www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 25 lip 2025 23:03

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 29 kol 2010 14:25 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Lk 14,1.7-11

Jedne subote dođe Isus u kuću nekoga prvaka farizejskog na objed. A oni ga vrebahu. Promatrajući kako uzvanici biraju prva mjesta kaza im prispodobu: "Kada te tko pozove na svadbu ne sjedaj na prvo mjesto da ne bi možda bio pozvan koji časniji od tebe, te ne dođe onaj koji je pozvao tebe i njega i ne rekne ti: 'Ustupi mjesto ovome.' Tada ćeš, postiđen, morati zauzeti posljednje mjesto. Nego kad budeš pozvan, idi i sjedni na posljednje mjesto pa, kada dođe onaj koji te pozvao, da ti rekne: 'Prijatelju, pomakni se naviše!' Bit će ti to tada na čast pred svim sustolnicima jer - svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen."
Što mi želiš reći, Gospodine?

* Dok započinjem molitvu pobrinut ću se da zauzmem pravilan položaj. Izabirem samotno mjesto jer sam svjestan vlastitoga stanja; Bog me zbog ljubavi poziva bliže k sebi.
* Svjestan sam da ponekad Božju ljubav želim zaslužiti ili osjećam da je zaslužujem; molit ću za oproštenje, a izraz zahvalnosti formulirat ću svojim riječima.
* Razmislit ću dobro kako se ponašam kada sam u društvu - biram li uvijek prva mjesta?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 kol 2010 05:44 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Kako moliš? Koji je položaj tvoga tijela dok moliš?
Ljudi su slični stoga nije čudno da u različitim kulturama postoji suglasnost o tome kako treba moliti.
P. John Callanan, SJ, sažima tu mudrost ovako: "Kada si se pripravio za molitvu obrati pozornost na disanje. Uspori malo. Okusi zrak koji prolazi tvojim nosnicama. Osjeti svoje tijelo, usne koje se polako otvaraju i ispuštaju zrak koji si udahnuo kroz nosnice. Zamisli svoj um kao velik bazen koji, kada pušu vjetrovi ljutnje ili požude, ne može reflektirati sunčeve zrake. Ono što pokušavaš u molitvi jest naći mir i unutarnju refleksiju Božje dobrote u svojemu životu."

Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

1 Kor 2,1-5

I ja kada dođoh k vama, braćo, ne dođoh s uzvišenom besjedom ili mudrošću navješćivati vam svjedočanstvo Božje jer ne htjedoh među vama znati što drugo osim Isusa Krista, i to raspetoga. I ja priđoh k vama slab, u strahu i u veliku drhtanju. I besjeda moja i propovijedanje moje ne bijaše u uvjerljivim riječima mudrosti, nego u pokazivanju Duha i snage da se vjera vaša ne temelji na mudrosti ljudskoj nego na snazi Božjoj.

* Sveti me Pavao podsjeća da ne trebam biti zabrinut za ono što ću učiniti ili reći. Možda i trebam biti "slab" kako bi Bog u meni mogao biti na djelu.
* Moje svjedočenje za Isusa nije samo u riječima, nego je vidljivo u mome načinu života. Kako se moj odnos prema Isusu produbljuje tako rastem u vjeri i povjerenju.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 31 kol 2010 07:08 
Odsutan

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

1 Kor 2,10b-16

Duh sve proniče, i dubine Božje. Jer tko od ljudi zna što je u čovjeku osim duha čovječjega u njemu? Tako i što je u Bogu nitko ne zna osim Duha Božjega. A mi, mi ne primismo duha svijeta, nego Duha koji je od Boga da znamo čime nas je obdario Bog. To i navješćujemo, ne naučenim riječima čovječje mudrosti, nego naukom Duha izlažući duhovno duhovnima. Naravan čovjek ne prima što je od Duha Božjega; njemu je to ludost i ne može spoznati jer po Duhu valja prosuđivati. Duhovan pak prosuđuje sve, a njega nitko ne prosuđuje jer: "Tko je upoznao misao Gospodnju da ga može poučiti?" Ali mi imamo Kristovu misao.

* Uzet ću vremena i ponovno promotriti darove koje mi je Bog dao - ne da se zbog toga uzoholim, nego da naučim vrjednovati kako je Bog odgovorio na moje molitve.
* Ovo vrijeme molitve jest vrijeme Duha koji mi govori. Primio sam mudrost i razumijevanje koje donosi Duh ostavljajući po strani "duh svijeta" koji, također, privlači moju pozornost.

Gospodine, ime si moje urezao u dlanove svojih ruku.
Čak ako me i drugi zaborave, ti nikada nećeš.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 ruj 2010 11:57 
Odsutan

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

1 Kor 3,1-9

I ja, braćo, nisam mogao govoriti vama kao duhovnima, nego kao tjelesnima, kao nejačadi u Kristu. Mlijekom vas napojih, ne jelom: još ne mogoste, a ni sada još ne možete jer još ste tjelesni. Doista, dok je među vama zavist i prepiranje zar niste tjelesni, zar po ljudsku ne postupate? Jer kad jedan govori: "Ja sam Pavlov", a drugi: "Ja Apolonov" niste li odveć ljudi? Ta što je Apolon? Što je Pavao? Poslužitelji po kojima povjerovaste - kako već komu Gospodin dade. Ja zasadih, Apolon zali, ali Bog dade rasti. Tako niti je što onaj tko sadi, ni onaj tko zalijeva, nego Bog koji daje rasti. Tko sadi i tko zalijeva, jedno su; a svaki će po svome trudu primiti plaću. Jer Božji smo suradnici: Božja ste njiva, Božja građevina.

* Prirodno je prihvatiti kada te netko poštuje, cijeni; ponekad očekujemo i neku nagradu. Tražit ću Božju pomoć da mi glavni motiv ne bude reakcije drugih, nego - učinit ću što najbolje mogu znajući da Bog vidi i vrjednuje moja nastojanja i trud.
* Sebe ću promatrati kao Božji teren, Božju građevinu. Sve što drugi čine za mene ne može se usporediti s Božjom brigom. Razmišljat ću o djelima koja Bog izvodi u meni.

Započinjem razgovor s Isusom o tekstu sv. Pisma kojeg sam upravo pročitao.
Što me je najviše potaklo na razmišljanje?
Možda kroz taj redak teksta na površinu moje svijesti
polako iz sjećanja proizlaze riječi prijatelja, ili neka priča koju sam nedavno čuo.
Ako je tako, osvjetljava li priča ono što mi tekst sv. Pisma pokušava reći?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 ruj 2010 05:32 
Odsutan

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

1 Kor 3,18-23

Nitko neka se ne vara. Ako tko misli da je mudar među vama na ovome svijetu, neka bude lud da bude mudar. Jer mudrost ovoga svijeta ludost je pred Bogom. Ta pisano je: On hvata mudre u njihovu lukavstvu. I opet: Gospodin poznaje namisli mudrih, one su isprazne. Zato neka se nitko ne hvasta ljudima jer sve je vaše. Bio Pavao, ili Apolon, ili Kefa, bio svijet, ili život, ili smrt, ili sadašnje, ili buduće: sve je vaše, a vi ste Kristovi, a Krist je Božji.

* Teško je kada te netko smatra ludim - stoga mogu tražiti imati posljednju riječ i dokazivati se pred drugima, ako ne uvijek mudro onda barem razumno. Molit ću za poniznost, ali i dovoljno humora da dopustim da me drugi smatraju ludim zato što sam Kristov učenik.
* Ljudska su postignuća donijela mnogo dobra, ali Božji Duh donosi blagoslov. Molit ću za mudrost koja mi je potrebna da razlučim i slijedim ispravan put.
* Bilo je trenutaka i događaja kada su me krivo razumjeli; imat ću na pameti da me Bog potpuno razumije i želi da rastem i budem slobodan.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 ruj 2010 08:20 
Odsutan

Bog nije strano tijelo u mome životu.
Naprotiv, njegov Duh udahnjuje život mojim najdubljim željama,
blago me potičući na ono što je dobro.
Molim za milost da dopustim Duhu da me ispuni.

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

1 Kor 4,1-5

Tako, neka nas svatko smatra službenicima Kristovim i upraviteljima otajstava Božjih. A od upravitelja iziskuje se napokon da budu vjerni. Meni pak nije nimalo do toga da me sudite vi ili bilo koji ljudski sud; a ni ja sam sebe ne sudim. Doista, ničega sebi nisam svjestan, no time nisam opravdan: moj je sudac Gospodin. Zato ne sudite ništa prije vremena dok ne dođe Gospodin koji će iznijeti na vidjelo što je sakriveno u tami i razotkriti nakane srdaca. I tada će svatko primiti pohvalu od Boga.

* Biti Kristov sluga nije rezervirano samo za one koji su zaređeni. Krist me je po krštenju pozvao u službu i povjerio mi zadatke bliske njegovu srcu.
* Ako me drugi drže za Kristova slugu onda i ja tako trebam razmišljati o sebi. Poput Ignacija Lojolskoga i ja se trebam upitati: "Što sam učinio za Krista, što činim za Krista i što mogu učiniti za Krista?"

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 ruj 2010 07:03 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Kada susretneš nekoga koji je tjelesno neumoran (možda i hiperaktivan), s napetim mišićima i pogledom koji uvijek traži još ne osjećaš da se međusobno "doživljavate".
Tjelesna je mirnoća jedan od načina naše prisutnosti pred drugima kao i pred Bogom. Možeš klečati, stajati, sjediti ili ležati; pokušavaš zaustaviti pokrete svojega tijela. Usredotoči se na tjelesno: dah koji struji kroz tebe, zvukove koji narušavaju tvoju mirnoću ili svjesnost tijela u kojemu si i kože koja te pokriva. Kada se smiriš tada podaj mjesto Gospodinu koji te je stvorio, koji ti je bliži negoli tvoj vlastiti um, a opet nadilazi svako tvoje razumijevanje.

Zastajem na tren
i razmišljam o ljubavi i milosti koju Bog izlijeva na mene,
kako me stvara na svoju sliku i priliku, kako me čini svojim hramom...

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Mudr 9,13-18

Jer tko može spoznati Božju namisao i tko će se domisliti što hoće Gospod? Plašljive su misli smrtnika i nestalne su naše namisli. Jer propadljivo tijelo tlači dušu i ovaj zemljani šator pritiskuje um bremenit mislima. Mi jedva nagađamo što je na zemlji i s mukom spoznajemo i ono što je u našim rukama: a što je na nebu, tko će istražiti? Tko bi doznao tvoju volju da ti nisi dao mudrosti i da s visine nisi poslao Duha svoga svetoga. Samo tako su se poravnale staze ljudima na zemlji, i samo su tako naučili ljudi što je tebi milo i spasili se tvojom mudrošću.

* Sigurnost mi je važna, ali previše opreza može mi vezati ruke i učiniti me neaktivnim. Molit ću za povjerenje u ono što mi je Bog objavio i hrabrost da ga slijedim.
* Znanost nastavlja propitivati tajne svijeta čak i one za koje se zaključilo da su Božje djelo. Molit ću da mogu zadržati čuđenje i zadivljenost prema Božjim djelima.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 ruj 2010 06:09 
Odsutan

Pomozi mi Gospodine da budem još svjesniji tvoje blizine.
Nauči me kako da te prepoznam u drugima.
Ispuni moje srce zahvalnošću za sve one trenutke
kada si mi preko drugih ljudi iskazao svoju brigu.

Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

1 Kor 5,6-8

Ne valja vam hvastanje! Zar ne znate da malo kvasca sve tijesto ukvasa? Očistite stari kvasac da budete novo tijesto, kao što i jeste beskvasni jer već je žrtvovana Pasha naša, Krist. Zato svetkujmo, ne sa starim kvascem, ni s kvascem zloće i pakosti, nego s beskvasnim kruhovima čistoće i istine.

* Oglašivači troše mnogo novca kako bi potaknuli ponos u meni. Vratit ću se u stvarnost kako me Bog vidi i ljubi. Stvoren sam za dobro i daleko sam veći negoli neke negativne pojave koje svijet primjećuje na meni.
* Kvasac svijeta može poremetiti čistoću oblika koji Bog ima za mene u svojemu umu i srcu. Dozvat ću u svijest da natjecanje, uspjeh, čast, položaj i posjedovanje nisu istinska mjera moje osobnosti odnosno onoga tko sam ja.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 ruj 2010 10:09 
Odsutan

1 Kor 6,12-15

"Sve mi je dopušteno!" Ali - sve ne koristi. "Sve mi je dopušteno!" Ali - neću da mnome išta vlada. "Jela trbuhu, a trbuh jelima; Bog će i jedno i drugo uništiti." Ali ne tijelo bludnosti, nego Gospodinu i Gospodin tijelu! Ta Bog koji je Gospodina uskrisio i nas će uskrisiti snagom njegovom. Ne znate li da su tijela vaša udovi Kristovi? Hoću li dakle uzeti udove Kristove i učiniti ih udovima bludničinim? Nipošto!

* Ignacije Lojolski upozorava na pohlepu za hranom ili da se jede halapljivo i brzo. Podsjeća nas da se i svakodnevnoj uporabi hrane može pristupiti na način da produbljuje moj osjećaj i vrjednovanje Božje prisutnosti.
* Danas ću razmišljati o svojemu tijelu. Molit ću da budem ponizan i zahvalan svima koji služe mojim potrebama.
* Gledajući na svoj život s Bogom molim za mudrost koja mi je potrebna da vidim što mi istinski koristi. Zahvaljujem za zdravlje u kojemu uživam i molim da ga mogu živjeti na način da daje slavu Bogu.

Ponekad se pitam što bih ti rekao, Gospodine, da te osobno susretnem.
Možda bih rekao: "Hvala, Gospodine", što si uvijek uz mene.
Znam, sigurno, da je bilo trenutaka kada si me nosio i brinuo se za mene.
Kada sam tvojom snagom preživio tamne trenutke moga života.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 ruj 2010 05:46 
Odsutan

Razmišljam na trenutak o Božjoj prisutnosti oko mene i u meni.
Stvoritelj svemira, sunca i mjeseca, zemlje,
svake molekule i atoma, svega što postoji, svega što jest:
Bog je u svakom otkucaju moga srca. On je u meni, sada.

Rim 8,28-30

Znamo, pak, da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni slici Sina njegova, te da on bude prvorođenac među mnogom braćom. Koje, pak, predodredi, te i pozva; koje pozva, te i opravda; koje opravda, te i proslavi.

* Bog me poziva na suradnju. Razmišljat ću o dostojanstvu i časti koje su mi dane i molim da mogu djelovati na način koji pokazuje zahvalnost prema Bogu koji djeluje zajedno sa mnom.
* Božja mi nakana nije uvijek očita. Molim za strpljivost i povjerenje, za ustrajnost.
* Uzet ću vremena i razmisliti kako je Bog u prošlosti stvari okrenuo na dobro, zahvaljujući na blagoslovima, napuštajući vlastite planove.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]