www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 24 lip 2021 01:21

Vrijeme na UTC [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 22 srp 2008 23:53 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 24 lis 2006 19:46
Postovi: 2307
Lokacija: dalmacija
Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 8 zahvala
Vjeroispovjest: RMK
SVETA BRIGITA ŠVEDSKA (1302-1373)

>> 23. srpnja


Brigita je rođena oko g. 1302. kao kćerka odlične švedske obitelji u Finstadu kod Upsale. Kad joj je bilo deset godina slušala je jednu propovijed o muci Isusovoj, koja je na nju silno djelovala i pod njezinim je dojmom, tako reći, ostala cijeloga života. Prvu noć nakon te propovijedi ukazao joj se raspeti Gospodin i pozvao je na trajno razmatranje svoje muke. Ona se tome pozivu odazvala, pogotovo kad je godinu dana kasnije izgubila dragu majku. Do svoje udaje već u 14. godini živjela je kroz tri godine kod svoje tetke, odijeljena od oca i svoje obitelji, što joj je bilo veoma teško. U takvom stanju sve više se sjedinjavala s Kristom, čovjekom boli, pa je iz toga upoznala povezanost između grijeha i poniženja u čovjeku s jedne te pomirenja i milosti u Kristu s druge strane.
Udavši se po očevoj volji veoma mlada za Ulfa Gudmarssona, rodila mu je osmero djece, postavši uzornom suprugom i majkom. U braku je poput "jake žene" iz Biblije provela 28 godina. Imala je sreću da je i njezin muž bio dobar čovjek, po naravi blag te bogobojazan. On je uz nju u svakom pogledu lijepo uznapredovao. Brigita je svoju djecu veoma dobro odgojila. U jednom viđenju rekla joj je Blažena Gospa: "Nastoj oko toga da tvoja djeca postanu i moja!" Ona je tu preporuku savršeno ispunila tako da je u jednom spisu zavrijedila ovu pohvalu: "Brigita je iz Švedske imala četvero muške i četvero ženske djece, i sve ih je imala svete."
Brigita je bila srce i duša brojne obitelji, velike kuće s brojnom služinčadi te bogatog imanja. Na sve je stigla, za sve se brinula, ali je našla vremena i za molitvu i omiljelo razmatranje Kristove muke. Da se što više suobliči s Kristom patnikom, činila je velike pokore, mnogo postila, a osobito strogo u korizmi. Uz to je vršila i mnoga djela milosrđa za siromašne, bolesne, patnike, pale djevojke.
Nakon muževljeve smrti Brigita je sve više ulazila u javni život Crkve i Europe svoga vremena. Višeput je među zavađenim kraljevima izvršila mirotovornu posredničku ulogu, zauzimala se za povratak papa iz Avignona u Rim, za poboljšanje ćudorednoga života biskupâ i svećenikâ. Došavši u Rim, ondje je godinama stanovala u jednoj kući na Piazza Farnese. Tada se mnogo brinula za hodočasnike što su dolazili u Rim s europskog Sjevera. Brinula se ne samo za njihov smještaj, već još više da im svećenici u njihovu jeziku pružaju vjerske usluge, osobito propovijedanjem i ispovijedanjem.
Svetica se trajno bavila mišlju o osnutku Otkupiteljeva reda. Poticaj za to dolazio joj je od samoga Spasitelja. Tu će zamisao ostvariti njezina kćerka Katarina te uz odobrenje pape Urbana V. u Vadsteni osnovati slavni samostan od dva dijela: za muškarce i za žene.
Godine 1372. Brigita je pošla na hodočašće u Svetu zemlju. U svibnju je stigla pred Jafu gdje se brod nasukao, ali se nijednom putniku nije ništa dogodilo. U Jeruzalem je prispjela 13. svibnja. Ondje se nastanila u franjevačkom svratištu za hodočasnike. U Isusovoj je domovini ostala četiri i pol mjeseca. Imala je u programu pohoditi mjesta Isusova rođenja, krštenja, muke i smrti. Nalazeći se u bazilici Svetoga groba i moleći se, vidjela je u duhu cijelu Isusovu muku. Posjetila je i Betlehem, mjesto Isusova rođenja. Kad je bila u blizini Getsemanija na grobu Majke Božje, primila je objave o Marijinu životu i njezinu slavnom uznesenju na nebo. Druge manje objave primila je u dvorani Zadnje večere, na Maslinskoj gori i na Jordanu.
U Svetoj zemlji kao majka doživjela je veliku radost i utjehu jer su franjevci samostana na brdu Sionu njezina sina Birgera posvetili za viteza Svetoga groba.
Uz sv. Franju Asiškoga sv. Brigita se ubraja među najglasovitije srednjovjekovne hodočasnike Svete zemlje. Ta je svetica u katoličkom svijetu postala slavna još i po svojim spisima koji su sakupljeni u jedan svezak i nose naslov Objave. Oni su trajni mistički i literarni spomenik po kojima je svetica ušla u povijest "kao Božji apostol i prorok", kao "vidjelica i mističarka Sjevera".
Objave sv. Brigite stručnjaci smatraju pravim književnim i mističnim remek-djelom, jer su pisane živim, slikovitim, kojiput i dramatskim stilom. To je djelo puno poezije pa je kadro očarati i najprofinjenije književne sladokusce. Pisano je latinskim jezikom, ne doduše klasičnim, ali unatoč tome dostojanstvenim. U Objavama kao ideje vodilje dolaze do izražaja misli o Božjem gospodstvu, njegovoj pravednosti, ali s kojom je uvijek povezano njegovo preobilno milosrđe. Objave izražavaju na osebujan način velike srednjovjekovne pobožnosti, osobito onu prema Kristovu čovještvu i Presvetoj Djevici. Sv. Brigita veliča Marijino bezgrješno začeće. Od svetaca slavi sv. Josipa i one svete kojih je svetišta kao pobožna hodočasnica pohodila, osobito ono sv. Jakova u Compostelli. Mnogo govori i o anđelima, osobito o čuvarima.
Sv. Brigita je u prisutnosti svoje kćerke Katarine i svoga ispovjednika umrla u Rimu na današnji dan godine 1373. Njezini zemni ostaci preneseni su u Švedsku te ondje sahranjeni u crkvi u Vadsteni.

_________________
"Hodite dok imate svjetlost da vas ne obuzme tama.
Tko hodi u tami, ne zna kamo ide." Iv 12,35


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 srp 2008 10:16 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 09 srp 2007 12:56
Postovi: 2895
Lokacija: Gdje je blago, tamo je i srce..
Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 37 zahvala
Voljena Brigitice, hvala ti na svim milostima koje sam primila od tebe!!

Hvala ti što sam te upoznala i što si me približila Isusu!!

Čuvaj mi moju obitelj i isprosi obraćenje onih koji još nisu...Dobro poznaješ moju mamu i njenu vjeru i oslanjanje na tebe...Neka joj bude po njenoj vjeri i čuvaj nas i dalje, svetice predraga!!! :grlim te: :grlim te:

Hvala ti što je moja mama "otkrila" molitve koje si primila od Isusa...

Posebno pod tvoj zagovor preporučam sebe i jednog mladića..Kojega također jako dobro poznaješ... Hvala ti!!! :grlim te: :grlim te: :grlim te:

_________________
NIJEDNO BLAGO NITI VLAST,
NIJEDNA SUZA NITI ČAST
NE MOGU PLATIT
CIJENU KAPLJE KRVI TVOJE.
NI TVOJE OČI UMORNE,
NI MOKRO ČELO, ISUSE,
NI KUCAJ SRCA
ŠTO JE S KRIŽA REKLO SVOJE:
DA NAS LJUBIŠ TI VJEČNOM
LJUBAVLJU,
DA S NAMA ŽIVIŠ TU,
U SVETOM PLAMENU...

hvala Ti..


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 srp 2009 09:13 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 17 svi 2009 00:08
Postovi: 771
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
danas ti zahvaljujem svetice draga...na molitvama..molim te da mi pomogneš ponizno i dostojanstveno počastiti svaku ranu Isusovu,svaku njegovu bol...pomozi mi da postanem svjesna veličine i težine njegove muke...iz ljubavi prema nama..neka je budem dostojna...i da izdržim do kraja...
preporučam ti cijelu svoju obitelj,sačuvaj ih od zla..molim te za njih...da se približe Božjoj ljubavi i tamo ostanu zauvijek...
Sv. Brigito moli za nas!


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 srp 2009 09:23 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 15 vel 2009 14:56
Postovi: 691
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
o, sveta Brigito hvala ti na svim milostima koje si dala meni i mojoj obitelji .Sacuvaj moju obitelj od svakoga zla,molim te.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 srp 2009 10:33 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 09 srp 2007 12:56
Postovi: 2895
Lokacija: Gdje je blago, tamo je i srce..
Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 37 zahvala
Hvala ti, sveta Brigito, na svim milostima koje nam isprosiš od Oca...Hvala Ocu što ti je dao toliko kreposti od kojih i mi postajemo bogatiji, bliži Njemu...

Molim te, pogledaj na moju majku....Ona te toliko voli, godinama je svakodnevno s tobom u molitvi...A vidiš kako joj je s vremena na vrijeme jako teško... Pokušaj je utješiti i pomoći joj na najbolji način...

Molim te da uvijek bdiješ nada mnom, a posebno ti preporučam sve ovogodišnje mladomisnike i sve svećenike - moli za njihovu svetost i radost, da nikad ne moraju tražiti ni utjehu ni radost u ljudima, nego samo u Bogu...

Hvala ti što si privukla mene i mamu sebi...i nadam se da ću se uskoro vratiti molitvama koje ti je dao Isus...

Volimo te, svetice naša!!! :grlim te:

_________________
NIJEDNO BLAGO NITI VLAST,
NIJEDNA SUZA NITI ČAST
NE MOGU PLATIT
CIJENU KAPLJE KRVI TVOJE.
NI TVOJE OČI UMORNE,
NI MOKRO ČELO, ISUSE,
NI KUCAJ SRCA
ŠTO JE S KRIŽA REKLO SVOJE:
DA NAS LJUBIŠ TI VJEČNOM
LJUBAVLJU,
DA S NAMA ŽIVIŠ TU,
U SVETOM PLAMENU...

hvala Ti..


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 srp 2009 10:37 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 04 ožu 2009 10:44
Postovi: 291
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Vjeroispovjest: RKT
Divna svetice, hvala ti na tvom snažnom zagovoru i prekrasnim molitvama koje si nam podarila da mognemo častiti Muku Isusovu!
Pomozi mi da ostanem ustrajna u molitvama i kroz njih da dostojno zahvalim Gospodinu za svaku ranu i svaku kaplju Njegove svete Krvi! :a1250:
U tvoj zagovor stavljam svoju obitelj, a posebno majčicu Baricu koja želi Gospodina našeg proslaviti i svjedočiti kroz svoju bolest i svoj križ! :a1250:
Hvala ti sv.Brigito za sve milosti! Neka je na hvalu i slavu našeg Gospodina koji nas je sve svojom svetom Mukom otkupio! :grlim te:

_________________
Prema Bogu ne idemo hodajući, nego ljubeći! (Sv. Augustin)


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 srp 2009 12:07 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 27 vel 2009 18:47
Postovi: 336
Lokacija: Zadar
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Draga Brigita,
mene ne znaš...ili možda i znaš..
ja za te nisam znala...još sam mala u vjeri..
Ako te smijem zamoliti..čuvaj moju obitelj od svakog zla...preobrati ih, pomozi mi...
Od srca,
Ana

_________________
Spasi me,jer ja sama ne mogu....u Tebe se uzdam..


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 srp 2009 19:18 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Pridružen: 11 srp 2009 19:38
Postovi: 16
Lokacija: münchen
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Sveta Brigito,hvala ti na toliko uslisanih nasih molitava.Nas je Dominik zdrav i veseo decko od 10 g.kojeg smo kroz tvoj snazni zagovor dobili,HVALA puno i dalje ti ga preporucamu kao i nasu cijelu obitelj.

Pomozi nam da nasa obitelj bude barem malkice slicna tvojoj obitelji,da nasu djecu naucimo kako vjerovati i ljubiti dagoga Boga i nasu Nebesku Majku i bliznje.

Preporucamo ti nase roditelje,rodbinu i sve koji su u potrebi.

Ti si zastitnica Europe,stoga te molimo da nasa Europa ostane i ojaca u svojoj krscanskoj vjeri i da se nasa vjera prosiri na cijeli svijet.

Pomozi mi da nebudem rastresena u molitvi,koju sam od tebe naucila.

Viktor i Snjezana


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 24 srp 2009 18:06 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 28 lis 2007 20:14
Postovi: 847
Lokacija: Zagreb
Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Vjeroispovjest: RKT
Draga moja svetice i zaštitnice,
znam da si zaslužna za moje obraćenje po molitvi moje Tete-Hvala Ti, osjećam da i nadalje bdiješ i zagovaraš me kod Boga.
Žao mi je što sam te na neki način izdala jer sam svaki puta iz lijenosti i zaboravnosti prekinula Tvojih 15 molitava :cry:. Moli se za mene da ih od treći put uspijem izmoliti, jer su napasti velike. Voli te tvoja ne tako sveta -Brigita.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 27 srp 2009 14:26 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 09 srp 2007 12:56
Postovi: 2895
Lokacija: Gdje je blago, tamo je i srce..
Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 37 zahvala
Voljena sv. Brigitice...

..želim ti zahvaliti što si me ove subote ponovno pozvala na molitvu...Krenula sam sa 7 molitava sv. Brigite...
..Čini mi se da su to najljepše i najjače molitve koje sam ikad čula i vidjela i moli za me da ih pobožno i usrdno molim sljedećih 12 godina...

..Nisam molila molitve koje si dobila od Isusa skoro godinu dana i znaš - bilo je to teško razdoblje..Bilo je to razdoblje krivih odluka, razdoblje bez snage, puno zbrke i umora...i sad napokon opet imam osjećaj da se lagano vraćam - DOMA.... :D :D :D
..Vraćam se svakodnevno u rane našeg ljubljenog Isusa... :D

Neka je veliko hvala Bogu što mi je ove subote preko Mirjane darovao milost i veeeliku želju da započnem s molitvama... :grlim te:

_________________
NIJEDNO BLAGO NITI VLAST,
NIJEDNA SUZA NITI ČAST
NE MOGU PLATIT
CIJENU KAPLJE KRVI TVOJE.
NI TVOJE OČI UMORNE,
NI MOKRO ČELO, ISUSE,
NI KUCAJ SRCA
ŠTO JE S KRIŽA REKLO SVOJE:
DA NAS LJUBIŠ TI VJEČNOM
LJUBAVLJU,
DA S NAMA ŽIVIŠ TU,
U SVETOM PLAMENU...

hvala Ti..


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 3 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži prema:
Idi na:  
cron
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr