www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 26 lip 2025 03:36

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 07 kol 2010 19:45 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 46 zahvala
Mt 17, 14-20

Učenici nisu kadri pomoći mladiću koji uvijek iznova gubi tlo pod nogama te mu se zbog toga dešavaju po život opasne nezgode. "Zbog vaše malovjernosti", glasi Isusova dijagnoza učeničke nemoći. Da je vaša vjera barem kao zrno gorušice, mogli biste brda premještati... No što bi bilo kad bi naša vjera mogla činiti takve stvari? Kad bi mogla "brisati" brige, strah, beznađe, razočaranje? Sve bi se poljuljalo i ništa ne bi bilo kao prije. "Ništa vam neće biti nemoguće." Čak ni to da postanete drugi čovjek. To čini vjeru riskantnom, opasnom. Stoga neka bregovi ostanu gdje jesu - jer i ne želimo biti netko drugi, jer brda imaju svoju primjerenu veličinu koja nam ulijeva sigurnost.

Za Isusa je vjera, međutim, isto što i imati povjerenja u Boga. Slično kao kod djeteta koje se usuđuje skočiti sa zida jer ima povjerenja da će ga njegov otac ili majka uhvatiti. Vjera je dakle povjerenje: bit ću uhvaćen jer sam u rukama Nekoga tko je veći od mene. Tko tako vjeruje u Boga, taj se usuđuje skočiti u budućnost. Ondje gdje drugi ostaju prikovani uz prošlost, takav se čovjek usuđuje izgovoriti otvorenu riječ - dok drugi šute. Može krenuti, dok su drugi okovani. Gubi strah koji znači blokadu i vezivanju uz ono što je "tako i gotovo". Strah je mlađi brat malovjernosti, dok je odvažnost sestrica vjere, pa makar ona bila mala kao gorušičino zrno. Kad Božji Duh pokuca na moja vrata, otvaram li mu kako bi on raspirio moje povjerenje? I kako bi se konačno dogodilo nešto što se može usporediti s pomicanjem bregova.

Liječniku koji je na svojemu području slovio kao apsolutni autoritet, njegov je asistent postavio pitanje: "Kad je sve spremno za teški zahvat, kad je učinjeno sve što čovjek može učiniti - zašto onda uvijek odete do prozora?" - "Tada pogledam u nebo i molim."

Kad molim, nemoguće ne činim mogućim. No moj je poziv da ne učinim nemogućim ono što je moguće.

Molitva

Bože naše vjere, tebi su poznata brda u našemu životu, koja su tu zato što nam nedostaje povjerenja u tebe. Oslobodi nas od našega straha od promjena i daj da raste naše povjerenje u tebe, kako bismo se suočili s bregovima u svojemu životu te se posvema predali u tvoje ruke. To te molimo po Isusu Kristu, koji nas drži kad mislimo da ćemo pasti. Amen.

http://www.benedictus.info/liturgijske_meditacije.html

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 kol 2010 06:09 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

2 Kor 9,6-10

Ta eno: tko sije oskudno, oskudno će i žeti; a tko sije obilato, obilato će i žeti. Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja. A Bog vas može obilato obdariti svakovrsnim darom da u svemu svagda imate svega dovoljno za se i izobilno za svako dobro djelo - kao što je pisano: Rasipno dijeli, daje sirotinji, pravednost njegova ostaje dovijeka. A onaj koji pribavlja sjeme sijaču i kruh za jelo pribavit će i umnožiti sjeme vaše i povećati plodove pravednosti vaše.
Što mi želiš reći, Gospodine?

* Bog želi da tlo moga života bude plodno i rodno. Zahvalit ću za sva područja života gdje sam surađivao s Bogom i prepoznati ona koja sam ostavio neiskorištena.
* Mislit ću o Bogu kao radosnu darovatelju koji se raduje dok primam njegove darove. Radovat ću se s Bogom dopuštajući mu da me oblikuje i učini još zahvalnijim.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 kol 2010 07:34 
Odsutan

Gospodine, stvorio si me da živim u slobodi.
Često olako prihvaćam taj dar.
Nadahni me da živim u slobodi koju si mi namijenio,
neopterećena srca i s potpunim povjerenjem u tebe.

Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Mt 18,15-20

Reče Isus: "Pogriješi li tvoj brat idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja. Ako ni njih ne posluša reci Crkvi. Ako, pak, ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik. Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu. Nadalje, kažem vam, ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago dat će im Otac moj, koji je na nebesima. Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime tu sam i ja među njima."

* Dopustit ću da se moje ideje o pravdi i pravičnosti usavršavaju na Isusovim riječima. Oduprijet ću se intelektualnomu razglabanju ili zakonskim argumentima i dopustiti da Isusova čežnja za skladom progovori mome srcu.
* Razmišljat ću o učincima života u kulturi koja promiče ogovaranje, skandale, laži i podmetanja. Molit ću da me Božji Duh nadahne u donošenju ispravnih sudova.

Zahvaljujem ti, Gospodine, za svaki poticaj koji si mi darovao dok sam molio nad tekstom sv. Pisma.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 kol 2010 06:21 
Odsutan

Tvoja me je smrt na križu oslobodila.
Mogu živjeti slobodno i radosno, bez straha od smrti.
Tvoje milosrđe ne poznaje granica.

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Mt 18,21-19,1

Tada pristupi k Isusu Petar i reče: "Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?" Kaže mu Isus: "Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam. Stoga je kraljevstvo nebesko kao kad kralj odluči urediti račune sa slugama. Kad započe obračunavati dovedoše mu jednoga koji mu dugovaše deset tisuća talenata. Kako nije imao odakle vratiti zapovjedi gospodar da se proda on, žena mu i djeca i sve što ima, te se podmiri dug. Nato sluga padne ničice preda nj govoreći: 'Strpljenja imaj sa mnom i sve ću ti vratiti.' Gospodar se smilova tomu sluzi, otpusti ga i dug mu oprosti. A kad taj isti sluga izađe naiđe na jednoga svoga druga koji mu dugovaše sto denara. Uhvati ga i stane ga daviti govoreći: 'Vrati što si dužan!' Drug padne preda nj i stane ga zaklinjati: 'Strpljenja imaj sa mnom i vratit ću ti.' Ali on ne htjede, nego ode i baci ga u tamnicu dok mu ne vrati duga. Kad njegovi drugovi vidješe što se dogodilo silno ražalošćeni odoše i sve to dojaviše gospodaru. Tada ga gospodar dozva i reče mu: 'Slugo opaki, sav sam ti onaj dug oprostio jer si me zamolio. Nije li trebalo da se i ti smiluješ svome drugu kao što sam se i ja tebi smilovao?' I gospodar ga, rasrđen, preda mučiteljima dok mu ne vrati svega duga. Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svomu bratu." Kad Isus završi ove besjede ode iz Galileje i dođe u judejski kraj s onu stranu Jordana.

* Ohrabren sam Petrovim pitanjem koje je postavio Isusu u trenutcima kada mu se život po evanđelju činio teškim. Govorit ću Isusu o mome životu kakav on uistinu jest.
* Nejedinstvo i podjele među kršćanima često su izvor skandala i pomutnje. Molimo za toleranciju i strpljivost dok pokušavamo živjeti kao što je i Isus živio i raditi na promicanju oproštenja.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 kol 2010 13:42 
Odsutan

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Ez 16,1-15.60.63

"I dođe mi riječ Jahvina: Sine čovječji! Pokaži Jeruzalemu sve gadosti njegove! Reci: Ovako Jahve Gospod govori Jeruzalemu, nevjernici: 'Podrijetlom i rodom iz zemlje si kanaanske, otac ti Amorejac, mati Hetitkinja. Kad si svijet ugledala, na dan rođenja, tvojega pupka ti ne odrezaše, niti te vodom opraše da te očiste; solju te ne osoliše niti te povojima poviše. Nijedno se oko na te ne sažali, niti se tko smilova da ti to učini, nego te na dan rođenja tvojega gadnu baciše napolje. A ja prođoh kraj tebe i vidjeh gdje se koprcaš u krvi. I rekoh ti dok si još u krvi bila: 'Živi!' U krvi ti tvojoj rekoh: 'Živi! Razrasti se kao izdanak u polju!' I umnožih te i ti se razraste i velika postade, i dođe vrijeme da sazreš. Dojke ti se raspupale, kosa ti narasla, ali si još gola i naga bila. Prođoh kraj tebe i u te se zagledah: i gle, dob tvoja - dob je ljubavi! Raširih na te skute svoje i pokrih ti golotinju. Prisegoh ti i sklopih Savez s tobom - riječ je Jahve Gospoda - i ti moja postade. Okupah te u vodi, krv saprah s tebe i uljem te pomazah. Obukoh te u šarene haljine, na noge ti obuh sandale od fine kože; opasah te bezom i pokrih te prijevjesom svilenim. Uresih te nakitima: na ruke ti stavih narukvice, oko vrata ogrlice; prstenom ti nos uresih, uši naušnicama, a glavu ti ovjenčah vijencem najljepšim. I tako se sva u srebru i zlatu pojavi, u haljini od beza, svilom izvezenoj. Za hranu ti dadoh najfinije brašno, med i ulje. Bila si tako lijepa, prelijepa, za kraljicu podobna! Glas o ljepoti tvojoj puče među narodima jer ti bijaše tako lijepa u nakitu mojem što ga djenuh na tebe - riječ je Jahve Gospoda. Ali te ljepota tvoja zanijela, zbog glasa se svojega bludu podade: blud si svoj nudila obilno svakom prolazniku, njegova si bila. Ali ću se ja ipak spomenuti svojega Saveza s tobom što ga sklopih u dane mladosti tvoje i uspostavit ću s tobom Savez vječan. Da se opomeneš i da se postidiš i da od sramote više ne otvoriš usta kad ti oprostim sve što učini! To je riječ Jahve Gospoda.'"

* Umjesto da na svoj život gledam u dijelovima - razmišljajući o vremenima kada sam bio vjeran i suprotstavljajući ih vremenima kada sam bio manje oprezan - prihvatit ću stvarnost da Bog gleda na moj život i nasljedovanje njega u kontinuitetu.
* Slušam riječi: "Opraštam ti sve što si učinio."
Dopustit ću da mi Bog govori i da se odmori u mome srcu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 kol 2010 06:07 
Odsutan

Svima nam je potrebno da se malo odmorimo od svakodnevnih događanja.
I znamo da je našemu tijelu potreban odmor.
Kada se približimo tebi, Gospodine, naše srce i um nalaze osvježenje,
naš duh je ponovno uzdignut.

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Ez 18,1-10.13b.30-32

Dođe mi riječ Jahvina: "Što vam je, te o Izraelu ponavljate poslovicu: 'Oci jedoše kiselo grožđe, sinovima trnu zubi!' Života mi moga, riječ je Jahve Gospoda: nitko od vas neće više u Izraelu ponavljati tu poslovicu; jer, svi su životi moji, kako život očev tako i život sinovlji. I evo, onaj koji zgriješi, taj će umrijeti. Tko je pravedan i poštuje zakon i pravdu i ne blaguje po gorama i očiju ne podiže kumirima doma Izraelova, ne oskvrnjuje žene bližnjega svoga i ne prilazi ženi dok je nečista; nikomu ne nanosi nasilja, vraća što je u zalog primio i ništa ne otima; kruh svoj dijeli s gladnim, gologa odijeva, ne posuđuje uz dobit i ne uzima pridavka, ruku usteže od nedjela, po istini presuđuje, po mojim naredbama hodi i čuva moje zakone, postupajući po istini - taj je zaista pravedan i taj će živjeti, riječ je Jahve Gospoda. Ali, porodi li on sina nasilnika, koji krv prolijeva ili bratu takvo što učini, posuđuje uz dobit i uzima pridavak - ne, takav sin neće živjeti! Učinio je te gadosti i umrijet će, a krv će njegova na njega pasti. Dome Izraelov, ja ću suditi svakome po njegovim putovima - riječ je Jahve Gospoda. Obratite se, dakle, i povratite od svih svojih nedjela i grijeh vam vaš neće biti na propast! Odbacite od sebe sva nedjela koja ste činili i načinite sebi novo srce i nov duh! Zašto da umirete, dome Izraelov?"

* Molim Boga za novo srce i nov duh koji mi je potreban priznajući potrebu za životom i snagom.
* Bog me poziva na život - poziva me da se ostavim svega što me odvlači od njega ili umanjuje moje dostojanstvo. Pred Boga stavljam svako žaljenje, stav ili ponašanje koje mi predstavlja bilo kakvu preprjeku i molim Božju pomoć da ih odagnam.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 kol 2010 11:59 
Odsutan

azmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Obraćenje znači okretanje; učiniti zaokret od nečega prema nečemu drugom. Ono može biti oštro, nenadano, bolno, kao što se to dogodilo Pavlu na putu u Damask, ili može biti blago, otvoren zavoj u kojemu postupno mijenjamo brzinu i smjer. Duh je Sveti onaj koji posvećuje, okreće nas i savija. Dođi, Duše Sveti, ispuni srca svojih vjernika i užezi u njima plamen svoje ljubavi.
Gospodine, govoriš mi kao što si rekao i Petru: "Izvezi na pučinu." Spreman si iznenaditi me dubinom koja leži u meni, svojim djelovanjem koje činiš po meni. Oslobodi me od lijenosti, osrednjosti i svakodnevne rutine. Otvori me da mogu prepoznati tvoju ruku u dnevnim zbivanjima.

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Lk 1,39-56

Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: "Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!" Tada Marija reče:
"Veliča duša moja Gospodina,
klikće duh moj u Bogu,
mome Spasitelju,
što pogleda na neznatnost službenice svoje:
odsad će me, evo, svi naraštaji
zvati blaženom.
Jer velika mi djela učini Svesilni,
sveto je ime njegovo!
Od koljena do koljena dobrota je njegova
nad onima što se njega boje.
Iskaza snagu mišice svoje,
rasprši oholice umišljene.
Silne zbaci s prijestolja,
a uzvisi neznatne.
Gladne napuni dobrima,
a bogate otpusti prazne.
Prihvati Izraela, slugu svoga,
kako obeća ocima našim:
spomenuti se dobrote svoje
prema Abrahamu i potomstvu njegovu
dovijeka."
Marija osta s Elizabetom oko tri mjeseca, a onda se vrati kući.

* Čak i u času vlastite potrebe Marija ide pomoći svojoj rođakinji. Ostavit ću prostora Božjemu Duhu da zahvati u moje životne planove.
* Razmišljat ću koliki su blagoslov dobri prijatelji i dozvati u svijest one koji me istinski razumiju. Razmislit ću i kako da im uzvratim u ljubavi nudeći im svoje ohrabrenje i potporu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 kol 2010 09:38 
Odsutan

Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.

Mt 19,16-22

I gle, pristupi netko Isusu i reče: "Učitelju, koje mi je dobro činiti da imam život vječni?" A on mu reče: "Što me pitaš o dobrome? Jedan je samo dobar! Ali ako hoćeš u život ući čuvaj zapovijedi." Upita ga: "Koje?" A Isus reče: Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Poštuj oca i majku! I ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga!" Kaže mu mladić: "Sve sam to čuvao. Što mi još nedostaje?" Reče mu Isus: "Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom." Na tu riječ ode mladić žalostan jer imaše velik imetak.

* Mladić koji je prišao Isusu imao je puno toga pitati, ali čini se da su njegova pitanja bila takva da je htio Božju poruku držati na pristojnoj udaljenosti. Isus mu naglas izriče ono što je već trebao znati - slijediti Boga ne znači samo promijeniti mišljenje nego i srce.
* Dok mi Bog objavljuje što trebam činiti daje mi snagu da to i mogu činiti. Prikloni srce moje, Bože, tvojoj volji.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 kol 2010 14:40 
Odsutan

Mt 19,23-30

A Isus reče svojim učenicima: "Zaista, kažem vas, teško će bogataš u kraljevstvo nebesko. Ponovno vam velim: Lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje." Čuvši to učenici se silno snebivahu govoreći: "Tko se onda može spasiti?" A Isus upre u njih pogled pa im reče: "Ljudima je to nemoguće, ali Bogu je sve moguće." Tada Petar prihvati pa upita: "Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom. Što ćemo za to dobiti?" Reče im Isus: "Zaista, kažem vam, vi koji pođoste za mnom, o preporodu, kad Sin Čovječji sjedne na prijestolje svoje slave, i vi ćete sjediti na dvanaest prijestolja i suditi dvanaest plemena Izraelovih. I tko god ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega stostruko će primiti i život vječni baštiniti. A mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi."

* Stvari na koje sam najviše navezan mogu me usporiti. Ponekad i drugima mogu reći zašto su važni, a ponekad mogu i uvjeriti sebe. Dopustit ću Bogu da mi kaže što je istinski važno da me privuče vidicima svoje ljubavi.
* Lako je mjeriti sebe u odnosu na druge i pustiti da divljenje prijeđe u zavist. Molit ću da budem sposoban odbaciti neke od vlastitih ideja o tome što želim za sebe.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 kol 2010 13:38 
Odsutan

Mt 20,1-16

U ono vrijeme reče Isus: "Kraljevstvo je nebesko kao kad domaćin rano ujutro izađe najmiti radnike u svoj vinograd. Pogodi se s radnicima po denar na dan i pošalje ih u svoj vinograd. Izađe i o trećoj uri i vidje druge gdje stoje na trgu besposleni pa i njima reče: 'Idite i vi u moj vinograd pa što bude pravo, dat ću vam.' I oni odoše. Izađe opet o šestoj i devetoj uri te učini isto tako. A kad izađe o jedanaestoj uri, nađe druge gdje stoje i reče im: 'Zašto ovdje stojite vazdan besposleni?' Kažu mu: 'Jer nas nitko ne najmi.' Reče im: 'Idite i vi u vinograd.' Uvečer kaže gospodar vinograda svojemu upravitelju: 'Pozovi radnike i podaj im plaću počevši od posljednjih pa sve do prvih.' Dođu tako oni od jedanaeste ure i prime po denar. Pa kada dođu oni prvi, pomisle da će primiti više, ali i oni prime po denar. A kad primiše, počeše mrmljati protiv domaćina: 'Ovi posljednji jednu su uru radili i izjednačio si ih s nama, koji smo podnosili svu tegobu dana i žegu.' Nato on odgovori jednomu od njih: 'Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?' Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji."

* Radnici su primili dnevnu plaću i bili sretni sve dok se nisu počeli uspoređivati s drugima.
Pomozi mi, Gospodine, da se usredotočim na ono što si meni dao, a ne čeznuti za onim što si dao drugima.
* Ljudima koje susrećem iskazat ću brigu, pozornost i poštovanje. Razmislit ću kako mogu prepoznati one koji mi služe bilo u malim, bilo u većim stvarima.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]