www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 25 lip 2025 21:46

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 09 ruj 2010 08:52 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

1 Kor 8,1b-6

Znanje nadima, a ljubav izgrađuje. Ako tko misli da što zna još ne zna kako treba znati. A ljubi li tko Boga Bog ga poznaje. Dakle, u pogledu blagovanja mesa žrtvovana idolima znamo: nema idola na svijetu i nema Boga do Jednoga. Jer sve kad bi i bilo nazovibogova ili na nebu ili na zemlji - kao što ima mnogo "bogova" i mnogo "gospodara"! - nama je jedan Bog, Otac, od koga je sve, a mi za njega; i jedan Gospodin, Isus Krist, po kome je sve, i mi po njemu.
Što mi želiš reći, Gospodine?

* Moj se kršćanski život ne mjeri po količini znanja - po zapovijedima kršćanskoga nauka. Pravi pokazatelj Božjega živog duha u meni jest ljubav koju utjelovljujem i iskazujem drugima.
* Molit ću za sve one koji služe "bogovima" i "gospodarima" koji ih ne dovode pravomu životu. Molim za istinsko suosjećanje prema njima moleći da mogu otkriti vlastitu vrijednost i identitet kao ljudi koje Bog voli.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 ruj 2010 06:26 
Odsutan

Božja Riječ nam dolazi po Sv. pismu.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj razum i srce da odgovorim na poruku evanđelja:
da volim svoje bližnje kao samog sebe i da se brinem za braću i sestre u Kristu.

1 Kor 9,16-19.22b-27

Jer što navješćujem evanđelje nije mi na hvalu, ta dužnost mi je. Doista, jao meni ako evanđelja ne navješćujem. Jer ako to činim iz vlastite pobude ide me plaća; ako li ne iz vlastite pobude - služba je to koja mi je povjerena. Koja mi je, dakle, plaća? Da propovijedajući pružam evanđelje besplatno ne služeći se svojim pravom u evanđelju. Jer premda slobodan od sviju sam sebe svima učinih slugom da ih što više steknem. Bijah nejakima nejak da nejake steknem. Svima bijah sve da pošto-poto neke spasim. A sve činim poradi evanđelja da bih i ja bio suzajedničar u njemu. Ne znate li: trkači u trkalištu svi doduše trče, ali jedan prima nagradu? Tako trčite da dobijete. Svaki natjecatelj sve moguće izdržava; oni da dobiju raspadljiv vijenac, mi neraspadljiv. Ja, dakle, tako trčim - ne kao besciljno, tako udaram šakom - ne kao da mlatim vjetar. Naprotiv, ja bijem svoje tijelo i vučem ga kao roba da sam ne budem odbačen pošto sam drugima propovijedao.

* Imajući na umu trkače u trkalištu stavljam se u Božju prisutnost i molim za ozdravljenje, ohrabrenje i snagu. Slušam riječi koje mi Bog upućuje zamišljajući ga kao trenera koji dobro poznaje moje prednosti i slabosti.
* Ustrajnost i zauzetost atletičara govore mi o njihovoj usredotočenosti na jedno. I dok pred Boga iznosim svoje želje molit ću za usredotočenost koja mi je potrebna da Bogu služim čitavim srcem.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 ruj 2010 07:53 
Odsutan

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

1 Kor 10,14-22

Zato, ljubljeni moji, bježite od idolopoklonstva. Kao razumnima velim: sudite sami što govorim. Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo krvi Kristove? Kruh koji lomimo nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi; ta svi smo dionici jednoga kruha. Gledajte Izraela po tijelu! Koji blaguju žrtve nisu li zajedničari žrtvenika? Što, dakle, hoću reći? Idolska žrtva da je nešto? Ili idol da je nešto? Naprotiv, da pogani vrazima žrtvuju, ne Bogu. A neću da budete zajedničari vražji. Ne možete piti čašu Gospodnju i čašu vražju. Ne možete biti sudionici stola Gospodnjega i stola vražjega. Ili da izazivamo ljubomor Gospodnji? Zar smo jači od njega?

* Priznajem da više pozornosti posvećujem onome što dijeli i razdvaja. Razmislit ću o svemu što me čini jednakim s drugima i molit ću za ohrabrenje.
* Molim za svoju zajednicu razmišljajući o razlikama i poteškoćama među njezinim članovima. Molim Boga da nas blagoslovi dubljim vrjednovanjem kako smo pred Bogom jedno.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 ruj 2010 11:31 
Odsutan

Ono što ovdje pokušavam učiniti jest da ostavim vrijeme po strani
i usredotočim se na svoj život, onaj tjelesni - u vremenu, i onaj duhovni.
Pokušavam si zamisliti Isusa kako sjedi kraj mene
i razgovaram s njim o svemu što mi se događa u životu.
Pokušavam razumjeti da u bezbroju mogućnosti
Isus ulazi u svakodnevne okolnosti moga života.
No, život ide brzo i puno se toga događa.
Pritisak i razne obveze često puta istisnu tu svijest o Božjoj prisutnosti
u mom svakodnevnom životu. Svjestan sam toga, i želim nešto učiniti.
Za sada, pokušavam ostati miran i otvoren onome što mi Njegova prisutnost želi reći.

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Br 21,4b-9

Od brda Hora zapute se prema Crvenom moru da zaobiđu zemlju edomsku. Narod putem postane nestrpljiv. I počne govoriti i protiv Boga i protiv Mojsija: "Zašto nas izvedoste iz Egipta da pomremo u ovoj pustinji? Nema kruha, nema vode, a to bijedno jelo već se ogadilo dušama našim." Onda Jahve pošalje na narod ljute zmije; ujedale ih one, tako te pomrije mnogo naroda u Izraelu. Dođe narod k Mojsiju pa reče: "Sagriješili samo kad smo govorili protiv Jahve i protiv tebe. Pomoli se Jahvi da ukloni zmije od nas!" Mojsije se pomoli za narod i Jahve reče Mojsiju: "Napravi otrovnicu i stavi je na stup: tko god bude ujeden ostat će na životu ako je pogleda." Mojsije napravi zmiju od mjedi i postavi je na stup. Kad bi koga ujela ljutica pogledao bi u mjedenu zmiju i ozdravio.

* Ponekad se i ja, poput naroda u pustinji, pitam o Božjoj prisutnosti i providnosti. Molit ću za čvršću vjeru i sposobnost da prepoznam Božje pokrete u mojemu životu.
Molit ću za sve one koji se bore, za one koji u ovomu trenutku traže svjetlo u svojim životima.
* Mana u pustinji, koja je bila znak Božje dobrote, vremenom je postala dosadna i umarajuća. Ponekad mi je potrebno vrjednovanje ili opomena druge osobe kako bih shvatio koliko blagoslova olako shvaćam ili propuštam.
Molit ću Boga da otvori moje oči i pomogne mi vidjeti koliko sam blagoslovljen na razne načine koje, možda, smatram običnim i svakodnevnim.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 15 ruj 2010 05:49 
Odsutan

Čitam Božju riječ polako, i po nekoliko puta,
i slušam što mi Bog govori.

Lk 2,33-35

Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: "Ovaj je, evo, postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan - a i tebi će samoj mač probosti dušu - da se razotkriju namisli mnogih srdaca!"

* Marija i Josip bili su zatečeni Šimunovim riječima. Marija je znala da je njezino dijete nešto posebno i teško su joj pale te riječi. Ali je polako shvaćala značenje tih riječi i u Isusovu i u vlastitomu životu.
Zadrži se nad ovim prizorom.
* Dolazeći pred Boga molim da prihvatim spoznaju kako malo znam. Čak mi je i moj život, često, na neki način, misterija - moja je perspektiva ograničena.
Uzimam si dovoljno vremena kako bih prihvatio činjenicu da Bog vidi tko sam zapravo ja i čeka da budem privučen u tu puninu svjetlosti.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 ruj 2010 06:29 
Odsutan

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

1 Kor 15,12-20

No, ako se propovijeda da je Krist od mrtvih uskrsnuo kako neki među vama govore da nema uskrsnuća mrtvih? Ako nema uskrsnuća mrtvih ni Krist nije uskrsnuo. Ako, pak, Krist nije uskrsnuo uzalud je, doista, propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša. Zatekli bismo se i kao lažni svjedoci Božji što posvjedočismo protiv Boga: da je uskrisio Krista, kojega nije uskrisio, ako doista mrtvi ne uskršavaju. Jer ako mrtvi ne uskršavaju, ni Krist nije uskrsnuo. A ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera vaša, još ste u grijesima. 18Onda i oni koji usnuše u Kristu, propadoše. Ako se samo u ovom životu u Krista ufamo najbjedniji smo od svih ljudi. Ali sada: Krist uskrsnu od mrtvih, prvina usnulih!

* Naša nada u Krista nije samo za ovaj život: mi gledamo u budućnost kako bismo bili dovedeni punini života u Kristu.
* Postoji mnogo znakova odsutnosti života u ovome svijetu. O ljudskoj se povijesti često govori u terminima neuspjeha, sukoba i smrti. Isusovo uskrsnuće privlači moju pozornost prema pravomu smjeru i značenju mojega života: stvoren sam da budem s Bogom u kojemu nalazim svoje upotpunjenje.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 18 ruj 2010 08:59 
Odsutan

Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

1 Kor 15,35-37.42-49

Ali reći će netko: Kako uskršavaju mrtvi? I s kakvim li će tijelom doći? Bezumniče! Što siješ ne oživljuje ako ne umre. I što siješ, ne siješ tijelo buduće već golo zrno, pšenice - recimo - ili čega drugoga. Tako i uskrsnuće mrtvih: sije se u raspadljivosti, uskršava u neraspadljivosti; sije se u sramoti, uskršava u slavi; sije se u slabosti, uskršava u snazi; sije se tijelo naravno, uskršava tijelo duhovno. Ako ima tijelo naravno ima i duhovno. Tako je i pisano: Prvi čovjek, Adam, postade živa duša, posljednji Adam - duh životvorni. Ali ne bi najprije duhovno, nego naravno pa onda duhovno. Prvi je čovjek od zemlje, zemljan; drugi čovjek - s neba. Kakav je zemljani takvi su i zemljani, a kakav je nebeski takvi su i nebeski. I kao što smo nosili sliku zemljanoga nosit ćemo i sliku nebeskoga.

* Naša današnja briga za udobnost, izgled i zdravlje pomaže nam da tijelu osiguramo dostojanstvo, ali može nas lako zavarati i navesti da mislimo da putovanje završava u njegovu tjelesnomu savršenstvu.
Molit ću za veću svijest o duhovnim djelima koje Bog želi izvesti u meni.
* Ljude smo naučili prosuđivati (suditi) po načinima kako nam se predstavljaju. Molit ću Boga da mi pomogne shvatiti da ono što je prava vrijednost može biti skriveno od mojih očiju. Molit ću, također, da mogu klicati u onome što raduje Božje srce.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 19 ruj 2010 06:15 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Kako starimo tako imamo sve manje dužnosti i poslova i imamo više vremena da se pozabavimo našim sjećanjima. No, i tu trebamo biti pažljivi. Čak i u starijoj dobi sjećanja mogu utjecati na naše raspoloženje. Ako se upustimo u osjećaje koji izazivaju otpor, žaljenje ili negativnosti ljudi će nas izbjegavati. Svijet ima dovoljno svojih poteškoća pa ne treba još i naše. Ali ako postupimo drukčije i zadržimo se na radosnim trenutcima možemo utjecati i na raspoloženje drugih, na raspoloženje onih koje volimo i na iskustva koja smo doživjeli kao blagoslov. Ne želimo dosađivati svojim prijateljima stalnim tužakanjima ili hvalisanjem. Zahvalnost za Božje darove drukčija je. Ona je značajna za zrelu duhovnost i lako je s njom živjeti.

Lk 16,1-13

Govoraše Isus svojim učenicima: "Bijaše neki bogat čovjek koji je imao upravitelja. Ovaj je bio optužen pred njim kao da mu rasipa imanje. On ga pozva pa mu reče: 'Što to čujem o tebi? Položi račun o svom upravljanju jer više ne možeš biti upravitelj!' Nato upravitelj reče u sebi: 'Što da učinim kad mi gospodar moj oduzima upravu? Kopati? Nemam snage. Prositi? Stidim se. Znam što ću da me prime u svoje kuće kad budem maknut s uprave.'" "I pozva dužnike svoga gospodara, jednog po jednog. Upita prvoga: 'Koliko duguješ gospodaru mojemu?' On reče: 'Sto bata ulja.' A on će mu: 'Uzmi svoju zadužnicu, sjedni brzo, napiši pedeset.' Zatim reče drugomu: 'A ti, koliko ti duguješ?' On odgovori: 'Sto kora pšenice.' Kaže mu: 'Uzmi svoju zadužnicu i napiši osamdeset.'" "I pohvali gospodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti." "I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore." "Tko je vjeran u najmanjem i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten i u najvećem je nepošten. Ako, dakle, ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni tko li će vam vaše dati?" "Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu."

* Događa se da moje veće pogrješke privlače moju vlastitu pozornost i pozornost drugih. Gospodin ne gleda samo na moje pogrješke, nego prepoznaje moja nastojanja i nakane da činim dobro. Prikazat ću Gospodinu male stvari u kojima sam mu već vjeran i moliti ću za snagu da mogu učiniti više.
* Ako sam pozvan da služim Bogu i bližnjima svjestan sam da postoje trenutci kada se okrećem i služim drugim gospodarima. Pripremit ću se da se oduprem tim glasovima tražeći od Boga pomoć koja mi je potrebna.
* Bogatstvo/blagostanje - ili pomisao na to - može me odsjeći od Boga i drugih ako se usredotočim isključivo na vlastiti izbor i komotnost.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 20 ruj 2010 10:36 
Odsutan

Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

Izr 3,27-34

Ne uskrati dobročinstva potrebitim kad god to možeš učiniti. Ne reci svome bližnjemu: "Idi i dođi opet, sutra ću ti dati", kad možeš već sada. Ne kuj zla svome bližnjemu dok on bez straha kod tebe boravi. Ne pravdaj se ni s kim bez razloga ako ti nije učinio nikakva zla. Nemoj zavidjeti nasilniku niti slijediti njegove pute jer su Jahvi mrski pokvarenjaci, a prisan je s pravednima. Jahvino je prokletstvo na domu bezbožnika, a blagoslov u stanu pravednika. S podsmjevačima on se podsmijeva, a poniznima dariva milost.

* Knjiga Izreka podsjeća me kako Božja riječ može biti jednostavna i izravna. Razmišljat ću kako je i nakon stotina i stotina godina briga za bližnje temeljni ispit mojega nasljedovanja Gospodina.
* Molit ću za one koji me okružuju prikazujući ih Bogu i tražeći da ih blagoslovi. Zahvalit ću i na svim prijateljstvima koja mi donose život i molit ću za ozdravljenje svih koji su u tome prikraćeni.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 28 ruj 2010 21:20 
Odsutan

Job 3,1-3.11-17.20-23

Napokon otvori Job usta i prokle dan svoj; poče svoju besjedu i reče: "O, ne bilo dana kad sam se rodio i noći što javi: 'Začeo se dječak!' Što nisam mrtav od krila materina, što ne izdahnuh izlazeć' iz utrobe? Čemu su me dva koljena prihvatila i dojke dvije da me nejaka podoje? U miru bih vječnom počivao sada, spavao bih, pokoj svoj bih uživao s kraljevima i savjetnicima zemlje koji su sebi pogradili grobnice ili s knezovima, zlatom bogatima, što su kuće svoje srebrom napunili. Ne bih bio - k'o nedonošče zakopano, k'o novorođenče što svjetla ne vidje. Zlikovci se više ne obijeste ondje, iznemogli tamo nalaze počinka. Čemu darovati svjetlo nesretniku i život ljudima zagorčene duše koji smrt ištu, a ona ne dolazi, i kao za blagom za njome kopaju? Grobnom bi se humku oni radovali, klicali od sreće kad bi grob svoj našli. Što će to čovjeku kom je put sakriven koga je Bog sa svih strana zapriječio?

* Ako nas Jobove riječi očajanja šokiraju to može biti zato što je naša molitva postala tiha i više uljudna. Job otvoreno govori Bogu o ljutnji i boli kroz koje prolazi. Stavljam svoj život pred Boga koji me poznaje i voli moleći da se ne bojim govoriti otvoreno i iskreno.
* Nadahnut Isusovom blagošću i sućuti molit ću za sve one koji imaju negativno mišljenje o svijetu i samima sebi, za sve one koje nije dotakla Božja ljubav.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]