www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 25 lip 2025 12:56

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 02 stu 2008 08:06 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

Iv 6,37-40

U ono vrijeme reče Isus: "Svi koje mi daje Otac doći će k meni, i onoga tko dođe k meni neću izbaciti; jer siđoh s neba ne da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me posla. A ovo je volja onoga koji me posla: da nikoga od onih koje mi je dao ne izgubim, nego da ih uskrisim u posljednji dan. Da, to je volja Oca mojega da tko god vidi Sina i vjeruje u njega, ima život vječni i ja da ga uskrisim u posljednji dan."
Što mi želiš reći, Gospodine?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 stu 2008 08:08 
Odsutan

Vjerujemo da su oni koji otiđoše pred nama obilježeni znakom vjere i spavaju snom mira zajedno s Isusom i da nisu izgubljeni te da sada, napokon, zajedno s njime u slavi, uživaju puninu života.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 stu 2008 07:01 
Odsutan

Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Lk 14,12-14

Onome koji ga pozva, Isus kaza: "Kad priređuješ objed ili večeru, ne pozivaj svojih prijatelja, ni braće, ni rodbine, ni bogatih susjeda, da ne bi možda i oni tebe pozvali i tako ti uzvratili. Nego kad priređuješ gozbu, pozovi siromahe, sakate, hrome, slijepe. Blago tebi jer oni ti nemaju čime uzvratiti. Uzvratit će ti se doista o uskrsnuću pravednih."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 stu 2008 17:01 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Na početku svoga javnog djelovanja Isus je dobro promotrio skupinu mogućih učenika kojima je bio privlačan i komu su željeli pripadati (Mt 10,37). Govorio im je: »Stanite. Ne preuzimajte na sebe ništa što ne možete ispuniti. Cijena će biti previsoka.« Najvažniji dio te cijene odnosi se na naš ego, usmjerenje svih sila na naše vlastite želje. Iako su na svomu putu posrtali - sjeti se Petrova zatajenja i skrivanja za vrijeme muke - jedanaestorica od njih dvanaest razmislili su o cijeni i vremenom je platili. Jadni Juda je posrnuo i nije se nikada vratio natrag.

Gospodine, želim te iskreno i ozbiljno nasljedovati, ali nedostaje mi samopouzdanja. Ojačaj moju vjeru da budem svjestan tereta koji moram podnijeti i cijene koju moram platiti.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 stu 2008 17:03 
Odsutan

* Isus kaže da ne očekujemo zahvalnost. Da ako nešto i činimo, to činimo iz ljubavi nasljedujući njega. Pozivamo ljude koji ne mogu uzvratiti da imaju udijela s nama. Isto tako, kaže da dobro koje smo učinili neće biti zaboravljeno u njegovu srcu. Dobro koje činimo zapisano je u »knjizi života«. Bogu u molitvi prikazujemo ono što činimo za njega znajući da nam je to dovoljna nagrada.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 stu 2008 22:09 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
visnja napisao:
Božja riječ po sv. Pismu dolazi k nama.
Neka Duh Sveti prosvijetli moj um i moje srce kako bih odgovorio na poticaje evanđelja.
Da volim bližnje kao sama sebe.
Da se brinem za svoju braću i sestre u Kristu.

Lk 14,12-14

Onome koji ga pozva, Isus kaza: "Kad priređuješ objed ili večeru, ne pozivaj svojih prijatelja, ni braće, ni rodbine, ni bogatih susjeda, da ne bi možda i oni tebe pozvali i tako ti uzvratili. Nego kad priređuješ gozbu, pozovi siromahe, sakate, hrome, slijepe. Blago tebi jer oni ti nemaju čime uzvratiti. Uzvratit će ti se doista o uskrsnuću pravednih."

Isus i sam je isao na gozbe uglednim prijateljima. Ovaj je put htio istaknuti da iskazivanje postovanja ugoscivanjem ne smije biti proracunano. Ljudi se ne bi smjeli zajedno gostiti da time jedni druge obvezuju, nego da izraze nesebicno prijateljstvo. Zato bi vrijedilo pozivati k sebi za stol bas one koji ne mogu uzvratiti, siromasne, drustveno nevazne. Iskazivati postovanje onima koji nisu naviknuli da ih drugi postuju veliko je svjedocenje vjere u Boga kojemu je svaki covjek vazan. Vrijedi zapamtiti da u Bibliji ima vise Isusovih i drugih izjava koje nisu doslovne zapovijedi, nego poticaji za promisljanje i djelovanje. To je u ovom slucaju tako ocevidno da nikome ne pada na pamet da je grijeh prirediti gozbu za prijatelje i srodnike.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 stu 2008 06:46 
Odsutan

Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

Lk 14,15-24

Kad je to čuo jedan od sustolnika, reče Isusu: "Blago onome koji bude blagovao u kraljevstvu Božjem!" A Isus mu reče:
"Čovjek neki priredi veliku večeru i pozva mnoge. I posla slugu u vrijeme večere da rekne uzvanicima: 'Dođite! Već je pripravljeno!' A oni se odreda počeli ispričavati. Prvi mu reče: 'Njivu sam kupio i valja mi poći pogledati je. Molim te, ispričaj me.' Drugi reče: 'Kupio sam pet jarmova volova pa idem okušati ih. Molim te, ispričaj me.' Treći reče: 'Oženio sam se i zato ne mogu doći.' Sluga se vrati i javi to domaćinu. Tada domaćin, gnjevan, reče sluzi: 'Iziđi brzo na trgove gradske i ulice pa dovedi ovamo prosjake, sakate, slijepe i hrome.' I sluga reče: 'Gospodaru, učinjeno je što si naredio i još ima mjesta.' Reče gospodar sluzi: 'Iziđi na putove i među ograde i prisili neka uđu da mi se napuni kuća.' A kažem vam: nijedan od onih pozvanih neće okusiti moje večere."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 stu 2008 09:37 
Odsutan

Utorak, 4. studenoga - sv. Karlo Boromejski

Čitanja:

Fil 2, 5-11

Pred kojim imenom ljudi danas sagibaju koljena? Kojemu se imanu ja klanjam?

Lk 14, 15-24

Božje kraljevstvo - pojam životne punine, izraz za sveopću Božju skrb za naše postojanje. Kad Božje kraljevstvo dobije mjesta u našoj svakodnevici, naša se svakodnevica preobražava. U ovoj prispodobi u središtu je čovjekov stav prema svakodnevici. Oni koji su pozvani na gozbu iznalaze isprike. Svakodnevne poslove smatraju silno važnima, važnijima od radosti nad ponuđenom im gozbom. No gozba je neodgodiva, ona će se baš sada održati, proslavit će se sada ili nikada. Prispodoba nas opominje da se ne "zapetljamo" u svakodnevicu te izgubimo iz vida ono što je uistinu važno. Potiče nas da olako ne protratimo jedinstveni trenutak današnjega dana, nego da svakodnevicu živimo tako da ne priječi prodor novoga i iznenađujućega u naš život. Poziv u Božje kraljevstvo ne zatječe nas izvan naše svakodnevice, nego upravo unutar nje te nam otvara mogućnost da iznova oblikujemo svoj svakodnevni život.

Molitva

Bože, ti nas pozivaš na gozbu koja će biti drugačija od ovosvjetskih proslava. Oslobodi nas isprika i bijega kako bismo u svakodnevici znali prepoznati da smo pozvani. To te molimo po Isusu Kristu, koji nam je dao predokus buduće slave. Amen.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 stu 2008 06:44 
Odsutan

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Lk 14,28-33

U ono vrijeme reče Isus: "Tko od vas, nakan graditi kulu, neće prije sjesti i proračunati troškove ima li čime dovršiti: da ga ne bi - pošto već postavi temelj, a ne mogne dovršiti - počeli ismjehivati svi koji to vide: 'Ovaj čovjek poče graditi, a ne može dovršiti!' Ili koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti da li s deset tisuća može presresti onoga koji na nj dolazi s dvadeset tisuća? Ako ne može, dok je onaj još daleko, poslat će poslanstvo da zaište mir. Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 stu 2008 06:46 
Odsutan

Za Isusa je cijena nasljedovanja velika; primjeri koje uzima to i naglašavaju, i ističe da s donošejem odluke u nasljedovanju njega ne treba žuriti. Način govora u to vrijeme bio je obilježen oštrim kontrastima tako da u kontrastu između nasljedovanja i posjedovanja, u njegovu načinu vrjednovanja, daje se prednost nasljedovanju iznad svega. Molitva je vrijeme dana ili noći kada Bogu prikazujemo svoje srce, talente i brige najbolje što možemo.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]