Pia napisao:
Rora napisao:
Pia napisao:
Ako sam ja dobro ovo shvatila, vi ste ovdje definirali "prave muskarce i zene" kao one koji nemaju odnose prije braka? Slijedom toga, oni koji su imali/imaju odnose su "krivi" ili "nepravi"? Cist da znam...
Ne, ja to nisam nigdje napisala nego pitam se ono što sam gore napisala.
Za mene osobno bi pravi muškarac bio onaj kojeg ne bi bilo strah mene pozvati na kavu ili sok, pa onda održati neki razgovor na razini i ne pobjeći kada mu kažem gdje stojim sa vjerom i mojim uvjerenjima.
Onaj koji bi se mogao nositi sa mnom recimo tako
Što se tiče neimanja predbračnih odnosa to bi trebalo biti pod normalno kod katolika, a ne da bude izuzetak...
Pa, da budem iskrena, ne mogu vjerovati da diskutirano o "pravim" zenama i muskarcima...misljenja sam da je svaki muskarac pravi i da je svaka zena prava, bez daljnjeg definiranja. Ono sto mene cini "pravom" zenom je nesto sasvim drugacije od onoga sto tebe cini "pravom" zenom. Svatko je "pravi" na svoj nacin - tema je, na svojevrstan nacin, oblik diskriminacije i stavljanja ljudi u kalupe. Ako si to, to i to, onda si "pravi/a", ako ti nedostaje samo jedno "to", onda nisi "pravi/a".
Ja sam ja, sa svim svojim manama i vrlinama, i ja sam "prava" - i to vrijedi za svaku osobu!
Naravno da je svaki muškarac "pravi"(na neki svoj način) i da je svaka žena "prava"(na neki svoj način), ovdje se raspravlja baš o tim načinima koji nekoga čine "pravim" (što god to značilo). Ovo je rasprava na katoličkom forumu i samim tim se podrazumjeva da tema o "PRAVIM" (što god to značilo) se odnosi na katoličko pučanstvo koji žive svoju vjeru. Recimo ono što je meni normalno nekome drugome nije i obrnuto. Na primjer moji stavovi većini mojih kolega nisu normalni i samim tim ja njima ne spadam u tu kategoriju "normalnih". To treba poštovat, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ne stavljaju se ljudi u kalupe ali netko tko živi vjeru i tko ne živi nemaju iste vrijednosti u životu, o tome se radi.
Ovdje se samo htjelo reći kako i među "praktičnim vjernicima" neke osnovne stvari se ne podudaraju.
Nisam mišljenja da te "PRAVIM" čini to, to i to a ako ti nešto od toga nedostaje nisi "PRAVI/A". "Pravi/a" ima 100 mana kao i svaka osoba koja ima mane, nema osoba bez mane, nije o tome riječ, ovdje se samo htjelo naglasiti kako među pučanstvom
koji živi svoju vjeru tolika je razlika između nečega što netko smatra "normalnim" i nečega što netko drugi smatra "normalnim".
johnny 5 napisao:
novi1 napisao:
Spolnost je divna kad znas kako postupat s njom(po nauku katolicke Crkve);u protivnom postaje zlo koje nas sve vise razara....ako ustrajemo u bludnosti,tonemo sve vise,padamo sve dublje u blato;nemoguce se zaustaviti i zivotariti s tim grijehom.Dobro ocrtava svaki grijeh(posebno bludnost),usporedba s ribom i udicom.....mamac zvuci slasan i riba zagrize a nakon toga joj udica trga i vadi utrobu-to je prava slika ovog zla.
Ali,s druge strane,kad upoznamo i prihvatimo spolnost onako kako je Bog zamislio,ovo postaje pravi uzitak ziviti,tolike milosti dobivamo ako zivimo cisti...razvijamo svoje talente,kreativni smo,lakse prihvacamo bliznje,lakse oprastamo,molitva nam je jaca i jos mnogo toga.....Normalno da su napasti svakidasnje i da je uvik iznova tesko ovo ziviti ali da je moguce,jest
Manje tv-a,izbjegavanje gresnih situacija i ide to,ako svim srcem ceznemo i trazimo pomoc Duha Svetoga,ide to
Djavolska laz je da se to nemoze i da nema nas koji smo se odlucili na cistocu....ima nas i muskih i zenskih
Takve, potencijalne bracne partnere, moramo traziti i ne pristajati na kompromise,tu ih nemoze bit

Znači svi oni parovi koji su živjeli skupa prije braka su tonuli sve više i više, očekivao bi po tom opisu da su maltene narkomani koji se pikaju svaki dan i ne mogu obavljat svoj posao, ili skaču doslovno s jedne osobe na drugu. No šta s ljudima koji žive skupa zajedno, pa se vjenčaju, imaju djecu, odgajaju djecu, po čem se vidi da su to oni totalno potonuli u zlu? Ili šta znači ljudi koji spavaju skupa prije brak nisu kreativni, dakle svi umjetnici žive čedno, hm.

A velika većina je takvih, zato je i tema otvorena gdje se kuka di su ti "pravi muškarci" i neke žene.
Što s takvim ljudima, "koji žive skupa zajedno, pa se vjenčaju, imaju djecu, odgajaju djecu, po čem se vidi da su to oni totalno potonuli u zlu" - NIŠTA , ne priča se ovdje o njima, tko je rekao da su totalno potonuli u zlu, naprotiv, baš ih ima dosta što imaju "lijep" ovozemaljski život. Puno je teže živjet svoju vjeru, slijedit Krista.
I tko kaže da kreativnost ima veze s spavanjem prije braka

???
Kakvih je velika većina, ovih "tradicionalnih" katolika koji su katolici samo na papiru, da jest slažem se, velika je većina njih
nažalost. Al lakše je tako, jer slijedit Krista i poštovat njegove zapovijedi je puno teži put, zahtjeva žrtvu i odricanje...