www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 13 pro 2018 00:20

Vrijeme na UTC [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Sv.Ivan Bosco
PostPostano: 21 sij 2007 01:06 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pridružen: 04 ožu 2006 14:31
Postovi: 47
Lokacija: Slav.Brod
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
DON BOSCO
Za svako ljudsko biće velika je sreća ako u životu u pravi trenutak susretne pravog čovjeka. Mnogo Te ljudi susreće i mimoilazi, a malo Te tko pogleda, pogotovo ako nešto tražiš. Nitko Te ne poziva kao Krist: "Dođi i idi za mnom!" Govorim Ti o čovjeku koji je zaustavio tisuće mladih, zadržao se s njima, pozvao ih Kristovim riječima, oduševio ih za Nj i učinio ih sretnima. Zvao se Ivan Bosco (Bosko), a svi su ga od milja zvali "don Bosco".

ŽIVOTOPIS SV. IVANA BOSCA
Rodio se 16. kolovoza 1815. u selu Becchi kod Castelnuovo d'Asti (danas Castelnuovo don Bosco, sjeverna Italija). Roditelji su mu bili siromašni zemljoradnici. Kad je imao dvije godine, umro mu je otac. Njegova mati Margarita odgojila ga je uz velike napore, ali s ljubavlju. Učeći kako se obrađuje zemlja, Ivan je od nje naučio promatrati Božju veličinu u zvjezdanom nebu, u bogatstvu plodova i u tuči koja je znala uništiti vinograde.

Jedan tajanstveni san u devetoj godini naznačio je njegov životni put. Godine koje su slijedile nosile su pečat toga sna. Majka i sin naslućivali su novi put. Margarita je podnijela velike žrtve u učinila sve što je mogla da joj sin postane svećenik.


Imao je 26 godina kad je 1841., kao istom zaređeni svećenik, došao u Torino. Njegov duhovni vođa svećenik Josip Cafasso, dao mu je ovaj savjet: "Pođi gradom i dobro promatraj život!" Tada je vidio svu ljudsku bijedu. U predgrađima je sve kuhalo od nezadovoljstva. Život u barakama radničkih četvrti bio je očajan. Mladi su lutali ulicama besposleni, izgubljeni i spremni na svako zlo.

Najviše ga se dojmio susret s maloljetnim delikventima u zatvoru. Tada je odlučio: "Moram na svaki način spriječiti ovu tragediju mladih!" Mnogi su svećenici čekali mlade doseljenike da dođu u crkvu i u sakristiju na uobičajeni vjeronauk, ali to je bilo vrijeme novih putova, vrijeme pokretnog apostolata po ulicama, trgovima, gostionicama i uredima. Neki su i to pokušali. Don Bosco je bio jedan od njih.

Na blagdan Bezgrešne, 8. prosinca 1841., približio se mladom doseljeniku, dječaku Bartolomeu Garelliju iz Astija. Tri dana kasnije imao je devet takvih sirotana a poslije tri mjeseca broj se povećao na dvadeset i pet. U ljeto 1842. bilo ih je osamdeset. Tako nastaje oratorij.

Ali neki od ovih dječaka ne znaju kamo bi pošli spavati, osim u javna gradska prenoćišta. Problem kako u potpunosti udomiti dječake-beskućnike postaje za don Bosca temeljni problem. Njegova prvotna dobrotvorka nije nikakva barunica nego njegova majka. Margarita, siromašna nepismena seljanka, u svojoj 59. godini napušta svoju kuću na selu i dolazi u Torino da kuha i pere za don Boscove štićenike.

Među dječacima kojima je don Bosco bio otac i učitelj našlo se i onih koji su ga željeli nasljedovati. Tako je nastala Salezijanska družba - Družba svetog Franje Saleškog. U jesen 1853. zabrujale su u Valdoccu prve radionice. Don Bosco je bio prvi majstor.

20. siječnja 1854. službeno je potvrđena Salezijanska družba. 30. srpnja 1860. prvi "don Boscov dobrovoljac" Mihael Rua postao je svećenik. Na kraju svog života don Bosco će moći reći da je gotovo 3000 svećenika izašlo iz redova njegovih dječaka.

U ožujku 1864. položen je kamen-temeljac za baziliku Marije Pomoćnice u Valdoccu. Osam godina kasnije don Bosco je započeo još jedno Gospino "svetište", Družbu kćeri Marije Pomoćnice.

Studeni 1875. Deset prvih salezijanaca otputovalo je za Južnu Ameriku. Iste su godine osnovani "Suradnici", treća grana salezijanske obitelji. Na samrti je don Bosco rekao svojim Suradnicima: "Bez vaše pomoći ne bih mogao ništa učiniti. Vaša je ljubav otrla mnoge suze i spasila brojne duše."

Najveće djelo koje je don Bosco ostavio Crkvi jest njegov "preventivni sustav" u odgoju djece. Kad bi ga zapitali za tajnu uspješne "prisutnosti među dječacima", koja je velike zavode pretvarala u "obitelji" gdje se svi vole, odgovarao je s tri riječi:razum, vjera, ljubaznost. Kad nema prijetnji, nego se urazumljuje odgajanika, kad je Bog "domaćin kuće", kad nema straha jer vlada ljubav, onda je to prava obitelj.

Don Bosco je umro u zoru 31. siječnja 1888. Salezijancima koji su bdjeli uz njegov krevet šaptao je posljednjim snagama: "Volite se kao braća. Činite dobro svima, zlo nikome... Recite mojim dečkima da ih sve čekam u nebu."

SALEZIJANSKI STIL
Salezijanski stil rada s mladima jest stil koji prožima salezijanski duh. Taj stil izriče se riječima: "evangelizirati odgajajući, odgajati evangelizirajući". Polazište jednog takvog rada jest snažna svijest da je salezijansko poslanje dio poslanja Crkve. Stoga je središte i sinteza salezijanskog duha pastoralna ljubav.

PREVENTIVNI SUSTAV - tipično salezijanski sustav rada
Izraz "preventivni" treba uzeti ne toliko u strogo lingvističkom značenju koliko u bogatstvu tipičnih oznaka Svećeva odgojnog umijeća. Treba prije svega naglasiti volju za predusretanjem nastanka negativnih iskustava koja bi mogla izložiti pogibelji snage mladića ili ga obvezati na duge i mučne napore oko ispravljanja. Ali u izrazu su sadržane također, življene posebnom snagom, duboke intuicije, precizna opredjeljenja i metodološki kriteriji kao: umijeće odgajanja u pozitivnom predlažući dobro u prikladnim i zanimljivim iskustvima, privlačnim zbog njihove plemenitosti i ljepote; umijeće koje čini da mladi rastu "iznutra" naglašavajući unutarnju slobodu, boreći se protiv izvanjskih uvjetovanja i formalizama; umijeće zadobiti srce mladih da bi ih se s radošću i zadovoljstvom oduševilo za dobro ispravljajući zastranjenja i pripremajući ih za budućnost solidnim odgojem karaktera.

PREVENTIVNI SUSTAV
Na početku salezijanskog rada s mladima stoji trajno raspoloženje "biti s mladima", posvetiti njima svoje vrijeme, snage, darove... Sv. Ivan Bosco to je izrekao slijedećom rečenicom: "Ovdje s vama osjećam se dobro" i "Za vas živim, za vas studiram, za vas radim, za vas sam spreman i život svoj dati".

Cilj salezijanskog odgojnog rada jest: cjeloviti odgoj mladih. To znači - pomoći mladima da postanu pošteni građani i dobri kršćani.

Od ogromne važnosti u radu s mladima jest način na koji im se pristupa, sustav koji se koristi. Za salezijance to je preventivni sustav. On se temelji na razumu, vjeri i ljubaznosti. Ovaj sustav ne temelji svoj pristup odgoju na represivnom kažnjavanju već na prisutnosti među odgajanicima. Osobita prednost ovog sustava jest da promiče cjelovito promaknuće odgajanika.

Ova poruka, naravno, pretpostavlja u odgajatelju uvjerenje da u svakom mladom čovjeku, koliko god on bio na rubu ili stranputici, postoje snage dobra koje, ako su prikladno potaknute, mogu odlučivati o izboru vjere i poštenja. U središtu don Boscove vizije stoji "pastoralna ljubav" koja "je velikodušna, dobrostiva... sve pokriva, svemu se nada, sve podnosi". ...Ta ljubav uočava i hrani snage koje Svetac sažima u tročlani već slavni obrazac: "Razum, vjera, ljubaznost".


RAZUM
Izraz "razum" naglašava, prema autentičnom nazoru kršćanskog humanizma, vrijednost osobe, svijesti, ljudske naravi, kulture, svijeta rada, društvenog života, odnosno onog širokog kruga vrednota koji je nužna baština čovjeka u njegovom obiteljskom, civilnom i političkom životu. Znakovito je ustanoviti da je već prije sto godina don Bosco pridavao veliku važnost ljudskim vidovima i povijesnoj uvjetovanosti subjekta: njegovoj slobodi, njegovoj pripremi za život i za zanimanje, za preuzimanje građanske odgovornosti u ozračju radosti i velikodušnog zalaganja za bližnjega. On je izražavao ove ciljeve snažnim i jednostavnim riječima kao "radost", "učenje", "pobožnost", "mudrost", "rad", "čovječnost". Njegov odgojni ideal obilježen je umjerenošću i realizmom. U njegovom pedagoškom predlošku postoji veoma uspjelo jedinstvo između trajnosti bitnoga i prolaznosti povijesnog, između tradicionalnog i novog. Svetac predlaže mladima jednostavan, a istodobno zahtjevan program sažet u sretni i privlačni obrazac: pošten građanin, jer je dobar kršćanin.

VJERA
Drugi izraz "vjera" označava da je don Boscova pedagogija bitno transcendentna, ukoliko je zadnji odgojni cilj koji on stavlja preda se odgoj vjernika. Za njega odgojen i zreo čovjek jest građanin vjernik koji u središte svog života stavlja ideal novog čovjeka proglašenog po Isusu Kristu i koji je odvažni svjedok vlastitih religioznih uvjerenja. Nije riječ - kako se vidi - o nekoj spekulativnoj i apstraktnoj religiji, nego o živoj vjeri, ukorijenjenoj u stvarnost, satkanoj od prisutnosti i zajedništva, osluškivanja i poučljivosti milosti. Kao što je on volio reći, "stupovi odgojne zgrade" jesu euharistija, pomirenje, pobožnost prema Mariji, ljubav prema Crkvi i njezinim pastirima. Njegov odgoj je hod molitve, liturgije, sakramentalnog života, duhovnog vodstva: za neke odgovor na poziv posebnog posvećenja, za sve perspektiva i postizanje svetosti. Don Bosco je revni svećenik koji uvijek usklađuje s objavljenim temeljem sve ono što prima, živi i daruje. Ovaj vid religiozne transcendencije, kamen temeljac don Boscove pedagoške metode, ne samo da je primjenjiv na sve kulture nego se uspješno može primijeniti i na nekršćanske religije.

LJUBAZNOST
Konačno, s metodološkog gledišta, "ljubaznost". Riječ je o svagdanjem stavu koji nije jednostavna ljudska ljubav niti samo nadnaravna ljubav. Ona izražava složenu stvarnost, a uključuje raspoloživost, zdrave kriterije i prikladna ponašanja. Ljubaznost se izražava putem zalaganja odgojitelja kao osobe potpuno predane dobru odgajanika, prisutne među njima, spremne prihvatiti žrtve i napore da bi ispunila svoje poslanje. Sve to zahtijeva istinsku predanost mladima, duboku simpatiju i sposobnost za dijalog. Tipična je i veoma izražajna izreka: "Ovdje s vama dobro se osjećam: doista, moj je život biti s vama." Sretnom intuicijom izražava : ono što je važno jest da "mladići ne samo budu ljubljeni nego da oni sami upoznaju da su ljubljeni".ZAKLJUČAK
Pravi odgojitelj dakle sudjeluje u životu mladih, zanima se za njihove probleme, nastoji voditi računa o tome kako oni vide stvari, sudjeluje u njihovim sportskim i kulturnim aktivnostima, u njihovima razgovorima; kao prijatelj zreo i odgovoran programira načine i ciljeve dobra, spreman je intervenirati da razjasni probleme, označi kriterije, ispravlja razboritošću i ljubaznom čvrstoćom prijekorne prosudbe i ponašanja. U ovom ozračju "pedagoške prisutnosti" odgojitelja se ne gleda kao "poglavara", nego "oca, brata i prijatelja"." (Ivan Pavao II, Otac i učitelj mladeži, str. 13-16)


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 sij 2007 01:08 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pridružen: 04 ožu 2006 14:31
Postovi: 47
Lokacija: Slav.Brod
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Don Boscove misli:

AMBICIJE Ljudske hvale ne vrijede ništa osim da u vama probude ambicije i oholost.
ANĐEO ČUVAR U napasti zazovi svoga anđela čuvara. On ima jaču želju da ti pomogne nego što ti želiš da to učini.
BESPOSLENOST Besposlenost je najveći neprijatelj protiv kojeg se stalno moraš boriti.
BLAGDANI Na svečanostima ovoga svijeta uvijek moramo prolivati i suze.
BLAGOST Tvoj govor neka je uvijek začinjen blagošću. Blagost u govoru, u djelovanju, u opominjanju osvaja sve i svakoga. BOG. Bog je dobri Otac, pouzdajmo se u njega.
BOGATSTVO Bogatstvo nosi u sebi trnje za onoga tko ga želi steći, očuvati ga i posjedovati.
CRKVA Svaki je napor malen kad se radi o Crkvi i o Papi.
ČEDNOST Nerad i čednost ne mogu živjeti zajedno. Stoga izbjegavaj nerad pa ćeš pobijediti i iskušenja protiv čednosti.
ČISTOĆA To je najdivnija i ujedno najosjetljivija krepost među svima ostalima. Budite oprezni na prve trenutke napasti. Kako sačuvati čistoću? Sveti Filip Neri savjetovao je obično pet sredstava: kloniti se lošeg društva, izbjegavati nerad, ne previše hraniti tijelo, moliti se i često pristupati sakramentima.
DJECA Prva je sreća djeteta kad osjeti da ga drugi voli. Osjećaj zahvalnosti kod djece predokus je sretne budućnosti. Djeca su Božja radost.
DJELA Samo su dobra djela pravo bogatstvo koje nam pripravlja mjesto gore na nebu.
DOBRO Da bi učinio dobro, čovjeku je potrebna odvažnost da podnese svaku žrtvu; nikad drugoga siliti na žrtvu, uvijek treba da smo ljubazni. Činite svakome dobro, a zlo nikome. Na kraju života sabiru se plodovi dobrih djela.
DRUGOVI (LOŠI) Više se klonite loših drugova negoli ujeda otrovne zmije.
DUHOVNE VJEŽBE Duhovne vježbe nisu drugo nego niz pouka i razmatranja kojima je svrha da pokrenu čovjeka na prijateljstvo s Bogom.
DVOLIČNOST Priznati se kršćaninom, a ne raditi kao kršćanin velika je dvoličnost.
EKONOMIJA Ekonomija - da! - ali i mnogo ljubavi!
FINANCIJE Siromasi neka budu vaši blagajnici i vaši bankari, a Gospa će biti jamac vaših investicija. Pohranite svoj novac u Gospinu banku i velik će biti vaš plod u vječnosti.
GLAZBA Dječja se glazba ne sluša ušima, već srcem.
GOVOR Svaka riječ treba da je prožeta ljubavlju.
IGRE Najljepša šetnja i najljepša igra koja bi me razonodila bila bi da dovedem deset tisuća mladih u raj.
ISKUSTVO Izvucimo pouku iz svega onoga što nam se dogodi.
ISKUŠENJE Trnje koje nas ubode dok živimo u ovom vremenu bit će svijeće za vječnost.
ISPOVIJED Ispovijedajte se svakih osam dana pa makar ne imali ništa teško na savjesti. Ispovijed je najugodniji čin poniznosti pred Gospodinom.
JAKOST Budimo uvjereni u svoju vjeru i u svoje osobno uvjerenje i ništa nas na svijetu neće smesti.
KATEKIZAM Moj je užitak tumačiti djeci katekizam, zadržati se među njima, razgovarati s njima. Zabavu cijenim samo kao sredstvo da se mladi predobiju za katekizam.
KAZNE Mladi lako zaboravljaju kazne roditelja, ali prilično teško kazne odgojitelja. Kod omladine kazna je ono što se primijeni kao kazna.
KNJIGE Nijedan otrov nije tako koban za mlade kao loše knjige. Loša je knjiga poput raka koji razara organizam mladog čovjeka.
KRAĐA Tuđe stvari moramo gledati kao na razbuktalu vatru. Tko ne dijeli suvišak, krade Gospodinu.
KRITIKA Ravnodušan sam na pohvale i na pokude: jer kad me hvale, govore što bih trebao da budem; a kad me kude, govore ono što jesam.
KRIŽ Svi treba da kao Isus nosimo križ. Naši su križevi patnje što ih susrećemo u životu.
LIJENOST Tko je lijen u životu, plakat će na samrti za izgubljenim vremenom.
LIJENČINA Raj nije stvoren za lijenčine.
LJUBAV Nije potrebno samo ljubiti mlade, već je nužno da oni i osjete da ih ljubimo. Ljubav uvijek trijumfira. Gdje vlada ljubav, vlada sreća. Gospodin nas je dao na svijet za druge.
LJUBAV BOŽJA Svi ne mogu postiti niti poduzimati duga putovanja na slavu Božju; ne mogu svi davati obilnu milostinu, ali svi mogu ljubiti Boga. Dovoljno je voljeti ga.
LJUBAV PREMA SAMOME SEBI Da bi vaša riječ imala utjecaja i postigla željeni učinak, potrebno je da u svakoj zgodi umanjujete svoje "ja".
MALE STVARI Želimo li napredovati mnogo u svetosti i doći u raj? Budimo onda vjerni također i u malim stvarima.
MAŠTA Gotovanski je razmišljati o nepotrebnim stvarima.
MILOST BOŽJA Najveće je blago milost Božja.
MILOSTINJA Milostinja je dužnost ljubavi. Živjeh među siromasima, ali sam također imao prilike da posjećujem bogate. Općenito uzevši, ustanovio sam da se daje malo milostinje i da mnoga gospoda slabo koriste svoje bogatstvo.
MIR Tko nije u miru s Bogom, nije ni sam sa sobom, a niti je u miru s drugima.
MIRNOĆA Nemoj se uznemirivati, Bog je uz nas. Strpljivost i molitva.
MOLITVA Kad molite, iz dva zrna koja sijete narast će četiri klasa. Tko, moli sličan je čovjeku koji ide kralju.
MRTVENJE Tko ne želi trpjeti s Kristom na zemlji, neće biti s njime ni proslavljen u nebu.
NAGRADA Naša je nagrada na nebu i samo nju moramo iščekivati. Svijet je prevarant, samo je Bog pravedan nagraditelj.
NAPOR Čovjek je rođen da radi i samo onome tko radi iz ljubavi i marljivo napor je lagan.
NAVIKA Izbjegavajte svaku lošu naviku. Moramo se naviknuti da radimo samo dobro i ništa drugo. Naše je tijelo nezasitno: što mu više dajemo, to više od nas traži; što mu manje dajemo, manje od nas i traži.
NEPOSLUŠNOST Neposlušnost je korijen svih zala.
NEPOŠTENJE Ako znaš samo to da je netko ohol, dosta ti je da znaš i da je nepošten.
NEPOSTOJANI Došao sam do zaključka da nepostojani, koji lako mijenjaju odluke bez opravdanih razloga, slabo uspijevaju u svemu.
NEUMJERENOST Neumjerenost skraćuje život sladokuscima. Tko ne zna biti umjeren, nije čovjek. I proždrljivost je majka tisuću mana.
NEVINI Nevinost je kao ljiljan među trnjem koji Bog ubire u svojem vrtu da ga stavi za ukras na svoje srce.
NOVAC Novcem se sve postiže: samo se smrt ne može njime isplatiti.
NEPRIJATELJ Tri su čovjekova neprijatelja: smrt (koja ga iznenadi), vrijeme (koje mu izmiče), sotona (koji razapinje svoje zamke).
OBITELJ Kad neko dijete ostavi svoje roditelje i slijedi Božji poziv, Isus Krist zauzima njegovo mjesto u obitelji.
ODGOJ Samo je vjera kadra započeti i dovršiti veliko djelo istinskog odgoja. Prva je metoda dobrog odgoja dobro se ispovijedati i primati euharistiju. Vjera i razum dva su pokretača mojeg cjelokupnog odgojnog sustava.
ODGOJITELJ Gledaj da te mladi zavole, pa će te onda rado slušati. U svakom mladiću, pa i u onom najnesretnijem ima jedna točka pristupačna dobru, i prva je dužnost odgojitelja da nađe tu točku, taj osjetljivi konop, uže srca, da ga po njemu pridobije.
ODGOJNI SUSTAV Moj odgojni sustav? Veoma je jednostavan: pustiti mladima potpuno na slobodu da rade ono što im se najviše sviđa. Zatim treba u njima otkriti klice njihovih dobrih sklonosti i gledati da se one razvijaju. Budući da svatko rado radi ono što zna da može postići, držim se toga načela. Zato moji pitomci rade ne samo iz dužnosti, već i iz ljubavi.
ODLUKE Održavanje odluka stvorenih u svetoj ispovijedi zadaje najviše zla sotoni i on se toga najviše boji.
ODRICANJE Poslije smrti želio bih da ne posjedujem ništa svoje osim odijela na sebi. Naše srce neka ne bude u stvorenim stvarima, neka se ne blati u prljavštini ove zemlje, već neka je uprto u nebo.
ODVAŽNOST Odvažnost zlih uzrok je strahu onih drugih. Budite odvažni i vidjet ćete da će im se krila polomiti.
OČI Oči su prozor po kojemu sotona uvodi grijeh u srce.
OPOMENA Da bi opomena donijela plod, nikad se ne smije davati pred drugima.
OPRAŠTANJE Oprostiti znači zaboraviti zauvijek. Ako želite kod svojih učenika mnogo postići, nemojte nikad pokazati da vas je netko uvrijedio.
OPTIMIZAM Sijmo i zatim postupajmo kao seljak koji strpljivo čeka vrijeme žetve. Dok beremo ruže, bodu nas; ali uz trnje uvijek su i ruže.
OSJEĆAJ Rekao bih da je to sve ono čime se osvajaju srca mladih i da se tako daruju Gospodinu.
PAKAO Velika je manjkavost suvremene pedagogije što u odgoju ne želi govoriti o posljednjim stvarima, napose o smrti i o paklu.
PAPA U stvarima vjere uvijek sam s Papom i s njime kanim ostati kao dobar katolik sve do smrti. Papina želja za mene je zapovijed.
PISAC Da bi pisao bez grešaka, čovjek mora uvijek imati u rukama dobar "Pravopis" i "Riječnik".
PLEMENITOST Boga se ne može pobijediti u pleminosti.
POBOŽNOST Pobožne su vježbe za nas konci po kojima dovlačimo milosti od Gospodina.
POLITIKA Moja je politika ona iz "Očenaša".
POMOĆNICA Da budemo dragi Mariji Pomoćnici, potrebno je da štujemo njezinog Sina. Navest ću vam neka sredstva za to. Da budemo dragi, potrebno je da češće pristupamo sakramentima, da što češće primamo svetu pričest, a ako je ne možemo primiti, učinimo duhovnu pričest; sudjelujemo pri svetoj misi, posjećujemo Presveti Sakramenat, činimo djela milosrđa u čast Isusu jer se Gospodinu sviđa da živimo u ljubavi. Marija Pomoćnica voli mlade, pa prema tome, voli i blagoslivlja one koji se brinu za njih.
POSJET EUHARISTIJI Hoćete li da vam Gospodin udijeli mnoge milosti? Često ga posjećujte. Hoćete li da vam udijeli malo? Posjećujte ga rijetko. Hoćete li da vas sotona napastuje? Posjećujte rijetko euharistijskog Spasitelja. Hoćete li da od vas bježi? Posjećujte često Isusa. Hoćete li da pobijedite sotonu? Nađite se češće kod Isusovih nogu. Hoćete li da vas sotona pobijedi? Nemojte posjećivati Isusa. Dragi moji! Posjet euharistijskom Spasitelju neophodno je potreban da se svlada sotona. Posjećujte, dakle, često Isusa i sotona vas naikad neće nadvladati.
PONIZNOST Ponizna i ljubezna čovjeka uvijek će voljeti svi: i Bog i ljudi.
POSLOVI Ako želimo da naši materijalni poslovi napreduju, pobrinimo se da u njima najprije tražimo Božje interese.
POSLUŠNOST Gospodin uvijek blagoslivlje one koji su poslušni njegovim zapovijedima. Budi poslušan i bit ćeš svet.
POST Ima post koji svi možete činiti: čuvajte svoje srce i svoja osjetila.
POUZDANJE U BOGA Onome tko ga ljubi, Bog daje da mu svaka stvar služi na dobro.
PRESVETA DJEVICA Dosta je da neki dječak uđe u salezijansku kuću pa ga Djevica uzme pod svoju posebnu zaštitu. U svakoj opasnosti utecite se Gospi i uvjeravam vas da ćete biti uslišani.
PRIČEST Česta pričest veliki je stup na kojem počiva jedan pol svijeta; pobožnost prema Gospi drugi je stup, na kojemu počiva drugi pol svijeta. Osnova sretnog života svakog mladića je sveta pričest.
PRIGODA Nemojmo nikad propustiti prigodu u kojoj nam Gospodin pruža mogućnost da činimo dobro.
PRIGOVARANJA Prigovaranje rashlađuje srce. Najgora je kuga prigovaranje.
PRIJATELJI Svi progonjeni najdraži su moji prijatelji.
PRIMJER Mnogo bi se duša moglo spasiti dobrim primjerom!
PRISUTNOST BOŽJA Svatko izvršava dužnosti svoje službe u Božjoj prisutnosti.
PROPOVIJED Nemojte otići s propovijedi a da sa sobom ne ponesete neku misao koju ćete provesti u životu dok izvršavate svoje dužnosti.
PROVIDNOST Bezgranično se pouzdajem u Božju providnost, ali providnost također želi da je potpomognem svojim naporima.
RAD Pridaj najveću važnost poslovima koje radiš. Danas radi tako da se sutra ne moraš crvenjeti.
RAJ U raju ću imati vremena za odmor. Put u raj ne vodi kroz užitke. U raju će se sve naplatiti.
RAZGOVORI U razgovoru se ponašaj tako da svi oni s kojima razgovaraš postanu tvoji prijatelji.
RODITELJI Prva krepost mladića jest poslušnost ocu i majci. Tko izgubi poštivanje prema ocu i majci, navlači na sebe Božje prokletstvo.
SABLAZAN Tko riječima i djelima sablažnjava, nije prijatelj: on je ubojica duše.
SAKRAMENT Dva su krila kojima se leti u nebo: ispovijed i pričest.
SAVJEST Tko u sebi nosi mirnu savjest, posjeduje sve.
SAVRŠENSTVO Savršenstvo se postiže uz napor malo-pomalo.
SIN Gospodin uvijek blagoslivlje sinove koji slušaju svoje roditelje.
SIROMASI Siromašni i napušteni nemaju druge baštine osim vašeg dobrog srca.
SIROMAŠTVO Siromaštvo treba nositi u srcu da bi se provelo u život. Moja je misao uvijek bila: ne posjedovati nikakvu stvar.
SLAVA BOŽJA Sve za Gospodina i na njegovu slavu. Što god radiš, promisli da li činiš radi slave Božje.
SMRT Pomislite svake večeri: ako biste morali umrijeti ove noći, kakva bi bila vaša vječnost? U trenutku smrti sabiremo sve što smo cijeli svoj život sijali.
SOTONA Sotona se plaši veselog svijeta.
SPASENJE Imamo samo jednu dušu i spasimo li nju, spasili smo sve.
SPAVANJE Rado bih bio bez dviju stvari: bez spavanja i bez jela.
SREĆA Bogatstvo ne usrećuje ljude. Beskorisno je tražiti ruže na ovoj zemlji. Poniznost i ljubav jesu kreposti koje će te usrećiti u vremenu i u vječnosti.
SRDŽBA Najsigurnije je sredstvo protiv srdžbe ne iskaliti je odmah.
STALNOST Za mene je draža neka postojana krepost negoli izvanredne milosti.
STEGA (DISCIPLINA) Lijen i nediscipliniran mladić bit će nesretan mladić.
STRASTI Strasti su kao razbješnjeli psi kojima nitko ne može udovoljiti; što im više udovoljavaš, jače se raspaljuju.
STRPLJIVOST Bez strpljivosti ne možemo postati sveti.
STUDENTI Studentima treba posebno preporučiti krepost poniznosti. Umišljeni student je glupi neznalica.
SUMNJE U mladima i načelo sumnje čini mnogo zla.
SUVIŠAK Providnost će nam otkazati pomoć onoga dana kad počnemo novce trošiti u suvišne i nepotrebne stvari.
SVEĆENIK Svećenik treba da živi gorljivim unutrašnjim životom da bi mogao rasvijetliti one oko sebe.
ŠTOVANJE GOSPE Gajite veliku, nježnu, istinsku i postojanu pobožnost prema Mariji. Kad biste znali koliku važnost ima ta pobožnost, ne biste je zamijenili za sve zlato svijeta.
TIJELO Tijelo treba da pomaže duši da čini dobro, štoviše, mora joj služiti.
TUGA Odmor poslije rada okrepa je duha, udaljuje svaku tugu.
ULJUDNOST U uljudnom ponašanju nalazi se klica mnogih kreposti. Čak i zubari moraju biti nježni.
USTRAJNOST Možemo se baviti malim stvarima, ali treba da to činimo ustrajno.
UTISCI Prvi utisci koji se zadrže u srcima mladih jesu oni iz odgoja.
UVREDA BOGA Kad netko vrijeđa Boga, vičite poput vukova.
UŽICI Radosti ovoga svijeta nestaju poput bljeska.
VESELJE Ništa drugo ne tražim od mladih, nego da budu dobri i uvijek veseli. Štoviše, živite u najvećem veselju, samo nemojte griješiti.
VJERA Da se mogu izdržati najokrutnija iskušenja, potrebna je velika vjera u Boga. Vjera može izvesti sve.
VRIJEME Sat vremena koji se dobro iskoristi ujutro, blago je za na večer. Već i jedna minuta vremena je blago, vrijedna je beskonačno, vrijedi koliko i sam Bog.
ZABAVE Nemojte nazivati zabavom onaj dan koji u vašem srcu ostavlja grižnju savjesti.
ZAHVALNOST Sažaljujemo se nad nezahvalnim jer se nesretni.
ZAVIST Progonimo zavist; dobro jednoga mora biti dobro svih.
ZDRAVLJE Da se očuva zdravlje i dugo živi, potrebno je:

1. čista savjest, tj. da naveče idemo na spavanje mirni, bez straha za vječnost
2. umjereni obroci
3. aktivan život
4. dobro društvo ili izbjegavanje pokvarenih ljudi.

ZLO Najveće zlo među svim zlima je grijeh.
ZNANOST Imajte na umu da je znanost bez savjesti samo na propast duše.
ZVANJE Najveći dar koji Bog može udijeliti obitelji jest svećeničko zvanje jednog sina.
ŽIVOT Naš je život prekratak. Učinimo hitno ono što se može prije nego što nas zadesi smrt. Ovdje je svijet kao prizor u kazalištu: prođe u jednom trenutku.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 31 sij 2007 15:18 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 02 lip 2006 12:46
Postovi: 1150
Lokacija: ZAGREB
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Slika

_________________
Sve možeš u Onome koji te jača!


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 17 lip 2014 21:54 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 03 srp 2013 20:31
Postovi: 102
Lokacija: zemlja
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Vjeroispovjest: RK
Status: U braku
Ovo sam pronasla i pocela citati, jer sam kopala po internetu o ovom svecu. Nadma se da je dopusteno knjige u pdf lijepiti, ako nije, moderatori molim obrisite. :wink:

http://donboscokman.com/images/snovidje ... 0Bosca.pdf


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr