www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 28 lip 2025 21:40

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 139  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 09 ožu 2009 07:30 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

Lk 6,36-38

"Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan. Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajite i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti."
Što mi želiš reći, Gospodine?

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog Pisma:

* Velikodušno srce i um neizmjerna su nagrada koja dolazi od Boga. Čak i ljudski govoreći, obogaćeni smo kvalitetama kao što su milosrđe, oproštenje, tolerancija. Molitva je energija ljubavi koja spaljuje gorčinu i nezadovoljstva koji su dio svakodnevnoga života. U molitvi se događa Božji zahvat kada molimo za njegovu milost.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 ožu 2009 06:21 
Odsutan

Bog govori svakome od nas osobno.
Trebam slušati kako bih čuo što mi želi reći.
Pročitat ću tekst nekoliko puta, a zatim ću slušati...

Mt 23,1-12

Tada Isus prozbori mnoštvu i svojim učenicima: "Na Mojsijevu stolicu zasjedoše pismoznanci i farizeji. Činite dakle i obdržavajte sve što vam kažu, ali se nemojte ravnati po njihovim djelima jer govore, a ne čine. Vežu i ljudima na pleća tovare teška bremena, a sami ni da bi ih prstom makli. Sva svoja djela čine zato da ih ljudi vide. Doista, proširuju zapise svoje i produljuju rese. Vole pročelja na gozbama, prva sjedala u sinagogama, pozdrave na trgovima i da ih ljudi zovu 'Rabbi'. Vi pak ne dajte se zvati 'Rabbi', jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća. Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš - onaj na nebesima. I ne dajte da vas vođama zovu, jer jedan je vaš vođa - Krist. Najveći među vama neka vam bude poslužitelj. Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen."

* Mlađi često znaju reći starijima »da ohlade«. Lako pomišljamo na ljude koji se šepure puni samohvale, pompoznosti i samodostatnosti. Ne volimo takvo ponašanje kod drugih, a ima toga i u nama. A da to shvatimo, potpuno smo ovisni o Bogu za vlastiti život, a ljubav nam pomaže u poniznu ostvarenju. Molitva nas drži poniznima, »ohlađenima« toplinom Božje ljubavi!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 ožu 2009 06:13 
Odsutan

Sada čitam odlomak sv. Pisma koji je predviđen za danas.
Čitam polako
i zapažam rečenicu ili izraz koji mi nešto govori.

Mt 20,17-28

Dok je Isus uzlazio u Jeruzalem, uze dvanaestoricu nasamo te im putem reče: "Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin Čovječji bit će predan glavarima svećeničkim i pismoznancima. Osudit će ga na smrt i predati poganima da ga izrugaju, izbičuju i razapnu, ali on će treći dan uskrsnuti." Tada mu pristupi mati sinova Zebedejevih zajedno sa sinovima, pade ničice da od njega nešto zaište. A on će joj: "Što želiš?" Kaže mu: "Reci da ova moja dva sina u tvome kraljevstvu sjednu uza te, jedan tebi zdesna, drugi slijeva." Isus odgovori: "Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ću ja piti?" Kažu mu: "Možemo!" A on im reče: "Čašu ćete moju doduše piti, ali sjesti meni zdesna ili slijeva - to nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravio moj Otac." Kada su to čula ostala desetorica, razgnjeve se na dva brata. Zato ih Isus dozva i reče: "Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga. Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge."

* Isusova veličina nema nikakve veze s uspjehom, ugledom ili bogatstvom. Možemo je usporediti s pojmom roba, jednim od zadnjih časnih naslova onoga vremena. Rob je činio ono što mu je bilo naređeno i bio je u službi gospodara ili gospodarice. No rob je u ono vrijeme bio i priznat, gotovo usvojen član obitelji. Drago nam je da smo robovi u tomu smislu - oni koji žive služeći Bogu i koji su počašćeni Božjom ljubavlju.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 ožu 2009 06:18 
Odsutan

Lk 16,19-31

Reče Isus farizeju: "Bijaše neki bogataš. Odijevao se u grimiz i tanani lan i danomice se sjajno gostio. A neki siromah, imenom Lazar, ležao je sav u čirevima pred njegovim vratima i priželjkivao nasititi se onim što je padalo s bogataševa stola. Čak su i psi dolazili i lizali mu čireve. Kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u krilo Abrahamovo. Umrije i bogataš te bude pokopan. Tada u teškim mukama u paklu, podiže svoje oči te izdaleka ugleda Abrahama i u krilu mu Lazara pa zavapi: 'Oče Abrahame, smiluj mi se i pošalji Lazara da umoči vršak svoga prsta u vodu i rashladi mi jezik jer se strašno mučim u ovom plamenu.' Reče nato Abraham: 'Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš. K tome između nas i vas zjapi provalija golema te koji bi i htjeli prijeći odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prijelaza nema.' Nato će bogataš: 'Molim te onda, oče, pošalji Lazara u kuću oca moga. Imam petero braće pa neka im posvjedoči da i oni ne dođu u ovo mjesto muka.' Kaže Abraham: 'Imaju Mojsija i Proroke! Njih neka poslušaju!' A on će: 'O ne, oče Abrahame! Nego dođe li tko od mrtvih k njima, obratit će se.' Reče mu: 'Ako ne slušaju Mojsija i Proroka, neće povjerovati sve da i od mrtvih tko ustane.'"

* Ova nas priča podsjeća na veliku nejednakost među ljudima Isusova vremena, a isto je i danas. Usporedba nas poziva da sebe promatramo kao bogatije u dobrima nego milijuni drugih ljudi. Neka nas molitva i razmišljanje nad ovim tekstom izazovu da ispitamo svoju brigu za ljude u potrebi te da na bilo koji nama moguć i dostupan način poboljšamo njihov život.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 ožu 2009 08:22 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Da li se danas stvarno moze izjednaciti siromasni i bogati...?
Pravda i nepravda i siromastvo su korijeni mnogo cemu..pokazuju negativne posljedice i u bogatom i siromsnom svijetu Odavno je jasno da ce sadasnji stil zivota odlucivati o standardu i siromastvu buducih generacija.Kada pogledamo samo sta se desava sa svjetskim bankama..
Misli o paklu za bogatasa i buducem raju za patnika slike su koje pripadaju drugom vremenu i nacinu razmisljanja. Medjutim, ostao je poziv na zauzimanje: cinite dobro! Dijelite s onima koji nemaju! Zalozite se za pravdu! Djelujte covjecno!
Reče nato Abraham: 'Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš. K tome između nas i vas zjapi provalija golema te koji bi i htjeli prijeći odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prijelaza nema.'

Primjer ovog citanja, moze biti poticaj za krscansko angaziranje.Da prepoznamo siromasne,i da pomognemo onima,koji cekaju na nasu pomoc...
Nato će bogataš: 'Molim te onda, oče, pošalji Lazara u kuću oca moga. Imam petero braće pa neka im posvjedoči da i oni ne dođu u ovo mjesto muka
u zalaganju za posteno djelovanje, za rad na stvaranju i odrzanju mira i brige za ljudski zivot,da prepoznamo svakoga ,tko ovisi o milostinji kao i u poticaju bogatim drzavama da se najsiromasnijim zemljama oproste dugovi i da im se pruzi pomoc u razvoju.
A on će: 'O ne, oče Abrahame! Nego dođe li tko od mrtvih k njima, obratit će se.' Reče mu: 'Ako ne slušaju Mojsija i Proroka, neće povjerovati sve da i od mrtvih tko ustane.'"

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 ožu 2009 07:37 
Odsutan

Mt 16,13-19

Kad Isus dođe u krajeve Cezareje Filipove, upita učenike: "Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?" Oni rekoše: "Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka." Kaže im: "A vi, što vi kažete, tko sam ja?" Šimun Petar prihvati i reče: "Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga." Nato Isus reče njemu: "Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima."

* "Što vi kažete...?" A što ti kažeš, tko je za tebe Isus? Mnogi ljudi tek u kasnijoj životnoj dobi shvate značenje i važnost ovoga pitanja. Bolje ga je prihvatiti na vrijeme negoli ostaviti za kasnije. Onome tko se trudi naći rješenje i dati iskren odgovor na ovo pitanje, Bog će dati milost da bude sposoban to i učiniti.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 ožu 2009 08:16 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Slika

Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji? Mislim da mozemo odgovoriti na ovo Isusovo pitanje slicno kao i ucenici. Danasnjim ljudima Isus nije Ilija ili Jeremija, ali imamo jako puno razliticih slika o njemu. Velik broj ljudi Isusa smatra velikim ali danas im nista ne znaci jer su prihvatili mentalitet svijeta u kojemu nema mjesta za Isusa Krista, Boga i covjeka. Ima i onih koji su njegovi protivnici jer u njemu jos uvijek vide opasnost. .
Isus svojim drugim pitanjem i te kako moze zbuniti: A vi, što vi kažete, tko sam ja? Petar je prihvatio i izrekao istinu vjere o Isusu Kristu. Kakav bi bio nas odgovor? A zaista, tko je za mene Isus Krist? Mozemo li iskreno odgovoriti na ovo pitanje, a da odgovor bude u skladu mojeg vjernickog stava i nacina zivota.

Potrebno je pronaci i svoj osobni odgovor i odgovoriti i svojim ja. To znaci da sam spremana susresti se sa svojim Gospodinom i bez straha izreci ono sto zivim i vjerujem.bez ikakvog uljepsavanja,da svakodnevno otkrivam kako mi je Bog blizu i u svakom trenutku zivota osjecam njegovu dobrotu i blagost,i ovdje na TT. Zelim biti i ponosana sto smijem biti clanom zajednice vjernika koju je Krist ustanovio i dao je Petru i apsotolima da je vode u Duhu Svetome. Sretana sam sto se i kroz sakramenat pomirenja mogu i opet susresti s Bogom koji mi oprasta grijehe jer je dao vlast apostolima da odrjesuju.
Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. . Ne dobivamo zadacu koju je dobio Petar, ali potrebno je zajedno s njime i te kako biti spremni svojim zivotom posvjedociti svaku zadacu koju je Bog nama odredio.Nedjelja u kojoj jos jednom surecemo Krista na svetoj misi u Rijeci i Euharistiji, kao i u zajednici vjernika krscana i katolika,je odgovor..Tko ja za mene isus Krist...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 ožu 2009 10:05 
Odsutan

Zahvaljeno je: 3 zahvala
"A vi, što vi kažete, tko sam ja?"

Ti si Gospodine onaj koga slutim.
Onaj koga čeznem.
Onaj prema kojem upravljam moj hod.
Onaj koji mi oprašta kad te napustim, jer mi duša tada grca u plaču.
Ti si onaj koji je moju patnju pretvorio u smisao,
moju oholost u smjernost,
moju razuzdanost u blagost.
Ti si onaj kojemu uletim u naručje svaki put kad se uplašim.
Ti si onaj koji mi pokazuješ ljepotu u mojoj braći i sestrama.
Ti si onaj koji mi pokazuješ ljepotu u bratu koji me uvrijedio.
Ti si onaj koji me nukaš na praštanje.
Ti si zalog mog života.
Ti si onaj u kome plivam
U kome dišem
U kome se nadam
Ti si onaj kome vjerujem i kada sebi ne vjerujem
Ti toliko ljubiš ljudski rod da moja ljudskost to ne razumije.
Tebi je bilo žao uzeti Abrahamu sina.
A nije ti bilo žao dati svoga Sina kao žrtvu pomirnicu za naše opačine
Gospodine, ja ostajem bez riječi, ostajem bez daha,
pred dobrotom tvojom
i čeznem da bar malo i ja budem kao ti.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 ožu 2009 06:50 
Odsutan

U trenutačnom stanju duha usredotoči se na današnji tekst s pouzdanjem.
Vjeruj da je Duh Sveti prisutan
i da te on može nadahnuti da otkriješ što ti ovaj današnji tekst govori.
Čitaj pažljivo i s razumijevanjem; osluškuj što se događa u tvome srcu.

Lk 15,1-3.11-32

Okupljahu se oko Isusa svi carinici i grešnici da ga slušaju. Stoga farizeji i pismoznanci mrmljahu: "Ovaj prima grešnike, i blaguje s njima." Nato im Isus kaza ovu prispodobu: "Čovjek neki imao dva sina. Mlađi reče ocu: 'Oče, daj mi dio dobara koji mi pripada.' I razdijeli im imanje. Nakon nekoliko dana mlađi sin pokupi sve, otputova u daleku zemlju i ondje potrati svoja dobra živeći razvratno. Kad sve potroši, nasta ljuta glad u onoj zemlji te on poče oskudijevati. Ode i pribi se kod jednoga žitelja u onoj zemlji. On ga posla na svoja polja pasti svinje. Želio se nasititi rogačima što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao. Došavši k sebi, reče: 'Koliki najamnici oca moga imaju kruha napretek, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći svomu ocu i reći mu: 'Oče, sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim. Primi me kao jednog od svojih najamnika.' Usta i pođe svom ocu. Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga. A sin će mu: 'Oče! Sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim.' A otac reče slugama: 'Brzo iznesite haljinu najljepšu i obucite ga! Stavite mu prsten na ruku i obuću na noge! Tele ugojeno dovedite i zakoljite, pa da se pogostimo i proveselimo jer sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!' I stadoše se veseliti. A stariji mu sin bijaše u polju. Kad se na povratku približio kući, začu svirku i igru pa dozva jednoga slugu da se raspita što je to. A ovaj će mu: 'Došao tvoj brat pa otac tvoj zakla tele ugojeno što sina zdrava dočeka.' A on se rasrdi i ne htjede ući. Otac tada iziđe i stane ga nagovarati. A on će ocu: 'Evo toliko ti godina služim i nikada ne prestupih tvoju zapovijed, a nikad mi ni jareta nisi dao da se s prijateljima proveselim. A kada dođe ovaj sin tvoj koji s bludnicama proždrije tvoje imanje, ti mu zakla ugojeno tele.' Nato će mu otac: 'Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje - tvoje je. No trebalo se veseliti i radovati jer ovaj brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen i nađe se!'"

* Ova nam je priča dobro poznata. Nazivaju je najboljom kratkom pričom ikada napisanom. Ona govori više o ljubavi oca negoli o grijehu sina; govori o proslavi ljubavi, o povratku Bogu i njegovoj ljubavi. Nigdje ne poziva na pokajanje i obraćenje - to se podrazumjeva u samomu ozračju ljubavi i oproštenja. Jedan od najjačih i najboljih načina učenja o ljubavi jest "biti ljubljen" i o oproštenju da je nekome "oprošteno".

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 ožu 2009 12:43 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
majlic11 smajlic11 smajlic6

Isus je za mene snaga.

Isus je za mene ufanje.

Isus je za mene povjerenje.

Isus je za mene prijatelj.

Isus je za mene utočište.

Ma Isus je za mene sve što u životu trebam. Hvala ti Isuse za milost da sam te prepoznala.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1383 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 139  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]