www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 15 srp 2025 11:31

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 04 vel 2009 12:41 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 3 zahvala
Gospodin nam može govoriti i preko magarice, a kamoli ne preko drugih osoba, samo velika poniznost zna čuti Njegove riječi.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 vel 2009 13:40 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Slika

I mnogi što su ga slušali preneraženi govorahu: "Odakle to ovome? Kakva li mu je mudrost dana? I kakva se to silna djela događaju po njegovim rukama?

Tu su dvije važne oznake, a to su: njegovo znanje i njegova moć. Čovjek čezne upravo za tim. Dvije najveće čežnje u ljudskoj prirodi jesu želja za znanjem i želja za silom. Čovjek ih može zadovoljiti na prirodan način, ali samo do neke mjere. Ako čovjek time nije zadovoljan tada se okreće nadnaravnim izvorima. A postoje samo dva izvora nadnaravnog znanja i sile: Bog ili Sotona! .
Isus je došao služiti čovjeku. Služiti - ali ne robovati! U služenju ostvariti vrhunac slobode - a ne slobodu prodati ili izgubiti. Niti svojom slobodom gospodariti. Jednostavno, Isus je predivan!

"Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu." I ne mogaše ondje učiniti ni jedno čudo, osim što ozdravi nekoliko nemoćnika stavivši ruke na njih. I čudio se njihovoj nevjeri.

Kako samo oporo i teško zvuče Isusove riječi da je prorok nije bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu. Isus ovdje dotiče tri stvari na koje smo jako ponosni i vezani: moj zavičaj, moja rodbina i moj dom. Te tri stvari označavaju čovjekov mali i sebični svijet, čovjekovu zatvorenost i sebičnost, okrenutost k sebi jednakima.
To se može događati unutar obitelji, a isto tako i na globalnom planu. Označavaju ono naše, ono što je izraz naše moći i sigurnosti i što ubija svaku istinsku spontanost i rast do zrelosti.
Svijet svojom nevjerom u biti ide unatrag, ništa se ne razvija, zatvara se u sebe. Dosta je pogledati koliko smo ovisni jedni o drugima i to upravo u negativnim područjima života. Zato se Isus čudio njihovoj nevjeri. Kako je moguće da nam je na raspolaganju kroz Isusa Krista primiti spasenje i ostvariti posvećenje, a ipak ostati tako daleko od njega? Prema tim se stvarima ne može biti indiferentan. Današnje evanđelje kritički nas dovodi pred odluku da se opredijelimo vjerovati Isusu Kristu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 vel 2009 07:30 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Dat ću si vremena da pročitam Božju riječ polagano, nekoliko puta,
i zaustavit ću se na onome što me dira, pogađa.

Mk 6,7-13

Isus je obilazio selima uokolo i naučavao. Dozva dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina. I govoraše im: "Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo." Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.
Što mi želiš reći, Gospodine?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 05 vel 2009 07:31 
Odsutan

Isusova je poruka da sa što manje tereta putujemo kroz život. Bogatstvo, želja za priznanjem i osobni ponos mogu spriječiti našu želju za Bogom i našu slobodu da ljubimo i činimo dobro. Mi smo samo prolaznici u ovomu svijetu, a vrijeme nam je vrlo kratko. Isus nam savjetuje da svoj život što bolje iskoristimo za sebe i za druge.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 vel 2009 07:32 
Odsutan

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Mk 6,14-29

Dočuo to i kralj Herod jer se razglasilo Isusovo ime te se govorilo: "Ivan Krstitelj uskrsnuo od mrtvih i zato čudesne sile djeluju u njemu." A drugi govorahu: "Ilija je!" Treći opet: "Prorok, kao jedan od proroka." Herod pak na to govoraše: "Uskrsnu Ivan kojemu ja odrubih glavu." Herod doista bijaše dao uhititi Ivana i svezati ga u tamnici zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa, kojom se bio oženio. Budući da je Ivan govorio Herodu: "Ne smiješ imati žene brata svojega!", Herodijada ga mrzila i htjela ga ubiti, ali nije mogla jer se Herod bojao Ivana; znao je da je on čovjek pravedan i svet pa ga je štitio. I kad god bi ga slušao, uvelike bi se zbunio, a rado ga je slušao. I dode zgodan dan kad Herod o svom rodendanu priredi gozbu svojim velikašima, časnicima i prvacima galilejskim. Uđe kći Herodijadina i zaplesa. Svidje se Herodu i sustolnicima. Kralj reče djevojci: "Zaišti od mene što god hoćeš i dat ću ti!" I zakle joj se: "Što god zaišteš od mene, dat ću ti, pa bilo to i pol mojega kraljevstva." Ona iziđe pa će svojoj materi: "Što da zaištem?" A ona će: "Glavu Ivana Krstitelja!" I odmah žurno ude kralju te zaište: "Hoću da mi odmah dadeš na pladnju glavu Ivana Krstitelja!" Ožalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika na htjede je odbiti. Kralj odmah posla krvnika i naredi da donese glavu Ivanovu. On ode, odrubi mu glavu u tamnici, donese je na pladnju i dade je djevojci, a djevojka materi. Kad za to dočuše Ivanovi učenici, dođu, uzmu njegovo tijelo i polože ga u grob.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 06 vel 2009 07:38 
Odsutan

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog Pisma:

* Ovo je jedan od najjezivijih prizora u evanđelju i čitavoj literaturi. Čovjek, pod utjecajem alkohola i potaknut spolnom požudom, pušta da i ono malo dobrote u njemu bude poraženo; ubija čovjeka za kojega je znao da je svet. Ivan je simbol svih ljudi koji su mučeni za pravednu stvar. Molimo za te ljude.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2009 07:54 
Odsutan

Gospodine, postao si čovjekom da bi razgovarao sa mnom;
hodao si ovom zemljom i radio; podnosio si vrućinu i hladnoću.
Vrijeme koje si proveo na zemlji bilo je ispunjeno brigom za ljude.
Liječio si bolesne, uskrisivao mrtve; a ono najvažnije - spasio si me od smrti.

Mk 6,30-34

Uto se apostoli skupe oko Isusa i izvijeste ga o svemu što su činili i naučavali. I reče im: "Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto, i otpočinite malo." Jer mnogo je svijeta dolazilo i odlazilo pa nisu imali kada ni jesti. Otploviše dakle lađom na samotno mjesto, u osamu. No kad su odlazili, mnogi ih vidješe i prepoznaše te se pješice iz svih gradova strčaše onamo i pretekoše ih. Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 07 vel 2009 07:56 
Odsutan

Ovo je događaj koji je prepun brige za druge. Isusovu želju za mirom i tišinom narušilo je mnoštvo koje ga je trebalo. Ovo je slika mnogih roditelja i ljudi koji služe drugima. Potreban nam je odmor kako bismo povratili energiju i ljubav srca, no ponekad će brige drugih prevladati i nećemo imati mira. Molitva može ujediniti oboje - djelovanje i ljubav.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2009 07:29 
Odsutan

Razmišljanje i molitva za ovaj tjedan:

Židovi su učili da treba obdržavati subotu, iako su obdržavali ono što mi zovemo nedjelja. Knjiga Postanka opisuje Boga kako se odmara sedmoga dana. Izvještaj o stvaranju na početku Biblije slikovit je prikaz važne istine: Bog je postojao prije svijeta i vremena kao Stvoritelj svega. Dan subotnji, bilo da se slavi u subotu ili u nedjelju (ili u petak, kako to čine muslimani), nije samo dan odmora. To je i dan Gospodnji, kada svoje vrijeme dajemo Bogu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 08 vel 2009 07:33 
Odsutan

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Mk 1,29-39

I odmah pošto iziđoše iz sinagoge, uđe Isus s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im. Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike - a bijahu mnogi i razne im bolesti - i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali. Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: "Svi te traže." Kaže im: "Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao." I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]