
http://www.pouke.org/verujem/index.php? ... 73.95;wap2