www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 27 lip 2025 10:57

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 08 srp 2010 10:11 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 15 zahvala
Zahvaljeno je: 32 zahvala
Četvrtak, 8. Srpnja - sv. Kilian i drugovi

Čitanja:

Hoš 11, 1-4. 8a.c.-9

Bog se razočarao s ljudima. No ipak ih ne napušta: ,,Srce mi je uznemireno, uzavrla mi sva utroba: neću više gnjevu dati maha." Ako me razočarao netko tko mi je važan, bih li bio sposoban učiniti taj zaokret srca i napraviti prvi korak?

Mt 10, 7-15

Isus šalje Dvanaestoricu na rubove ljudskoga očaja, među bolesne, među žive mrtvace, među gubavce i opsjednute. Šalje ih na područja ljudskih ponora, kojih i danas ima, tu oko nas, možda i u nama samima. Tamo on šalje učenike, kako bi ljudi ponovo stekli pouzdanje i shvatili da je sve relativno ako stvari promatraju očima Kraljevstva koje im se nudi. Svi oni, duševa i tjelesna sirotinja, vrijedni su slušati evanđelje i iz njega crpsti novi život. No ima i kuća, gradova, ljudi koji smatraju da im nije potrebno otkupljenje i oproštenje te ne dopuštaju riječi o Božjemu kraljevstvu da uđe u njihov život. Hoće li Božja riječ u moj život donijeti spasenje ili propast, to ne ovisi o Bogu, nego i meni.

,,Svatko tko odustane od drugoga, izgubio je komad samoga sebe" (Christine Busta).

Molitva:

Bože svega što živi, kakav li si ti Bog kad se nisi libio postati čovjekom i na sebe uzeti našu ljudsku sudbinu! Daj da ti postanemo slični te da poruku tvoje ljubavi donosimo žalosnima i očajnima koji obitavaju na rubovima života - kako bi se obnovilo lice zemlje. To te molimo po Isusu Kristu, tvojoj Riječi koja donosi slobodu, svjetlo i nadu. Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 srp 2010 07:29 
Odsutan

Mt 10

16"Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi! 17Čuvajte se ljudi, jer će vas predavati vijećima i po svojim će vas sinagogama bičevati. 18Pred upravitelje i kraljeve vodit će vas poradi mene, za svjedočanstvo njima i poganima. 19Kad vas predadu, ne budite zabrinuti kako ili što ćete govoriti. Dat će vam se u onaj čas što ćete govoriti. 20Ta ne govorite to vi, nego Duh Oca vašega govori u vama!" 21"Brat će brata predavati na smrt i otac dijete. Djeca će ustajati na roditelje i ubijati ih. 22Svi će vas zamrziti zbog imena moga. Ali tko ustraje do svršetka, bit će spašen." 23"Kad vas stanu progoniti u jednom gradu, bježite u drugi. Zaista, kažem vam, nećete obići gradova izraelskih prije nego što dođe Sin Čovječji."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 09 srp 2010 07:32 
Odsutan

,,TKO JE MUDAR, NEKA SHVATI OVO"
Petak, 9. Srpnja - sv. Augustin Zhao Rong i drugovi

Čitanja:

Hoš 14, 2-10

,,Bog je postao čovjekom da bismo se mi pobožanstvenili" (sv. Atanazije, crkveni naučitelj, 4. st. poslije Krista). Ako se prepustimo u Božje ruke, tada nosimo u sebi božanske tragove. Ako se pak stavimo u vlastite ruke, te ,,djelu ruku svojih" više vjerujemo nego Božjim rukama, uvijek ćemo prispjeti samima sebi i svojim ograničenjima: opustjet ćemo, bit ćemo lišeni Boga, a naposljetku i svoje ljudskosti. Ne bismo li iz dubine srca morali moliti da nam Bog izbije iz ruku naša djela kako bismo postali ono za što nas je on odredio? Često se preko svake mjere upinjemo da postanemo jedankima Bogu, umjesto da dopustimo Bogu da za nas bude ovdje, prisutan. Svoje pobožanstvenje ne možemo uzeti u svoje ruke! Ono je u Božjim rukama i on će ga ostvariti na svoj način, koji još sada možda i ne možemo razabrati. No ,,tko je mudar neka shvati ovo, i čovjek razuman neka spozna".

Mt 10, 16-23

Ako nasljedujem Isusa i okrenem se izgubljenima, možda ću i sam biti izgubljen - kao on.

Ako nasljedujem Isusa, ne mogu izabrati put najmanjeg otpora.

Ako nasljedujem Isusa, izazivam ,,normalan" poredak ovoga svijeta - kao on.

Ako nasljedujem Isusa, moj život neće postati lakši, ali će biti siguran u Bogu.

Molitva:

Bože našega utočišta, ti si nam naložio nasljedovati tvojega Sina kako bismo ,,vučji svijet" u kojemu vlada smrtonosna borba za moć, utjecaj i karijeru pridobili za tvoje kraljevstvo mira. Pobudi u nama smjelost za pružanje otpora, kako bismo se suočili s izazovima koje nam nameće sadašnja zbilja. To te molimo po Isusu Kristu, čije ime nosimo s pravom samo onda ako nasljedujemo njegove stope. Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 srp 2010 08:37 
Odsutan

Mt 10

24"Nije učenik nad učiteljem niti sluga nad gospodarom svojim. 25Dosta je da učenik bude kao njegov učitelj i sluga kao njegov gospodar. Ako su domaćina Beelzebulom nazvali, koliko će više njegove ukućane?" 26"Ne bojte ih se dakle. Ta ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće doznati. 27Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima." 28"Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu." 29"Ne prodaju li se dva vrapca za novčić? Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez Oca vašega. 30A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. 31Ne bojte se dakle! Vredniji ste nego mnogo vrabaca." 32"Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. 33A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 srp 2010 06:20 
Odsutan

Lk 10
25I gle, neki zakonoznanac usta i, da ga iskuša, upita: "Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?" 26A on mu reče: "U Zakonu što piše? Kako čitaš?" 27Odgovori mu onaj: Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!" 28Reče mu na to Isus: "Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš." 29Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: "A tko je moj bližnji?" 30Isus prihvati i reče: "Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. 31Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. 32A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. 33Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se 34pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. 35Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: 'Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.'" 36"Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?" 37On odgovori: "Onaj koji mu iskaza milosrđe." Nato mu reče Isus: "Idi pa i ti čini tako!"

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 srp 2010 06:27 
Odsutan

,,IDI PA I TI ČINI TAKO!"
Nedjelja, 11. srpnja - Petnaesta nedjelja kroz godinu

Čitanja:

Pnz 30, 10-14

Božja zapovijed je glas u meni koji mi intuitivno pokazuje put, ona je moja savjest koja me uči razlikovati ispravno od pogrešnoga, ona je Bog u meni koji je iz ljubavi u mene usadio zapovijed te očekuje da odgovorim na njegovu ljubav.

Kol 1, 15-20

Sva punina Božja - nastanjena u čovjeku Isusu Kristu. Radi nas. ,,Budite kao Bog - postanite ljudi!" (Franz Kamphaus, biskup u miru Limburga, Njemačka).

Lk 10, 25-37

Pitanje o vječnome životu, o životu u punini, jest najvažnije pitanje koje si čovjek uopće može postaviti. Postavljamo li si ga? Ili se izgubi u svakodnevici, među njezinim praktičnim pitanjima i brigama? Pitanje kojim ga pismoznanac želi iskušati, Isus pretvara u egzistencijalno pitanje upućeno svima nama. A pismoznanac daje odgovor koji za sve nas vrijedi. On je sažet u jednoj jedinoj riječi: ,,Lubav". Ljubav je ,,password" koji vodi u vježni život. Teoretski gledano, ljubav je jednostavna. No u konkretnosti je ona teška. Prispodobom o milosrdnome Samaritancu Isus pred nas postavlja ogledalo: Koliko bi ljubavi ti imao? Kako bi ti reagirao? Kao dvojica pobožnih kloji su ostavila ranjenika da leži pored ceste? Ili kao Samaritanac kojega Židovi preziru, a koji ipak pomaže jednome Židovu i to mu je samo po sebi razumljivo? Ne gleda na neprijateljstva, ne gleda na opasnosti koje mu prijete, nego mu je jedino važan čovjek koji u ovome času treba pomoć. Ovom nas prispodobom Isus želi protresti i potaknuti da činimo dobro: ako je tako pomogao jedan Samaritanac, koliko to tek mi kršćani moramo činiti! I kako bi bilo da se ja nađem na mjestu unesrećenika? Zar nije svakome potreban netko bližnji, tko će ga susretati s milosrđem? I ne bih li ja trebo biti bližnji svakome tko me u datom trenutku treba? ,,Idi pa i ti čini tako!"

Molitva:

Bože u vječnosti, ti ne tražiš od nas žrtve, ne zahtijevaš od nas ništa što bi bilo neljudski teško i što bi nadilazilo naše moći. Jedino što od nas tražiš jest ljubav. Ono što učinimo iz ljubavi, čini nas tebi sličnima. A što propustimo zbog nedostatka ljubavi, razdvaja nas od tebe. Stoga ojačaj našu sposbnost za ljubav, kako bismo opazili čovjeka koji nas upravo sada treba i pomogli mu. To te molimo po Isusu Kristu, koji je svoju ljubav davao u izobilju. Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 srp 2010 06:51 
Odsutan

Mt 10

34"Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir, nego mač. 35i neprijatelji će čovjeku biti ukućani njegovi. 36"Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. 37Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. 38Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga." 39"Tko vas prima, mene prima; a tko prima mene, prima onoga koji je mene poslao. 40Tko prima proroka jer je prorok, primit će plaću proročku; tko prima pravednika jer je pravednik, primit će plaću pravedničku. 41Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 srp 2010 07:00 
Odsutan

Mt 11

Tada stane prekoravati gradove u kojima se dogodilo najviše njegovih čudesa, a oni se ne obratiše: 21"Jao tebi, Korozaine! Jao tebi, Betsaido! Da su se u Tiru i Sidonu zbila čudesa koja su se dogodila u vama, odavna bi se već oni u kostrijeti i pepelu bili obratili. 22Ali kažem vam: Tiru i Sidonu bit će na Dan sudnji lakše negoli vama." 23"I ti, Kafarnaume! Zar ćeš se do neba uzvisiti? Do u Podzemlje ćeš se strovaliti! Doista, da su se u Sodomi zbila čudesa koja su se dogodila u tebi, ostala bi ona do danas. 24Ali kažem vam: Zemlji će sodomskoj biti na Dan sudnji lakše nego tebi."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 srp 2010 07:00 
Odsutan

Utorak, 13. srpnja

Čitanja:

Iz 7, 1-9

"Ako se na me ne oslonite, održat se nećete!" Osloniti se na Boga i opstati - to znači biti čvrsto ukorijenjen u Bogu, pa i onda kad srce zadrhti "kao što u šumi drveće ustrepti od vjetra". Vjera je snaga koja me iznutra okrepljuje, jača, smiruje, čak i u životnim olujama.

Mt 11, 20-24

Isus je tražio ljude koji su žudjeli za Bogom. Želio im je donijeti spasenje. Želio je prožeti sav njihov život. No uvijek je bilo i bit će onih koji polaze od toga da spadaju među bolje, među odabrane, i da im nije potrebna nikakva promjena. Oni odbijaju Isusovu ponudu. Zatvaraju uši, oči i srca pred porukom u kojoj nije riječ o ispravnom ponašanju, nego o istinskom bivstvovanju, ne o katalogu etičkih normi, nego o sveukupnoj čovjekovoj egzistenciji. Čudesa koja je Isus činio bila su kod takvih ljudi upravo razlog da su ga odbacivali. No svi oni koji nisu znali kamo bi dalje, svi izgubljeni i neuspjeli - oni su konačno mogli odahnuti jer su se osjećali pozvanima. Izgubljenost i neuspjeh duboko su ucijepljeni u svaki ljudski život. Povjerimo takva stanja onome koji nas želi iscijeliti do srži našega postojanja!

Molitva

Dobri Bože, kako često sami pred sobom skrivamo čudesa i znakove koje činiš da bi naš život obratio k sebi. Ne dopusti nam da ti stojimo na putu, jer kako bi bez tebe mogao uspjeti naš život! Skrši okamine našega srca, daj da te tražimo, da se možeš useliti k nama. To te molimo po Isusu Kristu, koji je najčudesniji znak tvoje ljubavi. Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 srp 2010 07:44 
Odsutan

Mt 11

25U ono vrijeme reče Isus: "Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. 26Da, Oče, tako se tebi svidjelo. 27Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti."

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]