Discipula Domini napisao:
Onaj tko je zbog patnje doveden do ateizma, vjerojatno je prije u sebi imao svijest da je dijete Božje.
A ako nije?
A činjenica da je doveden u potpuno negiranje Boga govori o tome da Ga taj čovjek zapravo nije ni poznavao.
Da i ne. Nikad ne znaš šta život donosi.
Jedina je razlika između tebe, mene i jednog ateista što ti i ja nećemo trenutni period nesigurnosti, traženja, pa čak i negiranja Božje egzistencije (nazovimo to "periodičnim ateizmom"..hahaha) prigrliti kao vrijednost, stav, mišljenje, životnu filozofiju, kako god.
Sigurna?
Ps 30,7-8 U svojoj sreći rekoh: "Neću se pokolebati nikada!" Dobrotom si me, o Jahve, na goru nade postavio, ali čim lice sakriješ, sav se uplašim.Vjera nije naše vlasništvo, to je dar koji smo primili, isto tako kako smo ga primili možemo ga i izgubiti.
KKC 162 Vjera je milost, koju Bog daje čovjeku kao čisti dar. Mi možemo ovaj neprocjenjivi dar izgubiti.Ako taj kako kažeš;
"period nesigurnosti" potraje malo duže
Ako su sveci imali problema sa time, zar da mi nemamo
Kad je došla večer toga sretnoga dana, trebalo se odmoriti, ali dobri mi je Isus kao i prethodne noći dao isti znak da moj ulazak u vječni život nije daleko... Imala sam tada tako živu vjeru, tako jasnu, da je misao na nebo sačinjavala svu moju sreću; nisam mogla vjerovati da ima bezbožnika koji ne vjeruju. Bila sam uvjerena da govore protiv svoga uvjerenja kad poriču postojanje neba, lijepoga neba gdje sam Bog želi biti njihova vječna nagrada.
U tako radosne dane uskrsnoga vremena dao mi je Isus da osjetim da uistinu ima duša koje nemaju vjere, koje zlorabeći milost gube to dragocjeno blago, izvor jedinih čistih i pravih radosti. On dopusti da mi dušu obuzmu najmračnije tmine i da mi misao na nebo, tako slatka za mene, bude odsada samo predmet borbe i muke... Ta kušnja nije imala trajati samo nekoliko dana, nekoliko tjedana: imala se ugasiti onoga časa kad je odredio dragi Bog, i - taj čas još nije došao... Voljela bih da mogu izreći što osjećam, ali jao! mislim da je to nemoguće. Samo onaj tko je prošao tim mračnim tunelom može shvatiti njegovu tamu.
...
Kad hoću da svoje srce, izmoreno tminama koje ga okružuju, odmorim uspomenama na svijetlu zemlju prema kojoj težim, moja se muka podvostručuje: čini mi se da mi tmine, uzimajući glas grešnikâ, govore rugajući mi se: »Ti sanjaš o svjetlu, o domovini punoj najslađih mirisa, ti sanjaš o vječnom posjedovanju Stvoritelja svih tih divota, ti vjeruješ da ćeš jednoga dana izići iz ovih magla koje te okružuju! Samo naprijed! Veseli se smrti koja će ti dati ne ono čemu se nadaš, nego još dublju noć, noć ništavila. Sv. Terezija od Djeteta Isusa "Povijest jedne duše"Zato ne stoji tvoja tvrdnja, citiram;
"A činjenica da je doveden u potpuno negiranje Boga govori o tome da Ga taj čovjek zapravo nije ni poznavao." Sv. Terezija od Djeteta Isusa je itekako dobro poznavala Gospodina, pa je na kraju kad je morala podnositi teške kušnje vjere ispalo da ga ne poznaje baš tako dobro kako je mislila da ga poznaje. Isti slučaj je sa nama.
Prisjetimo se bolnog iskustva koje je doživio Sv.Petar (usp. Lk 22,33). Svi smo mi Petar.
Možemo vikati na Boga, možemo mu reći da ga ne želimo sada kraj sebe, možemo mu raditi mnoge stvari u inat, ali kada Bog jednom usadi samoga sebe u čovjeka, teško da ćemo ga ičime od sebe otjerati ili nagovoriti da nas više ne ljubi. On poznaje svako srce..
Opet se ne slažem s tobon.
Bog neće protiv naše slobode, a kad čovik ima slobodu u rukama može biti vrlo neizvjestan ishod. Moguće je odvratiti se od pravednosti.
Sir 26,28 "Dvoje rastužuje srce moje, a zbog trećeg gnjev me hvata: kad ratnik stari u bijedi, kad se preziru ljudi umni, kad se netko od pravednosti vraća grijehu"
Gal 4,7-11 Tako više nisi rob nego sin; ako pak sin, onda i baštinik po Bogu. Onda dok još niste poznavali Boga, služili ste bogovima koji po naravi to nisu. Ali sada kad ste spoznali Boga - zapravo, kad je Bog spoznao vas - kako se sad opet vraćate k nemoćnim i bijednim počelima i opet im, ponovno, hoćete robovati? Dane pomno opslužujete, i mjesece, i vremena, i godine! Sve se bojim za vas! Da se možda nisam uzalud trudio oko vas! Vidiš

Ima i takvih. Znam to dobro po sebi.

Moja "projekcija" Boga sigurno nema mogućnost da mi podari mir u najnemirnijim trenucima života, ta "projekcija" sigurno nije obratila moje roditelje. Ali isto tako, ta "projekcija" mnogo puta ne udovoljava mojoj tzv. koristi, već baš suprotno - ide protiv nje, ne bih li ja kasnije spoznala: hm...da je bilo onako kako sam ja tada htjela, umrla bih i duhovno i tjelesno već...
Slažem se! Da se razumimo na istoj smo strani, ja jednako tako želin biti katolik i prije svega vjernik od djela a ne riči. Želin vjerovati i biti katolik kao ti i Ante i svi na ovom forumu. Zalažem se da se Crkva brani, da se brane katolici, ali san i za to da se pogleda ateizam sa svih strana. Da se gleda na ljude koji su ateisti često puta ne svojom krivnjom. Pa ja san sam do svoje 24. godine bio ateist, teška duhovna nakaza. Sama milost Božja me pozvala na obraćenje, ali koliko još ljudi ima da neki svojom krivnjom neki ne odbace ili propuste milost?
Zanimljivo je da, unatoč svim propustima Crkve kroz povijest, Bog još uvijek bdije nad njom i vodi ju svojim Duhom. Ogroman dokaz da Bog JEST ljubav!...
Da to jest velik dokaz kako je Bog milostiv, no virujen da se slažeš da u budućnosti probamo na druge načine "izmamit" Božju naklonost.
p.s. "Gospon Varone" nije ateist, upravo suprotno on je svećenik, profesor teologije i filozofije, ali govori o realnim prijetnjama koje dolaze od raznih struja.
p.p.s. Malo san ispravio post zbog nespretnog redoslijeda riči.