www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 20 ruj 2020 19:24

Vrijeme na UTC [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 29 ruj 2008 10:12 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 05 svi 2008 15:54
Postovi: 214
Podijelio: 16 zahvala
Zahvaljeno je: 56 zahvala
29. rujan

Sveti Mihael, Gabriel i Rafael, arkanđeli

Iz tajne Božje svetosti proizlazi štovanje triju arkanđela, koje danas slavimo, kao i svetih anđela čuvara, koje slavimo 2. listopada. Anđeli kao duhovna bića, unatoč njihovoj službi u povijesti spasenja, već po svojoj biti izmiču svakom povijesnom razmatranju. Zato i ne možemo opisivati njihov život kao što činimo sa životom svetaca. Unatoč tome, na temelju Božje objave možemo ipak o njima nešto reći, isto tako možemo opisivati njihovo štovanje. Činimo to rado, što s cijelom Crkvom danas slavimo njihov blagdan, a i što mnogi vjernici nose njihova imena slaveći danas svoj imendan.

Ime Mihael, u hebrejskom ’Mi ka el’, što znači: »Tko je kao Bog?« spominje se u Svetom pismu pet puta.

»Knez kraljevstva perzijskoga protivio mi se dvadeset i jedan dan, ali Mihael, jedan od prvih Knezova, dođe mi u pomoć« (Dn 10,13). Iz toga teksta slijedi da je Mihael jedan od vrhovnih poglavica, a koji pritječe u pomoć proroku Danielu. U istoj glavi čitamo: »Nema nikoga tko bi se sa mnom protiv njih borio (kneza Perzije i kneza Grčke) osim Mihaela, Kneza vašega, moje potpore i moga okrilja« (Dn 10,21).

»U ono će vrijeme ustati Mihael, veliki knez koji štiti sinove tvog naroda« (Dn 12,1). Iz tog teksta proizlazi da Mihael kao vrhovna glava nebeske vojske brani pobožne Židove, koje progoni kralj Antioh IV. Epifan (175–164).

Najznačajniji je pak svetopisamski tekst o sv. Mihaelu iz Otkrivenja. »Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao – sotona, zavodnik cijeloga svijeta – bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli« (Dn 12,7–9).

I napokon peto mjesto, na kojem se izričito spominje Mihael, jest poslanica sv. Jude Tadeja. Ondje čitamo: »Naprotiv, Mihael arkanđeo, kad se u borbi za Mojsijevo tijelo prepirao s đavlom, nije se usudio izreći protiv njega uvredljivu osudu, nego je rekao: ’Neka bi ti Gospodin zapovjedio da ušutiš!’« (9. redak).

Imajući u vidu te svetopisamske tekstove, ikonografija prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva pak od najstarijih vremena gaji prema svetom Mihaelu naročito štovanje i duboku pobožnost. Ona ga u borbi što se vodi protiv sila zla, a i vodit će se do konca vremena, promatra kao svoga moćnog zaštitnika, koji joj je svojom zaštitom trajno prisutan. Velikog arkanđela jednako živo štuje istočna i zapadna Crkva. Razni staleži štuju sv. Mihovila kao svoga zaštitnika, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti, a Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom radiologa. Njemačka ga također od davnine slavi kao svoga zaštitnika. Njegova se slika nalazila na bojnim zastavama već god. 955. u glasovitoj bitki protiv Madžara na Leškom polju kod Augsburga, kad je njemački car Oton I. Veliki pobijedio Madžare.

I kod nas je u Hrvatskoj veoma razvijen kult sv. Mihovila. Podignute su mu u čast mnoge župne i podružne crkve, a i neka mjesta nose njegovo ime. Tako imamo Miholjac, Miholec, Mihovljan itd.

Bogoslužje veoma zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihaela u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratilac. Kao borac neka nam pomaže u borbi koju svatko od nas mora stalno protiv zla u sebi i oko sebe voditi! Kao molitelj nek nas zagovara i naše molitve poput miomirisnog kada prinosi Gospodinu, a kao pratilac neka nas prati na našim životnim putovima!

Sveto pismo poimence na nekoliko mjesta spominje i sv. Gabriela, arkanđela. Tako se u Danielovoj knjizi ukazuje u ljudskom obliku te proroku tumači viđenje o ovnu (usp. Dn 8,16–26). Još je značajnija u istoj knjizi u glavi 9. objava o sedamdeset sedmica. Tu je Gabriel vjesnik utjelovljenja Riječi. Isti će arkanđeo Zahariji navijestiti rođenje Ivana Krstitelja, Spasiteljeva preteče, a Mariji rođenje samoga Spasitelja. To nam je opisao sv. Luka. Neki crkveni naučitelji misle da je i onaj anđeo što se u božićnoj noći javio pastirima bio Gabriel, isto tako onaj što je Isusa u Getsemaniju tješio.

I štovanje je sv. Gabriela staro, a naročito je vezano uz blagdan Blagovijesti. Njemu je, kao i sv. Mihaelu, pučka pobožnost pridavala ulogu čuvara crkvenih vrata; ta dva arkanđela priječe demonu ulaz u crkvu. Kao svoga zaštitnika štovali su sv. Gabriela glasonoše, teklići i pismonoše. Papa Pio XII. apostolskim breveom od 1. travnja 1951. proglasio ga je nebeskim zaštitnikom telekomunikacija: telegrafa, telefona, radija i televizije:

Najljepša poruka, što ju je Gabriel donio s neba, sadržana je u molitvi Zdravomarije, koja je uz Očenaš postala najrasprostranjenija molitva. Pobožni kršćani tri puta dnevno na glas zvona s Gabrielom pozdravljaju Gospu i mole za njezin zagovor: »Moli za nas grješnike, sada i na času smrti naše!«. Nekoć se po našim crkvama nakon pučke mise orila pjesma »Anđeo je Gospodnji navijestio Mariji« i pučki vapaj: »Kad zadnja ura bije, dođi Majko Ti po nas!« Božji ju je narod oduševljeno pjevao dajući oduška s blagovjesnikom Gabrielom svojoj pobožnosti.

Ime Rafael znači »Bog liječi«, a ime je trećega arkanđela, koga danas slavimo. Njega, kao i dvojicu drugih arkanđela, opširno spominju apokrifne knjige, a od kanonskih knjiga Rafael je veoma prisutan u Tobijinoj knjizi. Njega sam Gospodin šalje da bi ozdravio Tobiju i Saru, za vodiča i pratioca mladom Tobiji. On ga na putu brani, uvodi u Sarinu kuću, koju oslobađa od zla, Saru kao ženu mladoga Tobije skupa s njim dovodi u kuću staroga Tobije. Mladi Tobija, pun zahvalnosti prema svome pratiocu, priča ocu koja mu je sve dobročinstva iskazao. I tada se Rafael, koji se prikazao u čovječjoj slici Azarije, sina Velikog Ananije, ovako očituje:

»Blagoslivljajte Boga, hvalite ga i veličajte pred svim živima zbog onoga što je za vas učinio. Lijepo je hvaliti Boga i uznositi ime njegovo, bogobojazno razglašavati djela njegova. Lijepo je čuvati tajnu kraljevu, ali je slavno otkrivati djela Božja. Činite dobro, i neće vas zlo snaći.

Dobra je molitva s postom, s milostinjom i pravednošću. Bolje je malo s pravednošću nego mnogo s nepravdom. Bolje je dijeliti milostinju nego sabirati u hrpe zlato. Milostinja oslobađa od smrti, ona čisti od svakoga grijeha. Koji dijele milostinju i čine pravednost, napunit će se života, a koji griješe, bit će dušmani životu svome.

Neću vam sakriti ništa: kazah već da je lijepo čuvati tajnu kraljevu, ali je slavno otkrivanje Božjih djela. I kad ste molili ti i tvoja snaha Sara, ja sam nosio vaše molitve Svetome; kad si ti pokapao mrtve, i ja sam bio uza te; kad se nisi skanjivao da ustaneš i prekineš svoj ručak da bi pokopao onog mrtvaca, nije mi bilo skriveno da vršiš dobro djelo; i bio sam s tobom. Sada, Bog me poslao da izliječim tebe i tvoju snahu Saru. Ja sam Rafael, jedan od sedmorice svetih anđela koji na nebesima donose molitve svetih i stupaju pred Slavom Svetoga!...

Ne plašite se! Mir s vama! Blagoslivljajte Boga u vijeke! Ta ja ne dođoh jer se meni svidjelo, nego po zapovijedi Boga našega: zato ga blagoslivljajte u vijeke. Sve sam dane dopuštao da me vide vaše oči, ali nisam ni jeo ni pio: vi ste motrili samo privid. Sada hvalite Boga, a ja se vraćam onome koji me i poslao. Zapišite u knjizi sve što se zbilo« (Tob 12,6–20).

Nije čudo da su kršćani, čitajući Tobijinu knjigu, tu tako lijepu povijest jedne obitelji, teško kušane, ali kojoj Gospodin pritječe u pomoć šaljući im svoga anđela, počeli štovati svetoga Rafaela i utjecati mu se. Naročito su mu se preporučivali putnici, a pomalo i pečalbari te iseljenici. Kao duhovnome liječniku počeše mu se utjecati i bolesnici u duševnim i tjelesnim bolestima. A kao svoga posebnog zaštitnika časte ga apotekari.

U jednoj svojoj homiliji o evanđeljima sv. Grgur Veliki lijepo kaže: »Rafael znači Božji lijek. On je, dotaknuvši kao po službi Tobijine oči, uklonio tmine njegove sljepoće. Dolikovalo je da bude nazvan Božjim lijekom, kad je bio poslan da liječi.«

_________________
Isuse moj u Tebe se uzdam


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2008 10:59 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 16 ožu 2006 15:36
Postovi: 7079
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 16 zahvala
Vjeroispovjest: katolikinja
Status: U braku
Slika

Sveti Arkanđele Mihaele!

Ti, kneže nebeskih četa,pobjedniče nad paklenim zmajem,

Ti si od Boga dobio snagu i moć da poniznošću

uništiš obijest sila tame - oholost.

Zaklinjemo Te, pomozi nam da dođemo do istinske

poniznosti srca,da nepokolebljivom vjernosti uvijek

ispunjamo Božju volju, da budemo jaki u patnji i nevolji!

Pomozi nam da se održimo pred Božjim sudištem.




Slika
Sveti Arkanđele Gabrijele!

O Anđele Kristova Utjelovljenja, vijerni glasniče Božji,

otvori nam uši da čujemo tihe opomene i zov Srca

našeg Gospodina , koji nas sve ljubi!

Budi nam uvijek pred očima,

vruće Te molimo ,

da Božju Riječ dobro shvatimo, da je slijedmo i da joj se pokoravamo,

te da vršimo ono što Bog od nas hoće!

Pomozi nam da budemo zaista budni

i pripravni da nas Gospodin - kad dođe - nađe budne!





Slika

Sveti Arkanđele Rafaele!

Ti ljubavna strijelo i medicino Božje ljubavi,

rani, vruće te molimo,gorućom ljubavi

naše srce i daj da ta rana nikada ne zacijeli,

te da u svakidašnjem životu uvijek ostanemo


na putu ljubavi i ljubavlju sve nadvladamo!



Pomozite nam Vi , velika , Sveta braćo, prijatelji u službi pred Bogom!

Štitite nas od nas samih, od našeg kukavičluka i mlakosti,

od naše sebičnosti i lakomosti, naše zavisti i

nepovjerenja, od naše težnje, da se nasitimo ovozemaljskog,

da svega imamo i da budemo priznati!

Oslobodite nas okova grijeha i privrženosti svemu zemaljskom!

Skinite nam sa očiju povez, što smo ga sami stavili sebi

da ne vidimo nevolju oko sebe pa da možemo sami

sebe u miru promatrati i sa sobom suosjećati.

Postavite u naše srce bodlju svetog nemira prema

Bogu , da ne prestnemo tražiti Boga u čežnji za Njim,

u pokori i ljubavi!



Tražte u nama Krv našega Gospodina,

koja je potekla zbog nas!

Tražite u nama suze vaše Kraljice,

što ih je Ona zbog nas prolila!

Tražite siromašnu , ispraznu i razorenu sliku

Božiju u nama, što ju je Bog jednom u

ljubavi utisnuo u našu dušu!

Pomozite nam u borbi sa silama tame,

koje nas potajno opkoljuju i pritišću!

Pomozite nam da nitko od nas ne propadne

i da se jednom kličući sjedninimo u vječnom blaženstvu.

Amen!

_________________
SlikaPrepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi. Ps 37,5


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2008 14:30 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 16 svi 2007 16:41
Postovi: 1167
Lokacija: Vukovar
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
DEVETNICA U ČAST SVETOME MIHAELU ARHANĐELU

(koja se moli kroz devet dana)

- U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.
- Bože, u pomoć mi priteci!
- Gospodine, pohiti da mi pomogneš!
- Slava Ocu ....
Vjerujem (Credo) u Boga Oca svemogućeg (Apostolsko vjerovanje)

HIMNA SV. MIHAELU ARHANĐELU

O Isuse, sjaju i snago Boga Oca, o Isuse, živote naših srdaca, častimo te u zajedništvu s anđelima koji spremno čekaju na zapovijedi tvojih usana, prekrivajući se svojim krilima. Tisuće i tisuće nebeskih knezova okružuju Tvoje prijestolje, bore se za Tebe, ali sv. Mihael uzdižući stijeg spasenja, razjašnjava da je pobijedio barjak Križa. On je strmoglavio u dno pakla oholu glavu zmaja i poput groma ošinuo i izbacio s neba pobunjenike i njihova vođu. Slijedimo ovog nepobjedivog Kneza protiv vođe oholosti tako da Jaganjac nagradi pobjedu vjernog puka krunom vječnog života. Slava Ocu i Sinu koji nas otkupiše i Tebi, Duše Sveti, kako na početku tako i sada neka bude ista slava i čast u vijeke vjekova. Amen.

PRVA MILOST

Ištemo od tebe, sv. Mihaele Arhanđele, u zajedništvu s knezom prvog kora Serafina da raspališ naša srca plamenom svete ljubavi, i da tvojom pomoću, možemo udaljiti od nas zavodljive laži užitaka svijeta. Amen.

1 0če naš

3 Zdravo Marijo

Sv. Mihaele Arhanđele brani nas u boju, budi nam pomoć protiv zlobe i zasjeda zloga. Spasi nas od vječne smrti.

DRUGA MILOST

Ponizno te molimo, kneže nebeskog Jeruzalema, zajedno s vođom Kerubina, da nas se sjetiš, osobito kada budemo zaskočeni od nagovaranja paklenog neprijatelja. S Tvojom pomoći, doista, kad postanemo pobjednici nad Sotonom, moći ćemo ponuditi sebe same Bogu našem Gospodinu kao žrtvu. Amen.

1 0če naš

3 Zdravo Marijo

Sv. Mihaele Arhanđele brani nas u boju, budi nam pomoć protiv zlobe i zasjeda zloga. Spasi nas od vječne smrti.

TREĆA MILOST

Odano te molimo nepobjedivi branitelju Raja, da u zajedništvu s vođom trećeg kora to jest Prijestolja ne dopustiš da nas ikada muče pakleni duhovi, te nemoć i nesreća. Amen

1 Oče naš

3 Zdravo Marijo

Sv. Mihaele Arhanđele brani nas u boju, budi nam pomoć protiv zlobe i zasjeda zloga. Spasi nas od vječne smrti.

ČETVRTA MILOST

Ponizno prostrti pred tobom, molimo te, o naš prvi zastupniče pred najvišim nebeskim dvorom, zajedno s vođom četvrtog kora Gospodstava, da braniš kršćanstvo u svakoj njegovoj potrebi, naročito Vrhovnog Svećenika, umnožavajući radost i milost u ovom životu i slavu u drugom. Amen.

1 Oče naš

3 Zdravo Marijo

Sv. Mihaele Arhanđele brani nas u boju, budi nam pomoć protiv zlobe i zasjeda zloga. Spasi nas od vječne smrti.

PETA MILOST

Molimo te, sv. Arhanđele, zajedno s vođom petog kora Vlasti, oslobodi nas, svoje sluge, iz ruku naših neprijatelja, kako potajnih tako i očitih; zaštiti nas od lažnih svjedoka; očuvaj od nesloge ovaj Narod, a posebno čuvaj ovaj grad od gladi, mržnje, rata; zaštiti nas od gromova i munja, oluja,potresa što ih pakleni zmaj običava izazvati na našu štetu. Amen.

1 Oče naš

3 Zdravo Marijo

Sv. Mihaele Arhanđele brani nas u boju, budi nam pomoć protiv zlobe i zasjeda zloga. Spasi nas od vječne smrti.

ŠESTA MILOST

Zaklinjemo te, vođo nebeske vojske, zajedno s vođom koji ima prvo mjesto u koru Moći, da svojim slugama budeš u pomoći u svakoj potrebi nama i ovom Narodu, posebno ovom gradu, da se zemlji udijeli potrebna plodnost i mir i sloga medu ljudima. Amen.

1 Oče naš

3 Zdravo Marijo

Sv. Mihaele Arhanđele brani nas u boju, budi nam pomoć protiv zlobe i zasjeda zloga. Spasi nas od vječne smrti.

SEDMA MILOST

Ištemo od tebe, sv. Mihaele, koji si prvak anđela zajedno s vođom sedmog kora Poglavarstava, da oslobodiš nas, svoje sluge, cijeli ovaj Narod i posebno ovaj grad, od tjelesnih, i mnogo više od duhovnih bolesti. Amen.

1 Oče naš

3 Zdravo Marijo

Sv. Mihaele Arhanđele brani nas u boju, budi nam pomoć protiv zlobe i zasjeda zloga. Spasi nas od vječne smrti.

OSMA MILOST

Ponizno te molimo, o sv. Arhanđele, skupa s vođom osmog kora Arhanđela i sa svih devet korova da nas čuvaš u ovome životu i u času naše smrti. Budi uz nas u smrtnom času tako da kad naša duša bude odlazila, ostajući pod tvojom zaštitom, pobjedniče sotone, mogne uživati božansku Dobrotu s tobom u svetom Raju. Amen.

1 Oče naš

3 Zdravo Marijo

Sv. Mihaele Arhanđele brani nas u boju, budi nam pomoć protiv zlobe i zasjeda zloga. Spasi nas od vječne smrti.

DEVETA MILOST

Molimo te na koncu, slavni kneže i branitelju vojujuće i slavne Crkve, u zajedništvu s vođom devetog kora Anđela da bi čuvao i podržavao nas, svoje štovatelje. Pomozi nama, našim obiteljima i svima onima koje volimo i, koji su se preporučili u našim molitvama, da pod tvojom zaštitom živimo svetim životom i da kasnije možemo gledati lice Božje zajedno s tobom u ijeke vjekova. Amen.

1 Oče naš

3 Zdravo Marijo

Sv. Mihaele Arhanđele brani nas u boju, budi nam pomoć protiv zlobe i zasjeda zloga. Spasi nas od vječne smrti.

1 Oče naš sv. Mihaelu
1 Oče naš sv. Gabrijelu
1 Oče naš sv. Rafaelu
1 Oče naš našem Anđelu Čuvaru.

Sv. Mihaele, moli za nas Isusa Krista našega Gospodina da dostojni postanemo Njegovih obećanja!

Pomolimo se:
Svemogući i vječni Bože, koji si nam po svojoj dobroti na čudesan način dodijelio sv. Mihaela kao najslavnijeg kneza Crkve za spas ljudi, daj nam da po njegovoj spasonosnoj pomoći zaslužimo biti dobro zaštićeni od svih neprijatelja, tako da u času smrti možemo biti oslobođeni od grijeha i pojaviti se pred tvojim uzvišenim i preblaženim veličanstvom. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

_________________
ISUSE I MARIJO,
JA VAS LJUBIM, SPASITE NEROĐENE!

Slika

http://www.tebe-trazim.com/forum/viewtopic.php?t=1416


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2008 14:37 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 16 svi 2007 16:41
Postovi: 1167
Lokacija: Vukovar
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
ZAŠTITNE MOLITVE SV. MIHOVILU


1. Sveti Mihovile, zapovijedam ti da mi sagradiš bedem od presvete Krvi Isusove, visok do neba da mi se nikakvo zlo ne može približiti. Opkoli me me svojom vojskom anđela i drži cijeli dan i noć stražu.
2.Sveti Mihovile, zapovijedam ti da u ime Isusa Krista dvosjeklim mačem presiječeš sve lance, okove i rodbinske veze koje me vežu da idem za Isusom. Zapečati tu milost oslobođenja presvetom Krvlju Isusa Krista.
3.Sveti Mihovile, zapovijedam ti da u ime Isusa Krista svežeš sve moje zloduhe (zloduhe obiteljskog stabla, radnih kolega, rođaka, prijatelja....) i baciš ih pod Isusov jeruzalemski križ. Ja ih se odričem da se više nikada ne vrate.
4.Sveti Mihovile, zapovijedam ti da u ime Isusa Krista svežeš sve zloduhe osobe(a) koji na bilo koji način i preko bilo kojega sredstva i načina djeluju na mene. Baci ih pod Isusov jeruzalemski križ, a mene izvana i iznutra operi u presvetoj Krvi Isusa Krista.
5.Sveti Mihovile, stavi križ Isusa Krista između mene i svake osobe s kojom ću se danas susresti.
6.Sveti Mihovile, postavi vojsku svojih anđela, stražu na moj jezik tako da ne govorim uzaludne i isprazne riječi koje nisu na korist meni niti mojim bližnjima.
7.Sveti Mihovile, zapovijedam ti da danas ideš ispred mene i čuvaš me.
8.Sveti Mihovile, zapovijedam ti da Krvlju Isusa Krista opereš sve stvari i zidove u mojoj kući.



MOLITVA VEZANJA I PONIŠTAVANJA ZLODUHA

1.SVEZATI – Sveti Mihovile, zapovijedam ti da svežeš zloduha .... (reci kojega, npr. magije, glavobolje-migrene, bludnosti, alkoholizma, čaranja ...), sve uroke i prokletstva izrečena nada mnom i mojom djecom, nad našim životima, zdravljem, srećom, školom, poslom i materijalnim dobrima, a koji idu preko živih i mrtvih članova naše obitelji. Sveti Mihovile, sveži njihove oči, uši, mozak, ruke, noge, jezik .... sveži ih u vreću i baci pod Isusov jeruzalemski križ.
2.ODRICATI SE – odričem se u svoje ime (i u ime svoje djece) tih zloduha.
3.PONIŠTITI – u ime Isusa Krista mučenoga, raspetoga i uskrsloga pništavam zloduha .... sve uroke i prokletstva izrečena nada mnom i mojom djecom.
4.POLAGANJE RUKU – Isuse, molim te ploži svoje oslobađajuće ruke na mene i moju djecu, operi nas u svojoj presvetoj Krvi.
5.OTKUPLJENJE – Isuse, otkupi mene i moju djecu od članova našega obiteljskog stabla, od živih i mrtvih članova obitelji koji bilo kakvim zlom djeluju na nas.
6.PEČAČENJE – sveti Mihovile, zapečati presvetom Krvlju Isusa Krista moje oslobođenje i oslobođenje moje djece.

_________________
ISUSE I MARIJO,
JA VAS LJUBIM, SPASITE NEROĐENE!

Slika

http://www.tebe-trazim.com/forum/viewtopic.php?t=1416


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 ruj 2008 09:48 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 09 srp 2007 12:56
Postovi: 2895
Lokacija: Gdje je blago, tamo je i srce..
Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 37 zahvala
Voljeni sv. Mihaele - hvala Ti za svu ljubav i zaštitu s kojom bdiješ nad nama...Čuvaj nas i pazi zauvijek na ovom našem zemaljskom putovanju prema Nebeskoj Domovini...

Osobito čuvaj one moje drage ljude koji još nemaju dar vjere..Izbavi ih iz lanaca kojima ih veže Sotona i dovedi i njih u Isuovom stado...

Hvala Ti, ljubljeni naš arkanđele!!! :grlim te:

_________________
NIJEDNO BLAGO NITI VLAST,
NIJEDNA SUZA NITI ČAST
NE MOGU PLATIT
CIJENU KAPLJE KRVI TVOJE.
NI TVOJE OČI UMORNE,
NI MOKRO ČELO, ISUSE,
NI KUCAJ SRCA
ŠTO JE S KRIŽA REKLO SVOJE:
DA NAS LJUBIŠ TI VJEČNOM
LJUBAVLJU,
DA S NAMA ŽIVIŠ TU,
U SVETOM PLAMENU...

hvala Ti..


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2009 05:20 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 27 tra 2006 13:33
Postovi: 5819
Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 122 zahvala
Vjeroispovjest: Kristoliki
ipehar napisao:
29. rujan

Sveti Mihael, Gabriel i Rafael, arkanđeli

Iz tajne Božje svetosti proizlazi štovanje triju arkanđela, koje danas slavimo, kao i svetih anđela čuvara, koje slavimo 2. listopada. Anđeli kao duhovna bića, unatoč njihovoj službi u povijesti spasenja, već po svojoj biti izmiču svakom povijesnom razmatranju. Zato i ne možemo opisivati njihov život kao što činimo sa životom svetaca. Unatoč tome, na temelju Božje objave možemo ipak o njima nešto reći, isto tako možemo opisivati njihovo štovanje. Činimo to rado, što s cijelom Crkvom danas slavimo njihov blagdan, a i što mnogi vjernici nose njihova imena slaveći danas svoj imendan.

Ime Mihael, u hebrejskom ’Mi ka el’, što znači: »Tko je kao Bog?« spominje se u Svetom pismu pet puta.

»Knez kraljevstva perzijskoga protivio mi se dvadeset i jedan dan, ali Mihael, jedan od prvih Knezova, dođe mi u pomoć« (Dn 10,13). Iz toga teksta slijedi da je Mihael jedan od vrhovnih poglavica, a koji pritječe u pomoć proroku Danielu. U istoj glavi čitamo: »Nema nikoga tko bi se sa mnom protiv njih borio (kneza Perzije i kneza Grčke) osim Mihaela, Kneza vašega, moje potpore i moga okrilja« (Dn 10,21).

»U ono će vrijeme ustati Mihael, veliki knez koji štiti sinove tvog naroda« (Dn 12,1). Iz tog teksta proizlazi da Mihael kao vrhovna glava nebeske vojske brani pobožne Židove, koje progoni kralj Antioh IV. Epifan (175–164).

Najznačajniji je pak svetopisamski tekst o sv. Mihaelu iz Otkrivenja. »Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao – sotona, zavodnik cijeloga svijeta – bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli« (Dn 12,7–9).

I napokon peto mjesto, na kojem se izričito spominje Mihael, jest poslanica sv. Jude Tadeja. Ondje čitamo: »Naprotiv, Mihael arkanđeo, kad se u borbi za Mojsijevo tijelo prepirao s đavlom, nije se usudio izreći protiv njega uvredljivu osudu, nego je rekao: ’Neka bi ti Gospodin zapovjedio da ušutiš!’« (9. redak).

Imajući u vidu te svetopisamske tekstove, ikonografija prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva pak od najstarijih vremena gaji prema svetom Mihaelu naročito štovanje i duboku pobožnost. Ona ga u borbi što se vodi protiv sila zla, a i vodit će se do konca vremena, promatra kao svoga moćnog zaštitnika, koji joj je svojom zaštitom trajno prisutan. Velikog arkanđela jednako živo štuje istočna i zapadna Crkva. Razni staleži štuju sv. Mihovila kao svoga zaštitnika, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti, a Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom radiologa. Njemačka ga također od davnine slavi kao svoga zaštitnika. Njegova se slika nalazila na bojnim zastavama već god. 955. u glasovitoj bitki protiv Madžara na Leškom polju kod Augsburga, kad je njemački car Oton I. Veliki pobijedio Madžare.

I kod nas je u Hrvatskoj veoma razvijen kult sv. Mihovila. Podignute su mu u čast mnoge župne i podružne crkve, a i neka mjesta nose njegovo ime. Tako imamo Miholjac, Miholec, Mihovljan itd.

Bogoslužje veoma zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihaela u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratilac. Kao borac neka nam pomaže u borbi koju svatko od nas mora stalno protiv zla u sebi i oko sebe voditi! Kao molitelj nek nas zagovara i naše molitve poput miomirisnog kada prinosi Gospodinu, a kao pratilac neka nas prati na našim životnim putovima!

Sveto pismo poimence na nekoliko mjesta spominje i sv. Gabriela, arkanđela. Tako se u Danielovoj knjizi ukazuje u ljudskom obliku te proroku tumači viđenje o ovnu (usp. Dn 8,16–26). Još je značajnija u istoj knjizi u glavi 9. objava o sedamdeset sedmica. Tu je Gabriel vjesnik utjelovljenja Riječi. Isti će arkanđeo Zahariji navijestiti rođenje Ivana Krstitelja, Spasiteljeva preteče, a Mariji rođenje samoga Spasitelja. To nam je opisao sv. Luka. Neki crkveni naučitelji misle da je i onaj anđeo što se u božićnoj noći javio pastirima bio Gabriel, isto tako onaj što je Isusa u Getsemaniju tješio.

I štovanje je sv. Gabriela staro, a naročito je vezano uz blagdan Blagovijesti. Njemu je, kao i sv. Mihaelu, pučka pobožnost pridavala ulogu čuvara crkvenih vrata; ta dva arkanđela priječe demonu ulaz u crkvu. Kao svoga zaštitnika štovali su sv. Gabriela glasonoše, teklići i pismonoše. Papa Pio XII. apostolskim breveom od 1. travnja 1951. proglasio ga je nebeskim zaštitnikom telekomunikacija: telegrafa, telefona, radija i televizije:

Najljepša poruka, što ju je Gabriel donio s neba, sadržana je u molitvi Zdravomarije, koja je uz Očenaš postala najrasprostranjenija molitva. Pobožni kršćani tri puta dnevno na glas zvona s Gabrielom pozdravljaju Gospu i mole za njezin zagovor: »Moli za nas grješnike, sada i na času smrti naše!«. Nekoć se po našim crkvama nakon pučke mise orila pjesma »Anđeo je Gospodnji navijestio Mariji« i pučki vapaj: »Kad zadnja ura bije, dođi Majko Ti po nas!« Božji ju je narod oduševljeno pjevao dajući oduška s blagovjesnikom Gabrielom svojoj pobožnosti.

Ime Rafael znači »Bog liječi«, a ime je trećega arkanđela, koga danas slavimo. Njega, kao i dvojicu drugih arkanđela, opširno spominju apokrifne knjige, a od kanonskih knjiga Rafael je veoma prisutan u Tobijinoj knjizi. Njega sam Gospodin šalje da bi ozdravio Tobiju i Saru, za vodiča i pratioca mladom Tobiji. On ga na putu brani, uvodi u Sarinu kuću, koju oslobađa od zla, Saru kao ženu mladoga Tobije skupa s njim dovodi u kuću staroga Tobije. Mladi Tobija, pun zahvalnosti prema svome pratiocu, priča ocu koja mu je sve dobročinstva iskazao. I tada se Rafael, koji se prikazao u čovječjoj slici Azarije, sina Velikog Ananije, ovako očituje:

»Blagoslivljajte Boga, hvalite ga i veličajte pred svim živima zbog onoga što je za vas učinio. Lijepo je hvaliti Boga i uznositi ime njegovo, bogobojazno razglašavati djela njegova. Lijepo je čuvati tajnu kraljevu, ali je slavno otkrivati djela Božja. Činite dobro, i neće vas zlo snaći.

Dobra je molitva s postom, s milostinjom i pravednošću. Bolje je malo s pravednošću nego mnogo s nepravdom. Bolje je dijeliti milostinju nego sabirati u hrpe zlato. Milostinja oslobađa od smrti, ona čisti od svakoga grijeha. Koji dijele milostinju i čine pravednost, napunit će se života, a koji griješe, bit će dušmani životu svome.

Neću vam sakriti ništa: kazah već da je lijepo čuvati tajnu kraljevu, ali je slavno otkrivanje Božjih djela. I kad ste molili ti i tvoja snaha Sara, ja sam nosio vaše molitve Svetome; kad si ti pokapao mrtve, i ja sam bio uza te; kad se nisi skanjivao da ustaneš i prekineš svoj ručak da bi pokopao onog mrtvaca, nije mi bilo skriveno da vršiš dobro djelo; i bio sam s tobom. Sada, Bog me poslao da izliječim tebe i tvoju snahu Saru. Ja sam Rafael, jedan od sedmorice svetih anđela koji na nebesima donose molitve svetih i stupaju pred Slavom Svetoga!...

Ne plašite se! Mir s vama! Blagoslivljajte Boga u vijeke! Ta ja ne dođoh jer se meni svidjelo, nego po zapovijedi Boga našega: zato ga blagoslivljajte u vijeke. Sve sam dane dopuštao da me vide vaše oči, ali nisam ni jeo ni pio: vi ste motrili samo privid. Sada hvalite Boga, a ja se vraćam onome koji me i poslao. Zapišite u knjizi sve što se zbilo« (Tob 12,6–20).

Nije čudo da su kršćani, čitajući Tobijinu knjigu, tu tako lijepu povijest jedne obitelji, teško kušane, ali kojoj Gospodin pritječe u pomoć šaljući im svoga anđela, počeli štovati svetoga Rafaela i utjecati mu se. Naročito su mu se preporučivali putnici, a pomalo i pečalbari te iseljenici. Kao duhovnome liječniku počeše mu se utjecati i bolesnici u duševnim i tjelesnim bolestima. A kao svoga posebnog zaštitnika časte ga apotekari.

U jednoj svojoj homiliji o evanđeljima sv. Grgur Veliki lijepo kaže: »Rafael znači Božji lijek. On je, dotaknuvši kao po službi Tobijine oči, uklonio tmine njegove sljepoće. Dolikovalo je da bude nazvan Božjim lijekom, kad je bio poslan da liječi.«

_________________
"Teško je biti čovjek...; vjerovati a ne vidjeti..
.živjeti a morati mrijeti...:
i da te čitavo vrijeme nije strah.
.te da budeš dobar prema drugima ali i prema samom sebi.."..
a kako je tek teško biti BOG nama
..spasiti nas može samo LJUBAV...i to je SVE.."


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2009 06:07 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 21 pro 2007 09:22
Postovi: 8417
Lokacija: münchen
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Sveti Mihael, Gabrijel i Rafael, arkanđeli
[ 29.9.2009 ]

Crkva nam želi posvijestiti kolika je i kakva uloga Božjih anđela u njegovu naumu spasenja čovjeka

Crkva danas slavi blagdan svetih arkanđela, Mihaela, Gabrijela i Rafaela.

Ime Mihael u hebrejskom jeziku znači 'Tko je kao Bog'. U Svetom pismu spominje se pet puta. Prema tim tekstovima, ikonografija ga prikazuje kao ratnika u oklopu koji mačem ubija zmaja. Crkva od najstarijih vremena gaji veliku pobožnost prema sv. Mihaelu.

U borbama protiv zla koje će se voditi do kraja vremena, Crkva u Mihaelu gleda veliku pomoć i zaštitu. Velikoga arkanđela i Istočna i Zapadna Crkva slave veoma svečano. Zaštitnik je vojnika, policajaca i sudaca. Njemačka ga je od davnine slavila kao svoga zaštitnika. Lik sv. Mihaela nalazi se na njemačkim zastavama već od 955. godine.

Arkanđeo Gabrijel navijestio je Radosnu vijest Mariji. Stoga je njegovo štovanje posebno povezano uz blagdan Blagovijesti jer je od Boga svijetu donio najljepšu poruku sadržanu u molitvi Zdravomarije. Njegovo ime znači 'Bog je jak'. Neki bibličari misle da je anđeo što se javio u božićnoj noći također bio Gabrijel.

Čini se da je to bio i onaj anđeo što se javio Isusu u Getsemaniju i tješio ga. Prema narodnoj predaji, i Mihael i Gabrijel čuvari su crkvenih vrata i priječe ulaz demonu u crkvu. Kao svoga zaštitnika Gabrijela su štovali tekliči, pismonoše i glasonoše. Pio XII. 1951. proglasio je Gabrijela zaštitnikom telekomunikacija: telegrafa, radija i televizije.

Ime Rafael znači 'Bog liječi'. Najviše je opisan u Tobijinoj knjizi kao pratilac na putu, zaštitnik i zagovornik mladog Tobije. Po Božjoj zapovijedi svladava pakosnog zloduha i ozdravlja Tobijina oca. Apokrifna literatura spominje ga zajedno s Mihaelom i Gabrijelom. Kao duhovnom liječniku utječu mu se duševni bolesnici i patnici, kao i oni koji su bolovali od tjelesnih bolesti. Zaštitnik je liječnika, psihijatara, apotekara, putnika i iseljenika.

Na kraju rubrike 'Svetac dana' čestitamo imendan svima koji nose ime arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela. Donosimo i nekoliko zanimljivosti o ovim imenima. Ime Mihael pojavljuje se u brojnim izvedenicama muških i ženskih imena. Neke od njih su: Mijo, Mišo, Miško, Milivoj, Mihaela, Milka, Ela. Od brojnih izvedenica imena Gabrijel izdvajamo sljedeće: Gabro, Gajo, Gašo, Jelko, Gabrijela. Ime Rafael ima još oblike Rafo, Rafaela, Elka i druge.

_________________
ISUSE UZDAM SE U TEBE


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2009 07:29 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 24 tra 2009 21:44
Postovi: 3462
Lokacija: Zagreb
Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 30 zahvala
Vjeroispovjest: rkc
Status: U braku
Sveti Mihovile Arkanđele,

brani nas u boju protiv opakosti

i zasjedama đavolskim budi zaklon!

Neka mu zapovijedi Bog, ponizno molimo:

Ti, vojvodo vojske nebeske,

Sotonu i druge zle duhove,

koji svijetom obilaze na propast duša,

Božanskom krepošću u pakao strovali.

Amen.


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2009 08:19 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 05 srp 2009 15:29
Postovi: 2145
Lokacija: Slavonija
Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Vjeroispovjest: RKT
Prema kalendaru Rimokatoličke Crkve, blagdan Sv. Mihaela se slavi 29. rujna. Na taj dan slavimo i preostala dva arkanđela: Sv. Gabriela i Sv. Rafaela. Bogoslužje vrlo zorno ističe trostruku djelatnost Sv. Mihaela u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratitelj. Molitva Sv. Mihaelu se upotrebljava kao zaštita od zlih duhova i ta molitva je jedina egzorcistička molitva koja je dana na uporabu laicima uz dopuštenje Rimokatoličke Crkve. Sv. Mihaela podjednako štuju i židovi i kršćani i muslimani.
Ime Mihael, potječe iz hebrejskog "Mi ha el", što znači: "Tko je kao Bog" (latinski: "Quis ut Deus").
Najznačajniji tekst o Sv. Mihaelu je onaj iz Otkrivenja: "Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao - sotona, zavodnik cijeloga svijeta - bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli."(Dn 12, 7-9).
Ikonografija prikazuje Sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema Sv. Mihaelu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan.
Razni narodi štuju Sv. Mihaela kao svoga zaštitnika, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti, a papa Pio XII ga je proglasio zaštitnikom radiologa. Njemačka i Engleska ga također od davnine slave kao svoga zaštitnika.
I u Hrvatskoj su u čast Sv. Mihaelu podignute mnoge župne i podružne crkve, a neka mjesta nose njegovo ime, npr. Donji Miholjac, Miholec, Mihovljan itd. Sveti Mihovil je zaštitnik starog hrvatskog grada Šibenika, te Hrvatske policije i Hrvatske vojske.

_________________
Svim srcem svojim Tebe tražim;
Ne daj da zastranim od zapovijedi Tvojih.
(Ps 119,10)


Vrh
 Profil  
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 29 ruj 2009 09:41 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Pridružen: 09 srp 2007 12:56
Postovi: 2895
Lokacija: Gdje je blago, tamo je i srce..
Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 37 zahvala
Voljeni arkanđele Mihaele...

hvala ti na ustrajnoj pratnji i zaštiti..
Od svih svetih - tebi se najmanje obraćam riječima jer te jako osjećam uza se..pa ti i ne trebam puno govoriti..Ti si od najranijeg djetinjstva nekako moj i ponašam se prema tebi kao prema članovima obitelji...nedovoljno pažnje ti dajem, uzimam te zdravo za gotovo...
Tvoju nazočnost osjećam i kad ne mislim o tebi...
Ipak te želim od danas upoznati još više i još se čvršće priviti uza te...
Želim ti više zahvaljivati!

JAKO TE VOLIM i čuvaj mene i sve ljude na svim našim putovima,
ne dopusti mi da se ikad odijelim od Gospodina našeg Isusa Krista!

Tvoja Mihaela
(odmalena volim svoje ime jer odmalena poznajem tebe...voljeni arkanđele..)

_________________
NIJEDNO BLAGO NITI VLAST,
NIJEDNA SUZA NITI ČAST
NE MOGU PLATIT
CIJENU KAPLJE KRVI TVOJE.
NI TVOJE OČI UMORNE,
NI MOKRO ČELO, ISUSE,
NI KUCAJ SRCA
ŠTO JE S KRIŽA REKLO SVOJE:
DA NAS LJUBIŠ TI VJEČNOM
LJUBAVLJU,
DA S NAMA ŽIVIŠ TU,
U SVETOM PLAMENU...

hvala Ti..


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži prema:
Idi na:  
cron
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr