www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 24 tra 2018 13:17

Vrijeme na UTC [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: 19 ožu 2015 10:55 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 25 tra 2007 18:26
Postovi: 3574
Podijelio: 107 zahvala
Zahvaljeno je: 109 zahvala
Vjeroispovjest: Rimokatolička
Status: U braku
Sveti Josip je po podrijetlom bio iz Davidova roda ( Mt 1,1-16;Lk 3,23-31), rođen je u Nazaretu kao sin Jakovljev (Mt 1,16) ili Helijev (Lk 3,23). Radio je kao tesar.

Sv. Josip, muž Marijin zakonski je otac Isusov. On je zaštitnik hrvatskog naroda. Bio je kraljevskog roda, u njegovo vrijeme vrlo siromašnog. Radio je kao stolar. Sv. Matej apostol i evanđelist kaže za nj da je bio pravednik, što znači krepostan i svet muž. Ostao je zbunjen kada je vidio da je Marija trudna, a nije znao na koji način je ostala trudna. Bio je siguran da je čestita žena te da izbjegne govorkanja i sve negativno što bi za nju slijedilo, odlučio ju je potajno otpustiti. No kada ga je Božji anđeo poučio da je trudna po Duhu Svetome, prihvatio je bez bojazni Božji plan. Išao je s Marijom u Betlehem na popis pučanstva i tada se rodio Isus. Potom je bježao u Egipat pod Herodovom smrtnom prijetnjom Isusu. Hodočastio je s dvanaestogodišnjim Isusom i Marijom iz rodnog Nazareta u Jeruzalem i zabrinuto je tražio Isusa, koji im se bio izgubio. O kasnijem životu i kada je umro ne znamo ništa.

U Istočnoj Crkvi poznato je da je štovanje Svetog Josipa bilo vrlo rano. Na Zapadu je štovanje sv. Josipa poznato oko 850. godine u Reinchenau, a kasnije su ga osobito promicali sv. Bernard iz Clairevauxa, sv. Terezija Avilska, sv. Franjo Saleški, Ivan Gerson, Franjevci i papa Siksto IV, koji je uveo blagdan sv. Josipa obveznim za svu Crkvu. U sjevernim krajevima Hrvatske štovanje su mu širili isusovci, a Hrvatski sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine proglasio ga je zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva. Svijest o tome da nam je zaštitnik nije osobito zaživjela, ali su naši biskupi na svom zasjedanju u Splitu 1972. godine rekli "da je odluka Hrvatskog sabora iz 1687. god. i sada na snazi, jer Sabor nije imao u vidu apstraktno Hrvatsko kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljulje sve peripetije oko svoga suvereniteta…" Nacionalno svetište sv. Josipa je u Karlovcu na Dubovcu.
Sv. Josip je zaštitnik bolesnika i umirućih i uzor obiteljskog života te kako se služi Isusu spasitelju čovjeka.

Godine 1955. uveo je u crkvenu godinu blagdan sv. Josipa Radnika veliki papa Pio XII. Odredio je da se taj blagdan slavi 1. svibnja, na dan "koji je svijet rada izabrao kao svoj praznik". Godine 1889. tzv. Druga internacionala odlučila je da će 1. svibnja slaviti kao svjetski praznik radništva. Iste godine papa Leon XIII. izdaje svoju encikliku o svetom Josipu Quamquam pluries, te u njoj "radnike i sve ljude skromnih životnih prilika 'upućuje na sv. Josipa' kao uzor i primjer za nasljedovanje".
Sveto pismo Novog zavjeta samo na jednom mjestu spominje Josipovo zanimanje. Sveto pismo spominje Josipa poimence više od 12 puta, a samo jedanput govori o njegovu zanimaju. Ne navodi nam također ni jednu jedinu njegovu riječ niti što kaže o svršetku njegova života. Uvođenjem blagdana sv. Josipa Radnika Crkva želi upozoriti na onu božansku odrednicu koja kršćanskog radnika najviše uzdiže i usavršuje. On radeći "pridonosi povijesnom ostvarenju Božje zamisli".
SVETI JOSIP BRINE SE ZA UMIRUĆE
Kellermann, nadaleko poznati biskup u Munsteru, bio je jedne noći žurno pozvan k bolesniku. Kad je došao u označenu kuću, našao je sve u dubokom snu. Neki su ga ukućani uvjeravali da tu nema bolesnika. Biskup se vrati kući. Tek što je legao, netko živo pokuca na njegova vrata i još ga jače nego prije pozove da pođe u onu istu kuću. Sad se bolje propitao, tko bi mogso biti bolestan u kući, ali su ga opet uvjeravali da nitko nije bolestan. On se ponovno vrati kući. Ulazeću u svoj stan, osjeti da ga netko čvrsto drži i začuje glas koji ga jepreklinjao da se opet vrati u onu kuću. I po treći put žuri biskup gdje nalazi jednu staricu na umoru. Kad ga je ugledala rekla je. "hvala Bogu da ste došli!" Kad se ispovjedila i primila Svetu Pričest i bolesničko Pomazanje, upita je svećenik: "Recite mi, bako, jeste li se ikad molili za sretnu smrt?"
Ona mu odgovoir: "Molila sam se svaki dan Svetom Josipu da mi isprosi sretnu smrt." Tamo je na prozoru stara knjiga iz koje sam svaki dan molila tu molitvu." Potresen i ganut reče biskup Kellermann: Zahvalite skupa sa mnom Svetom Josipu što sam bio čudesnim načinom triput k vama pozvan." - Baka se poslije nekoliko sati preselila u vječnost.

_________________
_______________________________________
Slika
_______________________________________
dragocjena si u Mojim očima i Ja te ljubim..DOĐI
ŽIVIO PAPA FRANJO


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 20 ožu 2015 18:51 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova
Avatar korisnika

Pridružen: 29 vel 2012 11:31
Postovi: 956
Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
NIsam nasla gdje bih drugo ovo postala, pa sam odlucila ovdje. Ukratko, molili smo 30 dana svetom Josipu na prijatelja i njegov posao i jucer je saznao pozitivne vijesti. :D hvala sveti Josipe! smajlic22


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 19 ožu 2016 10:32 
Odsutan
Moderator
Moderator
Avatar korisnika

Pridružen: 09 lis 2013 19:27
Postovi: 927
Lokacija: Požeška biskupija
Podijelio: 358 zahvala
Zahvaljeno je: 291 zahvala
Vjeroispovjest: RKT
Sveti Josip, zaručnik je Marijin i Isusov hranitelj.
Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda.

Josip je bio potomak iz Davidova kraljevskoga roda te je po njemu i Isus bio Davidov potomak.
Radio je kao siromašni tesar iz Nazareta i u njegovoj je blizini Isus proveo svoje djetinjstvo i mladost,
živeći jednostavnim radničkim životom.
Kršćani slave Josipa, Marijinog zaručnika i Isusova poočima kao sveca i kao Božjeg odabranika,
kome je Bog povjerio da bude glava nazaretske obitelji u kojoj se ostvarilo Isusovo utjelovljenje.
Uz svoj tesarski rad, Josip je bio vjernik. Molio je i čitao Sveto pismo,
pristao je vršiti Božju volju i da Bog po njegovu životu čini svoja djela.
Josip je bio toliko spreman Bogu vjerovati, da nije sumnjao ni onda kada mu je Bog govorio u snovima.
Bog mu je u snu rekao, da uzme Mariju za svoju ženu i da se ne boji onoga što je u njoj začeto.
Kasnije mu je također poručio, da uzme Mariju i dijete i ode u Egipat,
i da se također u određeno vrijeme vrati iz Egipta i nastani u Nazaretu.
Drugim riječima, Josip je bio dobro upućen u Božje govore.
Bio je pobožan čovjek, znao je ići pravim putem. Imao je plemenitu dušu.
Primio je Mariju i Isusa pod svoj krov, pratio ih kroz život i branio,
prehranjivao ih je radom svojih ruku. Po duši je bio pravednik, tj. svetac,
po dostojanstvu Marijin suprug, muž nebeske kraljice,
a po zanimanju othranitelj Isusa, Sina Božjega. Bio je ponizan, skroman i šutljiv,
nikada se nije uzdizao ili hvalisao pred ljudima. Josip je imao čast, da su mu kao glavi obitelji,
bili poslušni i Isus, Sin Božji i Marija, Majka Božja.
Josip zajedno s Marijom i Isusom čini Svetu obitelj.

Svetkovina sv. Josipa slavi se 19. ožujka, a 1. svibnja je spomendan sv. Josipa radnika.

_________________
"Po ovom će svi znati da ste moji učenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge."(Iv 13-14,35)
"Neka se ne uznemiruje srce vaše!
Vjerujte u Boga i u mene vjerujte!"(Iv 14,1)


Vrh
 Profil  
Citiraj  
PostPostano: 01 pro 2017 14:03 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Pridružen: 15 sij 2017 16:07
Postovi: 509
Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 82 zahvala
Vjeroispovjest: katolik
Vjerujem da sam se onima koji me citaju već na vrh glave popela sa svojim obožavanjem svetog Josipa.
Do prije koju godinu ga nisam doživljavala, ali je zato on mene pronašao u jednog crkvi pored koje sam prolazila na putu prema radnom mjestu svakog dana... I opet me pronašao jutros.
Ne trebam, ali želim, ponoviti da je Josip moj najdraži svetac i već sam rekla, ako ikada budem imala djecu - znam kako će se jedno od njih zvati. Da, i sama sam isticala, žena bi trebala "slušati muža", i iako sama iz tradicionalne obitelji gdje još uvijek vladaju zakoni "daj djetetu ime prema muževljevom ocu"/"imenom počasti svekra"/"neka se cijeni i uzdiže muška loza" nadam se da će jednog dana moj muž imati razumijevanja za mene. Hebrejski - Bog dodaje, Bog je povećao - pa postoji li za roditelje razloga da dijete koje je rođeno od njih, i koje je ništa nego dar od Boga - ne nazovu tako?

Svakako, ova priča je nešto drugačija.
Sveti Josip je sveti Josip pa sam tako u bespućima interneta naišla prosli tjedan na to da Pariška provincija bosonogih karmelićana nudi duhovne vježbe sa sv. Josipom. Od sv. Terezije Avilske je Josip imao važno mjesto u karmelskoj tradiciji. Obnoviteljica Karmela dala je većini samostana, koje je osnovala, ime sv. Josip te je savjetovala svojim sestrama karmelićankama da izaberu sv. Josipa za učitelja molitve (što mi je i moja prijateljica mnogo puta napominjala).

Svatko od nas Josipa doživljava na svoj način, ali mislim da su neke stvari svima vidljive.
Josip je čovjek koji se divi – divi se onomu što mu Bog daje, divi se Mariji, divi se Božjim djelima (Stoga nije najvažnije Boga ljubiti kako mi to hoćemo, nego njega ljubiti kako On to hoće; tako psalmist kaže: ‘‘Znadem, o Gospodine, da su ti sudovi pravedni; i da si me s pravom ponizio, jer se ti vjerno za me brineš.‘‘ (Ps 11,75)).

Da stvar bude gora/bolja, na to sam (uza sve ostalo) i zaboravila, a ako s icim imam problema, to je kad me ujutro netko na prepad probudi pa sam tako jutros u 5h dobila mail na mobu. Prvo, mislim da ne moram niti pokušati dočarati košmar dok sam se snašla, ali kad sam došla sebi – tekst koji se nudio uistinu je vrijedilo pročitati.
U prvom tjednu tekst koji sam dobila nosi naziv “prilagodi svoje očekivanje”.
Naime, evanđelje Josipa otkriva kao pravednoga onda kada saznaje da Marija očekuje dijete (Mt 1,18-25). On poštuje Mariju da bi ju prepustio neodobravanju čitavoga mjesta i on poštuje zakon Božji da bi zasnovao jednu obitelj na tako neizvjesnom temelju. Ta Josipova velikodušnost je usidrena u Bogu, i Bog mu objavljuje svoj plan. Od tada pa nadalje je sve jasno: Josip razumije Marijinu šutnju, u jednostavnoj vjeri prihvaća što Bog od nje očekuje i što Bog od njega očekuje. Bog ih sjedinjuje, kako bi ih postavio u srce povijesti spasenja. Marija će Mesiji dati svoje tijelo i svoja obilježja; a on će tu biti da mu da zakonito ime u kraljevskom Davidovu potomstvu. Najveće poštivanje osobe i poslušno primanje Božjih inicijativa su Josipove reakcije. Bog je govorio, a Josip je odmah djelovao, nije se bojao uzeti k sebi Mariju te zahvaljujući njemu i njegovoj poslušnosti, zahvaljujući tome što se on prilagodio volji Očevoj, u Isusu iz Nazareta može se prepoznati Krist Božji.

A mi…
Ako gledamo da između onoga što je “već“ započelo od kraljevstva Božjega i onoga što “još nije“ ispunjeno, stoji svakodnevnica… onda bi se uistinu trebali truditi da ispunimo Božju volju.
Tekst kaže da ljubav prema bližnjemu čini vrijednim naš život i da sve prolazi, ali ljubav ostaje.Pitajmo se svi, pa i ja prva, vodi li nas ta spoznaja obraćenju?
Jedan dan bez ljubavi je izgubljen dan na našem hodočasničkom putovanju k Bogu, a koliko smo ih tako potratili?


Vrh
 Profil  
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC [LJV]


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr