www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 02 svi 2025 08:38

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 162 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 12 vel 2014 21:04 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 9 zahvala
Kad se dođe na kazališnu predstavu pravila nalažu da se isključe mobiteli, tj. nepristojno je da zvon mobitela razbije iluziju koja se stvara u predstavi. Tako bih rekao (govoreći sada o sebi) da je nepristojni doći na ovakav forum i čitateljstvu podastirati tekstove koji kvare uvjerenja o kojima Fran pita. Htio sam to izbjeći, ali bi Fran zaključio da od nečega bježim pa nerado moram napisati sljedeće tri osnove za odgovor na njegovo pitanje:

1. Tumačenje veza među pojavama. Statistika kao znanost već je odavno omogućila zaključke za koje pitaš: da li djeluje gospodar naši sudbina i koliko je smisleno naše svakodnevno ponašanje u tom smislu? Statistička mogućnost utvrđivanja veze među pojavama nudi nam racionalni odgovor da funkcija gospodara, ona koju sam spomenuo – u najmanju ruku nije vidljiva ni prepoznata. Ne djeluje. Tako dakle nema nikakve signifikantne statističke veze između ponašanja vjernika i realnih događaja koji bi bili odgovor na to ponašanje (manje zla, manje problema, manje bolesti…) Sveti Vlaho ne čuva Dubrovnik ništa više nego da ga se tamo i ne spominje (ratovi, potresi, požari ... boleštine…). U ratovima i prirodnim kataklizmama stradavaju nevini, dobri i djeca jednako kao i zli, opaki i krivi. Gospodar naših sudbina ne djeluje na način da se to može percipirati na razini koja bi bila viša od placebo efekta. Da su stvari takve vjernici su odavno naučili te oni niti ne očekuju da ova veza između ponašanja i pojava djeluje, dapače potpuno je nevažno da li djeluje – ponašanje dakle nije vođeno racionalnim.
2. U nedostatku čvrstih odgovora traži se vjerojatni odgovor. U tom smislu biramo između varijante (a) da postoji i djeluje gospodar naših sudbina kojega eto ne možemo neovisno potvrditi i varijante (b) da se gospodar kao takav ne bavi nama ali ga je mali i bespomoćni čovjek u svojoj nevolji trebao zamisliti i prizvati. – Uvjerljivije djeluje varijanta pod (b).
3. Odgovaramo na pitanje po scenariju „što-ako“. Kada bi racionalni um odgovarao na pitanje: zašto bi se gospodar koji je zainteresiran za naše sudbine, jako zainteresiran da mi prođemo dobro – čak toliko jako da je prihvatio umrijeti za nas – zašto bi se takav htio s nama igrati skrivača, a ne pristupiti otvorena lica – odgovor bi bio, nije uvjerljivo da tako postupi. Umrijeti za neku svrhu, a istodobno blokirati uspjeh svoje namjere skrivanjem bazičnih činjenica, nije scenarij u kojega bi se povjerovalo.

Eto, u tome su odgovori na tvoje pitanje i glase: racionalni odgovor je negativan; iracionalno svatko će ga kreirati za sebe.

p.s. preporučio bih da dalje ne kopiraš cijeli moj tekst da bi odgovorio na njega; kvari se čitljivost.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 vel 2014 21:16 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 72 zahvala
why napisao:
Kad se dođe na kazališnu predstavu pravila nalažu da se isključe mobiteli, tj. nepristojno je da zvon mobitela razbije iluziju koja se stvara u predstavi. Tako bih rekao (govoreći sada o sebi) da je nepristojni doći na ovakav forum i čitateljstvu podastirati tekstove koji kvare uvjerenja o kojima Fran pita. Htio sam to izbjeći, ali bi Fran zaključio da od nečega bježim pa nerado moram napisati sljedeće tri osnove za odgovor na njegovo pitanje:

1. Tumačenje veza među pojavama. Statistika kao znanost već je odavno omogućila zaključke za koje pitaš: da li djeluje gospodar naši sudbina i koliko je smisleno naše svakodnevno ponašanje u tom smislu? Statistička mogućnost utvrđivanja veze među pojavama nudi nam racionalni odgovor da funkcija gospodara, ona koju sam spomenuo – u najmanju ruku nije vidljiva ni prepoznata. Ne djeluje. Tako dakle nema nikakve signifikantne statističke veze između ponašanja vjernika i realnih događaja koji bi bili odgovor na to ponašanje (manje zla, manje problema, manje bolesti…) Sveti Vlaho ne čuva Dubrovnik ništa više nego da ga se tamo i ne spominje (ratovi, potresi, požari ... boleštine…). U ratovima i prirodnim kataklizmama stradavaju nevini, dobri i djeca jednako kao i zli, opaki i krivi. Gospodar naših sudbina ne djeluje na način da se to može percipirati na razini koja bi bila viša od placebo efekta. Da su stvari takve vjernici su odavno naučili te oni niti ne očekuju da ova veza između ponašanja i pojava djeluje, dapače potpuno je nevažno da li djeluje – ponašanje dakle nije vođeno racionalnim.
2. U nedostatku čvrstih odgovora traži se vjerojatni odgovor. U tom smislu biramo između varijante (a) da postoji i djeluje gospodar naših sudbina kojega eto ne možemo neovisno potvrditi i varijante (b) da se gospodar kao takav ne bavi nama ali ga je mali i bespomoćni čovjek u svojoj nevolji trebao zamisliti i prizvati. – Uvjerljivije djeluje varijanta pod (b).
3. Odgovaramo na pitanje po scenariju „što-ako“. Kada bi racionalni um odgovarao na pitanje: zašto bi se gospodar koji je zainteresiran za naše sudbine, jako zainteresiran da mi prođemo dobro – čak toliko jako da je prihvatio umrijeti za nas – zašto bi se takav htio s nama igrati skrivača, a ne pristupiti otvorena lica – odgovor bi bio, nije uvjerljivo da tako postupi. Umrijeti za neku svrhu, a istodobno blokirati uspjeh svoje namjere skrivanjem bazičnih činjenica, nije scenarij u kojega bi se povjerovalo.

Eto, u tome su odgovori na tvoje pitanje i glase: racionalni odgovor je negativan; iracionalno svatko će ga kreirati za sebe.

Dobro, ovde je trla baba lan. Možda san i ja kriv jer nisan postavio jasno pitanje. Mislio san pitati: jel matafizika uopće moguća? Na to san mislio kad san napisao jel spoznaja moguća.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 vel 2014 21:37 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
why napisao:
Kako je isprazno pisati i čitati tone papira ispisanih na jednoj temi, a da se u zaključcima ne makne dalje od početka. Tipično takva tema gdje se diskutanti na kraju ne pomaknu sa samog početka je ovo imaginarno pitanje o postojanju Boga/boga.
Kada bi ljudi bili bar malo pošteni u diskusiji najprije bi htjeli definirati pojmove o kojima se raspravlja. Pa bi prije pitanja da li postoji Bog/bog išlo se pitati što je to o čemu pričamo, to što se opisuje nepoznatim pojmom Bog ili bog.
Pa bi onda odmah odbacili bar polovicu cijele rasprave jer bi shvatili da nikoga osobito ne zanima postojanje/nepostojanje toga nekoga (Bog) ili nečega (bog) ako je to pojam neodređenog imaginarnog bića. Također da malo koga zanima čak i to da li postoji Bog/bog koji je kreator i početak svega. A da jedino što bi ljude praktično zanimalo znati da li postoji taj netko ili Netko tko upravlja kao gospodar našim životima i našim sudbinama.
E, prijatelji, ali ako je to pitanje tada skup mogućih teza o postojanju toga nečega ili nekoga nije više ovo što uobičajen čitamo:
- da je svijet tako složen pa je logično da ga je netko uman dizajnirao,
- da sve ima svoj početak pa i na početku nije ništavilo nego je morao biti netko razuman
- da sve ima svoj uzrok pa tako ne može biti svijeta bez generalnog uzroka...
- …
- itd, itd,
sva ta rasprava na podlozi irelevantnog sadržaja bi otpala. Jer ništa od navedenoga kad bi i znali da takvo što postoji - još ništa ne bi govorilo o tome da je to što postoji ujedno gospodar koji zainteresiran i ovlašten nad mojom/tvojim/našom sudbinom. Pa ako već imate volje uhvatit se neke teme o postojanju gospodara koji upravlja našim životima onda pričajte o atributima koji opravdavaju da gospodar kao takav - postoji i da taj propisuje naše živote. Ajde bar će te skratiti područje suvišne rasprave.

"Kako je isprazno čitati i pisati..." - što onda čitaš ove "tone papira"? Brine te ispraznost naših života pa se žrtvuješ?

"imaginarno pitanje..." - možda sam neuka, ali objasni kako pitanje može biti imaginarno?
Pitanje o postojanju Boga nije pitanje koji se bavimo samo mi, forumaši koji pišemo isprazne tekstove, nego su se stoljećima bavili i bave se, znanstvenici, filozofi i svjetski mislioci. To pitanje nikada neće biti "imaginarno" i "irelevantno".

"nikoga osobito ne zanima postojanje/nepostojanje toga nekoga (Bog) ili nečega (bog)" - puno si daješ za pravo da tumačiš tako sigurno to što koga ovdje zanima?! Može li se znati, odakle tebi takove "spoznaje"?

"imaginarno biće" - opet taj izraz...Otac je sve samo ne imaginaran!

"kad bi i znali da takvo što postoji" - kome je dano da zna, zna.

"suvišne rasprave" - a što ti provodiš vrijeme na ovoj "suvišnoj raspravi"? Uvjeravaš sam sebe da Bog ne postoji, da ne upravlja tvojim životom i da si ateist?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 vel 2014 21:41 
Odsutan

why napisao:

p.s. preporučio bih da dalje ne kopiraš cijeli moj tekst da bi odgovorio na njega; kvari se čitljivost.

Ovo je takva hrpetina...besmislica...oprosti, ali je.
Nemaš pojma što govoriš, ukratko.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 vel 2014 22:00 
Odsutan

Boudicca napisao:

Lol. Slika

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 vel 2014 22:03 
Odsutan

Fran26 napisao:
Boudicca napisao:

Lol. Slika

Pa čuj ovo: " Statistika kao znanost već je odavno omogućila zaključke za koje pitaš: da li djeluje gospodar naši sudbina i koliko je smisleno naše svakodnevno ponašanje u tom smislu?"

Statistika? Odavno omogućila....? :roll:
LOL :a1490:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 vel 2014 22:08 
Odsutan

Boudicca napisao:
Pa čuj ovo: " Statistika kao znanost već je odavno omogućila zaključke za koje pitaš: da li djeluje gospodar naši sudbina i koliko je smisleno naše svakodnevno ponašanje u tom smislu?"

Brutala. Slika Čekaj samo da ga navučem na prostranstva filozofije, onda je gotov. Kad ga dobijem na prostranstva filozofije, tu je priči kraj.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 vel 2014 22:12 
Odsutan

Fran26 napisao:
Boudicca napisao:

Brutala. Slika Čekaj samo da ga navučem na prostranstva filozofije, onda je gotov. Kad ga dobijem na prostranstva filozofije, tu je priči kraj.

Ccc...ti stvarno misliš da ti nema ravna u raspravi? ccc 8)
Ajde, čekamo....kraj priče. Baš me zanima....ja nisam tako spretna s riječima, čak štoviše - često nespretna!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 vel 2014 22:22 
Odsutan

Boudicca napisao:

Kako san već napisao u nekoliko navrata: dosad san naletio na samo dva forumaša koji su pametniji od mene (Jobica i Svirac), a sreo san ih stotine. Iskreno, čisto sumnjam da je ovaj Why taj treći koji je pametniji od mene. Slika

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 vel 2014 22:31 
Odsutan

Fran26 napisao:
Boudicca napisao:

Kako san već napisao u nekoliko navrata: dosad san naletio na samo dva forumaša koji su pametniji od mene (Jobica i Svirac), a sreo san ih stotine. Iskreno, čisto sumnjam da je ovaj Why taj treći koji je pametniji od mene. Slika

Pametniji od tebe?? Ooooo....zanimljivo. 8)
Ali opet, po mom skromnom mišljenju, elokventnost i vještina rasprave ipak nisu mjerilo inteligencije.
Ma neka, samo ti rasturaj i dalje....
A gdje su ti, pametniji od tebe? Nema ih ovdje baš.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 162 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]