www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 26 lip 2025 19:30

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 16 lip 2010 06:57 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Mt 6

"Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Inače, nema vam plaće u vašeg Oca koji je na nebesima. Kada dakle dijeliš milostinju, ne trubi pred sobom, kako to u sinagogama i na ulicama čine licemjeri da bi ih ljudi hvalili. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kada daješ milostinju - neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti!" "Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršćima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti."

"I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju lica da pokažu ljudima kako poste. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad postiš, pomaži glavu i umij lice da ne zapaze ljudi kako postiš, nego Otac tvoj, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 lip 2010 07:00 
Odsutan

BITI NAPROSTO DOBAR

Čitanja:

2 Kr 2, 1. 4b. 6-14

Ilija je jedini lik za kojega se u Starome Zavjetu kaže da je bio izravno uzet na nebo. Stoga je upravo on bio u središtu Izraelove nade. Izraelci su vjerovali da će ponovo doći, a s njegovim se dolaskom povezivala uspostava Božjega kraljevstva na zemlji.

Mt 6, 1-6. 16-18

Od Simone Weil, židovsko-kršćanske filozofkinje religije, dolaze dvije rečenice koje se nameću kao komentar današnjem evanđelju: «Bog je prisutan svagdje ondje gdje su nesretni ljubljeni radi njih samih.» I još: «Bog nije prisutan - čak i ako ga se zaziva - ako su nesretni samo povod da bi se činilo dobro.» Te su rečenice u oštroj suprotnosti sa našim vremenom, koje se vodi načelom: «Čini dobro i neka se za to čuje.» Tu nije riječ o čovjeku kojemu je potrebna pomoć, nego o meni koji imam moć pružiti mu ruku - ili ne pružiti. Sebe stavljam u središte i želim zadobiti primjerenu pozornost radi dobra koje sam učinio. Isus jasno poručuje kako bismo se trebali ponašati, kad kaže da naša ljevica ne treba znati što čini desnica. Naš čin mora biti naprosto dobar, bez neke druge, više ili manje prikrivene namjere. Jer čovjek je čovjek po tome što je sposoban za dobrotu koja «ljubi nesretne radi njih samih» i napušta sve računice. Što više imamo povjerenja u Boga, to više znamo da se kod njega nije izgubljen ni najmanji pokret naše ruke, našega srca, naše molitve i našega posta. Još nisu ispisana sva poglavlja našega života. Možda na kraju ispadne tekst o dobroti!

Molitva

Bože istine, ti nas poznaješ i znadeš da rado dajemo na velika zvona kad god učinimo nešto dobro. Želimo biti zamijećeni i priznati. No ti ponireš do dna naše nutrine i jasno vidiš stvarne motive našega djelovanja. Podari nam volju da činimo dobro bez neke druge nakane, da naš život ne bude proračunat, nego dobar. To te molimo po Isusu Kristu, koji nas poziva da ljubimo ljude radni njih samih. Amen.

Liturgijska meditacija iz Samostana sv. Margarite na Pagu

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 lip 2010 06:53 
Odsutan

Mt 6

"Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete. Vi, dakle, ovako molite: 'Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I opusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga!'" "Doista, ako vi otpustite ljudima njihove prijestupke, otpustit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li vi ne otpustite ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti vaših prijestupaka."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 lip 2010 07:05 
Odsutan

Mt 6

"Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce." "Oko je tijelu svjetiljka. Ako ti je dakle oko bistro, sve će tijelo tvoje biti svijetlo.Ako ti je pak oko nevaljalo, sve će tijelo tvoje biti tamno. Ako je dakle svjetlost koja je u tebi - tamna, kolika će istom tama biti?"

Gospodine,daj da naše blago uvjek bude u Tebi.
Amen

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 lip 2010 06:22 
Odsutan

Lk 9

Dok je jednom u osami molio, bijahu s njim samo njegovi učenici. On ih upita: "Što govori svijet, tko sam ja?" Oni odgovoriše: "Da si Ivan Krstitelj, drugi: da si Ilija, treći opet: da neki od drevnih proroka usta." A on im reče: "A vi, što vi kažete, tko sam ja?" Petar prihvati i reče: "Krist - Pomazanik Božji!" A on im zaprijeti da toga nikomu ne kazuju. Reče: "Treba da Sin Čovječji mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne." A govoraše svima: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. 24Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 lip 2010 06:25 
Odsutan

PO PROBODENOME DOLAZI SPASENJE!

Nedjelja, 20. lipnja - Dvanaesta nedjelja korz godinu

Čitanja:

Zah 12, 10-11; 13, 1

Jeruzalem - "gledanje mira" - više je od grada. Jeruzalem je slka biblijskog "šaloma", središte rajskoga stvorenja. No kako je samo često bio (i jest!) poprište sukoba različitih sila i političkih interesa. Njegova je ljepota oskvrnjena, njegovo unutarnje središte - hram - razoreno. Da bi Jeruzalem ponovo postao Božjim gradom, mora biti obnovljen iz temelja. Samo se tako propast može preobraziti u uzlet. Tu obnovu iznutra ne može provesti čovjek sam. Da bi se ona dogodila, nužan je uvid da čovjekova "postignuća" češće i više odvode od Boga no što k njemu privode. Taj je uvid već na neki način početak onove. Jer Bog ulazi u igru onda kad mu mi za to otvorimo prostor. Ulazi u igru po "Probodenome", na način koji se posve razlikuje od svih ljudskih očekivanja, od svih ljudskih predodža o Bogu. Po "Probodenome" dolazi spasenje! Probodeni nas upućuje na Raspetoga, koji je dopustio da ga probodu ponori svjetskog i čovjekovog zla - iz ljubavi prema nama.

Gal 3, 26-29

Po krštenju mi se kršćani oblačimo u Krista kao u novo odijelo slobode. To znači da smo više od spleta bioloških, socijalnih i psihičkih uvjetovanosti. Mi smo slobodna Božja djeca, njegove kćeri i njegovi sinovi. Jer on želi biti okružen slobodnim ljudima...

Lk 9, 18-24

Što ja mislim, tko je Isus? Isusovo pitanje čeka i na moj odgovor i na posljedice koje iz njega proizlaze. Jesam li spreman nasljedovati i prihvatiti patnju koju mi to može donijeti? Ako sam pripravan suočiti se s patnjom koja je dio mojega puta, bit ću pripravan i za njegovo nebo.

Molitva

Bože na našim putovima, tvoj Sin je iz ljubavi prema nama na sebe preuzeo patnju kako bi nas otkupio. Mi bismo naprotiv željeli proći neokrznuti kroz život, koliko je god to moguće, te pošto poto izbjegavamo patnju. No patnja je sestra blizanka ljubavi. Učini nas sposobnima kako bismo s tvojim Sinom mogli ići putem ljubavi i patnje, kako bismo jednom prispjeli k tebi. Amen

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 lip 2010 07:16 
Odsutan

Mt 7

"Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: 'De da ti izvadim trun iz oka', a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!"

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 21 lip 2010 07:18 
Odsutan

PRED BOGOM SMO SVI U ISTOME BRODU

Ponedjeljak, 21. lipnja - sv. Alojzije Gonzaga

Čitanja:

2 Kr 17, 5-8. 13-15a 18

Božji glas želi naići na naš posluh, jer Bog želi da dobri budemo, jedni prema drugima i prema samome sebi. Koje Božje poruke čujem? A koje izbjegavam čuti, jer zahtijevaju od mene napor, promjenu života?

Mt 7, 1-5

Suditi, dijeliti pravdu, osuđivati - to se događa na način da tijekom vremena i sami počenemo vjerovati ono što nam "suci" govore: Glup si! Ništa ne razumiješ! Ništa ne možeš! Naše je društvo prepuno takvih osuda i brzo smo kadri jedni druge trpati u određene pretince. Bilo bi zanimljivo promatrati i analizirati same sebe, koliko osuda izgovorimo u jednome danu. - Ako dakle iskreno zavirimo u svoj život, koliko se tu sakupilo grubih i neprimjerenih osuda, krivih zahvata, olako izgovorenih, banalnih, izdajničkih, pogrešnih riječi? Koje bih riječi rado povukao? Moj život ne mora biti konačni i savršeni tekst. Dopušteno mi je živjeti u nesavršenim fragmentima. No isto pravo moram dati i drugima oko sebe: bez precrtavanja crvenom olovkom, bez osuda i "neka sva bića dođu k sebi i neka sama sebi sude" (Simone Weil). Ako sebi i svima dopustimo da budu što jesu, ne moramo suditi ni osuđivati. Bili bismo barem malo sličniji Isusu i shvatili bismo što on misli kada kaže: "Ne sudite da ne budete suđeni." Stavite svoja mjerila kojima mjerite u Božje ruke, jer pred Bogom uistinu sjedite u istome brodu kao i ljudi oko vas. Budite Bogu slični: ne osuđujte, nego pridižite!

Molitva

Strpljivi Bože, ti imaš pregled nad našim djelima i našim propustima, ti vidiš naše čežnje i znane su ti naše jake i naše slabe strane. Gledaš nas sa željom da jedni druge ne osuđujemo, nego da upoznamo same sebe i nad sobom promislimo. Daj nam snage da ti budemo slični te da ljude oko sebe ne zatiremo svojim osudama, nego da ih pridižemo. Amen

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 lip 2010 08:47 
Odsutan

Mt 7

"Ne dajte svetinje psima! Niti svoga biserja bacajte pred svinje da ga ne pogaze nogama pa se okrenu i rastrgaju vas."

"Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci." "Uđite na uska vrata! Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu. O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze!"

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 22 lip 2010 08:58 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 2 zahvala
O Isuse, kako je divno primati blago kroz Rijec koju nam dajes, i po kojoj nam se dajes,.. kako je divno siriti radosnu Vijest svima,.. ali kako znati i prepoznati tko nas moze rastrgati?? kako stati na vrijeme?? Isuse trebam mudrosti i spoznaje da prepoznam trenutak kada trebam stati i presutiti,.. da ne prospem Bisere pred one koji ne zele vidjeti i spoznati njihovu vrijednost,..

Molim te pomozi mi,..

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]