www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 21 lip 2025 15:57

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 243 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 08 tra 2008 13:26 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Pomoć bližnjemu

Jednom je u velikom parku buknuo požar. Svi su se razbježali panično tražeći spas. Ostala su samo dvojica: jedan slijep i jedan čovjek bez noge. Uslijed panike, slijepac je krenuo prema žarištu vatre. „Ne onuda!“ poviče invalid. „Završit ćeš u vatri!“ Slijepi čovjek prestrašeno povika: “A kuda, onda?“ Čovjek bez noge odgovori: „Ja ti mogu pokazati put, ali ne mogu žuriti. Ako me ti uzmeš na leđa, moći ćemo obojica brzo izbjeći vatri i skloniti se na sigurno.“

Slika

Ako uspijemo naučiti da svoja iskustva i svoje mogućnosti stavimo drugima na raspolaganje, sve naše nade, sva naša razočaranja, ali i svi naši uspjesi mogli bi koristiti svima. Pa i onda kad se čini da je sve beskorisno, kao ono kad se devetogodišnja djevojčica vratila od susjede kojoj je kćerka poginula u prometnoj nesreći.
- "Zašto si tamo išla?" – upita je otac.
- "Da utješim majku svoje prijateljice" – odgovorila je djevojčica.
- "I što si ti, tako malena, mogla učiniti da je utješiš?"
- "Sjela sam joj u krilo i plakala s njom."

"Ništa što si primio u većoj mjeri od drugih, kao zdravlje, sposobnosti, spretnost, uspjeh, sretno djetinjstvo, skladne uvjete života, ništa od toga ne smiješ smatrati da si zaslužio. Moraš platiti cijenu za to. Moraš u zamjenu ponuditi izuzetnu posvetu života u korist života drugih." (Albert Schweitzer)

iz Priče o pahuljici (Ljudevit Anton Maračić)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 tra 2008 07:20 
Odsutan

TRI LEPTIRA

Bila su tri leptira:jedan zuti,drugi crveni,treci bijeli.Sva trojica leprsala su veselo na suncu i skakutala s cvjeta na cvjet.Najednom grune silna kisa.Leptiri su htjeli kuci-ali jest,vrata zatvorena ! ,a kisa ljeva kao iz kabla.
Odu sva tri Lali pa je zamole-"Lalo ,Lalice.! Otvori nam caskom svoju kucicu ,da se spasimo od kise!"
Lala rece: ...Zutomu i Crvenomu cu otvoriti,a bjelom necu".
Nato ce joj Crveni i Zuti leptir-"Ako neces primiti i naseg Bijelog brata necemo ni mi unutra. Bolje je bratu s bratom poginuti,nego li bez brata zivjeti." Kisa je i dalje ljevala.Leptiri odlete i zamole Ljiljana:" Ljiljo,Ljiljane !
-Otvori nam cvijetak svoj,da ne pokisnemo;" Nato ce im Ljiljan;-"Bijelog cu primiti,jer je bijel kao i ja ,a vas dvoje necu,ali mu Bijeli odgovori-"Kad ne primas njih ,necu ni ja,-"Bolje je bratu s bratom poginuti,nego li bez brata zivjeti", potom odlete dalje. Sunce je culo da su sva tri leptira slozna,pa rastjera oblake,zasja kao i prije i osusi im krila....Aonii su sad opet kao i prije opet leprsali veselo i skakutali s cvijetka na cvijet sve do mraka,onda odlete mirno i veselo kuci.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 tra 2008 23:59 
Odsutan

Podijelio: 13 zahvala
Zahvaljeno je: 9 zahvala
VIDJETI BOGA

Jednoga dana kralj je sazvao sve čarobnjake, mu­drace i svećenike svog kraljevstva. Zaprijetio im je najtežim kaznama ako mu ne uspiju pokazati Boga. Jadnici su očajni čupali kosu od muke ne znajući što da čine, kadli se pojavi neki pastir koji svima obeća da će riješiti problem.
Oni ga žurno dovedoše pred kralja. Pastir izađe s kraljem na balkon, pokaza mu sunce i reče: »Gledaj gore!«
Kralj načas pogleda i brzo oborivši oči povika: »Hoćeš li da oslijepim?«
»Gospodaru moj«, reče pastir, »sunce je tek malo Stvoriteljevo djelo, blijedi odraz njegova sjaja... Kako misliš gledati u njega kad ti se sam pojavi?«
Učenik je svakodnevno postavljao isto pitanje: »Kako mogu pronaći Boga?« I svakoga je dana primao isti tajanstveni odgovor: »Moraš ga željeti «.
»Ali ja ga želim svim srcem, zar ne? Zasto ga onda ne nalazim?«
Jednoga se dana u rijeci sa svojim učenikom kupao­ ucitelj. On gurne mladićevu glavu u vodu i zadrži je ­pod površinom, dok se ovaj na sve načine otimao da se oslobodi.
Sutradan je učitelj započeo razgovor: »Zašto si se ona­ko izbezumljeno otimao dok sam ti držao glavu pod vodom?«
»Zato što sam očajnički tražio zraka.«
»Kad dobiješ milost da tražiš Boga kao što si tražio zrak, naći ćeš ga. «

Bruno Ferrero

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 25 svi 2008 21:43 
Odsutan

Na putu k Bogu

Koji su se k Tebi uputili, Gospodine
mnoge će tegobe iskusiti.
Takvi ne poznaju mira.
S neutaživom čežnjom srca
uvijek su na putu,
nikad na cilju,
nigdje kod kuće.
Cijeli svijet im je premalen
i zato borave na nekoj beznačajnoj
točki zemlje.

traže suputnike.
Znaju,
sam čovjek ne nalazi puta,
sam čovjek ne može Ti prići.
A jer im toliko značiš,
pridružit će se svakom čovjeku
koji Te traži;
svakom čovjeku
u kojem naslute veliku čežnju.
No putevi se razilaze
i oni opet ostaju sami.

idu postrance od širokih cesta.
Na suprotnoj su strani,
izazivaju protivljenja,
izlažu se opasnosti da ih krivo shvate.
Znaju,
dug je put do cilja
i zato - što su bliže cilju
manje se osvrću
na sredinu u kojoj žive.

mnoge će tegobe iskusiti.
Ali, Tvoja će im blizina
donijeti nezamjenjivu radost.

Alfons Hofer

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 25 svi 2008 23:33 
Odsutan

Kad je Gospodin Bog odlučio stvoriti oca, započeo je s jakim i visokim likom.
Tad anđeo koji se našao u blizini reče:

''Pa kakav će to biti otac? Ako ćeš djecu načiniti maljušnom i kao pamuk nježnom, zašto si oca načinio tako velikog? Neće se moći s njima poigrati ako ne klekne. Neće se moći nadviti noću nad krevetić da ih pokrije. Neće ih moći poljubiti ako se ne prigne.''

Bog se nasmiješi i odgovori:

''Sve to je istina, ali ako ga načinim malenim poput djeteta, onda djeca neće imati nekoga prema kome će moći podignuti pogled.''

Kad je Bog zatim oblikovao očeve ruke, učinio ih je dugim i mišićavim.
Anđeo odmahnu glavom i reče:

''Ali… tako velike ruke neće moći ni otvoriti ni zatvoriti pribadaču, ni zakopčati ni otkopčati gumb, ni uplesti pletenicu ni izvaditi trn iz prsta.''

Bog se nasmiješi i reče:

''Znam, ali su dovoljno velike da drže sve što se nađe u dječjim džepovima i dovoljno malene da svojim dlanovima stisnu njihove obraščiće.''

Onda Bog stade stvarati dvije goleme noge kakve još ne bijahu viđene. Anđeo poviče:

''Nije dobro! Zar doista misliš da će te dvije lađe moći skočiti iz kreveta kad dijete ujutro zaplače? Ili da će uspjeti proći između njih kad se budu igrali a da barem dvoje ne povrijedi?''

Bog se nasmiješi i odgovori:

''Bez brige, dobre su. Vidjet ćeš kako dobro služe djeci koja se budu htjela igrati jahanja na konjiću ili loviti miševe po vikendici ili se razmetati cipelama koje nitko drugi ne može obuti.''

Bog je radio cijelu noć. Ocu je dao malo riječi, ali mu je glas bio čvrst i pouzdan; dao mu je oči koje su sve vidjele, ali su ostale mirne i strpljive.
Na kraju, nakon kratkog razmišljanja, dodao je i zadnji potez: suze. Zatim se obratio anđelu:
''Jesi li se sada uvjerio da otac može voljeti koliko i majka?''

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 svi 2008 18:15 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Ona bez vjere nije mogla živjeti!
Žena otrovala sebe i djecu.

Dr. Gorbach govori u svojoj knjizi Mir u kući o radniku
koji je nakon jednogodisnjeg nastojanja odvratio svoju ženu
od pohadenja crkve. Hvalio se pred svojim kolegama kako
je uspioizbiti joj iz glave "fratarske i popovske izmisljotine."
Za njega nema ni Boga, ni duse, ni neba, ni pakla.
Proslavio je svoj "veliki uspijeh" u krugu svojih prijatelja.
Kad je kasno dosao kući , nasao je ženu i djecu mrtve,
otrovane. Kraj njih nasao je ceduljicu na kojoj je žena
napisala svoje zadnje riječi: "Dok sam vijerovala u Boga, imala
sam snage strpljivo sve nevolje i poteskoće pouzdavajući
se u Boga. Ali otkad mi je moj muž - ne muž nego krvnik!
- isčupao vjeru iz srca, ja ne mogu vise izdržati, postala sam
nesretna. Stoga si oduzimam život, a jer se bojim da bi i moja
djeca mogla bit nesretna kao i ja, uzimam i njih sa sobom!"

Bez vjere u Boga čovjek je nesretno i bijedno biće.
On nije kadar podnjeti sve životne udarce. On ne vidi
smisla svome životu, ne zna zasto živi.

"Zaista, zaista vam kažem: Tko slusa moju riječ i vjeruje
onome, koji me poslao, ima vječni život i ne dolazi na
sud, nego je presao iz smrti u život" ( Iv 5,24).

Bez vijere nemoguče je svidjeti se Bogu; jer, onaj koji
hoće pristupiti Bogu mora povjerovati da postoji Bog i
da nagraduje one koji ga traže." ( Hebr 11,6)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 svi 2008 21:24 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Jednog dana, jedan je slijepi čovjek sjedio na stepenicima jedne zgrade,
sa
šeširom blizu svojih stopala i jednim natpisom na kojem je pisalo: 'Slijep
sam, molim vas pomozite mi.'

Jedan slučajni prolaznik, stručnjak za reklamu, koji je tuda prolazio,
zaustavio se i zapazio da je u šeširu samo nekoliko metalnih novčića.

Savio se da bi mu pružio novac, zatim, bez pitanja za dozvolu, uzeo je
karton, okrenuo ga i ispisao novi natpis. Tijekom poslijepodneva
slučajni
prolaznik se vratio do slijepog čovjeka i zapazio da je njegov šešir pun
novčića i novčanica.

Slijepi prosjak ga je prepoznao po koraku i upitao ga da li je bio on taj
koji je nešto napisao na
kartonu i što je napisao. Nato mu prolaznik odgovori:
'Nisam napisao neistinu - samo napisah tvoju poruku na drugačiji način',
nasmiješi se i izgubi u gužvi.

I tako slijepi čovjek nije saznao da je natpis jednostavno glasio: 'Danas
je proljeće ... a ja ga ne mogu vidjeti'.

Promijeni strategiju kada se oko tebe sve naopako kreće i vidjet ćes da će
se
prije ili kasnije okrenuti na bolje.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 31 svi 2008 08:24 
Odsutan

terezija.tere napisao:
Stoga si oduzimam život, a jer se bojim da bi i moja
djeca mogla bit nesretna kao i ja, uzimam i njih sa sobom!"

Ovo je strašno... Kako li samo Sotona vara nas ljude pod krinkom dobra! Šapuće nam, zlikovac i lažov: "Hajde, hajde, oduzmi si život, spasit ćeš se od zla i patnje..."

Neka se Bog smiluje njenoj jadnoj duši! Samoubojstvo i višestruko ubojstvo, i to vlastite djece! Prestrašno...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 19 lip 2008 16:26 
Odsutan

Grupu studenata su zamolili da nabroje ono što misle da je danas "Sedam svjetskih čuda".
Iako je bilo nekih razlika, najčešći odgovori su bili:
1. Egipatske piramide
2. Taj Mahal
3. Veliki kanjon (Grand Canyon)
4. Panamski kanal
5. Empire State Building
6. Bazilika sv. Petra
7. Kineski zid

Za vrijeme prikupljanja glasova profesorica je primjetila da jedna studentica još nije završila. Upitala ju je ima li problema sa svojim listom.
Djevojka je rekla: "Da, ne mogu se odlučiti jer ima toliko puno..."
Profesorica joj je rekla: "Pročitaj ono što si napisala, možda ti pomognemo."
Djevojka oklijevajući pročita:
"Mislim da su sedam svjetskih čuda:
1. Vidjeti
2. Čuti
3. Dodirnuti
4. Okusiti
5. Osjećati
6. Smijati se
7. Voljeti..."

U učionici je nastao muk...
Stvari koje mi vidimo kao jednostavne i svakodnevne su stvarno čudesne.
Najvrijednije stvari u životu ne mogu se napraviti niti kupiti, one su dar od Boga...

BVB

Vrh
Citiraj  
 Naslov: BOŽJA TIŠINA
PostPostano: 20 lip 2008 20:46 
Odsutan

BOŽJA TIŠINA

Slika

Stara norveška legenda govori o čovjeku po imenu Haakon, koji je uvijek molio i razmatrao lik raspetog Krista. Raspelo pred kojim je molio bilo je vrlo staro i ljudi su pred njega dolazili moliti s mnogo vjere, a mnogi su Krista molili za čudo.

Jednog dana Haakon, pustinjak, želio je Isusa zamoliti za uslugu. Potaknut osjećajem velikodušnosti, dobrote i ljubavi kleknuo je pred raspelo i rekao:

Slika
"Gospodine, ja želim trpjeti i umrijeti za Tebe. Dopusti mi da zauzmem Tvoje mjesto. Želim...postati Ti na križu." I netremice uperivši oči
u Njega, očekivao je odgovor.
Tada je Gospodin otvorio svoja usta i progovorio. Njegove riječi dolazile su s nebesa, poput šapta, ali i kao upozorenje:

Slika

"Moj vjerni slugo, ispunit ću ti želju, ali samo pod jednim uvjetom "
"Kojim, Gospodine? Je li to nešto teško? Spreman sam ga ispuniti uz tvoju pomoć, Gospodine!" - odgovorio je stari pustinjak.

- "Slušaj me dobro: Što god da se dogodilo i bez obzira što vidio, uvijek moraš ostati u šutnji . Haakon je odgovorio: "Obećajem ti to, moj Gospodine!" I onda su zamijenili mjesta. Nitko nije ništa primjetio, nitko nije prepoznao pustinjaka čavlima prikovanog na križu.

I dugo vremena on se držao dogovora i nikada nije nikome progovorio ni riječi. Ali jednoga dana došao je BOGATAŠ, i nakon molitve zaboravio pod križem svoj novčanik.

Slika

Haakon je to vidio i ostao tiho. Nije progovorio ni kada je nakon dva sata došao siromah, pronašao bogatašev novčanik i zadržao ga. Šutio je i kada je ubrzo nakon toga pred križ kleknuo mladić moleći za blagoslov prije polaska na dugo putovanje.
U tom je trenutku stigao bogataš tražeći izgubljeni novčanik. Ne našavši ga, pomislio je da ga je mladić uzeo.

Slika

Bogataš je bijesno povikao na mladića, "Vrati mi novčanik koji si mi ukrao!"
Mladić je u čudu odgovorio: "Ja nisam ukrao nikakav novčanik!".
Bogataš je odvratio, "Još i lažeš, odmah da si ga vratio!".
Mladić je ponavljao, "Kažem ti, ni od koga nisam uzeo nikakavu torbu ni novčanik"

Slika

Tada ga je bogataš počeo bjesomučno udarati. U tom trenutku odjeknuo je snažan glas: "Prestanite!" Bogataš je pogledao u vis i vidio lik koji mu je progovorio, bio je to Haakon koji nije mogao odšutjeti, nego se javio sa križa, u obranu mladića i koreći bogataša zbog lažne optužbe. Bogataš je zapanjen odmah je otišao, a ubrzo je otišao i mladić u žurbi zbog putovanja. Kad pod križem više nije bilo nikoga, pristupio je Krist Svom sluzi i rekao mu:

Slika

" Siđi s križa, nisi dostojan da zauzimaš moje mjesto. Nisi ispunio obećanje i nisi zadržao tišinu. ".

" Gospodine, - reče Haakon - , Kako bih mogao dopustiti takvu nepravdu?".

Isus je ponovno bio na Svom starom mjestu na križu, a pustinjak je stajao u podnožju križa. Tada Gospodin nastavi govoriti: "Ti nisi znao da je za bogataša bilo dobro da izgubi svoj novčanik , jer je u njemu bio novac uz pomoć kojeg je namjeravao bludno griješiti sa mladom djevicom. Siromah je, naprotiv, dobro učinio zadržavši novac jer je živio u krajnjoj bijedi. Za mladića bi bilo bolje da ga je bogataš pretukao, jer tada ne bi bio otišao na put. Vidiš, on je sada mrtav, poginuo je prije nekoliko minuta u brodolomu. Ti ovo sve nisi znao, ALI JA JESAM. To je razlog zašto Ja šutim". To rekavši, Gospodin ponovno zašuti.

Slika

Mi se često pitamo: Zašto Bog ne odgovara na naše molitve... Zašto Bog šuti?
Mnogi od nas bi željeli da nam On odgovara u skladu s našim željama i maštanjima ... ali Božji put je drukčiji. On poznaje prošlost, sadašnjost i budućnost (Heb 13: 8). Bog nam odgovara i u tišini... mi moramo biti spremni da Ga slušamo i čekamo Njegov odgovor.

"Jer misli vaše nisu moje misli, i puti moji nisu vaši puti, riječ je Jahvina. Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli." (Iz 55: 8-9)

"Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam- riječ je Jahvina- naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu." (Jr 29: 11)

Čovjek bi trebao razumjeti značenje božanske tišine i predati se Gospodnjim putevima i moliti sa psalmistom,

"Ljubim te, Gospodine, kreposti moja! Gospodine, hridino moja, utvrdo moja, spase moj; Bože moj, pećino moja kojoj se utječem, štite moj, snago spasenja moga, tvrđavo moja!" (Ps 18: 1-2)

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 243 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]